Foto: Patric Johansson

Konstnären Estelles paniklösning i köket blev succé: ”Tog cement och smetade ut”

”Det är svårare att göra något fult om man vågar ta i med färg”, säger konstnären Estelle Graf. Färg är därför den viktigaste inredningsdetaljen i hennes lägenhet på Södermalm i Stockholm, nymålad från tak till golvsocklar.

Johanna Ankarcrona

De är ganska nyligen inflyttade i det pampiga huset från 1912, Estelle Graf, hennes sambo och deras hund. Men den nyfixade inredningen i tvårummaren högt över en av Söders största gatukorsningar är inte för evigt.

– Inredningen är i ständig förändring, säger Estelle, som inte är den som sitter med excelark och moodboards och planerar.

Jag är ganska impulsiv i val av färger och möbler. Jag går verkligen på känsla, den styr hela processen.

Nej, allt får växa fram när hon står mitt i jobbet.

– Jag är ganska impulsiv i val av färger och möbler. Jag går verkligen på känsla, den styr hela processen.

En gulrandig vas från By On och en kolabrun ljusstake från Hay pryder soffbordet i glas från Esteriör. Foto: Patric Johansson
”Jag tycker om att skapa rum i rummet, inte ställa möbler mot väggar. Det ger ett luftigare intryck när man samlar dem”, säger Estelle Graf. Den stora målningen bakom henne köpte Estelles mamma i New York på 70-talet. Foto: Patric Johansson
Estelle har alltid drömt om ett burspråk. ”Nu kan jag sitta här i en orange fåtölj och titta på mitt burspråk”, säger hon nöjt, och syftar på Ron Arads formstarka Little Albert-fåtöljer. ”Mattan, soffan och soffbordet är nya. Jag tycker det är lite svårt att ha samma inredning som i tidigare hem, det är så härligt att få börja om. Knappast ekonomiskt, men man får ta det steg för steg.” Soffa, Sofa company, randiga kuddar, HK living, matta, Rug vista, glasbord, Esteriör. Foto: Patric Johansson

Estelle Graf är konstnär och målar tavlor med fabeldjur i olja. Hennes figurer med djurhuvuden åker tunnelbana, shoppar på NK och går på krogen. Den mest kända målningen är AW på Riche, där grodan, haren och fågeln hänger under kristallkronorna.

– Mina tavlor är iakttagelser av människor och situationer. Det är satir, fast väldigt snäll sådan. Och gör man satir är fabler och djurhuvuden en väldigt effektiv metod för att gestalta en karaktär, säger hon.

Det var jättefult kakel i köket. Jag fick panik, tog cement och smetade ut ovanpå det. Det blev ju riktigt kul, så det fick sitta kvar!

Estelle är art director och började sitt yrkesliv på en designbyrå i Paris. Sedan gick hon från att vara renodlad art director till att jobba med illustrationer på förpackningar, och gled alltmer över mot illustration och fri konst. För drygt två år sedan började hon satsa på konsten som huvudsaklig sysselsättning. Hon är också knuten till en agentur som illustratör och driver galleriet Way gallery tillsammans med andra kreatörer.

Byrån är inropad på auktion och Estelle har bytt handtagen till bruna glasknoppar. Den svarta vasen är från H&M Home och den blåvita tallriken är inropad på auktion. Foto: Patric Johansson
Fönstersmygen i svart bildar fin bakgrund åt en samling glasföremål. Gul vas från Hay, övriga vaser från H & M Home. Foto: Patric Johansson
Sovrummet går i puderrosa. ”Här kan det få vara lite mjukare, tycker jag”, säger Estelle. Foto: Patric Johansson

Ganska naturligt alltså, att inredandet blivit Estelles ansvarsområde hemma.

– Det är svårt för mig att inte lägga mig i, något visuellt, särskilt om det är något som skaver. Jag kan ligga sömnlös om saker inte passar ihop. Så jag har fått ta hand om inredningen, och min sambo lagar maten.

Det är svårt för mig att inte lägga mig i något visuellt, särskilt om det är något som skaver. Jag kan ligga sömnlös om saker inte passar ihop.

Det var som sagt burspråket som Estelle föll för.

– Annars var lägenheten inte så rolig. Vi har renoverat en massa – eller snarare restaurerat.

Många fina detaljer har lyfts fram. Fönstren har fått tillbaka originalhandtagen, och listverket står ut i skinande svart.

Kök och ateljé i ett. Och ett resultat av Estelles spontana inredningsstil: ”Det var jättefult kakel i köket. Jag fick panik, tog cement och smetade ut ovanpå det. Det blev ju riktigt kul, så det fick sitta kvar! Så är jag i mitt sätt inredningsmässigt, mycket kommer ur impuls”, säger hon. Foto: Patric Johansson
Ikeagarderoberna har målats i samma puderrosa färg som väggen och fått likadana bruna glasknoppar som byrån i vardagsrummet. Sänggavel och puff från Jotex. Ovanför sängen hänger en Lena Pårup-tavla. Foto: Patric Johansson
Det ”fula kaklet” dolt av cement, en av Estelles impulsiva inredningslösningar. Foto: Patric Johansson

– Det var plastmatta på golven. Vi visste inte vad som fanns under utan chansade bara och började lyfta bort plasten. Under fanns fina trägolv som vi har betsat mörka. Allt jobb gjordes när paret redan flyttat in.

– Vi har levt i kaos här, och det är lite så vi alltid gör, vi kommer på grejer som ska göras allteftersom, säger Estelle.

Fåtöljerna är klassiska för mig. Lite sexiga, som att komma in på en mörk klubb

Hon hämtar mycket inspiration från 70-talet, framför allt från italiensk 70-tals-inredning.

– Då var det var mycket färg, mycket form och lite futuristiskt, som de tänkte att det skulle vara i framtiden. Och nu har det ju faktiskt blivit rätt.

Estelle använder köket som ateljé. Bakom henne, en tavelvägg med motiv av bland annat Picasso, Lennart Jirlow och Rocky, utan någon omedelbar gemensam nämnare. Foto: Patric Johansson
I köket valde Estelle grönt på väggarna. Bordet med teakskiva är köpt på auktion, stolarna är från Ikea. Den gula glasburken med lock är från Klevering.Fönsterkarmarna målades svarta vid restaureringen, liksom alla listverk och även elementen. Foto: Patric Johansson
Till vänster syns en ministrimma av rummets stora guldspegel, köpt i Paris på 70-talet. Foto: Patric Johansson

Vardagsrummets färg är orange, både på väggar och i accenter. Som fåtöljerna mittemot soffan.

– De har fått sätta sin prägel på rummet. Det är Little Albert-fåtöljer, designade av Ron Arad. Det är klassiska för mig. Lite sexiga, som att komma in på en mörk klubb. De är svindyra i nyskick, men jag hittade dem på auktion, säger Estelle, som letat upp många fina fynd på nätauktioner.

Starka färger får mig att må bra

Hon är, som redan framgått, inte rädd för att använda färg.

– När jag vågar vara färgglad blir det bäst. Om jag mesar med färgen blir jag inte tillfredsställd. Starka färger får mig att må bra.

Ur Sköna hem nr 1, 2022.

LÄS MER: Två etage och terrass med magisk utsikt – så bor Posh living-ägaren

LÄS MER: Elisabeth hoppade av ekorrhjulet – byggde drömboende på Mallorca

LÄS MER: ”Oj, kan man bo här?” – Erikas Djurgårdsboende överraskar