Glögg i ombyggda ladan – lantlig storjul hos Ebba och Magnus
När Ebba och Magnus Hägnefelt letade hus på landet var gott om plats åt nära och kära deras högsta önskan. Här på gården i Byle förverkligar de drömmen om stora och långa jular i bullrig och härlig gemenskap.
I lilla Byle i Östergötland har familjen Hägnefelt sin favoritplats på jorden – 340 kvadratmeter naturnära ro och gästfrihet bildskönt förpackad i tre faluröda stugor runt ett tun. Här kan familjen ta emot sina vänner och släktingar som kommit att se gården som den naturliga samlingspunkten så fort det vankas högtider – midsommar, kräftskiva och inte minst julfirande blir gärna till gemensamma storkalas.
– Alla är välkomna hit, det är så roligt att kunna säga så!, säger Ebba. Och vi är så tacksamma att vi hamnade just här. Gemenskapen i byn är otrolig, alla hjälps åt, och är det så att man till exempel ska anlita en hantverkare är det alltid någon som känner någon.
Ebba och Magnus Hägnefelt bor till vardags i lägenhet i Stockholm där Ebba är ansvarig för barnkläder på Ralph Lauren i Skandinavien och Magnus är vd på en reklambyrå. De har sonen Vilgot, som nu hunnit bli 3 år, och till familjen hör också tidigare herrelösa hunden Elsa från Cypern.
Det var 2015 som Ebba och Magnus Hägnefelt äntligen fick napp i jakten på ett sommarställe med potential att med tiden bli åretruntbostad. Den då ganska nedgångna gården var till salu, och säljaren som hade bott där i hela sitt liv, valde att sälja till just Ebba och Magnus eftersom de ville rusta upp och återställa gården till sin forna prakt.
Gemenskapen i byn är otrolig, alla hjälps åt
Ett av de första projekten att ta tag i blev ladan på 300 kvadratmeter. Framför allt Ebba hade önskat sig en gammal lada att göra om till festlokal för massor av gäster. När den rensats från generationers samlade bråte, fått nytt golv, ett stort fönster ut mot sjön Tisnaren, och inretts med secondhandmöbler i trä blev ladan skådeplats för ett hejdundrande bröllop mellan Ebba och Magnus. Hela 160 sittande ryms i ladan, som även går att hyra via Air b’n’b tillsammans med hela stället.
Nu, några år efter övertagandet och efter mycket slit, är gårdens skönhet ett faktum. I princip allt har renoverats men så nära originalstilen som möjligt.
– För oss är det viktigt att göra allt så att det passar husets stil och ålder. Även kring julen tänker vi lite som man gjorde förr: All mat från grunden. Vi gör hjortköttbullar av vilt som min bror fällt, vi gör egen snaps, vi bränner mandlar i en massa olika smaker, och min svärmor bakar småkakor och tigerkaka. Till traditionen hör även långpromenad runt sjön och kyrkobesök.
Ett sätt att kunna inreda alla husen och ladan tidsenligt har varit att handla allt på loppis och secondhand.
För oss är det viktigt att göra allt så att det passar husets stil och ålder
– När det gäller porslin till exempel har det behövts massor. Då valde vi att satsa på den gamla mönstrade serien Fasan som gjorts i många olika tappningar genom åren. Med brun, blå respektive grön dekor matchar de varandra och det är lätt att fylla på om något skulle gå sönder.
Tanken med platsen är nämligen också att kunna slappna av, njuta av naturen och myllrande gäster, jakt och odling utan större oro för att något förstörs. Här ska människorna och aktiviteterna, och inte själva prylarna, vara i centrum under många kommande år.
Så blir ladan en festlokal:
LÄS MER: Lantlig drömjul – så maxar designerparet stämningen i 1800-talsgården
LÄS MER: Inredarens magiska julhem är fyllt av idéer att kopiera rakt av!