Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
På sommarhalvåret flyttar mycket av familjens umgänge utomhus där den glittrande poolen är särskilt populär bland husets ungdomar. Det röda uthuset rymmer Kristins egen lilla keramikstudio.
På sommarhalvåret flyttar mycket av familjens umgänge utomhus där den glittrande poolen är särskilt populär bland husets ungdomar. Det röda uthuset rymmer Kristins egen lilla keramikstudio.
På sommarhalvåret flyttar mycket av familjens umgänge utomhus där den glittrande poolen är särskilt populär bland husets ungdomar. Det röda uthuset rymmer Kristins egen lilla keramikstudio.
På sommarhalvåret flyttar mycket av familjens umgänge utomhus där den glittrande poolen är särskilt populär bland husets ungdomar. Det röda uthuset rymmer Kristins egen lilla keramikstudio. Foto: Linda Tengvall

Poolen samlar familjen i stjärnbloggaren Krickelins trädgård

Lusten att skapa vackra miljöer är en ständig drivkraft för Kristin Lagerqvist. Det egna hemmet och trädgården mitt i Varberg spelar huvudrollen i hennes livsstils- och inredningsblogg Krickelins som är en av landets största. 

I bloggen delar Kristin generöst med sig av livets glädjeämnen men skyggar aldrig från att prata öppet om såväl motgångar som personliga kriser. 

Välkommen in i hennes kreativa oas där idéerna och samtalsämnena aldrig tar slut.

I växthuset under vinrankan, vid de prunkande blomsterbäddarna eller på altanen med fötterna i familjens pool – som frilansande kreatör kan Kristin Krickelin Lagerqvist jobba var hon vill. Hennes inrednings- och livsstilsblogg Krickelins, som kom till 2008 som en hobby efter en föräldraledighet, är en av landets största. I dag har Kristin även byggt upp ett eget varumärke, KLco, med en egen modekollektion av linnekläder och egna teblandningar, samt en webbshop och en inredningsbutik i Varberg med keramik, böcker och konst.

 

Kristin Krickelin Lagerqvist

Ålder: 44 år.

Yrke: Digital kreatör, inredare och fotograf med eget klädmärke, KLco.

Familj: Maken Jonas, 43 år, sönerna Simon, 23, Otto, 16, och Igor, 12 år, samt labradorhunden Boris.

Bor: I ett putsat hus från 1926 i Varberg med en trädgård på 1 000 kvadrat.

Blogg: Krickelins.se 

Instagram: @krickelin

Just nu: Skolar om sådder i växthuset och förbättrar jorden i mina blomsterbäddar med kogödsel och kompost. Bygger växtstöd åt luktärterna av armeringsjärn.

I familjens trädgård finns många mysiga uteplatser i både sol och skugga. Foto: Linda Tengvall
Det svartlackerade växthuset från Classicum bryter fint mot allt det gröna. Foto: Linda Tengvall

 

Krickelins digitala följare är vana att bli inbjudna till den stora välkomnande trädgården som byter skepnad efter humör och säsong, i likhet med de ombonade rummen i det Lagerqvistska 1920-talshuset.

– Jag får ofta frågan varför jag gör om hemma hela tiden, varför jag aldrig blir nöjd. Men det är lite som att fråga en löpare om han inte sprungit färdigt snart. Att inreda och göra fint inne och ute är mitt stora intresse och mitt sätt att uttrycka mig på. Där finns inga prestationskrav, jag är helt luststyrd och blir alltid nöjd när jag får förverkliga mina nya idéer, säger Kristin och visar oss runt i den 1 000 kvadratmeter stora trädgården.

”Jag får ofta frågan varför jag gör om hemma hela tiden, varför jag aldrig blir nöjd”

Här kan man gå på upptäcktsfärd mellan färgstarka snittblomsodlingar, mysiga uteplatser och frodiga grönsaksland – allt ramas in av det gulputsade boningshuset, de två rödmålade gamla bodarna som rymmer verktygsförråd och Kristins keramikstudio, och det stora glasväxthuset som är inrett för både odling och umgänge.

– Växthuset byggde vi året efter vi flyttat hit och vi har verkligen använt det mycket. Här på Västkusten kan somrarna vara både blåsiga och regniga men med ett växthus kan man njuta av trädgården i ur och skur. Det blir som en förlängning av hemmet och förenklar livet, både när det gäller odling och det sociala, säger Kristin.

I växthuset börjar Kristins odlingsår. Här kallsår hon många sommarblommor och odlar tomat, chili, gurka och söta vindruvor. Foto: Linda Tengvall

 

 

Den enorma vinrankan skänker skön skugga i växthuset där man gärna slår sig ner med en bra bok bland mjuka kuddar i någon av dagbäddarna. Foto: Linda Tengvall

Soliga, varma sommardagar är det i stället det glittrande vattnet i familjens nybyggda pool som lockar mest. Kristin, som badar i havet året runt, dyker, skördar tång och är en varm förespråkare för kallbadets hälsofrämjande effekter, var från början lite skeptisk till poolidén.

– Här i Varberg har vi ju havet och stränderna så nära. Men innan vi skaffade poolen och bastun var det mest jag som använde trädgården. Nu är hela familjen ute tillsammans på sommaren. Det var ett aktivt val vi gjorde för att våra tonårsbarn skulle vilja vara hemma mer och umgås här med sina kompisar, säger Kristin.

”Innan vi skaffade poolen och bastun var det mest jag som använde trädgården. Nu är hela familjen ute tillsammans på sommaren”

Själv växte Kristin Lagerqvist upp i Borås men tillbringade sina sommarlov i familjens stuga i Varberg. I vuxen ålder flyttade hon hit permanent och träffade sin blivande man Jonas som vuxit upp i den halländska sommarstaden.

– Jonas hade haft ögonen på det här gamla huset så länge han kunde minnas. När det blev till salu för åtta år sedan kändes det självklart att vi ville köpa det, säger Kristin.

Maffiga buketter ger blomsterodlaren lön för mödan. Linneklänning från Kristins eget märke KLco. Foto: Linda Tengvall
Den röda solhatten är en favorit bland trädgårdens pollinerare. Foto: Linda Tengvall
Rabattens rosenskära är en favorit att pressa och rama in. Foto: Linda Tengvall

Det stora gulputsade 1920-talshuset omges av en ännu äldre bebyggelse, en hoper charmiga trähus där stadens hantverkare höll till i gamla tider. Här i kvarteret fanns såväl snickerier som mejeri och slakteri. Familjen Lagerqvists stora hus byggdes förmodligen åt någon välbeställd fabrikör som drivit verksamhet i området, i källaren finns en gammal bakugn kvar.

– Jag älskar att huset har en historia. Under åren lär det ha rymt allt från bageri till klädbutik. Jag är jättetacksam att vi får bo här. Men egentligen börjar huset kännas lite väl stort för oss, nu när vi bara har två barn hemma. Det finns så många skrymslen och vrår att dumpa saker i, man samlar lätt på sig lite för mycket, säger Kristin.

”Jag är noga med att dra gränsen mellan personligt och privat, jag lämnar aldrig ut min familj”

Att huset hon bor i är både hem och arbetsplats och dessutom ständigt visas upp offentligt kan ha sina sidor, medger hon.

– Jag gillar att dela med mig av inspiration och idéer från mitt hem och min trädgård. Under snart femton års bloggande har kreativiteten aldrig sinat. Men jag är noga med att dra gränsen mellan personligt och privat, jag lämnar exempelvis aldrig ut min familj, säger Kristin och fortsätter:

– Samtidigt känns det viktigt och ärligt att även dela med mig av jobbiga saker i livet, som en motvikt till allt det vackra. Jag har varit öppen med motgångar och personliga kriser, som klimakteriebesvär och psykisk ohälsa. Mitt liv har inte varit någon dans på rosor men jag har blivit bra på att njuta av alla glädjeämnen i vardagen, säger Kristin.

Mycket av vardagsglädjen hittar hon i trädgården där hon ständigt skapar nya rum med hjälp av gångar, planteringar, sköna sittplatser och lekfulla stilleben. Just nu är hon i färd med att rama in blomsterbäddarna med ett glest och smäckert furustaket och så ska luktärterna utanför växthuset få ett nytt, bättre stöd byggt av vackert oxiderat armeringsjärn.

”Mitt liv har inte varit någon dans på rosor, men jag har blivit bra på att njuta av alla glädjeämnen i vardagen”

– Det går i cykler det där, vad i trädgården jag njuter mest av. Visst börjar jag få kläm på olika blomsorter, odlingsmetoder och jordförbättring – jag gödslar med både hemgjord tångnäring och bokashi – men det är inte där mitt största intresse ligger. Att få bygga nya, fina miljöer är det som tillfredsställer mig allra mest, säger hon.

Välbefinnande i vardagen är den gemensamma nämnaren i Kristins alla kreativa verksamheter. I fjol kom debutboken Livskraft från trädgård och hav (The Book Affair) där Kristin samlat många av sina inspirerande idéer för ett mer hållbart och hälsosamt liv.

Se även: