Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Martin Cederblad

Kika in i tv-floristens renoverade 1800-talstorp

På torpet i Östergötland andas de ut, floristerna Johan och Malin Munter. Men det är klart att de är omgivna av blommor även på semestern, i en lagom kravlös trädgård som växer för varje år.

Mitt i de östgötska skogarna, en bit utanför Ljungsbro, har Johan Munters släkt brukat marken i generationer. Hans familj driver ett stort jord- och skogsbruk, men Johan valde en helt annan bana. Redan som femåring intresserade han sig för blommor, och när han sökte in på en floristutbildning blev det fullträff.

Med 24 år i yrket driver han i dag butiken Floristkompaniet i centrala Stockholm tillsammans med sin fru Malin. Butiken tog de över 2006 och i dag har de många stamkunder. De gör även en hel del prestigefyllda uppdrag för hotell, kontor, privata fester och bröllop. 

När vi lyfte på plastmattorna och upptäckte de vackra golven öppnade sig historien.

En del känner igen mästerfloristen Johan från TV4 där han brukar dyka upp som blomsterinspiratör i samband med högtider.

Malin, Johan och barnen Sigvard och Viola tillbringar sin fritid på familjens torp, mitt i skogen på släktens mark.

– Som barn brukade jag springa hit till en gammal tant som bodde här, hon bjöd alltid på glass, berättar Johan.

Johan i sitt rätta element med sekatören i högsta hugg.Johan i sitt rätta element med sekatören i högsta hugg.Johan i sitt rätta element med sekatören i högsta hugg.
Johan i sitt rätta element med sekatören i högsta hugg. Foto: Martin Cederblad
Johan och Malin Munter har gått varsamt fram när de renoverat sitt torp.Johan och Malin Munter har gått varsamt fram när de renoverat sitt torp.Johan och Malin Munter har gått varsamt fram när de renoverat sitt torp.
Johan och Malin Munter har gått varsamt fram när de renoverat sitt torp. Foto: Martin Cederblad
Mitt i de östgötska skogarna, en bit utanför Ljungsbro, har familjen Munter, Johan och Malin med barnen Viola och Sigvard, sitt torp inbäddat bland träd och blomster.Mitt i de östgötska skogarna, en bit utanför Ljungsbro, har familjen Munter, Johan och Malin med barnen Viola och Sigvard, sitt torp inbäddat bland träd och blomster.Mitt i de östgötska skogarna, en bit utanför Ljungsbro, har familjen Munter, Johan och Malin med barnen Viola och Sigvard, sitt torp inbäddat bland träd och blomster.
Mitt i de östgötska skogarna, en bit utanför Ljungsbro, har familjen Munter, Johan och Malin med barnen Viola och Sigvard, sitt torp inbäddat bland träd och blomster. Foto: Martin Cederblad / Martin Cederblad
I den gamla vedboden, med trasigt golv och läckande tak, såg paret Munter stor potential. Tanken var att bygga om den till ett gästhus. Barnen Sigvard och Viola insåg snabbt hur fint det skulle bli och var snabba att flytta in när renoveringen var hyfsat klar.I den gamla vedboden, med trasigt golv och läckande tak, såg paret Munter stor potential. Tanken var att bygga om den till ett gästhus. Barnen Sigvard och Viola insåg snabbt hur fint det skulle bli och var snabba att flytta in när renoveringen var hyfsat klar.I den gamla vedboden, med trasigt golv och läckande tak, såg paret Munter stor potential. Tanken var att bygga om den till ett gästhus. Barnen Sigvard och Viola insåg snabbt hur fint det skulle bli och var snabba att flytta in när renoveringen var hyfsat klar.
I den gamla vedboden, med trasigt golv och läckande tak, såg paret Munter stor potential. Tanken var att bygga om den till ett gästhus. Barnen Sigvard och Viola insåg snabbt hur fint det skulle bli och var snabba att flytta in när renoveringen var hyfsat klar. Foto: Martin Cederblad

Torpet med två rum och kök är byggt i mitten av 1800-talet. Paret Munter tog över det för tolv år sedan.

– Då var det plastmattor på alla golv, fasansfulla 70-talsmöbler och plastblommor överallt, det såg förfärligt ut. Men när vi lyfte på plastmattorna och upptäckte de vackra golven öppnade sig historien. De genuina golven triggade oss att fortsätta renovera torpet, säger Johan.

Det får inte bli för mycket ”mormor” med gamla textilier och allmoge i inredningen. Balansen mellan historiska möbler, egna fynd och det samtida är viktig.

En tidigare vedbod, då med trasiga väggar och golv, och läckande tak, har nu blivit gästhus. En renovering som fortfarande pågår när det finns tid över.

– Har man hus finns det alltid någonting som behöver ses över. Vi har tagit tillbaka husets uttryck och inredning ett par årtionden. Vi döljer inte det gamla, samtidigt som vi renoverat huset till 2000-tal, med omsorg, säger Johan.

På torpets loft finns plats för umgänge och vila. I möblemanget av rottingstolar står ett plexibord placerat, nästan osynligt. Bordet blir en detalj som gör att inredningen inte känns för mycket ”mormor”.På torpets loft finns plats för umgänge och vila. I möblemanget av rottingstolar står ett plexibord placerat, nästan osynligt. Bordet blir en detalj som gör att inredningen inte känns för mycket ”mormor”.På torpets loft finns plats för umgänge och vila. I möblemanget av rottingstolar står ett plexibord placerat, nästan osynligt. Bordet blir en detalj som gör att inredningen inte känns för mycket ”mormor”.
På torpets loft finns plats för umgänge och vila. I möblemanget av rottingstolar står ett plexibord placerat, nästan osynligt. Bordet blir en detalj som gör att inredningen inte känns för mycket ”mormor”. Foto: Martin Cederblad
Växthuset har Johan och Malin byggt själva av takpannor och fönster inköpta på loppis. På hyllorna förvaras parets stora samling vitt pressglas.Växthuset har Johan och Malin byggt själva av takpannor och fönster inköpta på loppis. På hyllorna förvaras parets stora samling vitt pressglas.Växthuset har Johan och Malin byggt själva av takpannor och fönster inköpta på loppis. På hyllorna förvaras parets stora samling vitt pressglas.
Växthuset har Johan och Malin byggt själva av takpannor och fönster inköpta på loppis. På hyllorna förvaras parets stora samling vitt pressglas. Foto: Martin Cederblad / Martin Cederblad
I sovrummet under takåsarna hörs vindens sus och fåglarnas tidiga morgonkvitter. ”Här sover vi från tidig vår till sen höst. Vintertid sover hela familjen i vardagsrummet.”I sovrummet under takåsarna hörs vindens sus och fåglarnas tidiga morgonkvitter. ”Här sover vi från tidig vår till sen höst. Vintertid sover hela familjen i vardagsrummet.”I sovrummet under takåsarna hörs vindens sus och fåglarnas tidiga morgonkvitter. ”Här sover vi från tidig vår till sen höst. Vintertid sover hela familjen i vardagsrummet.”
I sovrummet under takåsarna hörs vindens sus och fåglarnas tidiga morgonkvitter. ”Här sover vi från tidig vår till sen höst. Vintertid sover hela familjen i vardagsrummet.” Foto: Martin Cederblad

Inredningsstilen är personlig, med inslag från många olika tidsepoker.

– Det får inte bli för mycket ”mormor” med gamla textilier och allmoge i inredningen. Balansen mellan historiska möbler, egna fynd och det samtida är viktig. Malin och jag har väldigt samstämd smak, därför slipper vi kompromissa. Det är ganska skönt eftersom båda två gillar att förändra. Vi möblerar om ofta, gör nya stilleben, byter kuddfodral och så vidare. Jag tror aldrig ett rum har sett likadant ut hos oss under ett helt år.

Arbetsbänken och väggskåpen från 50-talet har familjen Munter bevarat. ”Charmen och blandningen av olika stilar i torpet gör att köket funkar bra som det är”, säger Johan.Arbetsbänken och väggskåpen från 50-talet har familjen Munter bevarat. ”Charmen och blandningen av olika stilar i torpet gör att köket funkar bra som det är”, säger Johan.Arbetsbänken och väggskåpen från 50-talet har familjen Munter bevarat. ”Charmen och blandningen av olika stilar i torpet gör att köket funkar bra som det är”, säger Johan.
Arbetsbänken och väggskåpen från 50-talet har familjen Munter bevarat. ”Charmen och blandningen av olika stilar i torpet gör att köket funkar bra som det är”, säger Johan. Foto: Martin Cederblad
Det gamla vitrinskåpet kommer från en släkting till Johan som hade konfektionsbutik. Skåpet användes då till förvaring av skjortor.”Numera funkar det perfekt för porslin och glas”, säger Malin.Det gamla vitrinskåpet kommer från en släkting till Johan som hade konfektionsbutik. Skåpet användes då till förvaring av skjortor.”Numera funkar det perfekt för porslin och glas”, säger Malin.Det gamla vitrinskåpet kommer från en släkting till Johan som hade konfektionsbutik. Skåpet användes då till förvaring av skjortor.”Numera funkar det perfekt för porslin och glas”, säger Malin.
Det gamla vitrinskåpet kommer från en släkting till Johan som hade konfektionsbutik. Skåpet användes då till förvaring av skjortor.”Numera funkar det perfekt för porslin och glas”, säger Malin. Foto: Martin Cederblad
Josef Franks tapet Vårklockor, formgiven på 40-talet, var det självklara valet till hallen. Inte så konstigt med tanke på att Johan och Malin är florister.Josef Franks tapet Vårklockor, formgiven på 40-talet, var det självklara valet till hallen. Inte så konstigt med tanke på att Johan och Malin är florister.Josef Franks tapet Vårklockor, formgiven på 40-talet, var det självklara valet till hallen. Inte så konstigt med tanke på att Johan och Malin är florister.
Josef Franks tapet Vårklockor, formgiven på 40-talet, var det självklara valet till hallen. Inte så konstigt med tanke på att Johan och Malin är florister. Foto: Martin Cederblad

Men slit och släng är inget för Johan och Malin.

– Vi har väldigt svårt för att slänga saker. Möbler och prylar får nya platser och hamnar i nya sammanhang och färgkombinationer, det ger dem nytt liv. Vi brukar hålla oss till en lugn bas, det underlättar när man vill förändra. En brokig tapet gör det svårare. Fast vi gillar ändå Josef Franks mönsterbild och färgsättning, säger Johan.

Den som spar, han har. Ett starkt ögonblick var när Johans farmor plockade ner ett gammalt diskställ som hängde på en takbjälke i vedbon. Det var från hennes barndomshem. Johan spolade av diskstället på gräsmattan och nu hänger det i Malin och Johans utomhuskök och används varje dag.

Vi planterar tätt och på ett sådant sätt att allt växer ihop. En del ogräs är fantastiskt vackert också.

Hela familjen gillar att vara härute i naturen. Växtligheten, lugnet och tystnaden gör torpet i skogen till det ställe där familjen Munter kopplar av som bäst.

– Här är så fridfullt och kravlöst. Ett stort plus är att barnen kan ta skogsstigen till sina kusiner när de ska leka.

Från tidig vår till sen höst använder Malin och Johan sitt utekök. ”En härlig kontrast till köket i stan. Varje gång vi diskar här blir vi påminda om saker man tar för givna i stan.”Från tidig vår till sen höst använder Malin och Johan sitt utekök. ”En härlig kontrast till köket i stan. Varje gång vi diskar här blir vi påminda om saker man tar för givna i stan.”Från tidig vår till sen höst använder Malin och Johan sitt utekök. ”En härlig kontrast till köket i stan. Varje gång vi diskar här blir vi påminda om saker man tar för givna i stan.”
Från tidig vår till sen höst använder Malin och Johan sitt utekök. ”En härlig kontrast till köket i stan. Varje gång vi diskar här blir vi påminda om saker man tar för givna i stan.” Foto: Martin Cederblad
Trädgårdsmöblerna målades i en rosa NCS-färg med utgångspunkt från torpets faluröda kulör. ”Behagligare för ögat än vita trädgårdsmöbler”, tycker Johan.Trädgårdsmöblerna målades i en rosa NCS-färg med utgångspunkt från torpets faluröda kulör. ”Behagligare för ögat än vita trädgårdsmöbler”, tycker Johan.Trädgårdsmöblerna målades i en rosa NCS-färg med utgångspunkt från torpets faluröda kulör. ”Behagligare för ögat än vita trädgårdsmöbler”, tycker Johan.
Trädgårdsmöblerna målades i en rosa NCS-färg med utgångspunkt från torpets faluröda kulör. ”Behagligare för ögat än vita trädgårdsmöbler”, tycker Johan. Foto: Martin Cederblad
Rutigt golv, blomster och utsikt över ängar och skog, vad mer kan man begära av ett utedass?Rutigt golv, blomster och utsikt över ängar och skog, vad mer kan man begära av ett utedass?Rutigt golv, blomster och utsikt över ängar och skog, vad mer kan man begära av ett utedass?
Rutigt golv, blomster och utsikt över ängar och skog, vad mer kan man begära av ett utedass? Foto: Martin Cederblad

Floristerna Johan och Malin har självklart fått trädgården att blomstra.

– Den har vuxit fram år från år, att skapa en trädgård tar tid. Det är roligt att ha små mål varje år. Vi har många olika växter, rosor av olika slag, alunrot, vinbär, bolltistel, fjärilsbuske och klematis. Vår favorit är klematisen ’Paul Farges’, även kallad ’Summer Snow’.

Grundidén är att det ska vara kravlöst.

– Vi planterar tätt och på ett sådant sätt att allt växer ihop. En del ogräs är fantastiskt vackert också.

Hur ser då torparlivet ut för familjen Munter framöver?

– Än så länge vet vi inte riktigt var det landar, men vi älskar att drömma. Kanske blir det en ny modern byggnad på gården, antingen i anslutning till ladugården eller till boningshuset. Det ska finnas plats för många här.

BLOMSTERPROFFSENS TRÄDGÅRDSTIPS

Hur skapar man en trädgård vid stugan? Johan och Malin Munter tipsar.

 

Tänk i stora drag och gruppera efter färg. Det behöver inte vara »duktigt«, präktigt och felfritt. Hellre en stor rabatt än tusen små.


Välj sorter så att rabatten bjuder på något trevligt under årets alla säsonger.


Om du är i ditt fritidshus bara några veckor på sommaren och på helger då och då – plantera inte i krukor utan i rabatten. Allt klarar sig bättre i marken om man inte kan vara där och vattna.


Vill du ha växter i krukor så använd stora krukor på minst 10 liter. Då klarar sig växterna längre.

Se även: