Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Hemma hos Karolin och Rida i det tornformade huset har fått inredning med inspiration från Marocko. ”Enkelt, hållbart och udda”, säger Karolin.
Hemma hos Karolin och Rida i det tornformade huset har fått inredning med inspiration från Marocko. ”Enkelt, hållbart och udda”, säger Karolin.
Hemma hos Karolin och Rida i det tornformade huset har fått inredning med inspiration från Marocko. ”Enkelt, hållbart och udda”, säger Karolin.
Hemma hos Karolin och Rida i det tornformade huset har fått inredning med inspiration från Marocko. ”Enkelt, hållbart och udda”, säger Karolin. Foto: Carolina Romare

Landmärket blev Karolins och Ridas hem: ”Enkelt och udda”

Bakom de höga bokhäckarna i skånska Åhuskärr står det lite udda huset. I trädgården har Karolin och Rida skapat en härlig oas för sina torktåliga växter och inte minst för sina kunder i trädgårdsbutiken.

Trädgården började de anlägga när de flyttade in för några år sedan, och sedan tog de nästa steg genom att starta en trädgårdsbutik i en tidigare ateljé på tomten. Först drog de i gång en webbutik, och förra påsken öppnade också butiken i trädgården.

– Det har varit ett intensivt år, säger Karolin Trägårdh. Vi har butiken öppen här hemma under högsäsong på sommaren, och efter önskemål blev det också helger i december.

KAROLIN TRÄDGÅRDH & RIDA EL ALOUI

Yrke: Driver butiken och webbutiken Jardinerie Nordic med marockanska krukor och trädgårdsmöbler.

Familj: Karolins två hemmaboende barn samt två som är utflugna.

Bor: I trähus byggt 2004 i Åhuskärr i östra Skåne. Trädgård på 2 000 kvadratmeter i växtzon 1.

Instagram: @karolintragardh @jardinerienordic

Växthuset har Karolin och Rida byggt av gamla fönster. ”Det blev inte helt symmetriskt, men det kanske är det som är charmen.” De behandlade växthuset med järnvitriol så att det ska stämma överens med husets fasad. På portalen och vid växthusdörren växer det humle. Foto: Carolina Romare
Karolin Trägårdh och Rida El Alaoui utanför sin trädgårdsbutik Jardinerie nordic. Det lilla huset var tidigare en ateljé och är byggt i samma stil som bostadshuset. Foto: Carolina Romare
Växthuset är fyllt av marockanska möbler och prylar som Karolin och Rida säljer i sin trädgårdsbutik, som solstolen, korgarna och de stora krukorna. ”Butiken grundar sig ganska mycket i vad jag själv saknat när jag letat runt. Jag har till exempel tyckt att det varit svårt att hitta stora prisvärda krukor”, säger Karolin. Foto: Carolina Romare

Hon är fransklärare, men har hela livet drömt om att starta något eget, och nu föll allt på plats när hon hittade huset och trädgården. Hennes man Rida Alaoui är från Marocko, där han har ett grossistföretag, och nu köper de in och utvecklar hantverk och möbler därifrån till butiken Jardinerie nordic.

– Allt grundar sig i ett stort inredningsintresse, säger Karolin.

Och ett intresse för trädgård, ska tilläggas. För alla som tittar in i butiken får gå en bit på de vackert svängda trädgårdsgångarna, bland isop, nepeta och lavendel. När paret flyttade in här med Karolins yngsta barn fanns det bara en gräsmatta och den höga häcken. Karolin har byggt upp två trädgårdar tidigare och nu började hon så smått med sin tredje.

– Jag brukar skissa litegrann, men mest låter jag det växa upp efterhand. Vi började i en ända och fokuserade så att det blev snyggt just där. Sedan har de olika delarna byggts ihop med gångar. Just dem är det bra att vänta lite med, och se var man går först, så att det blir ett naturligt flöde, säger Karolin.

– Och om man inte har ”väggar och tak” får man se till att få upp stora häckar och träd i trädgården. Jag är tacksam för att den enorma bokhäcken fanns redan här.

Ibland kan det ha sina sidor att ha en trädgårdsbutik hemma i trädgården. Även vid den privata uteplatsen på terrassen kan det hända att det dyker upp någon kund som gått fel. Foto: Carolina Romare
Det originella huset är ett landmärke i omgivningen. ”När det byggdes var det många som trodde att det skulle bli en kyrka.” Foto: Carolina Romare

Det är inte helt lätt att odla i den här trakten runt Åhus och Yngsjö. Havet är nära men marken är torr.

– Vi har nästan sandjord, och det blir väldigt torrt, även om det heter Åhuskärr. Så vi satsar mycket på torktåliga växter.

Det originella huset som har en tvåvåningsdel som är som ett torn, byggdes för ungefär 20 år sedan, liksom ateljén som nu är butik.

– Jag känner dem, som bodde här då, litegrann, säger Karolin. De var ganska tidiga med den här typen av hus, med stora fönster och en fasad behandlad med järnvitriol, och med att bygga med miljötänk och sunda material.

Hon och Rida har kompletterat den 2 000 kvadratmeter stora tomten med växthus, pergola och uteplatser. Allt uttänkt för att matcha husets stil.

Katten Mumrik på vift bredvid pianot som står i hallen. I familjen finns ännu en katt och en hund, en rhodesian ridgeback. Foto: Carolina Romare
Husets hjärta – vardagsrum och kök i öppen planlösning. Bakom träspaljén finns entrén. Träpanelen på väggarna är målade med vattenbaserad vit färg genom hela huset. Foto: Carolina Romare
Stolarna vid matbordet är från 1920-talet och kommer från ett kafé i Halmstads saluhall. Foto: Carolina Romare

Inomhus är det ljust, med stora fönsterpartier, väggar med vitmålad träpanel och öppen planlösning på nedervåningen.

– Det kommer in ett fantastiskt ljus här, säger Karolin. Jag har renoverat två gamla hus tidigare och trodde inte att jag skulle bo i ett nytt hus, men man kommer närmare naturen här på något sätt.

– Vi har inrett med naturmaterial, eftersom vi vill kombinera enkelhet med hållbarhet. Det går hand i hand med både vårt hus och våra produkter. Enkelt, hållbart och udda. Vi har försökt hålla inredningen ganska sparsmakad, med få men användbara möbler. Vi plockar bland det vi köper in av våra hantverkare i Marocko.

Sovrummet ligger på övervåningen i husets torndel. Foto: Carolina Romare
Sovrummet är också arbetsrum, med utsikt över fälten. Foto: Carolina Romare
Det marockanska kaklet på gästtoaletten fanns redan vid inflyttningen. Handfat och blandare från egna butiken. Foto: Carolina Romare

STILNYCKLAR

EKLEKTISKT. Skåne och Marocko kommer utmärkt väl överens i inredningen. Naturliga brädgolv möter blåmönstrat kakel, liksom broderade läderpuffar och grovt naturfärgat linne.

GLATT RUFS. En ostyrig golvlampa i trä, flera taklampor i rotting och andra fibrer samsas med marockanska lyktor. »Solspeglar« av pinnar och en yster matta kompletterar.

NATUREN. Fönstren är placerade så att vyerna kommer till sin rätt. Har man inte ängar och hav som utsikt – välj mycket växter och grönskande tavlor. Inredningens färgskala är främst vit och beige, med trä- och stentoner och några få gröna detaljer.

Det här med att bo där man har en butik, då? Jo, ibland är det lite svårt att rätt leda kunderna genom trädgården.

– Vi har hängt ett tjockt rep vid terrassen för att signalera att det är privat, men ibland dyker det upp någon där också, säger Karolin.

Familjen får också samsas med lagret som de har på bostadshusets nedervåning. Det gäller att vara beredd när nästa leverans med mönstrat, färgrikt, flätat och mosaikklätt kommer från Marocko.

Se även: