Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
”Hantverkaren kallade vårt badrum för konstprojektet, eftersom vi hade så många speciella önskemål och ovanliga lösningar. Men i dag är vi jätteglada att vi stod på oss och inte kompromissade med hur vi ville ha det. Det blev väldigt fint till slut”, säger Magnus och Emelie håller med.
”Hantverkaren kallade vårt badrum för konstprojektet, eftersom vi hade så många speciella önskemål och ovanliga lösningar. Men i dag är vi jätteglada att vi stod på oss och inte kompromissade med hur vi ville ha det. Det blev väldigt fint till slut”, säger Magnus och Emelie håller med.
”Hantverkaren kallade vårt badrum för konstprojektet, eftersom vi hade så många speciella önskemål och ovanliga lösningar. Men i dag är vi jätteglada att vi stod på oss och inte kompromissade med hur vi ville ha det. Det blev väldigt fint till slut”, säger Magnus och Emelie håller med.
1 AV 2
Foto: Jenny Baumgartner/BMB
2 AV 2
”Hantverkaren kallade vårt badrum för konstprojektet, eftersom vi hade så många speciella önskemål och ovanliga lösningar. Men i dag är vi jätteglada att vi stod på oss och inte kompromissade med hur vi ville ha det. Det blev väldigt fint till slut”, säger Magnus och Emelie håller med.
Foto: Jenny Baumgartner/BMB / Jenny Baumgartner

Se Emelie och Magnus tegelpärla från 1910 med mönstermurad fasad och lantkök

Emelie och Magnus hade länge drömt om att få ta hand om ett hus med historia när de hittade tegelpärlan från 1910 i skånska Teckomatorp för tre år sedan. I dag har rummen återfått sin forna charm med patinerat återbruk och inredning i djupa tidstypiska kulörer som ger en ombonad känsla.

Petra Lundström
Mia Anderberg

Det var exteriörens vackra mönstermurade fasad som gjorde starkast intryck på Emelie och Magnus när de gick på husvisningen i Teckomatorp i västra Skåne. De var på jakt efter ett hus med gammaldags charm och kände direkt att de hade kommit rätt i huset från 1910.

Vårt hus ser lite ut som ett stationshus

- Jag har alltid älskat röda tegelhus. Vårt hus ser lite ut som ett stationshus, de gamla husen vid järnvägsstationen är i liknande stil. Men vårt hus ligger i utkanten av samhället och har troligen hyst en grönsaksodling i gamla tider, säger Emelie.

Tegelarkitekturen i den äldre delen av Teckomatorp ger området en charmig karaktär som Emelie och Magnus har arbetat hårt för att återföra även till interiören i det vackra tegelhuset.

Emelie och Magnus

Ålder: Hon är 35, han är 28 år.

Yrke: Hon arbetar med inredning, han är byggnadsingenjör. 

Familj: Whippetvalpen Poppy.

Bor: I ett 140 kvadratmeter stort hus från 1910 i Teckomatorp. 

Just nu: Planerar en renovering av det lilla badrummet på nedervåningen och färdigställer de sista rummen på övervåningen. Anlägger en liten köksträdgård att njuta av till våren och skördar trädgårdens äpplen som vi pressar i vår nya fruktpress.

Instagram: @foreningsgatan14

Matrummets väggar kläddes av inpå teglet och fick ny grov puts. Ljuskronan och möblerna är antik- och auktionsfynd. Foto: Jenny Baumgartner/BMB
Magnus och Emelie vårdar känslan i den gamla trädgården där gullriset växer sig högt. Foto: Jenny Baumgartner/BMB
Från diskbänken har man fin uppsikt över fågelbadet utanför. Eterneller på tork blir ett fint blickfång. Mässingsblandaren är ett Blocketfynd. Foto: Jenny Baumgartner/BMB

- Huset hade renoverats i omgångar från 1960-talet och framåt så förutom fina gamla brädgolv, några spegeldörrar och fönsterbänkar av sten, fanns det nästan inga originaldetaljer kvar. Det kändes som att huset behövde lite hjälp att återfå sin forna glans, säger Emelie, som ändå såg potentialen i de generösa ytorna och de härliga ljusinsläppen.

- Vi såg att man skulle kunna göra underverk här med hjälp av återbruk och en del justeringar, säger Emelie.

Redan till inflyttningen hade hon och Magnus hittat ett par höga begagnade gamla dubbeldörrar. De skulle få skapa ett fint flöde mellan vardagsrummet och det dåvarande sovrummet som var tänkt att göras om till matsal. Efter att det tagits upp ett hål i en bärande vägg som sedan fått en stöttande järnbalk kunde idén äntligen förverkligas. I dag ser pardörrarna ut som om de alltid har varit den förbindande länken mellan vardagsrummet och det nya fina matrummet.

I vardagsrummet slår man sig gärna ner i soffan medan den fina kaminen sprider skön värme. En annan favoritplats för Emelie och Magnus är matrummet intill, som har väggar och tak i en mörk brungrön kulör.

Vi gillar den mysiga känslan man får med dova, mörka färger med mycket pigment

- Vi gillar den mysiga, hemtrevliga känslan som man får med dova, mörka färger med mycket pigment. Det rimmar faktiskt väl med färgsättningen vid förra sekelskiftet då man gärna inredde med mörka tapeter och väggfärg i djupa, lite murriga kulörer, säger Emelie och visar vägen in i det före detta matrummet som förvandlats till ett välkomnande bibliotek.

Den fina välfyllda bokhyllan, som tar upp nästan hela väggen, har Magnus platsbyggt och målat i en vackert brunröd nyans. På nedervåningen i det 140 kvadratmeter stora huset finns även det nyrenoverade köket. Pärlspontspaneler och spegelluckor i en gröngrå nyans flirtar med det tidiga 1900-talets lantkök medan det matta, svartvita klinkergolvet ger en fläkt av fransk bistro. Magnus och Emelie är mycket nöjda med den stora förvandlingen som köket genomgått.

- När vi upptäckte att det fanns en gammal dörr till köket som hade satts igen ville vi genast öppna upp den, vilket drog i gång en stor köksrenovering. Men det skulle ändå ha behövt göras för vi trivdes inte med det befintliga 1990-talsköket som kändes trångt och överbelamrat med skåp och där taket hade sänkts med hjälp av en furupanel, säger Magnus.

Det svartvita golvet av handgjorda cementplattor ger en fläkt av fransk bistro i lantköket. Efter att ett nedsänkt innertak plockats bort fick rummet härlig rymd. Foto: Jenny Baumgartner/BMB / Jenny Baumgartner
Den brunröda, egendesignade bokhyllan gör biblioteket ombonat. Skrivbordets marmorskiva är biten som blev kvar när badkarets överdel sågades till. Chippendalefåtöljen är ett auktionsfynd. Taklampa, Dis. Foto: Jenny Baumgartner/BMB / Jenny Baumgartner
Trädgårdens slingrande gångar har fått ny singel och planteringarna ramas in vackert av kullerstenar. Foto: Jenny Baumgartner/BMB / Jenny Baumgartner

När innertaket försvann fick köket plötsligt 30 centimeter extra i takhöjd vilket framhävs med de nya köksskåpen som går ända upp till taket.

- Jag är sjukt nöjd med utformningen av köket, exempelvis kombinationen av skåp och öppen förvaring. Och så älskar jag att diskhon har härlig utsikt över trädgården, säger Magnus.

Från bakre hallen tar man trappan upp till övervåningen, där allrummet användes som kök förr i tiden när huset rymde två separata lägenheter.

- Nu har vi allrummet som soffhörna och hemmakontor, men vi planerar att göra om det till ett slags ateljé där kreativa projekt kan få ligga framme utan att behöva städas undan så snabbt, säger Magnus.

Hantverkaren kallade vårt badrum för konstprojektet, eftersom vi hade så många speciella önskemål och ovanliga lösningar.

På övervåningen ryms även två stora sovrum, en liten klädkammare samt det vackra nyrenoverade badrummet där Magnus och Emelie har investerat lite extra av såväl tid som pengar.

- Hantverkaren kallade vårt badrum för konstprojektet, eftersom vi hade så många speciella önskemål och ovanliga lösningar. Men i dag är vi jätteglada att vi stod på oss och inte kompromissade med hur vi ville ha det. Det blev väldigt fint till slut, säger Magnus och Emelie håller med:

- Man ska inte låta sig avskräckas av fackmän som säger att en lösning inte fungerar bara för att den inte är gängse standard, exempelvis att bygga med återbruk. Allt går om man vill, det kanske bara tar lite längre tid, säger Emelie.

Genomgående för inredningen hos Emelie och Magnus är att möblemanget till största del består av patinerade auktions- och loppisfynd vilket är en genomtänkt strategi.

I vardagsrummet sitter man skönt i soffan från Artilleriet. Mattan är en handknuten grekisk flokati. Gardintyg, Helene Blanche/Engelska Tapetmagasinet. Foto: Jenny Baumgartner/BMB / Jenny Baumgartner
Den mönstermurade tegelfasaden ger huset ett personligt uttryck. Trädgården är full av gamla fruktträd och bärbuskar. Foto: Jenny Baumgartner/BMB / Jenny Baumgartner
De antikfyndade pardörrarna med charmig patina gör sig bra mellan matrum och vardagsrum. Originalgolven fick ny lyster av mörk olja. Fåtölj från brittiska SCP. Foto: Jenny Baumgartner/BMB / Jenny Baumgartner

- Fördelen med att köpa möbler secondhand är att de ofta har en charmig patina som gör det lättare att skapa den ombonade, mjuka känslan som vi gillar. Inredningen blir lite mer personlig med gamla, unika möbler. Man får dessutom hög kvalitet för en liten peng vilket är bra när man gillar inredning, säger Emelie.

Även i den gamla uppvuxna trädgården finns rum att inreda. Här kan man gå på upptäcktsfärd bland knotiga äppelträd som dignar av frukt, slingrande grusgångar och höstfina blomsterrabatter. Den gamla pergolan har nyligen rustats upp till en trevlig uteplats och i glasväxthuset finns plats för både odling och umgänge.

- Vi har mycket glädje av växthuset. Det förlänger odlingssäsongen för både blommor och grönsaker och man kan sitta där och fika i regnet eller äta höstmiddag där i lyktornas sken. Det är väldigt mysigt, säger Emelie.

Det bästa med vårt hus är att det har mycket karaktär samtidigt som det känns tillåtande med sina små skavanker.

I dag är hon och Magnus lyckliga över att de vågade ta steget och byta bort sitt bekväma lägenhetsliv i Malmö. Under resans gång har de lärt sig massor om både byggnadsvård och husrenovering. Byggnadsingenjören Magnus, som enligt egen utsago knappt kunde slå i en spik innan han blev husägare, har blivit en passionerad hemmasnickare och byggnadsvårdsentusiast.

- Jag växte upp med en händig hantverkarpappa som byggde allt själv men på den tiden var jag mest fokuserad på TV-spel. Sedan vi köpte huset har jag däremot blivit jätteintresserad av att snickra, man har ju inte råd att ta in hantverkare för alla idéer man vill förverkliga. Pappa har varit ett otroligt viktigt bollplank och stöd i renoveringen, säger Magnus.

Emelie, som var den som allra mest längtade ut på landet, njuter av att både ha naturen inpå knuten och ett hem med gott om lustfyllda, kreativa projekt både inomhus och utomhus.

- Det bästa med vårt hus är att det har mycket karaktär samtidigt som det känns tillåtande med sina små skavanker. Det har en välkomnande atmosfär. Vi skulle kunna bo här för alltid, säger hon.

Sovrummet går i vilsamt dova naturtoner. Knopplist, Norrgavel. Sängbordet är ett auktionsfynd. Foto: Jenny Baumgartner/BMB / Jenny Baumgartner
Bakom badrumsspegeln döljer sig ett inbyggt skåp i egen design. Handfatet hittades på en dansk återbruksdepå. Foto: Jenny Baumgartner/BMB / Jenny Baumgartner
Ett Blocketfyndat badkar fick en egendesignad ovandel i marmor, från Höörs marmor & granit. Kakel från Byggfabriken. Handduk, Grönbackens Interiör. Foto: Jenny Baumgartner/BMB / Jenny Baumgartner
På baksidan ligger det fina glasväxthuset som används till både odling och umgänge. Foto: Jenny Baumgartner/BMB / Jenny Baumgartner

Emelies och Magnus tips för gammaldags charm:

Belysning är viktigt om man vill bevara den gammaldags känslan. Det finns gott om fina gamla armaturer på auktioner och loppisar, samt nytillverkade dito efter äldre förlagor. Välj flera svagare ljuskällor i stället för en enda stark lampa i rummet.

 

Om du har ett äldre hus där originalinredningen plockats bort av tidigare ägare finns det goda möjligheter att komplettera med återbrukat material. 

Lägg in bevakningsord på Blocket så att du snabbt får veta när det finns tidstypiska detaljer till salu.

 

På auktioner och loppisar hittar du massor av fina gamla möbler av hög kvalitet till låga priser. Vi brukar skanna av auktionssajterna flera gånger i veckan för att inte gå miste om några fynd.

 

Tumma inte på dina visioner för huset. I ett äldre hus är det sällan moderna standardlösningar som är det bästa, så stå på dig även om en hantverkare hävdar att något inte går. Då är det bättre att hitta en hantverkare som delar din vision. Det mesta går att lösa om viljan finns.

LÄS MER: De renoverade grosshandlarvillan från 1884 med hjälp av gamla foton

LÄS MER: Kråkslott blev drömhem – Jonas & Elin återställde huset med hjälp av gamla vykort