Foto: Helene Toresdotter

Karin tog över sin fars livsverk – se herrgården med anor från 1600-talet

Paret Andersson fann gården och skapade sitt drömhem i Vimmerby. Efter en plötslig förlust är det nu dottern Karin som styr gården – ibland på distans, från Schweiz.

Pia Mattsson

Huset är en blandning av herrgård, slott och sommarnöje. En elegant mangårdsbyggnad med vackra detaljer och den bästa av utsikter. Wennebjörke gård utanför Vimmerby har varit familjen Anderssons älskade hem sedan mitten av 1980-talet. Nu för dottern Karin gården vidare, med nya visioner och livslång kärlek till platsen.

2016 var ett år då allt ställdes på sin spets för Ann-Charlotte och Karin. Ett kort ögonblick, en dramatisk händelse och vardagen skulle aldrig mer bli sig lik för mor och dotter. Mitt ute på Atlanten, ombord på en fullriggare, dog en älskad make och avgudad far i hjärtinfarkt.

- Det var en chock att pappa gick bort så snabbt, säger Karin. Han sa alltid till mig att jag aldrig skulle känna någon press att ta över gården i framtiden. Ändå kom många frågor upp inom mig: ”Vad ska jag göra? Hur ska jag kunna driva Wennebjörke gård och samtidigt bo i Schweiz? Klarar jag det?”

Timrad stuga blev elegant gård

Här bor: Ann-Charlotte Andersson, året runt. Vuxna dottern Karin Andersson ansvarar sedan 2017 för gårdens verksamheter och bor här under sommarmånaderna, jul samt vid regelbundna besök året om.

Huset: Från början en timrad stuga som successivt byggdes om till dagens herrgårdsliknande byggnad. Efter familjen Anderssons köp av gården gjordes en genomgripande renovering av mangårdsbyggnaden utan att förändra husets exteriör.

Verksamhet: Wennebjörke park community - försäljning av villatomter vid sjön Krön. Långtidsuthyrning av lägenheter, tomter och hus. Inackordering av ridhästar. Skogsbruk. Jordbruket är utarrenderat, liksom jakterna.

Instagram: @wennebjorke_gard

På 1800-talet var Wennebjörke Gård en timrad bondstuga i rött. Dagens eleganta byggnad är resultatet av att ägaren Ragnar Winqvist lät bygga ut originalhuset. Foto: Helene Toresdotter
Karin och Ann-Charlotte på bryggan. Foto: Helene Toresdotter
På den underbara altanen finns både loungemöbler och en matgrupp. Perfekt för sommarkvällar med grillmiddagar. Foto: Helene Toresdotter
När maken Willy gick bort bestämde Ann-Charlotte sig för att bo kvar på gården och ge dottern Karin möjlighet att bestämma hur hon ville göra. Foto: Helene Toresdotter

Det är en varm sommardag, helt stilla. Ingen vind som ruskar tag i trädkronor och buskar. Ingen bris som svalkar. Sjön Kröns yta är nästan helt stilla. Ann-Charlotte och Karin går igenom det sista innan de tar en promenad ner till båthuset vid sjön. I morgon ska Karin bege sig av för denna gång. Men än finns tid att njuta av den plats som betytt mest för henne och som fortfarande utgör en viktig del av hennes vardag.

- Wennebjörke gård utgör en del av mig, säger Karin. Det var en dröm att växa upp här; hästar, kräftfiske, segling på sjön, jakter i skogen. Jag är glad att jag bestämde mig för att ta över driften av gården. Det har utvecklat mig som person och jag får ha kvar min anknytning hit.

Karin var tre år när familjen flyttade in i den herrgårdsliknande byggnaden i tre våningar med fabulös utsikt över sjön Krön. Då hade huset genomgått en genomgripande renovering under två år, iscensatt av hennes föräldrar.

- Willy och jag älskade djur och hästar och ville bo på landet, säger Ann-Charlotte. När gården blev till salu slog vi till. Vi älskade läget och såg möjligheterna. Här skulle vi skapa vårt hem!

Ann-Charlotte och Willys skapelse, familjens hem, är klassiskt elegant; ett utslag av parets passion för historia, konst och design. Här finns en balans och ett flöde som fyller rummen med värme och trivsel. Med huset väcktes ett intresse för antikviteter. Möbler, mattor, ljuskronor; nästan allt är antikt och specifikt valda för att passa huset.

Entrén till Wennebjörke gård är både ståtlig och inbjudande. Foto: Helene Toresdotter
Delar av terrassen är under tak. Perfekt när vädret är ostadigt. Foto: Helene Toresdotter
Konstnären Yrjö Edelmann var god vän till familjen. Den här målningen skapade han till just denna plats i huset. Foto: Helene Toresdotter
Exteriört ser huset ut som när det var bostad åt familjen Winqvist, men invändigt har det skett förändringar. När en vägg vid entrén togs bort fick man in mer ljus. Foto: Helene Toresdotter

- Vi har alltid varit intresserade av historia, läst och pratat historia i familjen, säger Ann-Charlotte. Här kunde vårt historieintresse få utlopp genom de antika och historiska möbler vi köpte hit.

Karin har levt stora delar av sitt vuxna liv långt ifrån Wennebjörke gård och dess fridfulla omgivningar. Internat, hotellskola i Lausanne, business school i Montreux, arbete på Bukowskis, gallerijobb i Zürich, konststudier i London och tillbaka till Zürich där hon numera bor. Ett internationellt storstadsliv parallellt med ansvar för en gårdsdrift i Småland. Går det att förena?

- Det känns lika fantastiskt som omvälvande, säger Karin. Mitt mål är att alla rutiner sköts även när jag inte fysiskt är på plats. Hemma i Zürich arbetar jag med utvecklingen av gården varje dag. Jag pratar med mamma och olika entreprenörer. Och jag har daglig kontakt med gårdens fantastiske allt i allo Nitin Blom. Han sätter in mig i allt som händer och vi planerar därefter.

- Under alla år utomlands har jag besökt Wennebjörke Gård var tredje månad. Nu kommer jag att vara på plats här hela somrarna och sedan återkomma en gång per månad.

Karin räds inte hårt arbete, det har hon efter sin far. Hon har alltid hjälpt till hemma under tidiga sommarlov. Fem kronor metern var hennes lön när hon målade staket. Nu kommer belöningen i form av sinnesro efter manuellt gårdsarbete. Hon tycker det är roligt att lära sig hur maskiner och fordon fungerar. Det känns även meningsfullt att föra vidare sin fars arbete med skogen. Att göra som han har lärt henne och utforska själv.

- Att röja och ta hand om det bestånd av träd som pappa en gång satte är en kärleksfull akt för mig. Vår familj lever vidare genom skogen. Nu har jag själv satt mina första bestånd av tall, det var förknippat med en stark känsla som gjorde mig rörd.

En bergère, fåtölj i rokokostil från 1900-talet och ett sengustavianskt konsolbord skapar trivsel i den inre delen av hallen. Foto: Helene Toresdotter
Matsalens imiterade gyllenläderstapeter är från 1930-talet, liksom parkettgolvet. Takets röda färg är dock ett verk av Ann-Charlotte och Willy. Foto: Helene Toresdotter
De blyinfattade fönstren, Howardfåtöljen och all mahogny ger det mysiga rummet en engelskinspirerad atmosfär. Foto: Helene Toresdotter
Gårdens ”hussnickare” förvandlade ett av gästrummen till dagens eleganta mahognyrum. Antik marmorspis från Orangeriet i Lund. Foto: Helene Toresdotter

Mor och dotter är överens om att det är en svår balansgång för en familjs olika generationer när en gårdsdrift ska tas över. Svårt för den som ska lämna över ansvaret, knepigt för den som ska föra arvet vidare. Det är viktigt med en öppen kommunikation, att lyssna på varandra, menar Karin.

- Jag uppskattar att jag kan fråga mamma hur saker har blivit gjorda tidigare, vad hon kan och vet om det. Samtidigt måste jag övertyga henne om att våga släppa, att inte ta ansvar för allt.

- Det är underbart att Karin sätter sig in i verksamheten, jag är imponerad av hennes drivkraft, säger Ann-Charlotte. Men det är inte lätt att släppa manteln då jag alltid är tillgänglig här medan Karin bor i Schweiz. Det är betydligt enklare när hon är hemma.

Karin har ärvt sina föräldrars kreativitet. Under åren i London skulpterade hon, arbetet på galleri i Schweiz är en annan sida av samma mynt. På Wennerbjörke gård har hon upptäckt en ny form av skaparglädje. Som att utveckla trädgården och parken med fler träd, blommor och nya skulpturer. Eller att utöka skogen med fler tallbestånd, det är också ett sätt att skapa.

- Att föra vidare projektet ”Wennebjörke park ” som pappa en gång tog första initiativ till är en annan kreativ process trots att det medför mycket pappersarbete. Men att få göra stranden, planera vägar, bastu och stenarbeten är väldigt roligt.

I framtidens pipeline ligger också planer på en gemensam ateljé för henne och Ann-Christine. Med utsikt över sjön. Där ska mor och dotter måla och skulptera. Och om Karin får bestämma ska hennes mamma kunna njuta av Wennebjörke gård framöver utan ett uns av ansvar.

- Det låter fantastiskt, ler Ann-Charlotte. Då ska jag släppa allt och fortsätta spela golf, umgås med vänner och försjunka i mina historieböcker!

Karin driver Wennebjörke gård till stor del på distans, från Schweiz. Foto: Helene Toresdotter Helene Toresdotter
Hästar och ridning var ett stort fritidsintresse under Karins uppväxt. Båda föräldrarna red och under några år tävlade Karin i hoppning. Foto: Helene Toresdotter
Efter en dags arbete på gården kan mor och dotter koppla av på terrassen. Foto: Helene Toresdotter
Bastuhuset vid sjön, som Willy lät bygga, är en ljuvlig plats att vistas vid oavsett om det är dag eller kväll. Willy var en hängiven bastubadare vilket har gått i arv till dottern Karin. Foto: Helene Toresdotter
På bastuhusets brygga finns öppen spis och möjligheter att grilla. Hunden Wilson gillar att vara här – han älskar att bada. Foto: Helene Toresdotter

Huset har anor från 1600-talet

När Ragnas Winquist, häradsskrivare från Linköping, köpte gården på 1920-talet var det en timrad stuga i rött. Husets äldsta delar är dock från 1650. Ragnar Winqvist byggde successivt ut huset och försåg det med både balkonger och burspråk. Under några år drev han gården som ett pensionat och anlade även den sjönära tennisbanan, som invigdes på 1930-talet. Efter att pensionatsverksamheten upphört blev Wennebjörke gård familjen Winqvist egen bostad. Gården gick i arv till barn och barnbarn tills Ann-Charlotte och Willy Andersson förvärvade egendomen 1986.

LÄS MER: 7 pooler vi drömmer om att ligga vid i sommar

LÄS MER: Så fick inredaren Louise till boutiquehotellkänsla hemma – se smarta lösningarna