Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Jonas Lundberg / Jonas Lundberg

Så renoverade Maria och Martin 1920-talshuset: ”Så fort vi klev in blev vi handlöst förälskade”

Maria och Martin föll pladask för 1920-talshuset i Borås och såg genast möjligheterna bortom masonit och läckande tak. Tillsammans har de skapat ett vackert och funktionellt hem, där ledorden varit omsorg om detaljer, gammaldags charm och återbruk.

I ett fridfullt och höstfagert villaområde i Borås ligger familjen Sjöstrands charmiga egnahemshus. Här är hus och gator inte placerade i raka linjer utan ligger i lite olika riktningar, allt för att bryta det rutmönster som är Borås stadskärna. Visionen då området uppfördes på 1920-talet var att det inte skulle gå att se slutet av gatan man befann sig på.

- Vi bodde tidigare i ett 1960-talshus på 300 kvadratmeter ett stenkast härifrån, säger Maria Sjöstrand när hon tar emot på den stora altanen som ska bli höstfin med lyktor och blommor.

Egentligen letade Maria och hennes man Martin inte aktivt efter ett nytt boende när de gick på den där visningen i augusti 2012. De var mest nyfikna på det där gamla huset som såg så mysigt ut med sina vinklar, vrår och spröjsade fönster.

Maria & Martin Sjöstrand

Ålder: Maria och Martin är 39 år.

Familj: Barnen Arvid, 12 år, och Ella, 10 år samt den franska bulldoggen Ture, 2 år. Yrke: Maria arbetar som fotograf och stylist, Martin arbetar som installationsledare.

Bor: I ett 1920-talshus, ett så kallat egnahemshus, på 150 kvm i Borås. Instagram: @vinklarochvrar Blogg: vinklarochvrar.blogspot.com 

Maria och Martin såg potentialen i 1920-talshuset.Maria och Martin såg potentialen i 1920-talshuset.Maria och Martin såg potentialen i 1920-talshuset.
Maria och Martin såg potentialen i 1920-talshuset. Foto: Jonas Lundberg / Jonas Lundberg
Matplatsen får fantastiskt ljus genom glasverandans vackra fönster. Runt matbordet samsas stolklassiker av Arne Jacobsen och Thonet. I taket hänger Jonas Bohlins  lampa Kvist. Maria har också en särskild förkärlek för engelskt porslin och mässingsljusstakar.Matplatsen får fantastiskt ljus genom glasverandans vackra fönster. Runt matbordet samsas stolklassiker av Arne Jacobsen och Thonet. I taket hänger Jonas Bohlins  lampa Kvist. Maria har också en särskild förkärlek för engelskt porslin och mässingsljusstakar.Matplatsen får fantastiskt ljus genom glasverandans vackra fönster. Runt matbordet samsas stolklassiker av Arne Jacobsen och Thonet. I taket hänger Jonas Bohlins  lampa Kvist. Maria har också en särskild förkärlek för engelskt porslin och mässingsljusstakar.
Matplatsen får fantastiskt ljus genom glasverandans vackra fönster. Runt matbordet samsas stolklassiker av Arne Jacobsen och Thonet. I taket hänger Jonas Bohlins lampa Kvist. Maria har också en särskild förkärlek för engelskt porslin och mässingsljusstakar. Foto: Jonas Lundberg / Jonas Lundberg
Ljuset flödar in från alla väderstreck i köket. Här skymtar hallen, nymålad i kulören Black Pepper från Benjamin Moore.Ljuset flödar in från alla väderstreck i köket. Här skymtar hallen, nymålad i kulören Black Pepper från Benjamin Moore.Ljuset flödar in från alla väderstreck i köket. Här skymtar hallen, nymålad i kulören Black Pepper från Benjamin Moore.
Ljuset flödar in från alla väderstreck i köket. Här skymtar hallen, nymålad i kulören Black Pepper från Benjamin Moore. Foto: Jonas Lundberg / Jonas Lundberg
Maria gör den nybyggda altanen höstfin. Fönstren byttes vid renoveringen ut till nya i gammal stil.Maria gör den nybyggda altanen höstfin. Fönstren byttes vid renoveringen ut till nya i gammal stil.Maria gör den nybyggda altanen höstfin. Fönstren byttes vid renoveringen ut till nya i gammal stil.
Maria gör den nybyggda altanen höstfin. Fönstren byttes vid renoveringen ut till nya i gammal stil. Foto: Jonas Lundberg / Jonas Lundberg

- Vi hade passerat många gånger på våra promenader genom kvarteret med de lite äldre husen, säger Maria. Och så fort vi klev in blev vi handlöst förälskade. Känslan i huset var bara så varm och kärleksfull.

Maria och Martin såg potentialen bakom renoveringsbehovet och bestämde sig på stående fot för att det här huset bara måste bli deras.

- Helt otroligt nog så slutade det hela med att säljarna bara ville sälja till oss, säger Maria. De var måna om att husets fjärde ägare skulle bli en barnfamilj, liknande de andra som bott i huset genom tiderna.

Vi tänker mycket på återbruk och älskar att åka till alla loppisar här i trakten.

Det gamla huset var egentligen kanske i minsta laget för familjen och behövde totalrenoveras. Men garaget som låg som en utbyggnad av huskroppen gick att bygga om. På så vis ökades boytan så att barnen kunde få varsitt sovrum. I det före detta garaget hamnade så småningom också en gästtoalett och master bedroom.

- Vi behövde också byta taket med en gång eftersom det faktiskt regnade in i hallen, säger Maria.

Men vissa saker går det troll i. När hallen väl var klar och det gamla taket gjorts i ordning, så började det regna in igen.

- Då gick musten ur oss lite, säger Maria. Men det var bara att hitta och fixa läckan, riva ner det som blivit skadat och börja om på nytt igen.

Köket är nyrenoverat och noggrant planerat. Bland annat med inbyggd kyl och frys på var sida om en öppen hylla. Barstolarna i böjträ är fynd från Blocket. Familjen Sjöstrands villa är från 1920-talet. Staketet är nyligen blästrat och målat. Samtidigt sattes ovalen, gjord efter gammal förlaga, på grinden.Köket är nyrenoverat och noggrant planerat. Bland annat med inbyggd kyl och frys på var sida om en öppen hylla. Barstolarna i böjträ är fynd från Blocket. Familjen Sjöstrands villa är från 1920-talet. Staketet är nyligen blästrat och målat. Samtidigt sattes ovalen, gjord efter gammal förlaga, på grinden.Köket är nyrenoverat och noggrant planerat. Bland annat med inbyggd kyl och frys på var sida om en öppen hylla. Barstolarna i böjträ är fynd från Blocket. Familjen Sjöstrands villa är från 1920-talet. Staketet är nyligen blästrat och målat. Samtidigt sattes ovalen, gjord efter gammal förlaga, på grinden.
Köket är nyrenoverat och noggrant planerat. Bland annat med inbyggd kyl och frys på var sida om en öppen hylla. Barstolarna i böjträ är fynd från Blocket. Familjen Sjöstrands villa är från 1920-talet. Staketet är nyligen blästrat och målat. Samtidigt sattes ovalen, gjord efter gammal förlaga, på grinden. Foto: Jonas Lundberg / Jonas Lundberg
Det mysiga vardagsrummet gillas av franska bulldogen Ture. Hörnskåpet är från Blocket och platsbyggt av Martin. Taklampa, Le Klint.Det mysiga vardagsrummet gillas av franska bulldogen Ture. Hörnskåpet är från Blocket och platsbyggt av Martin. Taklampa, Le Klint.Det mysiga vardagsrummet gillas av franska bulldogen Ture. Hörnskåpet är från Blocket och platsbyggt av Martin. Taklampa, Le Klint.
Det mysiga vardagsrummet gillas av franska bulldogen Ture. Hörnskåpet är från Blocket och platsbyggt av Martin. Taklampa, Le Klint. Foto: Jonas Lundberg / Jonas Lundberg
Maria bakar gärna en smarrig kladdkaka med vit choklad och äpplen från trädgården.Maria bakar gärna en smarrig kladdkaka med vit choklad och äpplen från trädgården.Maria bakar gärna en smarrig kladdkaka med vit choklad och äpplen från trädgården.
Maria bakar gärna en smarrig kladdkaka med vit choklad och äpplen från trädgården. Foto: Jonas Lundberg / Jonas Lundberg
Tidigare ägare hade rivit ut kakelugnarna. Men Maria och Martin köpte en nedmonterad kakelugn i tidstypisk stil som de lät en kakelugnsmakare bygga upp och sätta in.Tidigare ägare hade rivit ut kakelugnarna. Men Maria och Martin köpte en nedmonterad kakelugn i tidstypisk stil som de lät en kakelugnsmakare bygga upp och sätta in.Tidigare ägare hade rivit ut kakelugnarna. Men Maria och Martin köpte en nedmonterad kakelugn i tidstypisk stil som de lät en kakelugnsmakare bygga upp och sätta in.
Tidigare ägare hade rivit ut kakelugnarna. Men Maria och Martin köpte en nedmonterad kakelugn i tidstypisk stil som de lät en kakelugnsmakare bygga upp och sätta in. Foto: Jonas Lundberg / Jonas Lundberg

Även kök och badrum fick renoveras, liksom alla golv som slipades och vaxades. Alla väggar behövde också målas och tapetseras.

- Det var några tuffa renoveringsmånader kan man lugnt säga, men helt klart värt det, säger Maria. Vi gjorde det mesta i ett svep så vi slapp bo i det värsta kaoset när vi väl flyttade in.

Den genomgående tanken har varit att renovera med varsam hand. Maria och Martin har gjort det mesta själva förutom att byta tak och slipa golv. Snickare fick även uppdraget att resa stommen till utbyggnaden som utvändigt ser ut som en glasveranda. Fokus har också legat på att plocka fram originaldetaljer och restaurera det som legat gömt under masonit, som golv och vackra spegeldörrar.

- Vi har varit måna om att bevara så mycket som möjligt, säger Maria. Och när vi bytt ut något har vi valt att följa husets byggnadsstil. Till exempel alla fönster, som byttes till spröjsade i gammaldags stil. I hela nedervåningen satt perspektivfönster när vi köpte huset.

Vi har varit måna om att följa husets byggnadsstil och bevara så mycket av det gamla som möjligt

Återbruk är också viktigt för Maria och Martin. I vardagsrummet tronar en fantastisk kakelugn, ett riktigt smycke som tidigare stått på en gammal gård i Skåne.

- Vi tänker mycket återbruk och försöker att restaurera och använda det som finns och går att rädda när vi renoverar, säger Maria. Även när vi inreder så letar vi gärna efter second hand eller på loppisar i stället för att springa och köpa nytt.

Rummen i huset andas genomgående stilfullt 1920-tal, med inredning bestående av en mix av modernare möbler, retrodetaljer, loppissaker och second hand. Allt i en personlig mix som speglar familjens liv och intressen.

- Vi älskar att åka till loppisar, säger Maria. Det är som att gå på skattjakt. Något som också hjälpt oss i jakten på rätt detaljer har varit att lägga in bevakningar på Blocket. På så sätt kan man vara snabb om den där drömgrejen dyker upp till rätt pris.

I inredningen möts loppisfynd med nya och gamla skandinaviska designklassiker. Drinkvagnen är ett kärt second hand-fynd. Hyllan är från String, lampan från Le Klint och vasen från Ernst.I inredningen möts loppisfynd med nya och gamla skandinaviska designklassiker. Drinkvagnen är ett kärt second hand-fynd. Hyllan är från String, lampan från Le Klint och vasen från Ernst.I inredningen möts loppisfynd med nya och gamla skandinaviska designklassiker. Drinkvagnen är ett kärt second hand-fynd. Hyllan är från String, lampan från Le Klint och vasen från Ernst.
I inredningen möts loppisfynd med nya och gamla skandinaviska designklassiker. Drinkvagnen är ett kärt second hand-fynd. Hyllan är från String, lampan från Le Klint och vasen från Ernst. Foto: Jonas Lundberg / Jonas Lundberg
I allrummet på övervåningen finns en liten kontorshörna med härlig utsikt över gatan. Här sitter en tapet från Duro. I alla rum förutom köket ligger fiskbensparkett som Maria och Martin valt att behandla med vit hårdvaxolja.I allrummet på övervåningen finns en liten kontorshörna med härlig utsikt över gatan. Här sitter en tapet från Duro. I alla rum förutom köket ligger fiskbensparkett som Maria och Martin valt att behandla med vit hårdvaxolja.I allrummet på övervåningen finns en liten kontorshörna med härlig utsikt över gatan. Här sitter en tapet från Duro. I alla rum förutom köket ligger fiskbensparkett som Maria och Martin valt att behandla med vit hårdvaxolja.
I allrummet på övervåningen finns en liten kontorshörna med härlig utsikt över gatan. Här sitter en tapet från Duro. I alla rum förutom köket ligger fiskbensparkett som Maria och Martin valt att behandla med vit hårdvaxolja. Foto: Jonas Lundberg / Jonas Lundberg
Äppelträdet på framsidan har burit mycket frukt i år, och gett ännu fler löv. Bulldogen Ture vill gärna vara med och kratta.Äppelträdet på framsidan har burit mycket frukt i år, och gett ännu fler löv. Bulldogen Ture vill gärna vara med och kratta.Äppelträdet på framsidan har burit mycket frukt i år, och gett ännu fler löv. Bulldogen Ture vill gärna vara med och kratta.
Äppelträdet på framsidan har burit mycket frukt i år, och gett ännu fler löv. Bulldogen Ture vill gärna vara med och kratta. Foto: Jonas Lundberg / Jonas Lundberg
Höstäpplen som stilleben på altanbordet. I år har varit ett riktigt bra äppelår till skillnad mot förra säsongen.Höstäpplen som stilleben på altanbordet. I år har varit ett riktigt bra äppelår till skillnad mot förra säsongen.Höstäpplen som stilleben på altanbordet. I år har varit ett riktigt bra äppelår till skillnad mot förra säsongen.
Höstäpplen som stilleben på altanbordet. I år har varit ett riktigt bra äppelår till skillnad mot förra säsongen. Foto: Jonas Lundberg / Jonas Lundberg

I trakten finns flera loppisar med ett stort och varierat utbud. Maria brukar ha en liten minneslista med sig på saker hon söker. 

- Sedan springer man ju så klart på saker man inte vetat om att man ville ha, säger Maria och skrattar. Allt måste ju få plats också!

För ett år sedan bestämde sig Maria och Martin för att bygga ut köket då de började bli trångbodda. Eftersom de är noga med att bevara husets 1920-talsattribut så lät de utbyggnaden få formen av en glasveranda. Ett riktigt lyft för huset både invändigt och utvändigt skulle det visa sig, byggt med visionen att förena forna tiders arkitektur med nutidens tänk kring planlösning.

- När man renoverar så måste allt hänga ihop, säger Maria. Bygger man ut så ska det nya kännas som en naturlig del av huset. Lite som att huset alltid sett ut så.

Hon fortsätter:

- Det är fint också om den fasta inredningen går i samma stil och skapar den där genuina atmosfären. Känslan i ett äldre hus är ju svårslagen!

Vi gillar projekt, så vi kommer nog aldrig att bli riktigt klara.

Vi kan bara hålla med - med 3 meter i takhöjd känns husets rum luftiga och rymliga trots att de inte är så stora. Familjen valde till exempel att behålla väggen mellan kök och vardagsrum, något de är väldigt nöjda med eftersom det gjordes för att skapa mys och hemtrevnad.

Andra renoveringsbeslut hade de dock tänkt annorlunda kring i dag än för sju år sedan, då resan med huset började. Bland annat hade de nog behållit garaget som det var tror Maria, och byggt på med en extra våning i vinkel i stället.

- Samtidigt blev det jättebra med sovrummet som vi har det i dag. Det enda vi saknar är förvaringsutrymmet som ett garage skulle ha gett, men vem vet, kanske blir det ett fristående garage någon gång i framtiden ändå. Vi gillar projekt, så vi kommer nog aldrig att bli riktigt klara. Men det är ju det som är charmen med att äga ett gammalt hus! 

 

Marias & Martins bästa renoveringstips:

Blås inte ut allt med en gång vid en renovering. Flytta gärna väggar och öppna upp, men tänk efter en extra gång. Lite mindre rum skapar en hemtrevlig och ombonad känsla som är svårare att få till om man väljer öppen planlösning.

 

Ska ni bygga ut, få utbyggnaden att gå i samma stil som resten av huset. På så sätt smälter den in och kompletterar huset, kanske till och med gör det vackrare. Ta gärna hjälp av en arkitekt om ni är osäkra på utseende och byggnadssätt.

 

Bevara det som bevaras kan. Lister och dörrar kan skrapas rena från gammal flagnad färg och målas igen så de blir som nya. Mycket av känslan och själen i ett hus sitter i de gamla detaljerna. Det är ju oftast den känslan man vill åt och som också är svår att återskapa i ett nybyggt hus.

 

Låt den fasta inredningen, så som kök och badrum, gå i samma stil som huset för att få en mer genuin känsla i hemmet.

 

Återbruka gärna material genom att handla second hand. Lägg in bevakning på Blocket eller besök ett återbruk för byggvaror. Vår sovrumsdörr till exempel hittade vi, med det perfekta måttet och ett fint fönster högst upp, på Fönsterantiken i Vänga. Det var som att stiga in i byggnadsvårdshimlen när vi kom in där. Ett annat liknande ställe är Hus till Hus i Alingsås, men dessa ställen finns lite överallt s å det kan vara värt att kolla upp innan ni köper nytt.

LÄS MER: Hotellkänsla med egen terrass mitt i stan – se Lottas lyxiga tvåa på Östermalm

LÄS MER: Milsvid utsikt över Mälaren och egen pool – kika in i designparets egenritade kubvilla