Foto: Jonas Lundberg

Eget orangeri och lummig trädgård på Österlen – här fann blomsterkreatören Maria sin oas

Den kreativa själen Maria Green fick leta länge innan hon hittade rätt. Nu tillbringar hon sina dagar i den vackra trädgården vid huset på Österlen, plockar blommor till fina buketter och hittar lyckan i de små sakerna.

Det knastrar i gruset när Maria Green och hunden Gaia kommer gående på grusgången. Det är tidigt på morgonen, solens strålar värmer skönt och det ser ut att bli en riktigt fin dag. Maria har varit ute i trädgården för att plocka in blommor att sätta i vaser.

– En vanlig dag går jag först ut med Gaia. Vi går en runda i trädgården och ser så att allt ser bra ut.

Maria Green

Ålder: 58 år.

Yrke: Trädgårdsmästare, blomsterkreatör och pianopedagog.

Familj: Tre utflugna barn.

Bor: I ett 125 kvadratmeter stort hus byggt på 1940-talet på Österlen, med nybyggt gästhus.

Just nu: Det här är Marias mest hektiska period. Alla utemöbler ska tvättas, altanerna rengöras, fönstren putsas och gästhuset städas och förberedas för sommarens gäster, och i trädgården rensas ogräs för fullt.

Foto: Jonas Lundberg

 

 

En vacker mur förbinder huset med gästhuset och skapar ett spännande blickfång med dörren på glänt in till trädgården. Foto: Jonas Lundberg
Det gedigna tegelgolvet ger köket en härligt rustik känsla. Köksbordet kommer från en lokal loppis. När Maria såpskrubbat och oljat det blev det så vackert. I Marias famn sitter den söta labradoodlen Gaia. Foto: Jonas Lundberg
Maria har inrett rummen i naturfärger då hon trivs bäst med en inredning som smälter samman och ger ett lugnt intryck. Foto: Jonas Lundberg

Det är en ljuvlig plats för en morgonpromenad. Marias trädgård kring huset på Österlen är en riktig oas, lummig och inbjudande med sittplatser i alla väderstreck, skugga under de gamla knotiga frukträden, full sol på den härliga terrassen och ett orangeri att dra sig tillbaka till på kvällen för skydd mot mygg, regn och blåst. Allt känns genomtänkt utan att bli stelt.

– Mina odlingar är jag, här kan jag skapa fritt. Jag har ett starkt behov av att göra något med mina händer. Utan min trädgård skulle jag inte stå ut. Jag köpte en trädgård för att jag behövde det. Här har jag landat i tystnaden och lugnet.

Maria odlar grönsaker, kryddor och sommarblommor. Hon njuter av att plocka stora fång blommor varje dag. Av dem skapar hon buketter till sig själv, eller att ge bort eller använda på sina jobbuppdrag.

Det öppna landskapet, med så mycket himmel, ger mig någon sorts frihet och lugn

– Jag har funderat på att utöka min odling till att man ska kunna komma hit på självplock. Jag vill gärna dela med mig av min lycka.

Maria hamnade på Österlen för snart 40 år sedan. Hon och hennes dåvarande pojkvän lånade ett litet hus på stranden, och Maria hade aldrig sett något vackrare.

– Sedan dess har jag alltid längtat hit. Det öppna landskapet, med så mycket himmel, ger mig någon sorts frihet och lugn

Till en början hade Maria ett fritidshus på Österlen, men för varje gång hon skulle lämna huset och åka tillbaka till Stockholm blev avskedet jobbigare och jobbigare. Till slut bestämde hon sig för att sälja sin lägenhet och leta efter ett permanent boende här nere. Drömmen var en Skånelänga med en vacker trädgård. Det var svårare än väntat att hitta rätt, men till slut stod det bara där - ett vackert gammalt hus från 1940-talet, delvis omgärdat av en mur som binder ihop boningshus med gästhus.

I trädgården finns många vackra rosor som har skapat trivsel och spritt väldoft sedan långt innan Maria flyttade dit. Foto: Jonas Lundberg
En av väggarna i vardagsrummet är inklädd med hyllplan där allt från gamla fotografier till trädgårdsböcker samsas. Foto: Jonas Lundberg
De svarta skinnfåtöljerna hittade Maria på Blocket. Efter att ha åkt till vägs ände på en väldigt gropig grusväg fann hon dem hemma hos en musiker i hans paradis på fältet, så snygga och sköna att sitta i. Det enda hon saknar i vardagsrummet är en flygel, men pianot är ett trevligt alternativ. Foto: Jonas Lundberg
Intill gästhusets fasad har Maria skapat en mysig sitthörna. Foto: Jonas Lundberg

En kall och blåsig januaridag fick Maria nyckeln till det gamla huset. Det var i fint skick, ganska nyligen renoverat. Tidigare ägare hade gjort en öppen planlösning och byggt en veranda på nedervåningen. På övre plan hade de öppnat upp i nock i det rum som Maria nu använder som sovrum. Köket var egentligen det enda rum som Maria kände att hon ville förändra. Här har hon tagit bort en stor köksö, målat om luckorna och gett dem nya knoppar.

I trädgården har det hänt desto mer sedan Maria flyttade in. Ett antal träd har fällts för att minska risken att de skulle välta i de hårda vindarna, och hon har dessutom grävt bort enorma stenar för att göra plats för växthuset och pergolan.

Jag har funderat på att utöka min odling till att erbjuda självplock. Jag vill gärna dela med mig av min lycka

– Jag kände direkt att den här platsen var något för mig. Jag föll för att huset känns så öppet och vänligt. Dessutom finns ett gästhus som är perfekt för mina barn och vänner när de kommer och hälsar på. Eftersom jag lever ensam vill jag inte ha en massa rum som står tomma och tillstängda. I det här huset använder jag alla rum. Jag tycker om den öppna planlösningen och kanske framför allt verandan. Där börjar och slutar jag min dag, med frukost på morgonen och en kopp te på kvällen. Och jag sitter ofta där och kurar skymning och tittar på aftonstjärnan med bara ett stearinljus som sällskap.

Sovrummet är Marias oas. Här är inredningen avskalad, och det finns inga apparater - bara böcker och Marias skrivbok där hon gärna avslutar dagarna med att skriva poesi.

– Jag tror att jag just nu har ett behov av att komma till ro. Att bry mig om mig själv och hitta en kärlek till vardagen, till det lilla, säger Maria.

Marias sovrum har tak upp till nock. Här råder lugn och ro, och Maria är noga med att bara sova och göra yoga här. Inga skärmar är tillåtna! Foto: Jonas Lundberg
Under snedtaket har Maria inrett för klädförvaring med hjälp av väggfasta tygkorgar från Norrgavel och en knopplist. Foto: Jonas Lundberg
”Det bästa med mitt ställe på Österlen är att det ligger för sig självt men ändå med lite grannar runt omkring. Jag är nära tystnaden och naturen här. Och stjärnhimlen”, säger Maria. Foto: Jonas Lundberg

Huset andas frid och ro och är inrett med naturfärger som bas. Maria möblerar hellre om än köper nytt. Hon återanvänder genom att sy och laga, måla om, renovera. Behöver hon något nytt så är det i första hand auktionssajter eller loppisar som gäller. Hon är rädd om de saker som hon har och vårdar dem väl. Inreder med lätta, enkla möbler som hon kan flytta runt efter behov och tycke. Helst möbler som har flera funktioner.

– Jag tänker mig noga för innan jag skaffar nytt och försöker i så fall köpa tidlöst. Helst vill jag inte fästa mig vid en massa saker. Det viktiga i livet är relationer. Fina minnen man kan bära med sig. Jag älskar min ring med barnens namn på. Den har jag på mig varje dag, säger Maria.

Men det finns faktiskt något hon saknar.

– Jag skulle gärna vilja ha en flygel igen. Den förra var jag tvungen att sälja på grund av platsbrist när jag bodde mindre. Tills jag hittar en ny får jag hålla till godo med pianot.

Marias fem bästa inredningstips:

Gå på känsla. Känn efter och lita på din intuition. Våga ha det som du trivs bäst med, och inred inte utifrån andras tycke och smak.

Satsa på kvalitet. Köp möbler som håller länge - de ska vara både tidlösa och av bra kvalitet. Och vårda dem väl!

Ta det lugnt. Ha inte bråttom, låt inredningen få ta tid.

Se till detaljerna. Ibland behövs så lite för att skapa förändring. De små detaljerna kan rymma så mycket känsla.

Tre ledord. Satsa på funktion, naturmaterial och kärlek så kommer du långt!

LÄS MER: Unikt sommarhus vid Åhus strand (du måste se det toppinredda växthuset!)

LÄS MER: 12 fantastiska växthus (varning för hög mysfaktor)