Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Salli och Raphael flyttade in i ett trähus från 1850 i lilla Loshult – och har nu öppnat bageri i den närliggande gamla handelsboden.
Salli och Raphael flyttade in i ett trähus från 1850 i lilla Loshult – och har nu öppnat bageri i den närliggande gamla handelsboden.
Salli och Raphael flyttade in i ett trähus från 1850 i lilla Loshult – och har nu öppnat bageri i den närliggande gamla handelsboden.
Salli och Raphael flyttade in i ett trähus från 1850 i lilla Loshult – och har nu öppnat bageri i den närliggande gamla handelsboden. Foto: Olof Elm

Salli och Raphael öppnade eget bageri i handelsboden i Loshult

Tyske Raphael och finska Salli fann varandra på en nattbuss i Thailand. I en gammal handelsbod i Loshult har de nu förverkligat drömmen om ett eget bageri. De fantastiska semlorna lockar kunder från när och fjärran.  

I bageriet i den gamla handelsboden i Loshult doftar det ljuvligt av nybakt bröd. Bakom den gamla trädisken välkomnas vi av ägarparet Salli Partanen och Raphael Bartke. Att de båda hamnade här i Loshult är mycket en lycklig slump. Salli kommer från Finland och Raphael från Tyskland, men deras gemensamma resa började i Thailand.

Salli Partanen & Raphael Bartke

Ålder: Hon är 37 år, han är 41 år.

Yrke: Driver tillsammans bageri och kafé i Loshults gamla handelsbod.

Bor: I ett trähus från 1850 mellan kyrkan och handelsboden i Loshult som ligger i norra Skåne alldeles vid gränsen mot Småland. Till familjen hör även katten Blomqvist samt höns och bin som förser hushållet med ägg och honung.

Instagram: @loshult_handelsbod

Just nu: Semmelsäsongen är i full gång! Vi gör också bakelser med blodapelsin då den korta säsongen för den frukten är precis nu.

– Vi träffades på en lokal nattbuss till Bangkok när vi båda var ute och reste. Vi var de enda utlänningarna på bussen och började prata med varandra. Det visade sig att vi hade samma intresse för mat, kaffekultur och jazz. Vi höll kontakten, och två månader senare kom jag hit till Loshult på en enkelbiljett och blev kvar, säger Salli.

Raphael och Salli bor granne med den gamla handelsboden som de insåg kunde bli ett charmigt kafé. Foto: Olof Elm
Vi var de enda utlänningarna på bussen och började prata med varandra. Det visade sig att vi hade samma intresse för mat, kaffekultur och jazz.

Tyske Raphael arbetade då på Ikeas huvudkontor i Älmhult. Några år tidigare hade han flyttat in i parets nuvarande hem, ett hus från 1850-talet mellan kyrkan och handelsboden, berättar han.

Efter en designerkarriär med uppdrag i Tokyo, Paris och Moskva fick tyskfödde Raphael tips om att Sverige skulle vara fint. I dag ägnar han mycket av sin kreativitet åt olika projekt i Loshult. Foto: Olof Elm
Granne med handelsboden ligger det renoverade trähuset från 1850 där Salli och Raphael bor med höns, bin och en katt. Foto: Olof Elm
Den gamla handelsboden hade stått tom i tio år när Raphael och Salli tog över den och inredde den till bageri och kafé. Kaféets vita pardörrar är i original. Foto: Olof Elm
Kaminen följde med handelsboden och eldas varje dag under årets kalla månader. Foto: Olof Elm

Efter Thailandsresan flyttade Salli alltså in hos Raphael och de började ett nytt liv tillsammans i den lilla byn. Raphael hade alltid surdegar på gång, minns Salli.

Jag tittade på videor på Youtube om hur man viker degar och läste böcker om bakning, och jag kände att det var precis det här jag ville göra

– Jag blev intresserad av att prova, jag också, och blev helt fascinerad av surdegsprocessen. Jag tittade på videor på Youtube om hur man viker degar och läste böcker om bakning, och jag kände att det var precis det här jag ville göra, säger Salli, och Raphael fyller i:

– Det väckte en ny tanke hos oss, att starta ett eget bageri.

Sålde eget surdegsbröd på julmarknader

Raphael hade redan en viss erfarenhet på området. Innan han träffade Salli hade han som hängiven hemmabagare brukat sälja sitt surdegsbröd på olika julmarknader, som han i första hand besökte för att sälja sina egna skärbrädor i trä. På julmarknaderna fick han ofta frågan om var hans bageri låg.

– Intresset verkade stort, så vi sökte tillstånd hos kommunen för att öppna ett hembageri i vår bostad, säger han.

Salli är självlärd som bagare och lika hemma på surdegsbröd som frasiga bullar och bakelser. Foto: Olof Elm
Den finska varianten av kanelbullar, som kallas för örfilar, har blivit väldigt populära i handelsboden. Foto: Olof Elm
Klassiskt surdegsbröd, finskt bröd och tyskt bröd – i handelsbodens bageri finns något för alla smaker. Foto: Olof Elm

De började i liten skala med två vanliga ugnar men hembageriet fick ändå en flygande start. En kock på Ikeamuseet i Älmhult tyckte så mycket om Sallis rågbröd att han började beställa det till museets restaurang. Salli och Raphael snickrade även ihop den lilla brödboden för självbetjäning som de har i sin trädgård.

– Våra bröd och bullar sålde jättebra där, vi hann knappt fylla på i brödboden. På vintern när det var riktigt kallt ute satt kunderna inne i vårt vardagsrum och väntade på brödet, säger Salli.

I trädgårdens lilla självbetjäningsbod säljs bageriets överblivna bröd efter stängningsdags. Foto: Olof Elm

När hembageriet blev en sådan succé kände både Salli och Raphael att de ville utveckla verksamheten. De hade länge haft ögonen på den gamla handelsboden bredvid deras hus. Den hade stått tom i tio år och huset var i behov av renovering, berättar Raphael:

– Vi hade sådan tur att ägarnas son kontaktade oss och ville att vi skulle ta över handelsboden. Vår dröm var att den skulle bli aktiv igen även om vi undrade om det verkligen skulle gå i lilla Loshult, en by med cirka 90 invånare.

Vi hade sådan tur som som fick ta över handelsboden. Vår dröm var att den skulle bli aktiv igen även om vi undrade om det skulle gå i lilla Loshult med 90 invånare

Sallis snickarkunnige bror flyttade till Loshult en period för att hjälpa till att renovera handelsboden, vars konstruktion visade sig vara i gott skick under lager av slitna ytskikt.

– Huset var friskt, som tur var, och det fanns så mycket bevarad charm i det, säger Salli.

Salli och Raphael ser med värme tillbaka på renoveringstiden, då många av deras vänner kom förbi på helgerna för att hjälpa till.

– På kvällarna åt vi pizza tillsammans och badade bastu, och det var en så härlig gemenskap. Faktum är att den tiden gjorde att några av våra vänner fick upp ögonen för Loshult och valde att flytta hit, de också, säger Raphael, och berättar att flera utländska vänner valt att bosätta sig i Loshult.

Danska wienerbröd och finska rågbröd

Att Ikeas huvudkontor, med anställda från hela världen, ligger inom cykelavstånd märks i det välbesökta bageriet där man hör minst lika mycket engelska som svenska kunderna emellan. Ungefär hälften av kunderna kommer från andra länder, berättar Raphael.

– Och vår anställda bagare, Clemmen Gregersen, kommer från Danmark. Så visst finns det internationella influenser i vårt sortiment. Clemmen gör danska wienerbröd, Salli gör sitt finska rågbröd efter sin mormors recept och jag bakar tyskt bröd. Men samtidigt vill vi spegla platsen vi lever och verkar på, säger han.

Efter en viss tvekan gav de sig därför på att baka semlor, något som varken Salli, Clemmen eller Raphael vuxit upp med.

– Vi kände att det verkligen måste bli bra. Det är ju en utmanande produkt som helst ska ätas samma dag. Utseendet är också viktigt, vi gör helt runda hattar med hjälp av pepparkaksformar. För att få en egen touch så har vi i lite havssalt och chili i mandelmassan, och vi lägger rostade, kanderade mandlar ovanpå vilket lyfter smaken ytterligare, säger Raphael.

Den anställde bagaren Clemmen spritsar grädde ovanpå mandelmassan på semlan som precis doppats i karamelliserad mandel. Foto: Olof Elm
Under semmelsäsongen är bageriet extra välbesökt. Rostad mandel, en skvätt rom och en knivsudd chilipulver ger mandelmassan en extra twist. Foto: Olof Elm

Semlorna har gjort succé. Under den tio veckor långa säsongen är bageriet extra välbesökt. Men handelsbodens populära bageri är oftast bara öppet på fredagar. Salli förklarar varför:

– För oss är det viktigt med balans i livet. En av anledningarna till att vi valt att leva här är för att vara ute i naturen och då vill vi hinna göra det också. Även surdegsbaket gör att du måste sakta ner, förberedelserna tar ett par dagar, säger Salli och fortsätter:

– Vi vill fortsätta vara kreativa, framöver har vi planer på att sälja egengjorda pizzadegar. Det finns så mycket vi kan göra här i Loshult, säger hon.


LÄS MER: Camilla Läckbergs lyxrenoverade sommarhus på 330 kvadrat

LÄS MER: Huset var ”för pampigt” – så gjorde paret det till sitt