Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Anne Nyblaeus

Lantlig skärgårdslyx i huset med havsutsikt från alla rum

Lantlig lyx, det är Elin Christenssons recept för det perfekta sommarboendet. Tillsammans med sin familj lever hon öliv utanför Sandhamn i Stockholms skärgård, ett ställe som hennes morföräldrar köpte för mer än 50 år sedan.

Elin Christensson är djupt rotad på sin älskade ö nära farleden till Sandhamn. Huset ligger vid en skyddad flad – havsvik – och nås bara med båt. Här har hon tillbringat varenda sommar sedan slutet av 60-talet. När hennes mormor och morfar, med rötter i Småland, köpte huset var det för att det låg på en lugn plats med mycket skog runtom. Det där med att det är vattennära var inte det viktigaste för dem. Till skillnad från i dag, när många av oss verkligen trånar efter ett hus precis vid havet.

– När de kom hit fanns varken el eller rinnande vatten. Det var fotogenlampa och utedass som gällde. Och färskvatten hämtades i Sandhamn.

– Nu har vi gjort om från dass till miljöanpassat avloppssystem och egen brunn, säger Elin.

Det ska hålla över tid, och därför inte vara för trendigt. En skön lantlig känsla och samtidigt enkelt är min devis.

Som hämtat ur en reklamfilm. Alla husen är vända mot vattnet. Till höger ligger Sjöstugan; det stora huset är utbyggt åt vänster. Knotiga tallar och skira björkar skyddar mot sol och skänker insynsskydd.Som hämtat ur en reklamfilm. Alla husen är vända mot vattnet. Till höger ligger Sjöstugan; det stora huset är utbyggt åt vänster. Knotiga tallar och skira björkar skyddar mot sol och skänker insynsskydd.Som hämtat ur en reklamfilm. Alla husen är vända mot vattnet. Till höger ligger Sjöstugan; det stora huset är utbyggt åt vänster. Knotiga tallar och skira björkar skyddar mot sol och skänker insynsskydd.
Som hämtat ur en reklamfilm. Alla husen är vända mot vattnet. Till höger ligger Sjöstugan; det stora huset är utbyggt åt vänster. Knotiga tallar och skira björkar skyddar mot sol och skänker insynsskydd. Foto: Anne Nyblaeus
Från varje rum har man numera kontakt med vattnet. Så även i köket som Elin har ritat och planerat. Köket kommer från Ikea, kaklet, Höganäs. På hyllan står gamla fotogenlyktor från morföräldrarnas tid, krukor, skärbrädor, Åhléns. Matta, Vandra rugs.Från varje rum har man numera kontakt med vattnet. Så även i köket som Elin har ritat och planerat. Köket kommer från Ikea, kaklet, Höganäs. På hyllan står gamla fotogenlyktor från morföräldrarnas tid, krukor, skärbrädor, Åhléns. Matta, Vandra rugs.Från varje rum har man numera kontakt med vattnet. Så även i köket som Elin har ritat och planerat. Köket kommer från Ikea, kaklet, Höganäs. På hyllan står gamla fotogenlyktor från morföräldrarnas tid, krukor, skärbrädor, Åhléns. Matta, Vandra rugs.
Från varje rum har man numera kontakt med vattnet. Så även i köket som Elin har ritat och planerat. Köket kommer från Ikea, kaklet, Höganäs. På hyllan står gamla fotogenlyktor från morföräldrarnas tid, krukor, skärbrädor, Åhléns. Matta, Vandra rugs. Foto: Anne Nyblaeus
En skyddad, grund havsvik med otuktad natur: en fin inramning för ett rofyllt sommarliv.En skyddad, grund havsvik med otuktad natur: en fin inramning för ett rofyllt sommarliv.En skyddad, grund havsvik med otuktad natur: en fin inramning för ett rofyllt sommarliv.
En skyddad, grund havsvik med otuktad natur: en fin inramning för ett rofyllt sommarliv. Foto: Anne Nyblaeus
På Ikeabordet ligger en duk med tyg från Gyllstad, stolar, Gad, dynorna är klädda i ett randigt tyg från Ikea.På Ikeabordet ligger en duk med tyg från Gyllstad, stolar, Gad, dynorna är klädda i ett randigt tyg från Ikea.På Ikeabordet ligger en duk med tyg från Gyllstad, stolar, Gad, dynorna är klädda i ett randigt tyg från Ikea.
På Ikeabordet ligger en duk med tyg från Gyllstad, stolar, Gad, dynorna är klädda i ett randigt tyg från Ikea. Foto: Anne Nyblaeus
Det ljusa vardagsrummet i nybyggnaden ligger innanför uteplatsen. Howardliknande soffa, tillverkad i Kina, korgstol, Svenskt tenn, soffbord Around, Muuto, fåtöljer i skinn, Living divano, bord Oolong, Svenskt tenn, matta, Vandra rugs. golvlampor, Scanting/Marset.Det ljusa vardagsrummet i nybyggnaden ligger innanför uteplatsen. Howardliknande soffa, tillverkad i Kina, korgstol, Svenskt tenn, soffbord Around, Muuto, fåtöljer i skinn, Living divano, bord Oolong, Svenskt tenn, matta, Vandra rugs. golvlampor, Scanting/Marset.Det ljusa vardagsrummet i nybyggnaden ligger innanför uteplatsen. Howardliknande soffa, tillverkad i Kina, korgstol, Svenskt tenn, soffbord Around, Muuto, fåtöljer i skinn, Living divano, bord Oolong, Svenskt tenn, matta, Vandra rugs. golvlampor, Scanting/Marset.
Det ljusa vardagsrummet i nybyggnaden ligger innanför uteplatsen. Howardliknande soffa, tillverkad i Kina, korgstol, Svenskt tenn, soffbord Around, Muuto, fåtöljer i skinn, Living divano, bord Oolong, Svenskt tenn, matta, Vandra rugs. golvlampor, Scanting/Marset. Foto: Anne Nyblaeus
Foto: Anne Nyblaeus

Elin Christensson på den plats i världen hon trivs allra bäst – en klippa vid sitt sommarhus. Elin Christensson är civilekonom i grunden och har tillbringat sammanlagt nio år i Shanghai och Hongkong med sin familj, maken och de två sönerna, numera vuxna. Under åren utomlands utbildade hon sig till inredare.

Numera driver Elin egen inredningsfirma, EC design. När sommarhuset blev deras för sju år sedan kontaktade hon skärgårdsgrannen och arkitekten Lars Wester för att få hjälp att ändra dispositionen på huset.

– Vi ville att rummen skulle riktas mot vattnet, få in ljuset och bygga ett däck utanför för att få bättre kontakt med naturen. Allt detta löste Lars. Jag har stått för inredningen i det nya köket, garderober och smarta lösningar som väggen vid sänggaveln som döljer förvaring och handfat, säger Elin.

På ön finns också Elins syster och pappa, så det är ett riktigt familjeställe. Som den inredare hon är har hon förstås tänkt väldigt mycket på hur hon vill ha det. På tomten finns det numera utbyggda stora huset, det byggdes ut redan 2005, samt gäststuga som byggdes för 6 år sedan, och så sjöstugan nere på bryggan som har bastu med sjöutsikt. Dolt bakom stora huset finns ytterligare ett hus med dusch och wc. Uteplatsen uppe vid huset har härlig kvällssol och nås via tre franska dörrpar som öppnar upp hela huset.

Vi ville att rummen skulle riktas mot vattnet, få bättre kontakt med naturen

Kan ett sovrum ha ett ”drömmigare” läge? Skulle inte tro det! Där det förut låg barnrum och ett sovrum ligger numera det stora sovrummet.Kan ett sovrum ha ett ”drömmigare” läge? Skulle inte tro det! Där det förut låg barnrum och ett sovrum ligger numera det stora sovrummet.Kan ett sovrum ha ett ”drömmigare” läge? Skulle inte tro det! Där det förut låg barnrum och ett sovrum ligger numera det stora sovrummet.
Kan ett sovrum ha ett ”drömmigare” läge? Skulle inte tro det! Där det förut låg barnrum och ett sovrum ligger numera det stora sovrummet. Foto: Anne Nyblaeus
I sänggaveln Brimnes, Ikea, finns plats för sommarlektyren. Smart och snyggt!I sänggaveln Brimnes, Ikea, finns plats för sommarlektyren. Smart och snyggt!I sänggaveln Brimnes, Ikea, finns plats för sommarlektyren. Smart och snyggt!
I sänggaveln Brimnes, Ikea, finns plats för sommarlektyren. Smart och snyggt! Foto: Anne Nyblaeus
Väggen som skärmar av har klätts med tapet från Anna Spiro. Kuddar, Mille notti och Gyllstad, pläd, Klippan, lampor, Örsjö belysning. Sängen är bäddad med textil från Gyllstad.Väggen som skärmar av har klätts med tapet från Anna Spiro. Kuddar, Mille notti och Gyllstad, pläd, Klippan, lampor, Örsjö belysning. Sängen är bäddad med textil från Gyllstad.Väggen som skärmar av har klätts med tapet från Anna Spiro. Kuddar, Mille notti och Gyllstad, pläd, Klippan, lampor, Örsjö belysning. Sängen är bäddad med textil från Gyllstad.
Väggen som skärmar av har klätts med tapet från Anna Spiro. Kuddar, Mille notti och Gyllstad, pläd, Klippan, lampor, Örsjö belysning. Sängen är bäddad med textil från Gyllstad. Foto: Anne Nyblaeus
Utbyggnaden med de tre dörrarna vetter mot uteplatsen. Här finns den härliga kvällssolen. Utemöblerna är tillverkade i Shanghai.Utbyggnaden med de tre dörrarna vetter mot uteplatsen. Här finns den härliga kvällssolen. Utemöblerna är tillverkade i Shanghai.Utbyggnaden med de tre dörrarna vetter mot uteplatsen. Här finns den härliga kvällssolen. Utemöblerna är tillverkade i Shanghai.
Utbyggnaden med de tre dörrarna vetter mot uteplatsen. Här finns den härliga kvällssolen. Utemöblerna är tillverkade i Shanghai. Foto: Anne Nyblaeus
Trädgården runt husen har en lite busig, men inte helt vild karaktär. Tallar och björkar ger skugga och skydd mot vind.Trädgården runt husen har en lite busig, men inte helt vild karaktär. Tallar och björkar ger skugga och skydd mot vind.Trädgården runt husen har en lite busig, men inte helt vild karaktär. Tallar och björkar ger skugga och skydd mot vind.
Trädgården runt husen har en lite busig, men inte helt vild karaktär. Tallar och björkar ger skugga och skydd mot vind. Foto: Anne Nyblaeus
Elins vurm för rottingmöbler och blåvita inslag är omsatt i praktiken på bland annat uteplatsen vid bastun.Elins vurm för rottingmöbler och blåvita inslag är omsatt i praktiken på bland annat uteplatsen vid bastun.Elins vurm för rottingmöbler och blåvita inslag är omsatt i praktiken på bland annat uteplatsen vid bastun.
Elins vurm för rottingmöbler och blåvita inslag är omsatt i praktiken på bland annat uteplatsen vid bastun. Foto: Anne Nyblaeus

– Det är viktigt med kontakten med vattnet. Och att vi kan vara många här, vi har nu sammanlagt tio sängplatser.

Invändigt är det ljust och krispigt, vackert, med väl utvalda saker som skapar en ombonad känsla.

– Det får inte se för perfekt ut, jag vill blanda och göra det personligt. Huset ska reflektera de som bor där. Och det ska hålla över tid, och därför inte vara för trendigt. En skön lantlig känsla och samtidigt enkelt är min devis, säger Elin.

– Min man gillar det jag skapar och tycker att det är mysigt, men han lägger sig inte i själva arbetet. Och jag fixar och inreder gärna. Vi gillar båda det enkla, lugna livet här nära naturen.

Rotting och ett blåvitt färgtema passar extra bra i ett sommarhus

Till det rödvita huset, den gröna växtligheten, tallarna, himlen och havet passar de fräscha blåvita tingen och tygen extra väl. Trots att Elin egentligen inte är en så ”blå person”.

– Som en hyllning till mina morföräldrar ville jag behålla känslan man får av rotting och det klassiska blåvita färg-temat. Det känns så fräscht och passar extra bra i ett sommar-hus. Jag älskade mormor och morfars gamla serviser Mon amie och Koka och köper på mig nya delar. Och just det porslinet passar så bra till Ulrika Gyllstads tyger. Hon och hennes man, arkitekten Lars som hjälpt oss med ombyggnaden av huset, är kära grannar här i skärgården.

Behöver familjen fylla på förråden tar de sin båt in till Harö eller Sandhamn och handlar. Men helst av allt sitter de bara på bryggan eller uteplatsen, och njuter av sitt sköna sommarliv på fladen.

Av: Elin Christensson Text: Cecilia von Mentzer Foto: Anne Nyblaeus

Ur Sköna hem nr 6, 2019

LÄS MER: Zorn målade Sveriges dyraste tavla vid det här vackra sommarhusets brygga – se hur det ser ut i dag!

LÄS MER: Ett vanligt torp på utsidan – på insidan gömmer Gert Wingårdh sitt makalösa hem