1 AV 2
Foto: Cecilia Möller
2 AV 2
I övre hallen står en liten sittgrupp av udda möbler. Bordet är arvegods efter Annas farmor, soffan kommer från butiken Lantliv i Leksand och rottingfåtöljen och mattan är från Ikea. Vas och kuddar från PB Home.
Foto: Cecilia Möller / Cecilia Möller

Se grosshandlarvillan från 1800-talet med kakelugnar, knarrande trägolv och orangeri

Annas och Fredriks grosshandlarvilla utanför Leksand är som gjord för ett lantligt familjeliv. Ett stort härligt sekelskifteshus med kakelugnar och knarrande trädgolv, inrett med rustika möbler och dova färger som ger ombonad atmosfär.

Tina Ågren

Glittrande vattendrag, gröna skogar och blånande berg i horisonten, lägg sedan till faluröda hus, charmig snickarglädje och rustika bodar. Så ser drömmen om Dalarna ut för många och så ser det också ut i den lilla byn Häradsbygden där Anna och Fredrik Ingmarsson hittade sitt drömhus vintern 2017. Läget var perfekt med närhet till både sjöar och skog samt till all service i Leksand.

- Dessutom var huset vackert, stort och rymligt och inte alltför sönderrenoverat, berättar Anna.

Anna och Fredrik Ingmarsson

Ålder: Anna är 45 år, Fredrik är 48 år.

Yrke: Anna driver inredningsföretaget PB Home, Fredrik är egenföretagare inom golf och padel.

Familj: Barnen Noa, 17 år, och Milton, 9 år. 

Bor: I en grosshandlarvilla i Häradsbygden i Leksands kommun. Byggår 1886, boyta 400 kvm.

Instagram: @pbhome_interior

Just nu: Tar vi hand om alla våra äpplen och kör dem till ett lokalt musteri och gör vår egen äppelmust. Det är härligt att kunna ta hand om frukten och kunna njuta av naturlig äppelmust hela vintern.

I vardagsrummet står soffgruppen mitt i rummet, Annas bästa tips för att skapa en mysig känsla. Soffor, Ikea. Bord, kuddar och skåp, PB Home. Mattan kom med huset. Foto: Cecilia Möller
Anna och Fredrik föll för all snickarglädje och alla vackra originaldetaljer, trots slitna ytskikt och dåligt underhåll. Med varsam hand har de väckt liv i huset och plockat fram det som en gång gjorde huset så unikt. Foto: Cecilia Möller
Vid entrén står en vitmålad trädgårdsgrupp från Coop, övrigt från PB Home. I den gamla mjölkkannan gör Anna enkla blomarrangemang som hon byter ut efter säsongernas skiftningar. Foto: Cecilia Möller

Huset med de vackra snickeridetaljerna är en riktig grosshandlarvilla byggd i slutet på 1800-talet. En tid när nyrika företagare gärna visade upp sin välfärd genom stora hus, ofta utsmyckade med snickarglädje, tinnar och torn. Det skulle synas att här bodde en person som hade råd att kosta på sig, någon som levde lite lyxigare än andra. Men när husen senare moderniserades ville man ha en enklare vardag och många av utsmyckningarna revs eftersom all snickarglädje krävde mycket underhåll. Därför blev Anna och Fredrik extra glada när de upptäckte att en hel del av den gamla charmen fanns kvar i huset.

Här fanns potential att göra något fint av alla gamla originaldetaljer som kunde väckas till liv igen

- Här fanns potential att göra något fint av alla gamla originaldetaljer som kunde väckas till liv igen, säger Anna och berättar att huset faktiskt var ganska välbevarat trots slitna ytskikt och dåligt underhåll.

Men taket behövde bytas, elen skulle dras om, avloppen var trasiga och alla skorstenar behövde renoveras. Det fanns helt enkelt massor att ta tag i när familjen lämnade Gagnef och flyttade till det stora sekelskifteshuset. En lång renoveringsperiod drog i gång, hantverkare anlitades till alla tyngre arbeten, som tak, el, avlopp och fasad men också till ytskikten på nedervåningen för att familjen skulle kunna bo där medan Anna och Fredrik själva renoverade övervåningen. Bland annat rev de ner de sänkta taken som hade satts in för att man ville spara in på uppvärmningskostnader. Något som var vanligt under en period på 1900-talet.

Anna och Fredrik har inrett sitt hem med den skandinaviska stilen som grund och sedan kryddat den med möbler och detaljer som får ta plats och sticka ut. Foto: Cecilia Möller
Paret valde att renovera det gamla köket. Skåpen fick ny sockel och bänskskiva och målades om i en dovt grågrön nyans som matchar tapeten från William Morris & Co. Foto: Cecilia Möller
Matrummet har möblerats medvetet för umgänge. Runt det rustika träbordet från Mio står sköna rottingfåtöljer, perfekta för långa middagar. Stolar och taklampa från PB Home, matta från Ikea. Foto: Cecilia Möller

 

Paret rev också flera platsbyggda garderober och skrubbar för att få plats med en tvättstuga och de fixade även övervåningens ytskikt på egen hand.

Genom hela renoveringen har Anna, som driver inredningsföretaget PB Home, satt sin egen prägel på inredningen. Lite av överdådet från husets ursprungliga tidsepok har plockats tillbaka, men nu i en uppdaterad version där sekelskifte möter effektfull svärta.

- Jag gillar möbler och stora detaljer som sticker ut, lite wow-känsla i den skandinaviska stilen som ändå är basen här, förklarar Anna.

Hon vill inte ha för mycket färg utan väljer hellre dova färgskalor, naturliga material och rustika detaljer.

Jag gillar möbler och stora detaljer som sticker ut, lite wow-känsla i den skandinaviska stilen som ändå är basen hä

- I stället för poppiga färger kan man kan använda mörkare kulörer både på väggar och möbler för att skapa kontraster som lyfter inredningen, säger hon.

I nästan varje rum finns rustika skåp som drar blicken till sig och skapar tyngd. I sovrummet har Anna och Fredrik byggt en väggfast förvaring med dörrar av gamla fönster. En lösning som också återkommer i kontoret, där det står två skåp byggda av Annas morfar.

- Jag älskar rustika skåp, min morfar byggde det vita skåpet själv och det andra byggde han stommen till och så byggde jag underredet och målade, berättar Anna som tycker att det går att förändra så mycket med färg.

Orangeriet har Anna och Fredrik både designat och byggt själva. Taket och färgsättningen är inspirerade av huvudhuset. Foto: Cecilia Möller
De putsade väggarna i orangeriet har lämnats obehandlade för att få en lite ruffare känsla. Foto: Cecilia Möller
Ovanför bordet i orangeriet hänger flera stora rottinglampor som ger härligt sken under mörka kvällar. Bord och lampor från PB Home. De gamla bänkarna fanns i huset när paret flyttade in. Foto: Cecilia Möller
Hösten är den årstid som orangeriet används allra mest, då plockas det fram filtar, fårskinn och mängder av levande ljus som skapar stämning. Den vackra gamla soffan är arvegods efter Annas gammelfarmor. Bord och bänkar från PB Home. Foto: Cecilia Möller

Annas tips för en uppdaterad sekelskiftesstil

Satsa på större inredningsdetaljer även om du bor litet.

Det är bättre med ett stort blickfång än en massa små saker.

 

Möblera inte utmed väggarna. Våga ställa möbler

 mitt i rummet, det gäller även om du bor litet.

Välj en dov färgskala. Våga ha mörkare färger på väggarna.

 

Ös på med belysning i olika höjder som går att dimra. Generellt har vi ofta alldeles för få belysningspunkter i våra hem.

 

Var lite opraktisk ibland. Om man alltid ska vara

superpraktisk när man inreder skapar man inget

oväntat och får ingen wow-känsla.

I huset finns till exempel två skåp som egentligen består av två udda delar som Anna ställt ovanpå varandra och målat in i samma färg för att få en enhet. Inspirationen kommer från resor, hotell och vackra filmmiljöer, där man är skicklig på att skapa en inredning som är elegant, ombonad och genomtänkt.

- Det viktigaste är känslan när man kliver in i ett rum. Det ska inbjuda till att slå sig ner och det ska funka både till vardags och till fest, säger Anna.

Det viktigaste är känslan när man kliver in i ett rum

På baksidan av huset har Anna och Fredrik byggt ett orangeri med utsikt över ängarna och skogen bakom. De har designat det själva med likadant plåttak som på huvudbyggnaden och samma färgsättning som på husets fasad. Men där upphör likheterna, orangeriet har en rustikare och ruffare känsla med obehandlade betongväggar och spröjsade fönsterpartier från golv till tak. Här samlar familjen gärna släkt och vänner året om, men det är nu på hösten som orangeriet verkligen kommer till sin rätt.

- Vackra höstdagar eller mörka höstkvällar är det supermysigt, och i julas drack vi glögg i orangeriet och dukade upp med massor av tända ljus, fårskinn och filtar.

Annas morfar har byggt skåpet som står på kontoret. Dörrarna är gjorda av två gamla spröjsade fönster. Skrivbord och stol från Ikea, tapet från Sandberg. Foto: Cecilia Möller
Med säker och varsam hand har Anna och Fredrik gett det pampiga huset från 1886 dess själ och karaktär tillbaka. Foto: Cecilia Möller
Anna använder gärna mörka färger på möbler för att skapa kontrast och ge tyngd åt inredningen. Sängborden, som är arvegods efter Annas farmor, har slipats och målats. Foto: Cecilia Möller

Anna trivs när hösten närmar sig och livet blir lite lugnare. En tid för reflektion och återhämtning både när man kurar inomhus i skenet av levande ljus och när man höststädar i trädgården och förbereder den för vintern.

- Vi brukar ta en helg när vi fokuserar på att plocka bort möbler, städa bort växter i krukor, ställa in cyklar och studsmattor, säger Anna, sedan fixar vi några platser som vi vill ska vara vackra även på vintern, som vid entréerna och på bakgården.

Det bästa med vårt hus är ju ändå utsidan, den vackra fasaden och all snickarglädje.

De mörka månaderna under höst och vinter brukar också ägnas åt att planera kommande projekt och det som återstår hos Anna och Fredrik är att bygga en pool och få trädgården mellan huset och orangeriet att hänga ihop på ett bra sätt. De vill få till en helhet där det nya möter det gamla och en yta som är inbjudande och ändå inte tar fokus från husets speciella själ och karaktär.

- Det är viktigt för det bästa med vårt hus är ju ändå utsidan, den vackra fasaden och all snickarglädje. Det är verkligen en ''grand old lady''! 

Ur Lantliv nr 9 2021.

LÄS MER: De renoverade grosshandlarvillan från 1884 med hjälp av gamla foton

LÄS MER: Kråkslott blev drömhem – Jonas & Elin återställde huset med hjälp av gamla vykort