Foto: Sara Magnusson

”En dröm som gått i uppfyllelse” – se parets varsamt renoverade 1800-talsgård

Det var en förälskelse som kändes i hela kroppen när Molly och Sebastian klev in i det gamla sommarhuset på Överön utanför Örnsköldsvik. Här fanns stillheten men också en 1800-talscharm som paret med varsamma händer lyckats bevara genom hela renoveringen.

Anna Olofsson

På en kulle omgiven av storslagen natur så långt ögat kan nå, ligger gården Överön. En smal och slingrande grusväg leder fram till det röda huset med sina ståtliga gula pardörrar som får många förbipasserande att stanna till. Här, ute på landsbygden ett par mil utanför Örnsköldsvik, bor numera Molly Åkerstedt och Sebastian Latvala. Tillsammans har de lyckats förvandla den gamla gården från 1800-talet, som länge varit sommarhus, till ett ombonat året runt-hem med unik och personlig inredning. 

– Det är så rofyllt och stilla här på Överön, att få bo här är en dröm som gått i uppfyllelse, säger Molly och kastar en pinne till hunden Eda, en engelsk bulldogg, som glatt springer och hämtar den. 

Nyblivna föräldrar med renoveringsplaner

Namn: Molly Åkerstedt & Sebastian Latvala.

Ålder: Hon är 24 år, han är 27 år. 

Yrke: Molly är guldsmed och Sebastian arbetar som processoperatör.
Familj: Paret har precis fått sitt första barn. Engelska bulldoggen Eda.

Bor: I en 1800-talsgård på Överön utanför Örnsköldsvik. 

Instagram: @gardenoveron  

Just nu: Molly och Sebastian har precis fått sitt första barn. När det blir tid över ska en större trädgård anläggas och ett garage står högt på önskelistan. Renoveringen av övervåningen ska också påbörjas. 

Molly och Eda njuter på trappan i solen. Foto: Sara Magnusson
Det har varit jätteviktigt för oss att försöka bevara husets charm och stil
Det gamla röda huset från 1800-talet visade sig vara i otroligt fint skick utan sättningar, tack vare att det är byggt på ett berg. Foto: Sara Magnusson

Men att Molly och Sebastian hamnade just här är faktiskt en ren slump. Paret bodde tidigare i en stor vindsvåning i centrala Örnsköldsvik som de stortrivdes i och hade inga planer på att flytta. Fast de gick ändå på husvisningar ibland eftersom Molly är intresserad av antika saker, loppisfynd och äldre hus. När Molly av en händelse såg att just Överön var till salu hade visningen redan ägt rum. Fast det var någonting som gjorde att hon ändå ringde ägaren och bokade en privat visning. De åkte och tittade på huset, för skojs skull, precis som de brukade göra. När Molly klev in i hallen och såg vardagsrummet förändrades allt, en medaljongtapet prydde väggarna och de vackra tak- och golvlisterna var välbevarade. Molly vände sig mot Sebastian och sa: ”Här vill jag bo.” 

Jag blev kär i huset

– Jag blev kär i huset där och då och fick en helt underbar känsla i kroppen. Även om jag såg att det skulle bli mycket jobb så kände jag mig beredd på det, säger Molly. 

Sebastian var däremot lite tveksam i början, mest för att han inte visste om de skulle klara av att renovera allt. För säkerhets skull bokade de en ny visning och tog med sig sina föräldrar som tyckte att huset var fint och välbevarat. 

– De lovade att hjälpa oss med renoveringen och då kändes det bättre för Sebastian, berättar Molly som vill lyfta fram Sebastians farfar lite extra; utan honom hade renoveringen inte varit möjlig, han var med och hjälpte till varje dag. 

Ikea-köket har fått platsbyggd känsla med hjälp av täcksidor och lister runt och mellan stommarna. Den lilla köpmansdisken på bänken är en gåva. Lampor från Svenska Armaturer. De glasade pardörrarna hittades via radioprogrammet Sök och Finn i P4. Foto: Sara Magnusson
Den vackra trappan slingrar sig upp till övervåningen, som blir nästa renoveringsprojekt. Foto: Sara Magnusson
Den vackra vedspisen är original och fanns i huset. Under kalla vintermånader fungerar den som extra värmekälla. Korgar från Ljungs Trädgård i Tranås. Pall och ljusstake är loppisfynd. Foto: Sara Magnusson
Diskbänkens placering är vald med omsorg. Att kunna stå och diska och se ut över berget är magiskt och rofyllt. Foto: Sara Magnusson

Huset har två våningar på 113 kvadratmeter vardera och Molly och Sebastian började med en totalrenovering av nedervåningen för att få en fungerande boyta att utgå ifrån. De har rivit ut golv, lagt ny isolering, bytt ut golvbrädor, rivit bort gamla tapeter och tapetserat om alla väggar. De har också öppnat upp mellan vardagsrum och hall och mellan hall och kök för att rummen ska kännas luftigare. 

– Vi har gjort allt själva utom att dra el, vatten och avlopp. Totalt tog det ett och ett halvt år men inte en enda gång gav vi upp eller tappade tålamodet, berättar Molly. 

Eftersom paret sålde sin lägenhet när de köpte huset, bodde de hos Sebastians föräldrar, hos hans farfar och även i en husvagn som de parkerade på gården under renoveringen. 

– Jag vet inte hur många kvällar jag låg i den där husvagnen och möblerade huset i mina tankar, säger Molly. 

Redan från början har paret haft en tydlig rollfördelning för att kunna vara så effektiva som möjligt. Sebastian har snickrat och Molly har stått för planeringen kring ombyggnad, inredning och utformning av rummen. 

– Jag har lätt för att se hur saker kan passa ihop och hur slutresultatet blir, förklarar hon. 

Det ska gå, även om det kostar både sveda och värk

Inredningen går i 1800-talsstil, industriell design och lantlig känsla smälter samman och det mesta av inredningen är loppis- eller auktionsfynd. Molly brinner för personliga och unika möbler och när hon hittar någonting som hon verkligen vill ha skyr hon inga medel för att få med sig det hem. Sebastian har fått vänja sig vid att alltid ha lite extra plats i bilen. 

– Det ska bara gå, även om det kostar både sveda och värk, säger hon och skrattar. 

Gården Överön har en intressant historia och den tidigare ägaren sammanställde en bok med text och bilder till Molly och Sebastian om huset och vilka som bott och verkat i det. Det visade sig att själva gården hade funnits i samma släkt i generationer och har anor ända tillbaka till 1600-talet. Totalt har det stått sju byggnader på gården, huset som Molly och Sebastian bor i började byggas 1852 och färdigställdes 1892. På den tiden var Överön en stor bondgård med mycket åkermark och på övervåningen bodde inhyrda drängar på somrarna. Ladugården revs på 1970-talet och i dag är all åkermark avstyckad men det är Molly och Sebastian bara glada över, annars hade det varit för mycket att ta hand om och mycket dyrare att köpa huset. 

Naturen på Överön är både storslagen och rofylld och Molly älskar att ta långa promenader tillsammans med familjens hund Eda. Foto: Sara Magnusson
I sovrummet har Molly tapetserat med Sense of silence från Boråstapeter. Bordet vid fotändan har hon byggt av ett sofflock och ben från några gamla stolar. Foto: Sara Magnusson
En gammal stol med vacker patina används som sängbord. Vasen är fyndad på loppis och ommålad av Molly. Foto: Sara Magnusson
Det patinerade gula skåpet köpte Molly redan när hon gick i nian, och det har massor av små och stora lådor och fack för såväl kläder som pinaler. Foto: Sara Magnusson

Även när det gäller material så har Molly och Sebastian letat efter sådant som påminner om hur det såg ut på 1800-talet fast i ny tappning. Något som syns tydligt i deras val av bland annat fönster, element och golv- och taklister. 

– Det har varit jätteviktigt för oss att försöka bevara husets charm och stil – hur såg det ut på 1800-talet och vad var fokus i hemmet då? förklarar Molly. 

När de till exempel fick veta att vardagsrummet i början av 1900-talet var inrett som ”herrarnas rum”, där inga damer fick lov att vistas, har de försökt att lyfta fram den känslan i inredningen. 

– Men hemma hos oss är alla givetvis välkomna i rummet, säger Molly. 

Färgsättningen utgår från ljusgrått och varje rum är noga genomtänkt så att det binds samman med nästa rum. 

– Eftersom hallen är tapetserad i grått så ville vi att samma nyans skulle finnas i köket, och från köket fångas den grå färgen upp av en blågrå ton i vardagsrummets tapet, förklarar Molly som tipsar om att välja ljusa färger på väggarna. 

Min syster och jag byter ofta antika saker med varandra

Det gör det lättare att byta ut övrig inredning eller flytta runt på de möbler som redan finns, något som Molly själv ofta gör. 

– Ledsnar jag på en möbel provar jag först att byta plats på den i stället för att ställa undan den eller slänga den. Fungerar det inte så ger jag den till min syster, vi byter ofta antika saker med varandra, berättar Molly. 

För att få ett luftigare intryck breddades öppningen mellan hall och vardagsrum. Den grå färgskalan går igen i båda rummen. Tapeten i hallen kommer från William Morris och heter Honeysuckle Tulip Gray blue. Foto: Sara Magnusson
De bruna clubfåtöljerna är köpta på Blocket. Soffbordet var en gång Mollys gammelmormors köksbord men har nu fått benen kapade. Foto: Sara Magnusson
En gammal industrivagn från Docksta Sko används som hylla i vardagsrummet med korgar från Lagerhaus. Det vackra handstöpta kronljuset är gjort av en vän till Mollys farmor. Foto: Sara Magnusson
Sebastian har snickrat de höga golvsocklarna i hallen och även klätt om stolen som är köpt på Vadstena Antik. Molly har byggt om hatthyllan som är ett auktionsfynd. Taklampan är från Lampgallerian. Foto: Sara Magnusson

Nu när nedervåningen är klar har paret siktet inställt på nya projekt. Bland annat ska de bygga ett garage, inreda husets övervåning, anlägga en trädgård, bygga ett orangeri och en stor altan. Just garaget ligger högt på listan eftersom Sebastian, som tävlat i motocross, vill kunna fortsätta att ägna sig åt ett av sina stora intressen. 

– Vi tar en sak i taget, ingen stress. Vi vill bo in oss och känna efter hur vi vill ha allt. Var sak har sin tid och skyndar man sig fram så är risken stor att man ångrar det man har gjort, säger Molly och hämtar en korg för att gå ut i trädgården och plocka med sig egenodlade godsaker in i köket.

Lyckas med renoveringen – Mollys och Sebastians bästa tips:

Ta med provbitar hem av tapeter, kakel och färger och lek och mixtra med dem, då ser du bättre hur de passar i förhållande till rummets storlek, ljusinsläpp och så vidare. 

Tänk igenom vad du vill framhäva, om du till exempel vill sätta fokus på en viss möbel i ett rum så testa att ställa dit den tillsammans med färgprovet som du fastnat för. Färgen kan ibland se helt annorlunda ut hemma än vad den gjorde i butiken. 

Välj en genomgående färgsättning för då blir känslan mer enhetlig i hemmet. Om färgerna håller ihop kommer du inte att tröttna lika snabbt som om du väljer olika stilar i varje rum. 

Samla inspiration till varje rum i en inspirationsmapp eller måla upp rummet på ett papper så blir det lättare att föreställa sig hur det kommer att se ut. 

Låt renoveringen ta tid, om du har tidspress kommer du inte att bli nöjd i slutändan. Det är också viktigt att ta pauser från renoveringen. Gå på dejt med varandra, ät middagar eller tillåt er att ha en slappardag.

LÄS MER: 8 enkla sätt att skapa en lantlig stil (utan att köpa nytt!)

LÄS MER:
Martin och Marie återskapade stilen i sekelskifteshuset