Foto: Lina Eidenberg Adamo

Från Hongkong till Hejnum – se familjens gotländska sommardröm

Det lilla kalkstenstorpet i gotländska Hejnum har fått ett symboliskt värde för Karin och Anton. En hemtrevlig plats i Sverige för barnfamiljen som bor och arbetar i Hongkong. Här njuter de av det enkla sommarlivet, umgås med vänner och tar långa cykelturer i det vackra landskapet.

Isabelle Olander

Ett par mil nordost om Visby på Gotland breder den vackra Hejnumdalen ut sig med vida skogar och hällmarker på ömse sidor. Här blommar den fridslysta orkidén guckusko i början av juni och på våren fylls ängena av den sällsynta blålila nipsippan. Hejnum är också en rik kultur- och jordbruksbygd, känd för sina många vackra Gotlandshus. I ett sådant har utlandssvenskarna Karin Lind och Anton Olsson och barnen Charlie och Lovis förverkligat sin sommardröm. I år är det sjätte sommaren som familjen tillbringar i det gamla kalkstenstorpet från 1800-talet som också kompletterats med ett nybyggt gästhus i trä. Den vackra naturtomten gränsar till åkrar och hagar där korna betar strax intill huset. 

– Vi älskar läget, med närheten till allt, samtidigt som här är väldigt lugnt och stilla, speciellt i kontrast till storstadslivet i Hongkong där vi bor under resten av året, säger Karin. 

Från storstadshets till gotländskt lugn

Namn: Karin Lind & Anton Olsson.

Ålder: Hon är 41, han är 39 år. 

Yrke: Båda arbetar i modebranschen. Anton är designer och Karin jobbar på H&M. 

Familj: Barnen Charlie, 11, och Lovis, 9 år. Före detta gatuhundarna Giggs och Lola. 

Bor: I Hongkong och under sommarhalvåret i ett kalkstenshus i Hejnum på norra Gotland. Huset är från sent 1800-tal och kombineras med ett nybyggt gästhus i trä, den totala boytan är 100 kvm. 

Just nu: ”Funderar vi på att bygga ut kalkstenshuset med en orangeri-del och vi har lämnat in en bygglovsansökan för en mindre tillbyggnad.” 

Sommarlivet levs framför allt utomhus. Barnen Lovis och Charlie stormtrivs på Gotland och älskar att leka i poolen. Solsängar från Ikea. Foto: Lina Eidenberg Adamo
Att kombinera det gamla kalkstenstorpet med ett nybyggt och modernt fritidshus i trä visade sig vara en lyckträff. De båda byggnaderna, som båda har traditionella faltak av trä, kompletterar varandra perfekt. Foto: Lina Eidenberg Adamo
Pergolan mellan det gamla huset och det nya var en av de första sakerna som familjen byggde. Soffa och solsängar från Ikea, klassiska Bungestolar från Guteform, kuddar, H&M Home, krukor från Växthuset Linds och Leva Kungslador i Visby. Foto: Lina Eidenberg Adamo

Redan när familjen flyttade från Sverige till Asien för att bo och arbeta bestämde de sig för att kombinera utlandsboendet med ett lantställe på Gotland. Karin och Anton ville ha ett eget hus att dra sig tillbaka till under lediga perioder och en plats där barnen Charlie och Lovis skulle kunna känna sig rotade i sitt hemland. Men familjen fick leta länge innan det lilla kalkstenstorpet dök upp och då var budgivningen redan i gång. Med kort varsel fick Antons föräldrar rycka in och åka till Gotland för att titta på huset eftersom Karin och Anton befann sig utomlands. De vann budgivningen och familjen, som bara bott i lägenheter tidigare, blev ägare till sitt första gemensamma hus. 

– Vi såg potentialen i kalkstenstorpet men det var egentligen för litet för oss, berättar Karin och Anton som samtidigt med köpet hade börjat titta på de vackra nyckelfärdiga fritidshusen från Sommarnöjen, designade av Tomas Tjajkovski. 

– Det var så vi kom på att vi kunde kombinera båda, ett gammalt kalkstenstorp med ett nybyggt trähus, förklarar Karin. 

Vi såg potentialen i kalkstenstorpet men det var egentligen för litet för oss

Familjen fick tillträde till torpet våren 2015 och både renovering och nybygge tog fart. Med hjälp av släkt, vänner och duktiga hantverkare har Karin och Anton byggt gästhuset, lagt en uteplats av kalksten, snickrat en pergola och byggt pool till barnens förtjusning. 

– Vi har gjort någonting nytt nästan varje år, och vi ångrar ingenting, allt har blivit bättre än vi vågat hoppas på, säger Karin. 

Favoritplatsen framför andra är pergolan där det både är härligt i solen på dagarna och ett fantastiskt ljus framåt kvällen. Här finns många sköna sittplatser för släkt och vänner. Foto: Lina Eidenberg Adamo
Inredningen präglas av saker som familjen hittat på sina många resor. Bordet köptes i Shanghai, överkastet i New Delhi och lampan i Dhaka. Det lilla korgbordet är arvegods, soffa från Ikea. Foto: Lina Eidenberg Adamo
Den gamla vedspisen värmer gott. Skärbrädorna kommer från Maria Form och Bergenströms Rekvisita, två utflyktsmål på ön som Karin gärna besöker. Foto: Lina Eidenberg Adamo
Köksluckorna fick ny färg när familjen flyttade in. Den gula taklampan följde med i köpet, och matbordet är byggt av Karins mormors far. Loppisfyndade stolar. Bricka från Maria Form i Visby. Foto: Lina Eidenberg Adamo

Samtidigt med alla nya projekt har renoveringen av det gamla huset pågått, men där har paret inte velat gå för fort fram utan att först bo in sig och känna efter innan de gör några större ingrepp. Det är också ett råd som de vill ge till andra som funderar på att köpa ett äldre hus. 

– Det gamla är vackert, det behöver inte vara perfekt, säger Anton som menar att sneda väggar skapar personlig charm på ett helt annat sätt än knivskarpa vinklar och golv som inte knarrar. Det är husets historia som gör sig påmind. 

Därför har fokus i det gamla huset hittills mest legat på färgsättning och målning, något som fallit sig naturligt eftersom både Karin och Anton jobbar med mode. I sommarhuset finns dock inga trendiga kulörer utan här går färgskalan i grå toner inspirerade av naturen. Köket fanns till exempel redan i huset, Karin och Anton har bara har målat om luckorna i en vackert grå nyans. 

– Personligen tycker jag att man ska känna sig trygg i sina favoritfärger, oavsett vilka trender som gäller eftersom de går i cykler och ens egna färger alltid kommer tillbaka, säger Karin. 

Det är en magisk plats, ibland drömmer vi om att bo på Gotland permanent

Inspirationen hämtas inte så mycket från inredningsmagasin utan mer från familjens resor, olika platser de besöker och andra människor, som Karins farmor Anna-Greta. När det gäller allt kreativt inspireras Karin av sin älskade farmor som tyvärr inte finns längre. 

– En helt underbar människa som tidigt introducerade mig för vikten av att ha ett eget formspråk, berättar Karin. 

Karins och Antons inredningsstil har alltid byggt på en blandning av saker som de tycker om, även om stilen blivit lite mindre skandinavisk efter alla år utomlands. Men det är fortfarande minnen från resor och ärvda saker blandat med nyköpt som tillsammans ger en hemtrevlig atmosfär. En känsla som också förstärks av mycket hantverk, som Karin tycker är fantastiskt, gärna lokalt och från ovanliga platser. Sina bästa fynd gör familjen på resor och loppisar; många lampor, mattor och textiler har släpats hem från olika platser runtom i världen. Det senaste fyndet är korgar och överkast från Semarang i Indonesien och det bästa fyndet någonsin är en matta från Dhaka i Bangladesh, enligt Anton. 

– Det är blandningen av det man älskar som skapar harmoni och gör ett hem personligt, jag tror inte att inredningen behöver hålla ihop så mycket mer än så, säger Karin.

I det nybyggda huset finns sovplatser för övernattande gäster. Pallen Cat kommer från designföretaget Magniberg som drivs av nära vänner till Karin och Anton. Örngott och lakan från Midnatt och H&M Home. Foto: Lina Eidenberg Adamo
Många möbler i huset är loppisfynd från Gotland, som safaristolen som Karin hittade på Åsas Kuriosa. Fårskinn från Graute gård som också ligger i Hejnum, korgväska från Idyllien i Visby. Foto: Lina Eidenberg Adamo
Utanför familjens sommarhus betar grannens kor till barnens stora glädje. Det är en skön kontrast till familjens storstadsliv i Hongkong resten av året. Foto: Lina Eidenberg Adamo

På samma sätt har familjen lyckats få ihop det ursprungliga kalkstenstorpet med det nybyggda trähuset på ett fantastiskt sätt, husen kompletterar verkligen varandra. Ändå lutar sig Karin och Anton inte tillbaka, som de kreativa människor de är ser de hela tiden nya spännande lösningar för att förbättra sitt sommarhem. Just nu funderar de till exempel på hur kalkstenstorpet skulle kunna byggas ut med ett orangeri. 

– Ibland märker vi av husets minimala yta, om det är en regnig sommar och det kommer gäster som sover över, förklarar de. 

En mindre tillbyggnad skulle kunna lösa problemet på sikt och därför har Karin och Anton ansökt om bygglov för en utbyggnad, en dröm som de hoppas ska bli verklighet i sommar. 

Ljuset är det bästa med vårt sommarhus, men också lugnet och energin man får

En typisk sommardag på Gotland innebär annars att familjen vaknar och går morgonrundan runt Hejnum, oavsett väder. Det är en fem kilometer lång slinga längs åkrarna och har blivit rutin även för vänner och familj som hälsar på. Alla älskar också att bara vara och umgås under pergolan ute mellan husen. 

– Ljuset är helt otroligt där, framför allt på kvällen, det är det bästa med vårt sommarhus, ljuset, men också lugnet och energin man får, säger Karin. 

Vackra stilleben med udda föremål finns överallt i huset. De bruna glasvaserna i vardagsrumsfönstret är loppisfynd liksom karafferna på det antika skåpet. Figurinen är gjord av keramikern Elsi Borelius och den blå vasen på pallen är en Josef Ekberg, Gustavsberg. Foto: Lina Eidenberg Adamo
Barnen Lovis och Charlie delar rum i torpet, här står en vacker ”blomsterbyrå” som Karin köpt på Memo Antik i Visby. Påslakan från H&M Home. Foto: Lina Eidenberg Adamo
Karins mormors gamla cykel har kommit till heders igen, en Vega från 1925 som rullar perfekt och som Karin använder flitigt under somrarna. Foto: Lina Eidenberg Adamo
Karin trodde aldrig att hon skulle bli en poolförespråkare men nu tycker hon att det är familjens bästa investering eftersom sommarhuset inte ligger vid havet. Badlakan från Turkiet och liten rottingspegel från Indiska. Foto: Lina Eidenberg Adamo

En annan favoritsysselsättning är att cykla, något som hela familjen verkligen längtar efter när de är i Hongkong eftersom det är svårt att göra det där. 

– Att cykla ner till Graute gård och äta kladdkaka och prata med grannarna är ett stort fritidsintresse här, säger Karin och skrattar. 

Eftersom familjen ofta flyttar till nya platser på grund av Karins och Antons jobb har sommarhuset i Hejnum blivit extra viktigt som en trygg plats hemma i Sverige. 

– Vi är lite av en ”nomadfamilj” och därför har det här stället fått ett symboliskt värde som fast bas, förklarar Karin och Anton, som ibland drömmer om att bo på Gotland permanent. 

– Fast det gör säkert alla som har sommarhus här eftersom det är en sådan magisk plats!

Karins tips för hemtrevnad

Ta in mycket blommor, både snittblommor och krukväxter. Plocka gärna blommor i naturen och använd som dekoration. 

Inred med saker du älskar, i stället för att följa trender. Låt hemmet kännas som ett hem och inte en utställning, och möblera med saker som har ett affektionsvärde, som en matta från en resa eller ett loppisfynd. 

Inred med själ och hjärta så blir det hemtrevligt och ofta vackert. 

Välj färger utifrån en gråskala, allt annat är snyggt mot grått som bas. 

Lokalt hantverk från ovanliga platser skapar ett unikt och harmoniskt hem. 

Skaffa pool, den blir en självklar samlingspunkt där familj, släkt och vänner kan umgås och bara vara. Jag trodde aldrig att jag skulle bli poolförespråkare men poolen är vår bästa investering, speciellt eftersom vårt hus inte ligger nära vatten.

Ur Lantliv special sommarhem, 2020

LÄS MER: Stilguide: Så inreder du för en somrig känsla hemma
LÄS MER:
Återbrukat trä blev krypin i trädgården med kamin, sovloft och uteplats