Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Sköna hem i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Foto: Carina Olander

Gammaldags lantlig jul på charmiga soldattorpet

Lisas och Vincents charmiga gamla soldattorp ligger vackert inbäddat i snön intill skogsbrynet. 

Här börjar julen redan i slutet av november, så familjen hinner njuta riktigt länge av både friden och det vackra julpyntet.

Det knastrar i snön när Lisa, Vincent och lille William kommer gående. Det är ett par minusgrader ute och luften är härligt krispig. Solen är på väg upp bakom träden och några strimmor som lyckas leta sig fram mellan grenarna skapar vackra reflektioner mot den faluröda husväggen på deras gamla torp. 

Huset byggdes i mitten av 1800-talet som soldattorp, då endast som en liten enkelstuga. Någon gång för många år sedan fick det även en övervåning och i familjen Lyngbakken Langkeits vård har huset vuxit ytterligare några kvadratmeter då de byggt ut med ett stort härligt badrum. I sinom tid kommer Lisa och Vincent också att lägga till två extra sovrum på övre plan, ett matrum och en groventré på nedervåningen, samt en glasveranda med ny ingång på framsidan av huset. 

Det var Lisa som hittade torpet på Hemnet i början av sommaren 2016. Då hade hon och Vincent letat efter hus i flera år utan att hitta det rätta. Eftersom de blivit besvikna många gånger tidigare, när hus som de var intresserade av sålts innan det ens hunnit hållas visning, så bestämde sig Lisa för att den här gången ligga steget före och bokade därför en privat visning. 

– Vi blev helt förälskade i det lilla torpet, läget och trädgården. Eftersom jag var gravid så var vi angelägna om att flytta så fort som möjligt. Jag minns att jag satt hos frisören och la bud på huset utan att ens fråga Vincent, jag kände bara att det här huset inte fick försvinna mitt framför näsan på oss, säger Lisa och skrattar glatt.

Familjens fina faluröda hus var från början ett litet soldattorp som har byggts ut under årens lopp. Foto: Carina Olander
I det fina platsbyggda köket råder fridfull adventsstämning. Foto: Carina Olander

– Egentligen hade vi sagt att vi skulle köpa ett hus som inte krävde för stora renoveringar på en gång, men huset vi köpte var allt annat än det. Det fanns nämligen varken toalett eller dusch, och inget utrymme för det heller. Fasaden var sliten, fönstren behövde renoveras, det fanns heller ingen ordentlig uppvärmning då torpet använts som sommarhus de senaste åren. Vi hade aldrig gett oss in på detta om det inte var för att Vincent är snickare.

Det är tur att man vänjer sig snabbt, snart var utedass vardag för oss.

De började med att bygga ut och göra kombinerat badrum och tvättstuga, anlägga avlopp och sätta in en luftvärmepump. De flyttade in i huset dagen efter att de fått nycklarna i juli 2016 och fick hålla till godo med utedasset och uteduschen till långt in på hösten. 

– Det är tur att man vänjer sig snabbt, snart var utedass vardag för oss. Men när vintern kom och jag var höggravid var det inte lika kul. Två dagar efter att William fötts kom plattsättarna och kaklade badrummet, och några veckor senare var badrummet färdigt, det var en fantastisk känsla att få gå på toa och duscha inne i värmen, säger Lisa.

Aprikos är en lite oväntad men vacker julfärg som blivit något av en favorit hos Lisa. Riktigt gamla och patinerade stolar samsas runt det dukade köksbordet. Foto: Carina Olander
Det blåmönstrade porslinet kommer från Vincents mamma och matchas fint med granris och torkade apelsinskivor. Foto: Carina Olander
De snickeritillverkade köksskåpen är målade med Gysinge linoljefärg i kulören grön jord. Väggarna är målade med Ottossons umbragrå. Foto: Carina Olander
Jul har alltid betytt mycket för oss och nu sedan vi fått barn är den så där magisk igen.

Nu doftar det jul i hela det enkelt men vackert inredda huset eftersom Lisa och William är i färd med att baka pepparkakor. William vill gärna vara med i köket och finns alltid vid Lisas sida. Han tycker som de flesta barn att degen är försvinnande god och det hamnar då och då en liten bit deg i munnen under pepparkaksbakets gång. 

– Jul har alltid betytt mycket för oss och nu sedan vi fått barn är den så där magisk igen. Det känns fint att skapa traditioner tillsammans, och det är så mysigt att baka, titta på julkalendern och sjunga julsånger. Jag minns mycket av mina egna barndomsjular och det är roligt att återuppliva traditioner som jag själv älskade som liten.

Familjens mysiga hus är på 91 kvadratmeter. På övre plan finns sovrummet som har fått en makeover sedan de flyttade in, då väggar och tak tidigare var omålade. Här sover de gott i sängen som de tillverkat av en gammal kökssoffa som varit sovplats åt många människor genom tidernas gång. Intill ligger Williams rum, där han sover som en liten prins i den vackra antika träsängen. 

Tapeten i vardagsrummet är en reproduktion av den gamla tapeten Nästgårds, bården heter Salsbården. En modern soffa och matta bryter av den äldre stilen. Foto: Carina Olander
Den ornamenterade kaminen från Royal Viking är nyinstallerad men modellen har funnits i 150 år. Foto: Carina Olander
Den gamla bruna skänken har fått en apelsingirland som julprydnad. Foto: Carina Olander

Från hallen kommer man in i det hemtrevliga köket som har ett gediget plankgolv med handvävda trasmattor. Det platsbyggda köket med äldre attribut är färgsatt i en varm grågrön nyans som ger hela rummet en mjuk och fin känsla. Väggarna intill är klädda med pärlspont precis som förr i tiden och i taket hänger klassiska skomakarlampor. Köksbordet är uppdukat till jullunch med linneduk dekorerad med granris och torkade apelsinskivor. I fönstret står ett praktfullt arrangemang av aprikosfärgade amaryllis som fått sällskap av en fin loppisfyndad stjärna i mässing. 

Vårt lilla hus behöver verkligen inte mycket pynt för att det ska kännas juligt, trevnaden sitter liksom i väggarna

– Vi trivs så bra i vårt kök. Från början hade vi tänkt sätta in ett Ikea-kök, men vi tänkte om och valde ett massivt träkök i stället och platsbyggde skafferi och serveringsskåp för att optimera förvaringen och bevara den gammaldags känslan i huset. Vi är så nöjda med köket. Det blev så där härligt gammaldags som vi ville ha det, extra mysigt är det till jul. 

– Vårt hus behöver verkligen inte mycket pynt för att det ska kännas som jul, trevnaden sitter liksom i väggarna. Jag pyntar spar­smakat och enkelt med granris och enris, och det tillför massor med julkänsla bara att man sätter några kvistar i en gammal vas eller binder kransar att hänga upp lite varstans inne. I fjol började jag sätta upp de första stjärnorna i fönstren i slutet av november då jag känner att julen är så kort så jag vill njuta länge. Julen får vara kvar till slutet av januari, säger Lisa.

Lisas tips för gammaldags julstämning

Inred med material i från naturen. Gran- och enris är både vackert och gratis.

Leta efter klassiskt julpynt på loppis.

Fina julblommor som amaryllis och hyacinter ger stämning på en gång.

Sätt in en riktig gran, även om den barrar mycket. Inget luktar så gott som en riktig gran.

Tänd levande ljus, både inne och ute, det ger härlig stämning.

Övervåningens allrum blev Lisas och Vincents sovrum och efter många liter färg så var bastukänslan borta. Sänggaveln är tillverkad av en gammal kökssoffa. Foto: Carina Olander
Den antika växasängen i Williams rumköptes långt innan han föddes och väntade på hans ankomst. Väggarna i hans rum är målade med äggoljetempera. Foto: Carina Olander

Intill köket ligger vardagsrummet som är tapetserat med en tapet som är en replika av en gammal tapet som tagits i produktion igen. Rummet är inte så stort men rymmer en härlig soffhörna där familjen gärna myser framför brasan. Eldstäderna som tidigare funnits i huset var dessvärre utslängda långt innan familjen flyttade in, men Lisa och Vincent har satt in en gjutjärnskamin, en Royal Viking i en modell som funnits i 150 år och som passar perfekt i det gamla charmiga huset. 

– Jag tycker att kvällarna i december är så mysiga. Vi värmer på glögg, tänder ljus och sitter och myser intill julgranen som doftar skog och mark. Lussebullar står på bordet för jämnan, jag bakar sats efter sats och låter doften fylla huset från slutet av november ända fram till jul. 

Katten Sigge på vinterpromenad undviker att sätta tassarna i snön. Den gamla bänken följde med i husköpet. Foto: Carina Olander

Reportaget var med i Lantliv nr 11 2019

LÄS MER: Bullerbyjul med gran i varje rum och makalösa girlanger 

LÄS MER: Magisk jul i gamla statarlängan – full med mönster och knasiga prylar