Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Sköna hem i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Foto: Tomas Bergman

Så gjorde paret om husets tre kök: ”Det känns som att vi bor i en saga”

Ett stenkast från barndomskvarteren har Emma ”Lapptussan” Sundström hittat hem på nytt. Nu skapar hon sin design på den vackra gården i Arvidsjaurs gamla delar, där familjen kan njuta av den vidunderliga naturen.

Birgitta Lindvall Wiik

Inlandsbanans tåg tuffar förbi under sommarhalvåret, och under vintern kan man ta rälsbussen direkt till Jokkmokks marknad. Ibland bjuder banan på en ånglokstur. Familjen Sundström har både järnväg och station runt knuten. Så har deras hus också varit bostad för järnvägsarbetare från första början.

– Jag är uppvuxen bara ett stenkast härifrån och lekte ofta i de här kvarteren, som har Prästberget i ryggen och järnvägen som granne, säger Emma och berättar att huset är ett av de äldsta i Arvidsjaur.

Hon är både född och uppvuxen i det lappländska samhället, som omgärdas av skog, natur och renhagar. Det är också något som går igen i familjens hem. Inte för intet heter Emmas Instagramprofil @lapptussan.

- Det var mina släktingar i södra Sverige som brukade kalla oss för Lapptussar. Därifrån kommer namnet, skrattar Emma och säger att det finns sameblod i släkten och hennes pappa, under sin levnadstid, hade ett gäng skötrenar.

Emma & Kristian Sundström

Ålder: Hon är 44 år, han är 42.

Yrke: Hon är designer med eget företag, han är grävmaskinist. 

Familj: Barnen Emil, 23, Moa, 19 och Svante, 10 år. I familjen finns också katten Findus.

Bor: I ett 260 kvadratmeter stort hus om fem rum och kök i Arvidsjaur i Norrbottens län.

Just nu: Fasaden ska få ny brädfodring och färg - Lapptussans Old Wisdom.

Instagam: @lapptussan

Emma inreder genomgående med loppisfyndade och ärvda möbler. Köket är inget undantag. Eftersom Emma gillar att måla så förnyar hon ofta gamla saker med nya kulörer. Foto: Tomas Bergman
Ett värmande renskinn följer alltid med på utflykterna under vintern. Koftan har Emmas syster stickat. Foto: Tomas Bergman
Det platsbyggda köket fanns redan i huset, men Emma valde att måla om det i en grågrön nyans. Foto: Tomas Bergman
Foto: Tomas Bergman

Emma, som älskar djur och natur, har varit med vid både renskiljningar, slakt och kalvmärkning med traktens samebyar Mausjaur och Östra Kikkejaur.

– Kalvarna föds på våren och runt midsommar är det dags för märkning av dem. På kvällen, när renarna lugnar ner sig, samlas de in i stora hagar. Där noterar man vilka mammor kalvarna hänger med. Sedan fångas de in med lasso och märks i örat med renägarens märke.

Det var tack vare pappans renmärke och vännerna i samebyn som Emma kunde börja designa lampor och andra inredningsdetaljer av renhorn.

– Jag såg en fin renhornskrona i en tidning och frågade om pappa kunde ge mig några horn från renskiljningen. Jag fick en hel säck och började med att skapa inredningsdetaljer till mig själv. När jag la upp bilder på mitt Instagramkonto hörde folk av sig och ville köpa lampor och ljusstakar. Sedan har det bara rullat på, säger Emma, som i dag försörjer sig på sin design.

”Jag fick en hel säck renhorn och började med att skapa inredningsdetaljer till mig själv”

Hantverket sitter i händerna och finns i släkten. Emmas morbror är konstnär, hennes mamma är en duktig sömmerska och hennes syster stickar fantastiska tröjor och sockar. Familjens alster syns lite här och var i Emmas hem, och renen spelar huvudrollen både i form av lampor, ljusstakar och knoppbrädor. När Emma tar en kopp kaffe i vacker vintersol så använder hon ett renskinn som sittdyna på trädgårdsmöbeln eller i snödrivan. Renen är ständigt närvarande.

– Vi är en riktig friluftsfamilj och tillbringar själva all ledig tid i naturen. Vi pimplar, plockar bär, lagar mat över öppen eld och njuter av den friska fjälluften. Vi har nära till skogen från vårt hem, men vi har också en stuga som vi åker till när vi är lediga. Där åker vi skoter ut på isen och där tar jag till vara vackra detaljer från naturen, säger Emma och visar en knotig trädgren som agerar klädhängare i hennes och Kristians sovrum.

Emma hade drömt om det gamla huset i Arvidsjaur i många år. Till slut blev det hennes hem. Järnspisen används flitigt och veden finns alltid nära till hands. Foto: Tomas Bergman
Vardagsrum och matsal har fint ljusinsläpp från södervända fönster. De gedigna trägolven i huset har slipats och blivit som nya. I taket hänger en renhornskrona i Emmas egen design. Foto: Tomas Bergman
Trappan och det gamla träskåpet har målats i samma kulör, vilket ger ett lugnt intryck i hallen. Foto: Tomas Bergman
Ett loppisfyndat slagbord har blivit soffbord i allrummet. Naturmaterial som linne, ull och fårskinn ger värme till inredningen. Foto: Tomas Bergman

Familjen har bott i sitt drömhus intill järnvägen i två års tid. Innan dess har Emma hunnit bo i både 1980-talsvillor och 1960-talshus.

– Ja, det här är faktiskt mitt femte hus. Men här kommer vi att stanna för alltid. Det här är mitt drömhus, jag har i många år sneglat på de gamla gårdarna i Arvidsjaur och äntligen har en av dem blivit min, säger Emma och berättar att familjen precis hade totalrenoverat sitt förra hus när de fann sitt nya hem.

– Vi hade pratat om att flytta, mest för att jag skulle få ett utrymme för en verkstad där jag kan jobba med min renhornsslöjd. Vi skulle ha ett litet hus med ett stort garage, men det blev ett stort hus helt utan garage, skrattar Emma och säger att de inte kunde låta bli att gå på visningen när drömhuset kom ut på Hemnet.

Kristian blev entusiastisk och började prata om vilka fantastiska Madickenjular vi skulle kunna fira här

Till en början blev Emma avskräckt av renoveringsbehovet. Det stora huset har tidigare haft tre lägenheter och alla kök fanns fortfarande kvar. Planlösningen behövde ändras, fönstren renoveras, golven slipas och ja ... Emma såg nästan bara hinder.

– Men Kristian blev entusiastisk och började prata om vilka fantastiska Madickenjular vi skulle kunna fira här. Han målade upp en romantisk bild och jag rycktes med i hans glädje och började se potentialen, säger Emma.

Genom att lyfta bort dörrar, förvandla ett av köken till tvättstuga och använda rördragningen på andra våningen till att bygga om ett sovrum till ett jättestort badrum fick familjen sitt drömhus. De har också byggt en stor ateljé på tomten. Där har Emma nu sin verkstad.

Familjen har också målat alla väggytor i huset, även köket har fått en ny kulör.

– Tack vare mitt Instagramkonto har jag ett samarbete med Nordsjö där jag fått ta fram helt egna kulörer. Det är Lapptussans Dusk som klär våra väggar och köket är målat med Lapptussans Dawn.

Sängen bäddas med linnelakan i naturnära nyanser. Sänggaveln har Emma tillverkat av gamla väderbitna plankor. I hemmet finns gott om förvaringskorgar, som rymmer allt från plädar till varma yllesockor. Foto: Tomas Bergman
I det stora badrummet finns såväl badkar som duschhörna och bastu. Foto: Tomas Bergman
Ett gammalt furuskåp fick samma kulör som väggarna och blev en fin förvaringsmöbel i badrummet. Foto: Tomas Bergman
I sovrummet har Emma målat en fin trädgren vit, hängt upp den i taket och använder som klädhängare . Foto: Tomas Bergman

Emma har även målat in diskmaskinen i samma färg som köket. Nu smälter den in bland köksskåpen under arbetsbänken. Det platsbyggda köket hade husets förra ägare installerat. Det harmonierar fint med den gamla järnspisen som stått i köket i alla år.

Även husets inredning är daterad till det förra seklets början. Nu har alla Emmas ärvda och loppisfyndade möbler äntligen hittat sitt rätta hem.

– Jag har alltid tyckt mycket om gamla grejer och har inte många nytillverkade möbler i huset. Jag köper gammalt och målar gärna om det så att det passar min stil. Emma, som bott hela sitt liv i Arvidsjaur, säger att hon tycker att det är roligt att åka till storstan på besök, men det är alltid lika härligt att komma hem igen. I Arvidsjaur bor hon mitt i naturen. Livet är enkelt, med gångavstånd överallt och närhet till släkt och vänner. Emmas mamma bor bara knappt en kilometer bort. Eftersom Kristian veckopendlar till sitt jobb så hjälper hon ofta Emma i vardagen.

Jag har alltid tyckt mycket om gamla grejer

- Vi bor i mitt drömhus. När vi köpte det tyckte vi att det var dyrt, men det kostar ingenting jämfört med liknande hus på större orter. Vi har inte ångrat oss en enda sekund - det känns som att vi bor i en saga.

Emmas bästa inredningstips

Välj en färgskala. Skapa en lugn grund genom att välja tre kulörer ur samma färgmättnadsskala och använd dem genomgående i ditt hem. Emma använder ljusgrått, mörkgrått och grönt på väggar och möbler, och mixar in beige toner i kuddar och textilier.

 

Jobba ton i ton. Måla möbler i samma kulör som väggen, för ett lugnt intryck. Men prova också att måla i ett par nyanser mörkare eller ljusare, det får möbeln att ”poppa ut” lite mer och blir effektfullt.

 

Mixa in trärena möbler. De bryter av och ger värme till inredningen. Alla möbler behöver inte vara i samma träslag, men välj antingen mörka möbler eller ljusa.

 

Skapa liv i inredningen. Förnya hemmet efter humör med hjälp av kuddar, textilier, mattor och detaljer som är lätta att byta ut. Fynda på loppis så blir det inte så dyrt.

Ur Lantliv nr 1 2021

LÄS MER: Makalösa vyer i Estée Lauder-arvtagerskans Aspen-hem: ”Känns som en trädkoja”

LÄS MER: Semesterkänsla året om i skärgårdshuset med glasveranda och havsutsikt