Så blev 1700-talsherrgården hem för fyra generationer
På 1700-talsherrgården Kyrkebols gård i Långserud i Värmland lever Emma och LarsEvert Wikholm ett harmoniskt familjeliv över generationsgränserna. Med stor känsla och respekt för gårdens historia har paret skapat ett vackert och funktionellt hem som på bästa sätt förenar då och nu.
Den lilla herrgården ligger mycket naturskönt vid sjön Aspens södra strand i Säffle kommun, granne med Långseruds träkyrka och omgiven av öppna landskap med åkrar som fortfarande brukas. Kyrkebols gård har en lång och spännande historia och omnämns som kyrkotorp redan på 1600-talet. Själva herrgården är byggd på 1700-talet och kaptener, brukspatroner och inspektorer har avlöst varandra i det vackra huset genom åren. Till gården hörde åkrar, lantbruk, en kvarn, en såg och senare även ett litet kraftverk vid vattenfallet och forsen intill kyrkan. Som mest bodde här 38 personer samtidigt under mitten av 1800-talet.
Emma & LarsEvert Wikholm
Ålder: Emma, 55, och LarsEvert, 56 år.
Yrke: LarsEvert är ingenjör och entreprenör. Emma är barnläkare och jobbar på barnkliniken i Karlstad.
Familj: Fyra vuxna barn med respektive och barnbarn, hunden Wille och ett gäng höns.
Bor: På en 300 kvadratmeter stor herrgård från 1700-talet i Långserud som ligger i Säffle kommun i Värmland.
Instagram: @kyrkebolsgard
Just nu: Skördar grönsaker och frukt och tar vara på allt det fina sommaren har gett. Njuter av härliga skogspromenader och plockar gärna svamp.
Numera är det Emma och LarsEvert Wikholm med familj som tagit över stafettpinnen på Kyrkebols gård och de är också ganska många, om än inte som på 1800-talet. I dag bor här totalt nio personer i fyra generationer, samt hunden Wille och ett gäng höns. Emma och Lasse, som LarsEvert kallas, bor i huvudbyggnaden som är 300 kvadratmeter i två våningar med nio rum, kök, hall, farstu, badrum och tvättstuga. Dessutom finns en stor vind. I den faluröda flygelbyggnaden bor Emmas föräldrar Marianne och Lars på första våningen. På andra våningen bor dottern Josefin med man och tre barn medan de håller på att bygga ett eget hus i äldre stil intill gården. I herrgården finns även gott om plats för parets andra vuxna barn med respektive när de kommer hem och hälsar på.
– Vi har ofta besök av våra barn, barnbarn och vänner så vi har skapat ett hem med många sängplatser, förklarar Emma.
Att ha gott om plats för en stor hemvändande familj var också en av anledningarna till Emma och Lasse föll för Kyrkebols gård för elva år sedan. Emma berättar hur alltihop började en söndagsmorgon när Lasse satt och bläddrade i bilagan till Dagens Industri och fick syn på en drömvilla med en egen ö bland husannonserna.
– Vi skrattade och tittade på den, något vi verkligen inte hade råd med eller egentligen ville flytta till, men sedan fick vi ögonen på en annan annons om en vacker liten herrgård vid en sjö i vårt älskade Värmland, berättar Emma.
På den tiden bodde familjen lite mer norrut i värmländska Edane, men drömde just om att få bo alldeles intill en sjö på landet någonstans i Värmland. Det var visning redan dagen efter, men Emma, som är läkare, jobbade jour, så Lasse och dottern Elsa fick åka dit ensamma. Lasse kände direkt att gården skulle passa familjen perfekt och när Emma kom dit kort därefter blev även hon helt tagen av skönheten, friden och allt det gamla, vackra som fanns bevarat.
– Vi blev båda helt övertygade om att detta var platsen vi ville bo på, säger Emma.
Åtta månader senare kunde familjen flytta in!
De tidigare ägarna hade bott på gården i cirka 15 år och påbörjat en varsam renovering av huset. Men även om en hel del var gjort så fanns det mycket för Emma och Lasse att ta tag i, som att skrapa och måla hela fasaden och renovera fönstren.
– Vår målsättning med renoveringen har varit att vårda och tillvarata det genuina, gamla och vackra men samtidigt kunna leva vårt vanliga vardagsliv här, säger Emma.
”Vi skulle aldrig slänga ut gamla gedigna material utan restaurerar och återbrukar så långt det går”
Under de elva år som familjen har bott i huset har de hunnit gå igenom både ut- och insidan, rum för rum. Matsalen har renoverats med lumppapp och panel av gamla golvbrädor som målats med matt linoljefärg. Några sovrum har restaurerats i gammal stil med tapeter från Lim & Handtryck och William Morris 1800-talsmönster. Den gamla uteverandan har öppnats upp mot köket och liksom köket fått ett nytt kilsågat massivt trägolv eftersom ursprungsgolvet inte gick att rädda. Efter några år av såpskurande har golvytan nu också fått ett lager vitvax. Planlösningen i groventrén, där tvättstugan finns, har ändrats för att bli mer praktisk och nu kan man också njuta av utsikten över sjön när man viker tvätt.
Återbruk är ledordet när Emma och Lasse renoverar, de platsbyggda bänkarna i tvättstugan är till exempel byggda av golvplank och skåpen är gamla köksskåp som kompletteras med ett Ikeaskåp med porslinsho.
– Vi skulle aldrig få för oss att slänga ut eller måla över de gamla gedigna materialen som minner om svunna tider, utan vi restaurerar, lagar, tar till vara och återanvänder så långt det går, förklarar Emma.
Emmas tips för ett varmt hem
Ta vara på det unika du har. Använd möbler och saker du ärvt och komplettera med möbler och bruksföremål från antikhandel och loppis. De är ofta gedigna och välsnickrade. Återbruk är så mycket vackrare, roligare och personligare – och bättre för miljön!
Ta in blommor efter säsong. Frossa i blommor när det går, så som pelargoner och sommarblommor i vas. Resten av året kan en naken eller grönskande kvist i en vas göra hela rummet levande.
Släpp in ljuset överallt. Gardiner behövs inte alltid, ingen inredning går upp emot det liv det naturliga ljuset ger. Särskilt när det får skina genom gamla, handblåsta fönsterglas. Renovera dina gamla fönster, ljuset genom dem går aldrig att ersätta med nya fabrikstillverkade fönster.
Låt ditt hem vara en plats för vila och återhämtning, både för dig själv och andra. Låt inte huset/hemmet bli ett så stort projekt i ditt liv att du inte hinner leva. Bjud hem folk, trots damm i vrårna, laga mat tillsammans och ta vara på livet!
Inspireras av historien från förr. Besök gamla gårdar och hus, museer och byggnadsvårdsbutiker och läs i hembygdsböcker.
På samma sätt är merparten av alla möbler sådant som paret har haft i många år eller som de kommit över på antikbodar och loppisar och själva restaurerat.
– Vi har nästan inga dyra antikviteter eller exklusiva designmöbler, det mesta har vi ärvt eller köpt begagnat. Lasse är mästare på att hitta gamla handtag, lås och delar på loppisar, berättar Emma.
– När vi gjorde i ordning farstun och tvättstugan så gjorde han till exempel sidoprofiler av lister han tagit till vara från en gammal dörr.
Parets senaste stora projekt har varit att bygga om köket där den stora eldstaden är hjärtat. Köket går i 1920-talsstil och är gjort av massivt trä och specialbeställt från Kulladalskök för att smälta in i den gamla inredningen.
– Sedan är det Lasse som har platsbyggt köket. Men det har verkligen varit en utmaning eftersom det inte finns en enda rät vinkel, berättar Emma.
Den gamla grönmelerade kakelugnen som står i köket har bidragit till färgsättningen av köket som målats med linoljefärg i en grön kulör. Som bänkskivor har man valt marmorskivor med antikprofilering som passar fint ihop med den djupa platsbyggda diskbänken som paret valt att spara från det gamla köket. En maffig spis som är 100 centimeter bred har också satts in och kommer väl till pass när det ofta är många middagsgäster i huset.
Emma och Lasse har inrett herrgården i ljusa färger och deras hem andas lugn och värme.
– Vi har fått inspiration genom att gå och titta i gamla hus, som till exempel Echstedska gården som ligger nära här och konstnärshemmen från början av 1800-talet i Skagen i Danmark, berättar Emma.
Emma och Lasse har även renoverat nedervåningen i flygelbyggnaden där Emmas föräldrar bor. Ändå återstår mycket att ta hand om på gården, enligt Emma, eftersom gamla byggnader alltid kommer att kräva sitt, och det kommer alltid att finnas tusentals projekt.
– Men vi lever efter mottot att det gäller att stanna upp och bara vara, att se och glädjas över allt vi har åstadkommit, säger Emma.
LÄS MER: Familjen förvandlade gamla skolan till lyxigt sommarhus
LÄS MER: Leila Lindholm: "Valt att investera extra i vårt hem"