Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ida och Henrik har tillsammans gjort den vackra släktgården till ett varmt och inbjudande hem för sig och sin lilla familj.
Ida och Henrik har tillsammans gjort den vackra släktgården till ett varmt och inbjudande hem för sig och sin lilla familj.
Ida och Henrik har tillsammans gjort den vackra släktgården till ett varmt och inbjudande hem för sig och sin lilla familj.
Ida och Henrik har tillsammans gjort den vackra släktgården till ett varmt och inbjudande hem för sig och sin lilla familj. Foto: Johanna Hagbard

Lantlig drömjul hos Ida och Henrik på släktgården från 1854

Vackra Kullgården har gått i familjen i fem generationer sedan den stod klar 1854. Nu är det Ida och hennes man Henrik som tagit över på gården och tillsammans skapar julstämning enligt eget recept. Lika delar matglädje, naturnära pynt och umgänge med nära och kära.

Anna Bjelkholm

Med utsikt över enorma ängar och böljande hagmarker bor familjen Engdahl på släktgården i Lerum som vårdats och brukats i generationer. Här har det i långa tider bedrivits såväl djurskötsel som jord- och skogsbruk, och i dag, nästan 170 år in i berättelsen, har Ida och hennes man Henrik tagit över ansvaret.

Det har nog alltid känts ganska självklart för mig att ta över gården. Mina systrar har aldrig varit intresserade, så det föll sig naturligt.

– Det har nog alltid känts ganska självklart för mig att ta över gården. Mina systrar har aldrig varit intresserade, så det föll sig naturligt, speciellt efter jag träffat min man och även han visade intresse för livet på landet. Nu är vi i början av att driva gården själva, fortfarande med mycket hjälp av mina föräldrar, och vi får se vilken just vår inriktning blir i framtiden, berättar Ida.

Ida & Henrik Engdal

Ålder: Både Ida och Henrik är 41 år.

Familj: Sonen Oscar, 7 år, samt den franska jakthunden Elsa och katterna Doris och Zelda.

Yrke: Ida är kreditanalytiker och Henrik är fraktmäklare.

Bor: På Kullgården, byggd 1854, i Lerum strax utanför Göteborg.

Instagram: @kullgardsida

Just nu: ”Varje år kommer några vänner hit med sina familjer för att hugga gran och fira att det snart är jul, så just nu förbereder vi för det.”

Kullgårdens kök är adventsmånadens nav. Rummet andas såväl sekelskifte som modernt 2020-tal då det under renoveringen öppnades upp och fick större arbetsytor. Den gamla tvättstugan är numera kökets matplats, perfekt placerad framför den stora öppna spisen. Foto: Johanna Hagbard
Bordet är gjort av Idas pappa Bertil, där marmorskivorna är återbrukade badkarsfronter från ett sekelskifteshus som renoverats i Göteborg. Soffan från Granit blir ombonad med många kuddar att sjunka ner bland. Hyacinterna på bordet är planterade i handgjorda spilkumar, köpta på Kuriosa Krus. Foto: Johanna Hagbard
Ida har bakat en vackert flätad saffranslängd fylld med mandelmassekräm till adventsfikat. Foto: Johanna Hagbard
I vedugnen bakas såväl bröd som pizza året om, och till jul även lussebullar. Foto: Johanna Hagbard

Gården har renoverats på ett varsamt och tidstroget vis i en varm och jordnära palett.

– Det har varit viktigt för oss att behålla den ursprungliga planlösningen och att göra en varsam renovering där vi behåller originaldelar så långt det går. I två rum satt de gamla golvlisterna kvar, dem har vi kopierat så nu har vi likadana lister i hela undervåningen. Nästa projekt är att sätta i gång med övervåningen, och sedan finns ju alltid drömmen om ett stort växthus i trä, där vi kan utveckla odlingarna och ha stora härliga middagar.

Julen betyder mycket för oss – det är då vi i familjen kan ses och få umgås.

Lika mycket kärlek som Ida och Henrik gett gården i form av renovering, lika mycket omsorg ligger bakom den julstämning som råder.

– Julen betyder mycket för oss, det är en tid då vi alla i familjen kan ses och umgås, berättar Ida och fortsätter:

– Redan första december tar vi fram alla adventsljusstakar och julstjärnor. Någon vecka senare flyttar hyacinterna och en och annan tall in, och sedan är det julbak och pyssel för hela slanten.

En enkel krans med kvistar av tall, gran och en pryder de gröna pardörrarna, som är original från 1854. Foto: Johanna Hagbard
Kullgården består av både åker- och skogsmark, och familjen hugger så klart granen i egen skog. De väljer alltid en gran som de så småningom skulle behöva gallra bort, så ibland blir de lite glesa, men ofta desto charmigare. Foto: Johanna Hagbard
Hallmöbeln har Henrik byggt själv med höga fotlister som ramar in och ger en platsbyggd känsla. Knopplist från Iris Hantverk och kudde från Kuriosa Krus. Foto: Johanna Hagbard
Dagbädden från Skovshoved Møbelfabrik står strategiskt placerad framför vardagsrummets sprakande brasa. Kuddarna av gamla mjölsäckar skänker rustikt vintermys i väntan på tomten. Foto: Johanna Hagbard

Julpyntet på Kullgården går i samma stil som huset i övrigt; det är klassiskt, lantligt och hållbart i jordnära toner och naturliga material. Vikta pappersstjärnor, anspråkslösa knippen med halm och yvigt tallris i gamla krus fyller rummen och klassiska girlanger skapar festkänsla. Överallt brinner egenstöpta stearinljus.

Jag tycker det är så vackert med helt gröna granar inomhus.

– Vi brukar ta in två eller tre granar men vi klär bara en av dem. Jag tycker det är så vackert med helt gröna granar inomhus, säger hon och fortsätter:

– När jag var liten tog vi alltid in granen dagen före julafton och klädde den. Nu tar vi i stället in den redan vid lucia för att få njuta av den när man som mest längtar till julen, men däremot åker den sedan ut ganska fort.

Familjen gillar att vara ute i naturen, packa väskan full med mat och utekök och sedan ha en heldag i skogen. Sparken som Oscar sitter på är samma som Ida åkte på som liten med sin morfar Arnold. Foto: Johanna Hagbard
Korspostfönster och gedigna furugolv är bara några av de vackra tidstypiska detaljerna i detta hus. En pampigt svängd trappa välkomnar i hallen och skenet från den öppna spisen sprider en gemytlig julstämning. Lilla katten Doris är hela familjens kelgris. Foto: Johanna Hagbard
Vardagsrummets breda tiljor såväl i tak som på golv vittnar om en svunnen tid. Fåtöljerna är designade av Idas syster Emma Olbers och hyllan där reseminnen, fynd och keramik samsas har Henrik byggt själv. Foto: Johanna Hagbard
På övervåningen har familjen valt att behålla den randiga tapeten som Idas föräldrar satte upp på 1980-talet. Cederträdet, som i vanliga fall står utomhus, har fått flytta in och dekorerats med en ljusslinga. Foto: Johanna Hagbard

Det stora köket har efter renoveringen öppnats upp och fått större arbetsytor. Matplatsen ligger numera i anslutning till den öppna spisen, som inte bara skapar ett vackert blickfång utan sprider stämning i det gamla huset. Ida älskar att laga mat och baka och tillbringar så mycket tid hon kan i köket. Här doftar det av såväl nygräddade pepparkakor som vedugnsbakat bröd och glasburkar radas upp med äppelsmör, inlagda plommon och marmelad.

– Lussekatter och pepparkakor bakar vi flera gånger om så att det alltid finns tillgång till dem. Sedan gillar jag äppelsmör till grönmögelosten, så det gör jag så klart också.

Vi plockar fram allt pyntet och tar in granarna till lucia så vi hinner njuta av det länge.

Julbordet är, precis som julpyntet, traditionsbundet med alla klassiska delikatesser.

– Vårt julbord är egentligen ganska enkelt. Det är mycket fisk som sill, ansjovis och min mammas gravade lax. Sedan har vi självklart även klassikerna julskinka, köttbullar och prinskorv men i en lite mindre skala. Grönkål är ett måste, både färsk och stuvad.

En mysig läshörna finnsi ena hörnet i matsalen, där ett kollage av tavlor skapar ett rum i rummet. Foto: Johanna Hagbard
Kullgården med sin vita fasad gör sig fint i vinterskrud och har gått i arv i generationer sedan den byggdes på 1850-talet. Foto: Johanna Hagbard
Ljusstaken på skänken hittade Ida på loftet i ladan och pappersstjärnorna på väggen kommer från Afroart. Skänken är arvegods från Idas mormor och morfar. Foto: Johanna Hagbard

Att julen är en favorithögtid för familjen råder inget tvivel om, och det är traditioner och umgänge som är i fokus. Ida och Henrik bjuder även gärna in till fest, något som verkar höra gården till.

– När jag var liten bjöd alltid mina föräldrar in sina vänner varje lucia för att hugga gran, stöpa ljus, baka pepparkakshus och göra glögg. Jag älskade dessa julfester så nu har min man och jag skapat oss vår egen lilla jultradition där vi bjuder in våra kompisar för att hugga gran och äta en god middag tillsammans.

Vårt julbord är egentligen ganska enkelt. Det är mycket fisk som sill, ansjovis och min mammas gravade lax.

Självaste julafton firas med någon av parets ursprungsfamiljer. Men det räcker inte med det.

– Vi har gjort så att varje år firar vi en jul med min familj, det behöver inte vara på julafton men det är viktigt att alla kan vara med. Då är det julmat, lutfisk, tomte och allt därtill – och sedan firar vi en jul till med min mans familj och gör om allt igen! 

Idas små favoriter till julbordet

Bjud på goda munsbitar, till exempel en liten snitt av rågbröd med pepparrotskräm och kallrökt lax.

Tänk säsong, endiverna är som bäst nu. Bryt av bladen och fyll den lilla skålen med en grönmögelostskräm som du toppar med rosépeppar.

Grönkål behöver inte alltid vara stuvad, servera den rå (massera den med lite olja och citron) med päron, granatäpple, någon god ost och lite valnötter.

Vill du variera den klassiska glöggen? Servera i stället en glöggdrink på vit glögg, äppeljuice, vodka och äggvita.

Få in de mustiga juliga smakerna och dofterna i exempelvis äppelsmör. Passar perfekt till päron och julens ostar!