Ladan blev parets ljusa hem: ”Vi föll direkt för läget”
Med inspiration från gamla skånska lador ritade Gørill och Björn sitt drömhus på lantliga Söderslätt. Innanför en traditionell fasad välkomnas man av modernt inredda sällskapsrum där taket går upp i nock. I det vackra växthuset finns gott om plats för både odling och umgänge.
En vacker plats på Skånes landsbygd med endast ängar och åkrar som närmaste granne. Sådan var tomten som Björn Fritzell och Gørill Stigedal bestämde sig för att bygga sitt drömhus på. Alltså något helt annorlunda än de berg och dalar som norskfödda Gørill var van vid från sitt hemland. Det var sommaren 2009 när hon semestrade i sin mammas hemtrakter i Nordnorge som hon träffade Björn, berättar hon.
– Björn hade också tillbringat många semestrar i Nordnorge, eftersom hans mamma är därifrån. När vi insåg att våra föräldrars sommarhus låg bara 500 meter från varandra kunde vi inte förstå att vi inte hade stött på varandra tidigare, säger Gørill, som året därpå blev hembjuden till Björn utanför Ystad.
HEMMA HOS GØRILL & BJÖRN
Här bor: Gørill Stigesal, 52, Björn Fritzell, 60, och hunden Ella, som är en blandning av dvärgpudel och bichon frisé.
Familj: Fyra vuxna utflyttade barn.
Yrke: Gørill driver en egen design- och varumärkesbyrå. Björn är Sverigechef för ett truckföretag.
Bor: På en nybyggd Skånegård i Klagstorp mellan Ystad och Malmö. Just nu renoverar paret gårdens gamla hönshus.
Instagram: @skaanehus
– Jag blev kär i såväl Björn som i trakterna runt Ystad. Skåne är väldigt exotisk för mig som kommer från höga berg och djupa fjordar. Det öppna landskapet, de vita sandstränderna, det varma klimatet och sist men inte minst alla de fina Skånelängorna fascinerade mig, säger Gørill, som har haft som hobby att rita hus så länge hon kan minnas.
– Jag vet inte om det beror på att jag är dotter till en byggmästare, men jag har alltid varit intresserad av hus. Min pappa lärde mig tidigt hur man ritar hus i skala och förklarade även hur man ritar in allt annat som måste vara med på en ritning, allt från stödbalkar och skorstenar till isolering och luftbarriärer, säger hon.
Vi föll direkt för läget med den fria utsikten åt tre håll.
Många olika husrenoveringar och ombyggnationer har Gørill varit inblandad i genom åren. Bland annat lät hon och Björn bygga ett funkishus när de bodde i norska Bergen. Men det var först efter att de råkade besöka en vacker men nedgången Skånelänga från 1901 på Österlen som Gørill och Björn hittade sitt idealhus.
– Vi blev oerhört inspirerade av att se hur den förfallna gården renoverades till ett fräscht och fint hem med karaktär. När gården senare såldes hade vi ingen möjlighet att köpa den, vi hade vårt liv i Norge då.
Men drömmen om en Skånelänga var väckt, så Gørill började genast skissa på sitt eget skånska ”ladhus” inspirerat av gården på Österlen. De skulle låta bygga huset själva och det skulle ligga i Skåne. Gørill och Björn började leta efter jobb och ett temporärt boende i Sverige. De satte in en annons i tidningen Sydsvenskan där de efterlyste en lämplig tomt ute på landet utanför Ystad. Och snart fick de napp. Det var tomten i Klagstorp mellan Ystad och Malmö som var till salu, berättar Gørill.
– Vi föll direkt för läget med den fria utsikten åt tre håll. Tomten ligger på en lugn liten återvändsgränd och det är bara tre kilometer till havet. Det var rätt tomt för vårt drömhus, säger hon.
Det var ett spännande projekt och extra roligt att bygga utifrån sina egna tankar och ritningar.
På tomten finns även en liten statarbostad från mitten av 1800-talet som paret lät totalrenovera innan husbygget drog i gång. Där kunde de sedan bo under de tio månader det tog att bygga klart huset. I maj 2021 kunde de äntligen flytta in i sitt drömhus.
– Det var ett spännande projekt och extra roligt att bygga utifrån sina egna tankar och ritningar. Allt blev som vi tänkt, ja till och med lite bättre än vi hade vågat hoppas. Det var fantastiskt att få se vår vision komma till liv, säger Gørill.
Vi älskar vår hall som blev välkomnande med mycket takrymd och extra ljus.
När Gørill ritade huset visste de exempelvis att de ville ha ett kök som var bara delvis öppet in till vardagsrummet.
– I vårt tidigare hus hade vi ett helt öppet kök. Men vi insåg att det kan vara bra att ha det lite skyddat när man som värd och värdinna ska städa undan lite mellan maträtterna, säger hon.
Gørill och Björn är även väldigt nöjda med de stora fönstren, den höga takhöjden som ger en känsla av rymd, och de uppvärmda, lena betonggolven. Det ombonade vardagsrummet är också ett favoritrum med den fina eldstaden som sprider härlig värme kyliga dagar.
– Och så älskar vi vår hall som blev välkomnande med mycket takrymd och extra ljus från en takkupa med ett stort fönster.
Det måste få ta sin tid att skapa ett hem, allt ifrån belysning till textilier och möbler.
Stilen i huset kan beskrivas som avskalat rustik, det känns både lantligt och modernt. Gørill, som jobbar professionellt med design, är van att arbeta strukturerat med moodboards, materialprover och färgkartor för att fånga den rätta känslan. Så gjorde hon även när den egenritade Skånegården skulle inredas rum för rum, förklarar hon.
– Det måste få ta sin tid att skapa ett hem, allt ifrån belysning till textilier och möbler. Jag väntar hellre på att hitta rätt fåtölj till vårt sovrum än att köpa någonting temporärt som vi snart tröttnar på.
Hon och Björn har lagt mycket kärlek på att utforma trädgården som har mängder av planteringar, flera uteplatser och ett vackert växthus som används flitigt för både odling och umgänge. På lediga stunder tillbringar de mycket tid i sin trädgård.
– Klimatet i Skåne är fantastiskt, du kan plantera vad du vill och det växer. Jag kopplar bort allt annat när jag får gräva i jorden, säger Gørill och fortsätter:
– Vi älskar att bo här mellan gårdarna och fälten. Klagstorp är en liten trevlig by och vi har fantastiska grannar. Här kan vi följa naturen och årstiderna på ett helt annat sätt än i stan. Det är underbart.
LÄS MER: Sofia och Christian köpte spionens etagelägenhet – så renoverade barnfamiljen
LÄS MER: Peter rev sportstugan för att bygga lyxiga skärgårdshuset
LÄS MER: Norrgavel-grundaren Nirvan Richter struntar i trender men skapar möblerna alla vill ha