1 AV 2
Foto: Tomas Bergman/BMB
2 AV 2
Inför bygget av det nya huset hade Åsa och Jonas hunnit fundera ut den bästa placeringen som tar till vara havsutsikten maximalt.
Foto: Tomas Bergman/BMB

Havsutsikt, bastu och eldstäder inne och ute – strandtomten är en dröm året om

Det arkitektritade strandhuset utanför Umeå blev allt som familjen Wikman önskat sig. Ett välutrustat kök med plats för umgänge, stora glaspartier mot havet och mysiga eldstäder både inne och ute gör lantstället till en oas året om. Den fina bastun lockar till höstdopp i den egna badviken.

Birgitta Lindvall Wiik

Med skjutdörrarna fullt öppna en varm oktoberdag är det som om gränsen mellan inne och ute suddas ut i familjen Wikmans hus vid havet. Det luftiga köket som vetter mot altanen och strandtomten känns nästan som en del av trädgården. Kökets breda ekplankor möter granplankor i samma nivå utomhus.

- Det var precis det som var tanken när vi byggde vårt hus. Köket skulle vara så nära till hands att vi inte skulle behöva ett utekök. Man springer ju in och ut och hämtar dryck och det ska vara enkelt att nå det man vill ha, säger Åsa Wikman, när hon visar runt i hennes och maken Jonas sommarhus. Eller stugan som de själva säger.

Det ligger ett sådant vilsamt lugn vid havet.

Åsa jobbar till vardags som frisörföretagare och som stylist i SVT:s program Go'kväll. Jonas arbetar som HR-chef på ett företag. Både Åsa och Jonas har ett hektiskt vardagsliv inne i stan. Kontrasten till de lediga stunderna i stugan är stor.

- Därför känns det extra skönt att landa här på fredag kväll. Det ligger ett sådant vilsamt lugn vid havet. Det är här vi umgås med våra barn och det är hit vi bjuder vänner på middag. Det är så härligt opretentiöst att laga middag tillsammans, alla är klädda i tjocka tröjor och efter middagen tar vi en promenad längs strandlinjen, säger Åsa.

Åsa och Jonas Wikman

Ålder: Båda är 52 år.

Yrke: Hon är frisörföretagare och stylist i SVTs Go'kväll. Han är HR-chef. Familj: De utflyttade barnen Vendela, 29, Fanny, 25, Juni, 22 år. 

Bor: I hus i Umeå. Lantställe i Åheden vid Laxviken söder om Umeå. 

Just nu: Njuter av vackra höstdagar med brasa och goda middagar. Instagram: @asaclip

Det är inte många steg mellan huset och sandstranden. De glasade skjutdörrspartierna står oftast helt öppna. Foto: Tomas Bergman/BMB
Det var köksön i rostfritt stål och kabinettskåpet i valnöt som fick sätta stilen i hela huset. Den avskalade enkelheten går igen i alla rum. Foto: Tomas Bergman/BMB
Wegners Y-stolar gör sig bra vid matplatsen där lampor från Tom Dixon bildar ett fint blickfång. Foto: Tomas Bergman/BMB

Åsas och Jonas vuxna döttrar har tillbringat alla sina somrar här i Laxviken söder om Umeå. Men familjens historia på platsen går ännu längre bak i tiden.

- Jonas föräldrar har också en stuga, lite längre in i havsviken, så även Jonas har tillbringat alla barndomssomrar här. Därför blev vi så glada när det äldre paret som hade stugan före oss frågade om vi ville köpa den, säger Åsa.

Det var en röd liten stuga, på mindre än 40 kvadratmeter, som bara hade utedass. Stugan var i många år familjens sommarparadis.

Det är skönt att landa här på fredag kväll. Här umgås vi med våra barn och bjuder vänner på middag

- Det var en väldigt enkel stuga som vi vårdade ömt under alla år. Men när barnen blev större, skaffade partner och fick barn behövde vi en större yta för att alla skulle få plats, säger Åsa.

Både Åsa och Jonas älskar att laga mat och hela husbygget utgick i mångt och mycket ifrån kökstillverkaren Bulthaups köksö B2 i rostfritt stål som de båda förälskat sig i.

- Ja, det var köksön och det här kabinettskåpet som avgjorde saken, vi gillar det enkla och minimalistiska, säger Åsa, och öppnar dörrarna till det stilrena skåpet i valnöt, som rymmer mängder med husgeråd och köksmaskiner.

Att laga mat med havsutsikt på lantstället är Åsas bästa avkoppling på helgen. Foto: Tomas Bergman/BMB
I valnötsskåpet ryms såväl köksmaskiner som husgeråd och favoritglasen till fredagsvinet. Foto: Tomas Bergman/BMB
Arkitekterna bidrog med många kloka idéer, exempelvis att placera sovrummet närmast vattnet. Genom skjutdörren av glas går man rakt ut på den generösa altanen. Foto: Tomas Bergman/BMB

Köket består även av en lång arbetsbänk med vit lådförvaring och en vägg med delvis inbyggda skåp i en lergrå färg. Bakom dörrarna gömmer sig ugn, ångugn, diskmaskin, kyl och frys.

- Vi visade våra strama köksfavoriter för arkitekterna August Wiklund och Christer Stenmark och berättade vilka funktioner vi ville ha. De förstod precis vad vi menade.

Åsa berättar hur hon och Jonas planerat för bygget i flera år innan det blev verklighet, hur de stegade runt på tomten, satte ut pinnar, mätte och skissade. Allt för att få ut det bästa av den vackra utsikten och samtidigt skapa insyns- och vindskydd.

- Det kan blåsa ganska rejält vid havet. Det går ofta stora vågor och är ett riktigt paradis för surfare, men tack vare vår vinklade byggnad och det utskjutande taket har vi en generös uteplats i lä, som håller värmen förvånansvärt bra.

Jag tänkte att sovrummet kunde vara en koj längst in i huset. Nu blev det tvärtom och det är jag glad för varje gång jag vaknar med havsutsikt

Huset som byggdes 2014 har en boyta på 150 kvadratmeter, fördelat på fyra rum och kök. Altanen är lika stor som själva trähuset, som är byggt på en stålstomme. Åsa visar en av finesserna som arkitekterna tillförde husfasaden - den stora murstocken som rymmer både kamin inne och en öppen eldstad ute.

- Med en brasa i eldstaden kan vi sitta ute och äta ända inpå hösten, säger Åsa och berättar att arkitekterna haft flera bra idéer som hon inte själv skulle ha kommit på. En av dem är placeringen av bastu och sovrum.

- Jag tänkte hela tiden att bastun måste vara närmast vattnet och att sovrummet kunde vara en liten koj längst in i huset. Nu blev det tvärtom och det är jag glad för varje gång jag vaknar med den här utsikten, säger Åsa och slår ut med handen framför den mäktiga vyn.

Närheten till havet ger vardagsrummet en unik atmosfär. Den stora murstocken är tillverkad av återvunnet tegel och rymmer en eldstad både i och utanför huset. Foto: Tomas Bergman/BMB
Mörka höstkvällar eldas det flitigt i vardagsrummets eldstad. Ekgolvet från Dinesen är lika tåligt som vackert. Foto: Tomas Bergman/BMB
Den minimalistiska stilen går igen även i badrummet som har gott om fin förvaring. Foto: Tomas Bergman/BMB

Bastun har fått en fiffig placering, med egen entré och utedusch i anslutning. På så vis slipper man sandiga barfotafötter inomhus.

- Och man ser faktiskt havet till och med från bastun, säger Åsa. 

Huset används året om och jularna firas intill havsviken, där Jonas staplat en ”vedtårta” som tänds på självaste julaftonen.

- Det är en tradition vi haft i flera år. Elden lyser upp den annars svarta vinternatten. Det blir väldigt stämningsfullt, säger Åsa.

I Åsas favoritvinkel, där den svarta fasadens vinklar och murstocken möts, påminner familjen Wikmans lantställe om ett danskt strandhus. Dansk arkitektur och design ligger Åsa varmt om hjärtat, och det märks i huset i allt från ett gediget danskt ekgolv till murstockens återbrukade danska tegel. I köket sitter man skönt i den danske designern Hans J Wegners ikoniska Y-stolar, även vardagsrummet har fåtöljer och soffbord i dansk design och uteplatsens teakmöbler är från danska Skagerak.

Naturens skådespel och havets ständiga föränderlighet är otroligt vackert och vilsamt. Det tröttnar vi aldrig på

Vackra, tåliga material och genomtänkt funktion går hand i hand i familjen Wikmans sommarhus. Trots de stora glaspartierna blir det exempelvis aldrig för varmt i huset. Huset är byggt efter noggranna beräkningar så att solen inte når så långt in i rummen.

Åsa och Jonas är mer än nöjda med sitt nybyggda hus och känslan för platsen är starkare än någonsin. Här badar de på den egna sandstranden, paddlar kajak längs med havsviken och plockar bär i skogen. Platsens själ är bevarad.

- Vi har skapat ett ställe som även barnen längtar till. Naturens skådespel och havets ständiga föränderlighet är otroligt vackert och vilsamt. Det tröttnar vi aldrig på, säger Åsa.

De svarta fasaderna är klädda med plywoodskivor i oregelbundna former. Foto: Tomas Bergman/BMB
Bastun har en egen entré från altanen. Efter en stund i värmen lockar ett dopp i den egna havsviken. Foto: Tomas Bergman/BMB
Åsa tar gärna med kaffet ut på altanen där man kan låta blicken vandra ut över Laxviken. Foto: Tomas Bergman/BMB

Åsas tips för ombonad känsla:

Ska du bygga nytt? Lär känna tomten och placera huset efter den bästa utsikten. Skapa därefter läplatser och umgängesytor anpassade efter hur solen rör sig.

Skapa mysiga hörn, både inne och ute. Med ett hus i vinkel får man ett naturligt skydd till altanen. En altan i vinkel eller i flera olika nivåer skapar en fin rumskänsla och ökar mysfaktorn.

Var noggrann med utomhusbelysningen utanför glaspartier så att inte fönsterrutorna bara upplevs som svarta fält inifrån under årets mörka tid. Med bra utomhusbelysning känner du av rummet utanför även när du sitter inomhus. Interiören känns större med en upplyst yta utanför fönstret.

Välj naturliga, slittåliga material som trä, sten, ull och linne, som åldras fint - och håll dig till dessa genomgående i alla rum.

Inred konsekvent med naturtoner så får du ett harmoniskt, sammanhållande tema. Du behöver då inte frestas att byta stil från rum till rum.

Ur Lantliv nr 10 2021.

LÄS MER: De renoverade grosshandlarvillan från 1884 med hjälp av gamla foton

LÄS MER: Se Emelie och Magnus tegelpärla från 1910 med mönstermurad fasad och lantkök