Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Formgivaren Caroline Ranås visar upp hemmet Villa Björkegård, ett vackert välbevarat trähus med fina detaljer från förra sekelskiftet.
Formgivaren Caroline Ranås visar upp hemmet Villa Björkegård, ett vackert välbevarat trähus med fina detaljer från förra sekelskiftet.
Formgivaren Caroline Ranås visar upp hemmet Villa Björkegård, ett vackert välbevarat trähus med fina detaljer från förra sekelskiftet.
Formgivaren Caroline Ranås visar upp hemmet Villa Björkegård, ett vackert välbevarat trähus med fina detaljer från förra sekelskiftet. Foto: Anna Roström, Smallpigart/Alice Johansson

Caroline och Henrik hittade drömhuset på ”fel sida av stan”

Strå, rotting, linne och keramik – hos familjen Ranås Höljer i sekelskifteshuset i Göteborg går julen i de rustika naturmaterialens tecken. I de vackra rummen varvas gammaldags pynt med modernt hantverk från den egna designstudion. Bak och pyssel med barnen sätter guldkant på advent.

Anna Bjelkholm

Vi är hemma hos barnfamiljen Ranås i deras välkomnande hem Villa Björkegård, ett vackert välbevarat trähus med fina detaljer från förra sekelskiftet. Det gröna huset med brutet tak, burspråk och korspostfönster ligger i hjärtat av det natursköna området Paradiset utanför Göteborg. Området kallades tidigare för Partille Villastad och började utvecklas runt tiden för förra sekelskiftet. Och Paradiset lever verkligen upp till sitt idylliska namn – här bjuds man på lugna återvändsgator, vacker natur och en härlig blandning av såväl sekelskiftesvillor som hus i klassisk funkisstil.

När vi såg huset var det kärlek vid första ögonkastet

– Området här är mysigt med många vackra gamla hus. Vissa av dem är till och med flyttade hit ut när staden växte och det skulle byggas nytt där. När vi såg huset var det kärlek vid första ögonkastet, berättar Caroline Ranås, som bor här med sambon Henrik och barnen Cornelia, 6 år och Benjamin, 3,5 år.

HEMMA HOS CAROLINE RANÅS

Ålder: Båda är 39 år.

Yrke: Caroline är frilansande formgivare och art director samt grundare av varumärket The Straw och inredningsstudion The Straw Studio.

Familj: Sambon Henrik, barnen Cornelia, 6 år, och Benjamin, 3,5 år.

Bor: I ett renoverat hus från 1901 i Partille strax utanför Göteborg.

Instagram: @thestrawstudio.

Just nu: Bakar pepparkakor, kokar knäck och gör egna popcorngirlanger att pynta julgranen med.

Caroline med barnen Cornelia, 6 år, och Benjamin, 3,5 år. Foto: Alice Johansson
Köket har dämpade grågröna kulörer med naturliga färgpigment som reflekterar ljuset på ett vackert sätt. Väggfärg, Hardwick White, och snickerifärg, Borrowed Light, från Farrow & Ball. Cornelia och Benjamin hjälper gärna till med julbaket. Foto: Alice Johansson
Det vackra elementet i vardagsrummet är inmålat i samma kulör som väggarna, Mole’s Breath från Farrow & Ball. Stol från Madame Stoltz. Ljusstake och hästhuvud, Love Warriors. Foto: Alice Johansson
Kaminen i köket värmer gott till grötfrukosten.Med rustikt linne och handgjord keramik blir dukningen julfin. Gröna koppar från On Design. Mjölkkanna, Afroart. Foto: Alice Johansson

Familjens hus byggdes 1901 av byggmästaren Carl Nilsson. Då låg det ganska ensamt här, omringat av ängar och äppelodlingar, berättar Caroline.

– Under andra världskriget användes huset för inackordering av soldater. Då byggdes huset ut med ytterligare ett trapphus för att få en ny ingång till övervåningen och planritningen gjordes om för att passa ändamålet, säger Caroline och visar oss runt i huset som doftar av granris och nybakta pepparkakor.

Både Caroline och Henrik har sina rötter i Göteborg. Efter mer än tio år i Stockholm kändes det som ett ganska naturligt steg att återvända till Västkusten. Att familjen hamnade just här i Partille var däremot mer en slump än ett självklart val.

Vi har grävt ur, anlagt gångar och planterat mycket. Henrik har byggt en pergola, spaljéer, grindar och en liten veranda vid köksträdgården

– Egentligen hade vi siktat in oss på helt andra delar av Göteborg, någonstans närmare havet. Men det här huset gick inte att motstå. Dessutom föll vi för den fantastiska lummiga trädgården och dess många möjligheter, säger Caroline.

Så här års har det mesta i trädgården gått i vintervila i väntan på snön men formklippt buxbom och andra vintergröna växter ger huset en naturfin inramning året om.

– Sedan vi flyttade in har vi lagt mycket krut på trädgården. Vi längtade efter en frodig köksträdgård, vackra snittblomsrabatter och fler sociala ytor. Vi har grävt ur, anlagt gångar och planterat mycket. Henrik har byggt en pergola, spaljéer, grindar och en liten veranda vid köksträdgården, berättar Caroline.

Huset, som uppgår till 220 kvadratmeter, har generösa umgängesytor på nedervåningen. Här ligger kök, matsal och vardagsrum, en gästtoalett samt ett av husets fyra sovrum som används som gästrum. En trappa upp hittar man familjens tre sovrum, ett stort badrum och två stora klädkammare.

Trappan hör till husets vackra originaldetaljer, här smyckad för jul med doftande granris. Foto: Alice Johansson
Det shakerinspirerade köket är byggt på plats i harmoni med husets gamla karaktär. Köket har penselmålats i en behaglig grågrön kulör, Grey Moss, från Little Green. Foto: Alice Johansson
Huset från förra sekelskiftet omges av en vacker trädgård med grusgångar, spaljéer och formklippta buskar. Foto: Alice Johansson
Lekfulla pepparkaksbyggen och roligt pyssel står på familjens schema inför jul. Foto: Alice Johansson

 

Huset var i relativt gott skick när familjen köpte det men en del renoveringsarbete har ändå gjorts, allt från att dra om elen till att renovera fönster och lägga nytt tak.

– Efter det har vi prioriterat det estetiska och att sätta vår egen prägel på huset. Vi har försökt hålla det så tidsenligt som möjligt men med en modern, personlig touch, säger Caroline.

Invändigt har hon och Henrik målat om alla ytskikt samt tapetserat, inte bara väggar utan även taket i matsalen. De har rivit ut heltäckningsmattor och slipat och betsat originalgolven. För att förstärka husets karaktär har de även platsbyggt tidsenlig förvaring och klätt en del väggar med pärlspont.

Mest nöjda är de med barnens rum som fått en lekfull, mysig känsla. Det gedigna shakerinspirerade köket, som husets förra ägare lät bygga, är ett annat av familjens favoritrum.

Vi har försökt hålla det så tidsenligt som möjligt men med en modern, personlig touch

– Snickaren höll tydligen på med det här köket i sex månader. Samtliga detaljer samspelar med husets karaktär och ger känslan av att alltid ha suttit där. Vi älskar vårt kök. Det enda vi gjorde med köket var att måla det grönt, vi är otroligt nöjda med resultatet, säger Caroline.

De stora vackra rummen, som har högt i tak och härliga ljusinsläpp, vittnar om familjens inredningsintresse. Caroline är formgivare och art director och driver inredningsstudion The Straw, med en tydlig vurm för hantverk och gedigna naturmaterial. Hemmet genomsyras av en dämpad färgskala där matta väggar och mönstrade tapeter möter profilerade snickerier, vackra textilier och böljande gardiner.

Charmiga Villa Björkegård är ett hus som gjort att fira jul i. Och det var även vid juletid familjen flyttade in i sitt nya hem 2018. En fin och minnesvärd jul även om de första dagarna var smått dramatiska, berättar Caroline.

– Vår målbild var att kunna fira jul i nya huset trots att vi fick nycklarna enbart några dagar innan jul. Men saker blir inte alltid som man tänkt sig, bergvärmen slog av natten innan julafton och värmen sjönk fort. Och kaminen var inte provtryckt heller. Men det löste sig till slut, som det alltid gör, säger Caroline och ler.

Grågrön pärlspont matchar hallens tapet Hares in hiding från Långelid/von Brömssen. Kattstaty, The Straw Studio. Foto: Alice Johansson
Caroline har en gedigen samling julgranskulor där ärvda favoriter får några nytillskott varje år, allt från reseminnen till loppisfynd och DIY. Foto: Alice Johansson
Taket mitt i matsalen är tapetserat med Boråstapeters dova gobelängtapet Waldemar, som harmonierar fint med husets sekelskiftesstil. En egengjord girlang med udda julgranskulor skapar stämning i advent. Foto: Alice Johansson

Den här kyliga novemberdagen sprids en härlig värme i huset medan björkveden tar fyr i vardagsrummets moderna braskamin. Lagom till första advent fylls huset av adventsstjärnor, levande ljus och knippen med amaryllis och tallris. Ur högtalarna strömmar stämningsfull julmusik.

– Vi har inte så mycket klassiskt julpynt eller krimskrams, vi fyller hemmet mer med stämning i form av dofter och smaker under julen. Mycket levande ljus, säsongens växter och textilier i lite dova, murriga nyanser, säger Caroline.

Det julpynt som ändå fått komma över tröskeln är en blandning av gammalt och nytt, där modernare detaljer samsas med arvegods från Carolines och Henriks barndoms jular. Ett vackert änglaspel, en spelande liten kyrka och små keramiktomtar från Carolines mormors mor.

– Granris på trappen och en krans på dörren gillar jag också. Det ger huset ombonad julstämning även om det inte är snö, säger Caroline och fortsätter:

– Julen kommer som ett ljus i mörkret, när den kalla tiden på året tagit över. För mig är julen så förknippad med stämning och mys, umgänge med nära och kära och med julpyssel och julbak, säger Caroline.

För Caroline har julen alltid varit en viktig högtid. I dag vill hon föra de mysiga traditionerna vidare till barnen Cornelia och Benjamin.

– Min mamma, som tyvärr inte är i livet i dag, var så himla bra och noga med traditioner kring högtider. Familjärt skulle det vara, speciellt var hon bra på att göra högtiderna till barnens fördel. Det har jag tagit med mig, säger Caroline som njuter av familjens alla julförberedelser i advent.

För mig är julen så förknippad med stämning och mys, umgänge med nära och kära och med julpyssel och julbak

– Vi älskar att pyssla och baka tillsammans i familjen. Vi viker julstjärnor, torkar apelsinskivor i ugnen till fina girlanger och ger oss gärna på avancerade pepparkakshusbyggen. Det ger en sådan julstämning att baka med barnen, trots att det oftast slutar med att man själv får trycka ut 400 pepparkakor och kladda knäck i små formar långt efter att de små tröttnat. Men det hör till.

Granen tas in runt Lucia och en vecka senare är det dags att klä den. Gärna med lekfulla julgranskulor med något tema som djur, leksaker eller en speciell färg.

– Att ha gran är viktigt för oss, även om jag tvekar lite varje år. Det känns inte så hållbart med tanke på hur kort tid man får njuta av trädet som tagit många år på sig att växa upp. Men julgranen är så otroligt kopplad till julstämningen, säger Caroline.

Mängder av fina kuddar gör den sammetsklädda Ikeasoffan extra inbjudande. Tv:n smälter in osedd i den snygga tavelväggen. Soffbordet är hembyggt med ben från Superfront. Foto: Alice Johansson
De spröjsade badrumsfönstren är varsamt renoverade original. Adventsstärna, The Straw Studio. Foto: Alice Johansson
Mjuka former och varma färger dominerar i sovrummet. Såväl sänggaveln som lamporna är DIY-projekt. Foto: Alice Johansson

 

Julen firar familjen med släkt och vänner i olika konstellationer och med en blandning av gamla och nya traditioner.

– Vi brukar alltid åka på någon julmarknad, det är så mysigt. Det fulländar julkänslan och man kan köpa goda saker till julbordet. Sedan kör vi alltid grötfrukost med mandel i, det hör julen till. Julstrumpor vid sängen för barnen är ett måste liksom Kalle Anka på tv. Och julklapparna läggs alltid under granen kvällen innan julafton, säger Caroline och fortsätter:

Att ha gran är viktigt för oss, även om jag tvekar lite varje år. Det känns inte så hållbart med tanke på hur kort tid man får njuta av trädet

– Vår nyaste tradition är Nissedörren, i stället för adventskalender. Den första december flyttar en liten tomtenisse in, han har en egen liten dörr med miniatyrstege och brevlåda ovanför golvlisten. Nissen syns inte till men han lämnar små spår efter sig varje dag i form av små bus, brev eller presenter. Det är väldigt uppskattat av barnen. 

Inredningstips från Villa Björkegård:

Hitta en röd tråd. Sätt ihop en moodboard innan du gör stora förändringar. På så sätt får du lättare en helhetskänsla och ser tydligare hur färgerna, möblerna och rummen hänger ihop.

Våga med färg. Vitt tak är till exempel så standard att man nästan inte funderar över alternativen. Men en färgton i taket ger en superfin effekt. Samma gäller element och snickerier. Det ger inredningen en välgjord känsla. Det blir väldigt fint att måla exempelvis fönster och dörrar i samma färgnyans som väggarna eller ton i ton. Snickerier får alltid en annan färgåtergivning med annorlunda struktur.

Provmåla färgen och låna gärna hem stora stycken av tapeten att sätta upp på rätt vägg. Färger skiljer sig så åt i olika rum, ljus och konstellationer. Måla upp 2–3 olika färger på samma vägg och jämför. Och skriv direkt vilken färg som är vilken under, det är väldigt lätt att blanda ihop liknande färger trots att man i stunden tycker det är solklart.

Textil. En gardin som löper från golv till tak över en hel vägg kan förändra hela dynamiken i ett rum. Det ger inte bara en ombonad känsla utan är även bra för akustiken.

Reflektera ljus. En spegel i rummet, gärna i större storlek, öppnar upp och reflekterar ljus på samma sätt som ett fönster.