Foto: PERNILLA HED

Lantlig och mysig drömjul i 1600-talstorpet – kika in!

Ska man kalla det torpar-boho-chic? Eller kanske lantligt – mitt i smeten? Lillemor och Leif har oavsett etikett lyckats få till sitt drömboende, i ett hus från 1600-talet strax utanför Stockholm. 

Charlotte Pettersson

Hit flyttade Lillemor med sin man Leif när barnen blivit så stora att de flyttat hemifrån. Att bege sig från radhuset i Vällingby som gick i 50-talsfunkisstil, både i arkitektur och inredning, till ett torp daterat så långt bak i tiden som 1690 – är ett stort hopp med tidsmaskinen, vilket krävde en del förändringar i inredningsstil.

– Vi hade många klassiska 50-talsmöbler som passade fint i vårt förra hus, men i flytten hit var det inte så mycket av det som kunde följa med. Vi vill ha en inredning som passar husets ålder, men samtidigt vill vi inte bo som i ett av de gamla museihusen på Skansen, säger Lillemor.

En blandning av 1800-talsflirtiga blommönster, nätauktionsfynd, konsthantverk och en del Ikea – det lantliga torpet strax utanför Stockholm välkomnar till jul. Foto: PERNILLA HED
I vardagsrummet står en soffa från Piero Lissoni, med pläd från Hay och kuddar från bland annat Ikea och Svenskt tenn. Mopskudde, Brittfurn. Serveringsvagnen från Svenskt tenn är inropad på auktion. Golvlampa Ikea. Kista, arvegods. Grön stol Blocket. Puff, Läkarmissionen. Kelimkudde samt korgstol, Ikea. Foto: PERNILLA HED
Stilleben med ljusstakar från Zetas och fjädrar i glas. Foto: PERNILLA HED

En blandning av 1800-talsflirtiga blommönster, nätauktionsfynd, konsthantverk och en del Ikea – där någonstans landade till slut omgörningen som både Lillemor och Leif nu är nöjda med. Men lite jobb var det, särskilt med tanke på att vissa möbler fick köpas exakt efter mått. På sina håll är ståhöjden bara 190 centimeter, och några av skåpen fick bokstavligen tråcklas in mellan de gamla robusta takbjälkarna. Och övervåningens två sovrum har båda sluttande tak med ståhöjd bara i mitten.

Men å andra sidan är mysfaktorn i huset desto högre – särskilt kring jultid, med glögg och en god bok framför brasan i vardagsrummet. Och skulle glöggen ta slut går det att ta sig till Södermalm i Stockholm på bara 20 minuter. För trots husets lantliga läge i Balingsnäs, bland åkrar och hästgårdar ligger det helt nära Huddinge i södra Stockholm.

Såpagolvet i matrummet slipades men lämnades olackat. Tapet ur kollektionen Ceylon, från Carma. Trasmattor från Tradera. Lampan i taket var det första som köptes till huset, Lauritz.com. Foto: PERNILLA HED
Djurhorn köpta på auktion. Foto: PERNILLA HED
Stolar i trä med rundad rygg är danska från Lauritz.com. Matbordet som målades i ett gråvitt rutmönster är köpt på Blocket. Utdragssoffan från Lauritz målades om med vit linoljefärg. Adventsstjärna Watt&veke, ljuslampett från Tradera. Foto: PERNILLA HED

– Folk som kommer hit tror ju knappt att sådana här ställen finns så ”centralt”, säger Lillemor, som hittade huset för ett par år sedan på Hemnet.

Marken som hörde till var förhållandevis stor, ungefär en hektar, varav hälften skog, hälften ängsmark och så en rar, uppvuxen trädgård runt huset som just när Sköna hem hälsar på ligger under ett vitt, mjukt snötäcke.

Huset är i dag 120 kvadratmeter stort eftersom det gamla torpet byggts till i omgångar genom åren. Lillemor berättar att torpet förr i tiden var en parstuga som två familjer delade på, så i jämförelse med dåtidens torpare har de i dag oceaner av utrymme att röra sig på.

Vy från vardagsrummet via hallen in i matrummet på motstående sida. Skåpet från Lauritz.com rymmer samlingen av porslin och glas, trebent pall från Läkarmissionen och matta från Ikea. Öppna spisen målades om för att bli fin igen. Foto: PERNILLA HED
Motstående sida: Byrå från Lauritz, Foto: PERNILLA HED

med mestadels loppis- och secondhandfynd ovanpå. Tapeten är ur kollektionen

Ceylon, från Carma.

Huset är sannolikt ett av de allra äldsta i trakten, och har förstås mycket historia i väggarna.

– En gång i tiden var det här ett ryttartorp, där soldaterna från Södermanlands livregemente stannade för att byta hästar. Och vi har hittat spår i jorden efter en gammal vägkrog, som spikar, beslag – och faktiskt glas. Och allt sådant är ju jätteroligt! Det gör att vi bara vill lära oss mer om husets och områdets historia, säger Lillemor.

Köket behövde renoveras en del, liksom ytskikten i resten av huset.

Tapeten i sovrummet fanns när familjen flyttade in. Torson, lampan med guldfot och bordet den står på är alla från Läkarmissionen. Byrå, Bukowskis market. Golvlampa AJ, designad av Arne Jacobsen. Överkast, Anna O. Tandläkarbordet th är ett containerfynd. Foto: PERNILLA HED

– Familjen vi köpte huset av hade bott här sedan 50-talet, så köket i utbyggnaden på baksidan bestod av en blandad kompott inredning från 1940-talet och fram till 1980 ungefär. Dessutom ville vi kunna se ut mot trädgården och alla rådjur och älgar som smyger in ibland, så vi valde också att bygga in altanen och att sätta in en ny glasdörr ut mot baksidan, säger Lillemor.

Likaså byttes dörren på framsidan ut, då den förra inte höll tätt mot vinterkylan. Ett förråd intill köket gjordes om till tvättstuga, hallen fick ett nytt tegelgolv istället för det gamla i plast, och tapeter valdes nya utifrån Lillemors och Leifs känsla för huset och vad som skulle kännas hemtrevligt i det. Leif arbetar med bilinteriörer och Lillemor på Telia Sonera, så yrkes-mässigt har de kanske inte så mycket beröringspunkter med heminredning, men intresset är stort hos dem båda. Och mycket har de både köpt in och gjort själva. Det gick ut hårt med renoveringen i början – och kanske en aning optimistiskt, ändå.

Vackert vineterlandskap. Foto: PERNILLA HED

– Vi hyrde en golvslipmaskin för att slipa golven på bottenvåningen, säger Lillemor och skrattar glatt.

– Men så där enkelt som det ser ut när Martin Timell gör det, det var det då inte! Golven sluttar ju i vårt hus, och maskinen for runt överallt, och det blev ojämnt, och … så vissa saker tog vi sedan hjälp med att göra. Och all el behövde dras om, så det blev också gjort då under renoveringen, fortsätter hon.

Men i dag är det mesta färdigt, och familjen kan ägna vintern åt att åka skridskor på sjön, knäppa på sig längdskidorna eller bara umgås hemma.

– Ja det här är ett underbart hem att fira jul i med hela familjen, och alldeles särskilt nu sedan vi dessutom blivit morföräldrar. Härifrån flyttar vi aldrig, konstaterar Lillemor och ler.

Av: Charlotte Pettersson

Ass: Melker Skoog

Foto: Pernilla Hed

Text: Anna Eriksson

Publicerad i Sköna hem  nr 14, 2013.

Läs också:

7 olika jultyper – vilken är du?

Detaljerna som gör en traditionell Carl Larsson-jul

25 idéer som gör nyårspartyt till något alldeles extra