Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Jonas Lundberg

Så byggde Jenny och Johan sitt drömhem – med pool och magisk havsutsikt

Den drömlika tomten vid havet i Kummelnäs öster om Stockholm blev den perfekta platsen för Jenny och Johan Bennarstens nybyggda hus. Med stora sociala ytor, som gjorda för bjudningar, långkok och storbak, har familjen hittat hem.

Det är inte alltid kärlek vid första ögonkastet. För Jenny Bennarsten tog det ett tag att se potentialen i hustomten i Kummelnäs som hennes man Johan hade förälskat sig i. Paret bodde i en äldre sommarstuga i samma område och stortrivdes, men det började bli för trångt med tre barn i det lilla huset. Familjen ville gärna bo kvar och väntade in i det längsta på att kommunen skulle upphäva förbudet att bygga ut, men bygglovet dröjde och till slut blev det omöjligt att bo på fem personer på 45 kvadratmeter.

Jenny & Johan Bennarsten

Ålder: Både han och hon är 47 år. 

Yrke: Hon är speciallärare, han driver ett investmentbolag. 

Familj: Döttrarna Klara, 18, Lydia, 16, och Hedvig, 12 år, samt lagotton Olle.

Bor: I ett 250 kvadratmeter stort hus byggt 2008 i Kummelnäs i Nacka utanför Stockholm.

Instagram: @mittgodastefinaste

Kakelugnen är nyproducerad och blir som ett smycke för vardagsrummet. Att placera två soffor mittemot varandra har varit en dröm under mer trångbodda år – nu har familjen äntligen utrymme nog att förverkliga den.Kakelugnen är nyproducerad och blir som ett smycke för vardagsrummet. Att placera två soffor mittemot varandra har varit en dröm under mer trångbodda år – nu har familjen äntligen utrymme nog att förverkliga den.Kakelugnen är nyproducerad och blir som ett smycke för vardagsrummet. Att placera två soffor mittemot varandra har varit en dröm under mer trångbodda år – nu har familjen äntligen utrymme nog att förverkliga den.
Kakelugnen är nyproducerad och blir som ett smycke för vardagsrummet. Att placera två soffor mittemot varandra har varit en dröm under mer trångbodda år – nu har familjen äntligen utrymme nog att förverkliga den. Foto: Jonas Lundberg
Området där familjen bor är charmigt, och även om deras hus är nybyggt syns det tydligt att det har funnits andra hus här i många, många år.Området där familjen bor är charmigt, och även om deras hus är nybyggt syns det tydligt att det har funnits andra hus här i många, många år.Området där familjen bor är charmigt, och även om deras hus är nybyggt syns det tydligt att det har funnits andra hus här i många, många år.
Området där familjen bor är charmigt, och även om deras hus är nybyggt syns det tydligt att det har funnits andra hus här i många, många år. Foto: Jonas Lundberg
Innanför matplatsen ligger ett härligt TV-rum som har utsikt ut över fjärden.Innanför matplatsen ligger ett härligt TV-rum som har utsikt ut över fjärden.Innanför matplatsen ligger ett härligt TV-rum som har utsikt ut över fjärden.
Innanför matplatsen ligger ett härligt TV-rum som har utsikt ut över fjärden. Foto: Jonas Lundberg
Arkitekterna ville ha spisen i köksön, men där blev det blankt nej från Jenny, som visste precis vilken spis hon ville ha och var den skulle vara placerad.Arkitekterna ville ha spisen i köksön, men där blev det blankt nej från Jenny, som visste precis vilken spis hon ville ha och var den skulle vara placerad.Arkitekterna ville ha spisen i köksön, men där blev det blankt nej från Jenny, som visste precis vilken spis hon ville ha och var den skulle vara placerad.
Arkitekterna ville ha spisen i köksön, men där blev det blankt nej från Jenny, som visste precis vilken spis hon ville ha och var den skulle vara placerad. Foto: Jonas Lundberg

- Jag har alltid älskat gamla hus, de har en charm som nya hus inte har, med vinklar och vrår och udda lösningar. Sådana detaljer är svåra att få till i nybyggda hus. Men till slut kände vi att det inte gick längre, vi måste få större boyta, säger Jenny.

Det var Johan som hittade tomten. Det var mitt i vintern 2007, yngsta dottern Hedvig var nyfödd, och Jenny stod ute på tomten med barnvagn och huttrade.

- Halva byn var där och tittade. Det stod ett litet hus på tomten, men det var i så dåligt skick att det inte gick att renovera. Jag såg ingen potential alls, utan stod bara ute och tjurade med barnvagnen. Jag såg inte ens havet, säger Jenny och skakar på huvudet.

Som tur är kunde Johan inte släppa tanken på att bygga ett hus till sig och familjen på tomten han hittat. Han älskade läget, med vy över fjärden som är trafikerad med allt från färjor till segelbåtar. Han visste att platsen var som gjord för familjen och övertalade Jenny att gå dit ännu en gång.

- Jag gick med på att titta på tomten igen, mest för Johans skull. Det var en solig vinterdag och snön gnistrade. När jag stod där och såg ut över havet så var det som om något hände inom mig. Jag kunde se det Johan såg och ringde honom direkt. Vi bestämde oss på studs att tomten skulle bli vår. Jag var beredd att ge platsen en chans, säger Jenny.

Både Jenny och Johan tycker om att laga mat och de har byggt ett stort socialt kök, som har blivit samlingsplatsen till både vardag och fest. Köket är byggt av snickerifirman Wilsens i Tranås.Både Jenny och Johan tycker om att laga mat och de har byggt ett stort socialt kök, som har blivit samlingsplatsen till både vardag och fest. Köket är byggt av snickerifirman Wilsens i Tranås.Både Jenny och Johan tycker om att laga mat och de har byggt ett stort socialt kök, som har blivit samlingsplatsen till både vardag och fest. Köket är byggt av snickerifirman Wilsens i Tranås.
Både Jenny och Johan tycker om att laga mat och de har byggt ett stort socialt kök, som har blivit samlingsplatsen till både vardag och fest. Köket är byggt av snickerifirman Wilsens i Tranås. Foto: Jonas Lundberg
När familjen skulle bygga nytt föll valet på en suterrängvilla från Villa Nordic.När familjen skulle bygga nytt föll valet på en suterrängvilla från Villa Nordic.När familjen skulle bygga nytt föll valet på en suterrängvilla från Villa Nordic.
När familjen skulle bygga nytt föll valet på en suterrängvilla från Villa Nordic. Foto: Jonas Lundberg
Jenny och Johan fick hänggungan i 40-årspresent av goda vänner. ”Vi älskar den, den är som klippt och skuren för vårt hus.”Jenny och Johan fick hänggungan i 40-årspresent av goda vänner. ”Vi älskar den, den är som klippt och skuren för vårt hus.”Jenny och Johan fick hänggungan i 40-årspresent av goda vänner. ”Vi älskar den, den är som klippt och skuren för vårt hus.”
Jenny och Johan fick hänggungan i 40-årspresent av goda vänner. ”Vi älskar den, den är som klippt och skuren för vårt hus.” Foto: Jonas Lundberg
Jenny har dukat upp till lunch på familjens härliga veranda som bjuder på utsikt över havet. Trädgårdsmöblerna kommer från Brisak.Jenny har dukat upp till lunch på familjens härliga veranda som bjuder på utsikt över havet. Trädgårdsmöblerna kommer från Brisak.Jenny har dukat upp till lunch på familjens härliga veranda som bjuder på utsikt över havet. Trädgårdsmöblerna kommer från Brisak.
Jenny har dukat upp till lunch på familjens härliga veranda som bjuder på utsikt över havet. Trädgårdsmöblerna kommer från Brisak. Foto: Jonas Lundberg

Budgivningen blev en rysare trots att det i slutändan inte var så många som budade. De flesta av de andra spekulanterna som varit på visningen hade dragit sig ur då de insåg att huset på tomten inte gick att rädda.

- Det var en nervpirrande budgivning. Till slut sa både Johan och jag att det här är vår sista höjning, högre än så här kan vi inte gå. Otroligt nog så var det ingen som toppade vårt bud, och vi kunde skriva på kontraktet, säger Jenny glatt och ler varmt mot Johan.

Det var inte självklart hur det nya huset skulle se ut. Först hade de tänkt sig ett nyfunkishus i sten, men det passade inte alls in på tomten. Jenny och Johan tittade på mängder av husmodeller och betade av husfabrikör efter husfabrikör, tills de slutligen fastnade för en husmodell från Villa Nordic.

- Vi fick mycket god hjälp av arkitekterna och kunde göra flera ändringar så att huset passade oss bättre. Jag försökte till och med få arkitekten att rita in udda lösningar så att det blev vinklar och vrår, men det gick inte. Men med facit i hand så kan jag i dag se att vårt hus ändå har personlighet och en bra planlösning som känns smart och välplanerad.

Innertaket, som går upp till nock på övre plan och sluttar ut mot sidorna, gör mycket för husets karaktär, och de spröjsade fönstren från golv till tak gör att rummen badar i ljus. Dessutom adderar de den där gamla känslan som Jenny älskar.

- Ända sedan jag flyttade hemifrån har jag varit säker på hur jag vill inreda, men när vi skulle bygga huset så hamnade jag i ett vakuum. Det var så mycket beslut att det blev för svårt att greppa helheten, och jag frångick vad jag själv ville ha och lyssnade för mycket på vad andra tyckte. Inredningsarkitekten kom med på köpet, och var noga med att framhålla att vårt hus var ett hus i New England-stil och då kunde man inte ha det, och inte det.

I sovrummet har paret satt in brädväggar för att ge det en rustik känsla. Säng från Ikea via Blocket och sänglampa, Bob, från Watt & Veke. Stolen är arvegods från Johans mormor.I sovrummet har paret satt in brädväggar för att ge det en rustik känsla. Säng från Ikea via Blocket och sänglampa, Bob, från Watt & Veke. Stolen är arvegods från Johans mormor.I sovrummet har paret satt in brädväggar för att ge det en rustik känsla. Säng från Ikea via Blocket och sänglampa, Bob, från Watt & Veke. Stolen är arvegods från Johans mormor.
I sovrummet har paret satt in brädväggar för att ge det en rustik känsla. Säng från Ikea via Blocket och sänglampa, Bob, från Watt & Veke. Stolen är arvegods från Johans mormor. Foto: Jonas Lundberg
Familjen valde bort garage och la pengarna på en pool i stället. Dottern Lydia och hunden Olle njuter av sol och bad. Solsängar från Granit med denimöverkast från Mio.Familjen valde bort garage och la pengarna på en pool i stället. Dottern Lydia och hunden Olle njuter av sol och bad. Solsängar från Granit med denimöverkast från Mio.Familjen valde bort garage och la pengarna på en pool i stället. Dottern Lydia och hunden Olle njuter av sol och bad. Solsängar från Granit med denimöverkast från Mio.
Familjen valde bort garage och la pengarna på en pool i stället. Dottern Lydia och hunden Olle njuter av sol och bad. Solsängar från Granit med denimöverkast från Mio. Foto: Jonas Lundberg
På tomten där paret byggde sitt hus låg tidigare ett gammalt hus som inte gick att rädda - men den mysiga trädgården med stora härliga träd skänker fortfarande glädje.På tomten där paret byggde sitt hus låg tidigare ett gammalt hus som inte gick att rädda - men den mysiga trädgården med stora härliga träd skänker fortfarande glädje.På tomten där paret byggde sitt hus låg tidigare ett gammalt hus som inte gick att rädda - men den mysiga trädgården med stora härliga träd skänker fortfarande glädje.
På tomten där paret byggde sitt hus låg tidigare ett gammalt hus som inte gick att rädda - men den mysiga trädgården med stora härliga träd skänker fortfarande glädje. Foto: Jonas Lundberg
Intill poolen har Johan byggt en mysig utedusch.Intill poolen har Johan byggt en mysig utedusch.Intill poolen har Johan byggt en mysig utedusch.
Intill poolen har Johan byggt en mysig utedusch. Foto: Jonas Lundberg

Jenny ångrar att hon inte stod upp för sin önskan att få en Smegkyl som hon alltid hade drömt om. Men en sak vägrade hon att kompromissa med.

- Husföretaget tyckte att vi skulle ha en spis i köksön med en stor fläkt över. Det ville jag definitivt inte, så det blev blankt nej. Jag skulle ha en stor blå gasspis och därmed basta, och ingen hemsk fläkt som skulle ta rymden ur rummet, säger Jenny och skrattar glatt. Jenny och Johan är två sociala själar som älskar att laga mat tillsammans och bjuda hem vänner och familj. När de tillsammans med arkitekten skissade på planlösningen var husets sociala utrymmen oerhört viktiga - de ville kunna ha plats för två stora matbord. Lösningen blev ett härligt kök med en luftig matplats och ett lika stort vardagsrum där ett bord av samma kaliber skulle få plats.

- När rummet stod klart och köket ännu inte hade anlänt så fick vi nästan panik - rummet kändes som en stor gympasal, säger Jenny. Men när vårt platsbyggda kök med allmogeprofil väl var på plats blev det hur bra som helst. Vi älskar det, det blev precis så där lantligt och inbjudande som vi drömt om. Våra vänner och familj stortrivs i vårt kök, det är alltid där man hamnar när vi gäster hemma, säger Jenny och Johan.

Tomten köptes i februari 2007. Ett år och tio månader senare kunde familjen flytta in - i ett halvfärdigt hus.

- Det var helt klart lite camping över de första månaderna. Vi kunde inte diska i köket eftersom det inte var helt färdigt, och boytan var begränsad eftersom golven skulle målas. Men vi kämpade på och inom några veckor var huset färdigt.

När Jenny ser tillbaka på den här perioden är hon glad över att Johan övertalade henne att gå och titta på tomten ytterligare en gång.

- Jag trivs så bra här. Läget är magiskt med vyn över havet. Vi har nära till skog och elljusspår och jag älskar att ta ett morgondopp. Jag börjar bada när det är en så där sex, sju grader och fortsätter tills temperaturen är nere på detsamma på senhösten. Det är en ynnest att bo här, säger Jenny.

Jennys fem bästa inredningstips

Köp inte en färdig stil. Undvik färdiga kit, och blanda i stället gammalt med nytt så blir helheten mer spännande.

Ha is i magen. Är du på jakt efter något speciellt? Ta inte en annan pryl för att du har dåligt tålamod, utan vänta in det du söker.

Lyssna på dig själv. Lita på din egen smak och tycke. 

Låt det blomstra. Blommor gör jättemycket för trevnaden. Det står alltid en bukett blommor på borden här. Jag byter vatten och beskär ofta - det har nästan blivit en sport att få dem att hålla länge.

Vad behöver just du? Skapa en stil som passar ditt sätt att leva. Jag lever mitt liv i högt tempo, i ett slags välorganiserat kaos, så jag behöver mycket rena ytor, lite rått, nedtonat och lugna linjer i harmoni.

 

Se även: