Från ödehus till ljust drömhem – så gav Sandra 20-talsvillan nytt liv
Det var inte mycket som var helt på det snart hundraåriga trähuset i Värmland när inredaren Sandra Östlind fick upp ögonen för den nedgångna byggnadens slumrande charm. Efter en omfattande renovering har huset åter blivit ett ljust och ombonat hem där vackra, tidstypiska detaljer skapar gammaldags trivsel.
Det är en tidig vårdag, fåglarna kvittrar och man riktigt känner hur det sjuder i marken av växtlighet som vill komma upp. Naturen börjar så smått klä om till vårkostym. Vi är i värmländska Flokerud, på Sörbergets gård som ligger vackert på en liten höjd omgiven av åkrar och hagar.
Innanför den nyrenoverade originalgrinden leder fina grusgångar fram genom trädgården där höga träd och gamla syrenbuskar inom kort kommer att ge lummig grönska.
Här bor inredaren och influencern Sandra Östlind med barnen Noam och Ebbe samt chihuahuahunden Molle och katten Selma.
Sandra Östlin
Ålder: 32 år.
Yrke: Inredare och influencer med egen färgkollektion. Driver två inredningsbutiker.
Familj: Barnen Noam, 8 år, och Ebbe, 4 år, som bor växelvis hos Sandra. Hunden Molle och katten Selma.
Huset: 150 kvadratmeter stort hus från 1929 i Flokerud utanför Grums i Värmland.
Instagram: @sandrashem
Trots att huset är gammalt, byggt 1929, känns det nästan som i nyskick. Hela huset har genomgått en gedigen renovering där syftet har varit att låta huset behålla sin tidstypiska charm. Allt ifrån det stilfulla brutna tegeltaket till den vitmålade panelen och de vackra korspostfönstren bidrar till den gammaldags känslan.
Det 150 kvadratmeter stora huset har sju rum och kök fördelat på två plan. På nedervåningen finns det nybyggda lantköket med charmig pärlspont på väggarna och en gammal vedspis som ger både värme och trevnad. Genom köksfönstren har man en fantastisk utsikt ut över trädgården där de stora gamla träden bildar vackra blickfång.
Angränsande till köket finns ett stort härligt matrum med dubbeldörrar. På nedre plan finns även familjens vardagsrum och en matplats med utgång till en stor nybyggd altan. På övervåningen ligger förutom familjens egna sovrum ett gästrum och ett härligt vardagsrum under de gamla takbjälkarna som har tagits fram under renoveringen.
Att huset kom i Sandras ägo var mycket en slump. För tre år sedan var hon i trakten för att gå på visning av ett annat hus när hon råkade köra förbi Sörbergets gård. Huset gav ett öde och övergivet intryck och trädgården var alldeles igenvuxen, berättar hon.
Så fort jag klev över tröskeln kände jag att huset måste bli mitt
– Efteråt kunde jag bara inte sluta tänka på det gamla huset, säger Sandra, som tog reda på vilka som ägde huset och kontaktade dem. Husägarna kunde tänka sig att sälja och visade Sandra huset.
– Det kändes att huset hade stått tomt länge men trots att huset andades förfall ingav det en sådan värme. Så fort jag klev över tröskeln kände jag att huset måste bli mitt. Det var som att det sa till mig att det ville fortsätta leva, fortsätta vara ett hem. Jag såg potentialen, det fanns en själ i det här huset, säger Sandra.
Inom kort var huset Sandras och hon påbörjade sin mödosamma resa med att göra byggnaden beboelig igen. Huset var verkligen i akut behov av renovering då taket läckte in, fönstren var trasiga, och alla rör hade frusit sönder. Badrummet var vattenskadat och övre plan bestod endast av en kallvind med sågspån.
Det var bara att kavla upp ärmarna
– Det var bara att kavla upp ärmarna. Allra först byttes det gamla dåliga taket ut för att få ett hus som höll tätt. Efter det var det nedre plans tur att få en uppfräschning, och när den var klar flyttade jag in. Det var så skönt att kunna vara på plats, säger Sandra.
Huset fick ett nytt badrum, nytt kök, nya dörrar, och nytillverkade fönster i gammal, tidstypisk modell. Även den gamla kallvinden gjordes om till bostadsyta. Väggar, golv och tak isolerades och så drogs det in nya el- och vattenledningar i huset.
Trots att Sandra tog in hantverkshjälp blev det ändå mycket jobb för henne under de tre månader som huset totalrenoverades.
– Jag har haft hjälp av duktiga hantverkare till de största jobben men även försökt göra så mycket som möjligt själv och vara med på allt för att lära mig.
– Visst har det varit tröttsamt. Men med facit i hand är jag väldigt nöjd att jag vågade. Jag är så nöjd med resultatet, säger hon.
De flesta husspekulanter skulle nog ha dragit öronen åt sig om de sett vinden innan renoveringen
Vinden är det utrymme i huset som har förändrats allra mest. Den gamla kallvinden, där det förut regnade in och där det blåste rakt igenom trasiga fönster, är i dag en ombonat inredd övervåning.
– De flesta husspekulanter skulle nog ha dragit öronen åt sig om de sett vinden innan renoveringen. Men jag såg potentialen i de fina takbjälkarna, de öppna ytorna och den höga takhöjden som man kunde få till. Det blev perfekt att ha sovrummen på den gamla vinden, säger Sandra.
Den renoverade byggnaden utstrålar nyskick utan att för den skull ha förlorat sin ursprungliga charm. Fönster, dörrar, golv och listverk är noga utvalda i enlighet med husets ursprung. I harmoni med husets lantliga karaktär har inredaren Sandra färgsatt rummen i milda toner av brutet vitt och beige, kulörer som hon själv har tagit fram speciellt för varje rum.
Det känns fantastiskt att ha gett nytt liv till huset efter alla år då det har fått stå tomt och förfalla
– Alla väggar är målade i ljusa jordtoner som gör ett mjukare intryck än kritvitt. Jag har färgsatt hela huset med kulörer från min egen färgkollektion, det känns extra roligt att ha fått sätta sin personliga touch på huset, säger Sandra, som gärna inreder med en personlig mix av loppisfynd, gamla föremål som hon hittat på gården och saker från de båda inredningsbutikerna hon driver.
Det övergivna gamla boningshuset på Sörbergets gård har sannerligen återfått sin forna glans i Sandras händer.
– Det känns fantastiskt att ha gett nytt liv till huset efter alla år då det har fått stå tomt och förfalla, säger hon.
Sandras 5 bästa renoveringstips
1. Ha en plan: Bestäm vad ni börjar med och i vilken ordning ni ska renovera allt.
2. Vänta hellre än att stressa fram något: Vänta hellre med något än att bara göra allt direkt om pengarna eller tiden stoppar er. Det viktigaste är att ni får det som ni vill ha det.
3. Inspireras på sociala medier: Leta inspiration på exempelvis Instagram och Pinterest och gör egna moodboards för att testa era idéer.
4. Ha en röd tråd: Hitta en röd tråd. Bestäm er från början för vad ni vill ha för stil och känsla i ert hem och håll er till dessa för att få fram en harmonisk helhet.
5. Man får ändra sig: Våga ändra er, så länge ni håller er till grunderna. Jag har tänkt om många gånger under renoveringen och det har oftast lett till de bästa besluten.
Sandra har sedan reportaget gjordes flyttat vidare. Se hennes nya hem på instagram: @sandrashem.
LÄS MER: Influenser från Australien i Jake och Beatrices trähus i skärgården
LÄS MER: Starka färger och uttrycksfull konst i Lise-Lottes funkistvåa på Östermalm