Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ebba och Magnus Hägnefelt på vinterpromenad med lille Vilgot och hunden Elsa.
Ebba och Magnus Hägnefelt på vinterpromenad med lille Vilgot och hunden Elsa.
Ebba och Magnus Hägnefelt på vinterpromenad med lille Vilgot och hunden Elsa.
På gården i Byle förverkligar Ebba och Magnus Hägnefelt drömmen om stora jular.
På gården i Byle förverkligar Ebba och Magnus Hägnefelt drömmen om stora jular.
På gården i Byle förverkligar Ebba och Magnus Hägnefelt drömmen om stora jular.
1 AV 2
Ebba och Magnus Hägnefelt på vinterpromenad med lille Vilgot och hunden Elsa.
Foto: Maria Jarefalk
2 AV 2
På gården i Byle förverkligar Ebba och Magnus Hägnefelt drömmen om stora jular.
Foto: Maria Jarefalk / Maria Jarefalk

Glögg i ombyggda ladan – lantlig storjul hos Ebba och Magnus

När Ebba och Magnus Hägnefelt letade hus på landet var gott om plats åt nära och kära deras högsta önskan. Här på gården i Byle förverkligar de drömmen om stora och långa jular i bullrig och härlig gemenskap.

Charlotta Dahlgren

I lilla Byle i Östergötland har familjen Hägnefelt sin favoritplats på jorden – 340 kvadratmeter naturnära ro och gästfrihet bildskönt förpackad i tre faluröda stugor runt ett tun. Här kan familjen ta emot sina vänner och släktingar som kommit att se gården som den naturliga samlingspunkten så fort det vankas högtider – midsommar, kräftskiva och inte minst julfirande blir gärna till gemensamma storkalas.

– Alla är välkomna hit, det är så roligt att kunna säga så!, säger Ebba. Och vi är så tacksamma att vi hamnade just här. Gemenskapen i byn är otrolig, alla hjälps åt, och är det så att man till exempel ska anlita en hantverkare är det alltid någon som känner någon.

På Byle Östergård finns hela tre boningshus, perfekt när gästerna är många och gärna stannar länge. Med slit, färg och secondhandfynd har familjen Hägnefelt skapat en oas åt sig och sina nära. Foto: Maria Jarefalk
Vinterpromenad med lille Vilgot och hunden Elsa. ”Jag har alltid haft en kärlek till röda hus med snickarglädje, kanske för att jag har rötterna i Vimmerby. Byle Östergård såg ut som ett riktigt Katthult, inte konstigt att vi föll pladask”, säger Ebba. Hon finns på instagram som @ebbahagnefelt. Foto: Maria Jarefalk
Ladans festlokal har en strålande utsikt genom fönstret som tagits upp ut mot sjön. ”Nu i vintertid tar vi inte hela middagen här ute, men gärna lite glögg eller en drink”, säger Ebba. Vimpelspelen är gjorda av gamla gulnade boksidor. Foto: Maria Jarefalk

Ebba och Magnus Hägnefelt bor till vardags i lägenhet i Stockholm där Ebba är ansvarig för barnkläder på Ralph Lauren i Skandinavien och Magnus är vd på en reklambyrå. De har sonen Vilgot, som nu hunnit bli 3 år, och till familjen hör också tidigare herrelösa hunden Elsa från Cypern. 

Det var 2015 som Ebba och Magnus Hägnefelt äntligen fick napp i jakten på ett sommarställe med potential att med tiden bli åretruntbostad. Den då ganska nedgångna gården var till salu, och säljaren som hade bott där i hela sitt liv, valde att sälja till just Ebba och Magnus eftersom de ville rusta upp och återställa gården till sin forna prakt.

Gemenskapen i byn är otrolig, alla hjälps åt

Ett av de första projekten att ta tag i blev ladan på 300 kvadratmeter. Framför allt Ebba hade önskat sig en gammal lada att göra om till festlokal för massor av gäster. När den rensats från generationers samlade bråte, fått nytt golv, ett stort fönster ut mot sjön Tisnaren, och inretts med secondhandmöbler i trä blev ladan skådeplats för ett hejdundrande bröllop mellan Ebba och Magnus. Hela 160 sittande ryms i ladan, som även går att hyra via Air b’n’b tillsammans med hela stället.

Nu, några år efter övertagandet och efter mycket slit, är gårdens skönhet ett faktum. I princip allt har renoverats men så nära originalstilen som möjligt.

”Det ska vara en sådan där tanig gran med gammaldags hemmagjort pynt, det påminner om gamla tider”, säger Ebba, och tiken Elsa har inga invändningar. På spegeln hänger Ebbas torkade brudbukett. Foto: Maria Jarefalk
Köket har fått klassiska lantköksattribut som kakel satt i halvförband. Välkomstdrinken är en julig variant av gin och tonic med kanelstång och apelsin, signerad Magnus. Foto: Maria Jarefalk
Viktiga traditioner på gården är den hemgjorda mumman, glöggen och självklart misteln, som kommit på plats. Foto: Maria Jarefalk
Familjen bor så ofta som möjligt på sin avstyckade 1920-talsgård utanför Vingåker. Läget är otroligt vackert vid sjön Tisnaren. Ett framtida projekt för familjen är brygga och båt. Foto: Maria Jarefalk

– För oss är det viktigt att göra allt så att det passar husets stil och ålder. Även kring julen tänker vi lite som man gjorde förr: All mat från grunden. Vi gör hjortköttbullar av vilt som min bror fällt, vi gör egen snaps, vi bränner mandlar i en massa olika smaker, och min svärmor bakar småkakor och tigerkaka. Till traditionen hör även långpromenad runt sjön och kyrkobesök.

Ett sätt att kunna inreda alla husen och ladan tidsenligt har varit att handla allt på loppis och secondhand.

För oss är det viktigt att göra allt så att det passar husets stil och ålder

– När det gäller porslin till exempel har det behövts massor. Då valde vi att satsa på den gamla mönstrade serien Fasan som gjorts i många olika tappningar genom åren. Med brun, blå respektive grön dekor matchar de varandra och det är lätt att fylla på om något skulle gå sönder.

Tanken med platsen är nämligen också att kunna slappna av, njuta av naturen och myllrande gäster, jakt och odling utan större oro för att något förstörs. Här ska människorna och aktiviteterna, och inte själva prylarna, vara i centrum under många kommande år.

Julbordet dekoreras enkelt med granris och väldoftande eukalyptus. Mässingsljusstakar i olika form och höjd är vackert till det gröna. Foto: Maria Jarefalk
Till familjen Hägnefelts jultraditioner hör långpromenad runt sjön. Foto: Maria Jarefalk
Från sin plats på renfällen framför brasan kan Elsa övervaka familjens julbestyr. Foto: Maria Jarefalk

Så blir ladan en festlokal:

Är ladan fönsterlös, som de flesta lador är, ta upp ett stort hål och gör en port ut mot naturen. En enkel anordning med gångjärn och rep att hålla fast med räcker.

 

Bygg ett enkelt och tåligt golv, till exempel av OSB-skivor.

 

Möblera i trärent. Udda pinnstolar från loppis brukar gå att få billigt. Enkla bord kan byggas av gamla golvplank och bockar.

 

Brokigt porslin och dricksglas från loppis är charmigt och prisvärt. Köp även äldre kökshanddukar på loppis och använd som rustika servetter.

 

Dekorera naturnära och gärna lite ”större” om du har möjlighet, till exempel med hela björkar eller granar utifrån vilken årstid det är.

 

Utnyttja takhöjden för hängande dekorationer, som vimplar.

LÄS MER: Lantlig drömjul – så maxar designerparet stämningen i 1800-talsgården 

LÄS MER: Inredarens magiska julhem är fyllt av idéer att kopiera rakt av!