Klassiskt elegant hemma hos grundarna till bagerikedjan Fabrique

Fabrique-grundarna Zetterströms personligt eleganta hem går i dimgrönt, babyblått och mörkt havsgrönt. Färgsättningen är vågad och ger 1800-talsvåningens pampiga stil en unik touch.
Om man går på sin känsla för vad som är fint så blir det bra

Soffa Tufty time av Patricia Urquiola, B&B Italia, matta Beni Ourain, Knut mattor. Soffbord, vintage, Warren Platner/Knoll. Stolar PK 22 av Poul Kjærholm. Taklampa, italiensk Stilnovo, Dusty deco. Bord, Oscar & Clothilde. 70-talsgolvlampa från ett italienskt discotek. Prydnadsfåglar, amerikanskt 80-tal, Brandstationen.

Foto: Jonas Ingerstedt

LÄS OCKSÅ: Uterum i glas och betong – pergola, uteplats och utekök i ljuvlig design

1800-talsspegel från Antik-Harry, gungstol av Charles & Ray Eames, litet marmorbord och italiensk golvlampa, allt vintage från Dusty deco. Vaser och burkar från Zara home.

Bokhyllan och soffan har paret låtit platsbygga och följer den rundade väggen. Under locket finns plats att förvara barnens saker. Takkronan är italienskt 60-tal, Brandstationen.

De franska järnsängarna är köpta hos en skånsk antikhandlare. Poul Henningsens Kottelampa i koppar. Lampa i hörnet italienskt 70-tal, Dusty deco. Väggfärg Oval room blue, Farrow & Ball.

I sovrummet står dagbädden av Poul Kjærholm, ett vintagefynd som hängt med länge. Litet bord Oscar & Clothilde, italiensk golvlampa från Stilnovo. Väggfärg Oval room blue, Farrow & Ball.

Väggar och gardiner går i en varmrosa ton, väggfärg från Farrow & Ball. Italiensk serveringsvagn, Dusty deco. Äggetfåtölj av Arne Jacobsen . Matbordet är danskt 60-tal, vintagestolar av Charles & Ray Eames. Matta 70-tal från Dusty deco. Lampan Stilnovo, italienskt 60-70-tal.

Köksinredningen är egenritad och platsbyggd, väggar, tak och snickerier är målade i ljusgrått. Kakelugnen från Rörstrand är nyinstallerad, från Norrköpings kakelugnsmakeri. Matgrupp Tulip av Eero Saarinen, köpt hos Dusty deco.

Badrumskaklet är franskt, handgjort, och på golvet marmor. Badrumsskåpet är egenritat. Spegeln gjordes för NK på 20-talet, lamporna är 30-tal. Wc, handfat och kranar kommer från Thomas Crapper. Drinkvagn italienskt 60-70-tal.

Gäst-wc i blågrå färg från Farrow & Ball, densamma som i hallen. Handfat och hylla från Thomas Crapper, spegeln är italienskt 70-tal.

Kapphyllan är original och har målats i samma färg som väggen i hallen.

Brödnördar, så beskriver de sig själva, paret bakom bagerikedjan Fabrique. David och Charlotta Zetterströms första möte ägde rum på ett annat bageri i Stockholm. David jobbade på Gateau när Charlotta tog ett extraknäck där, vid sidan av studierna, och det blev kärlek vid första ögonkastet.

För sju år sedan bestämde sig Charlotta och David för att förverkliga drömmen som legat och grott medan de båda ägnat sig åt ekonomistudier: Starta ett eget litet bageri.

– Vi hade ingen plan eller strategi, annat än att vi ville baka bröd på traditionellt sätt med rena, riktiga råvaror. Vi bara öppnade dörren första dagen. Charlottas och Davids kärlek till bröd har i dag vuxit till 13 butiker i Stockholm, Rute stenugnsbageri på Gotland och två butiker i London. Förutom det goda brödet och bullarna, minns Fabriques gäster ofta inredningen: den genuina, lite franskinspirerade industristil som präglar kedjan.

– Folk brukar fråga vilken inredare vi anlitar. Men David och jag åker själva till

Frankrike och letar rätt på varenda kaféstol och industrilampa. Och det är äkta vintage, inget fusk. Våra industrilampor har verkligen använts på en fabrik, säger Charlotta.

De har valt vintagemöbler och lampor både för utseendets skull men även för hållbarheten. Passionen för inredning är påtaglig även i parets våning i centrala Stockholm där de bor med sina två barn.

– När vi såg lägenheten första gången insåg vi direkt potentialen. Vår dröm när vi flyttade in var att skapa en tillåtande lägenhet. Gärna med internationell känsla, säger Charlotta.

Med hjälp av originalritningar har de restaurerat lägenheten för att återställa den till så nära ursprungsskick anno 1898 som möjligt. Inget har lämnats åt slumpen och de tidstypiska detaljerna är praktfulla: takhöjden, kakelugnarna, fiskbens park etten, bröstpanelen och stuckaturerna.

I entrén möts man av en välvd vägg med en platsbyggd smart sittmöbel.

– Den fungerar som bokhylla och förvaring för barnens alla saker, berättar Charlotta. Hallen är navet i våningen, därifrån öppnas pardörrar åt alla håll. Vardagsrummet badar i solljus och från fönstren ser man pampiga Oscarskyrkan.

Längs en korridor med glasskåp kommer man till köket, där dna:t från Fabrique gör sig påmint.

– Köket är hemmets naturliga hjärta, där familjen umgås och lagar middag ihop, säger Charlotta. Familjens badrum och toaletter går också åt den klassiska franskengelska stilen. Det känns som att varje del av lägenheten fått en egen liten historia och överallt hittar man små fina stilleben av vaser, lampor och prydnadsföremål.

Mycket av inspirationen får paret från sina resor.

– Italienskt 1960–70 tal är favoriter just nu.

Paret tycker att det är viktigt att hålla sig uppdaterad och besöker ofta butiker de gillar. Brandstationen och Dusty deco i Stockholm och Antik-Harry i Uddevalla är några av favoriterna.

– Davids mamma bor i Hunnebostrand så där brukar jag ofta fylla på med diverse småprylar.

Resultatet har blivit en våning inredd med en lyxig eklektisk mix av gammalt och nytt, rustikt och blankt mot en mjuk men vågad färgpalett. Kontrasten mellan de klassiska detaljerna och de personliga färgvalen skapar en skön harmoni.

– Det var inte lätt att bestämma nyanser. Men efter många diskussioner och färgprovsburkar fick vi ihop det. Man måste nog bara våga ta första steget att måla i olika kulörer, och gå på sin känsla för vad som är fint, så blir det bra.

Arr: Edin Memic Kjellvertz

Text: Lina Kjellvertz

Foto: Jonas Ingerstedt

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + set från Meraki & handdukar. Köp nu!