Från verandan är utsikten mot Garnsvikens vatten anslående, här är den perfekta platsen för frukostkaffet! Ärvda ting, som spetsdukarna efter Marias farmor, ger hemmet en opretentiös charm. Foto: Johan Sellén

Stylistens idylliska sjövilla utanför city – kika in!

Sköna hem är på besök hemma hos modestylisten – numera trädgårdsditon – Maria Virgin, i hennes vetegula villa vid vattnet. Här är gott att vara, året om.

Anna Ekdahl
Gill Renlund

Det är fridfullt och vackert, huset som ligger alldeles intill den fiskrika sjön Garnsviken nära Vallentuna. Det är bara en kort bilfärd från centrala Stockholm där Maria Virgin med familj vanligtvis håller till. 

Eller gjorde, fram tills pandemin ställde vardagen på ända. Då blev den charmiga stenvillan, med spröjsade fönster och en numera inbyggd punschveranda ut mot vattnet, mer än ett andningshål.

– Vi är här året runt på helgerna, och under pandemin har vi delat tiden jämnt mellan lägenheten i stan och huset på landet, säger Maria.

Den gula villan ligger vackert belägen intill sjön Garnsviken – vintertid populär bland långfärdsåkare och sommartid en oas för fiskefantaster. Foto: Johan Sellén
Dags för ett dopp i Garnsviken. Maria Virgin mår som bäst nära naturen. Foto: Johan Sellén
En sommardröm med inglasad punschveranda, som på senare år byggts in av Marias händiga sambo för att skydda från vindar från sjön. Foto: Johan Sellén

 

 

Intill bastun nere vid bryggan ligger också en sovhytt, där Marias två söner kan husera fritt med sina kompisar. Foto: Johan Sellén

Hon har ett förflutet som modestylist, men har under de senaste åren utbildat sig inom trädgårdsgebitet via bland annat Trädgårdsakademin och Skillebyholm, och har med det funnit en ny, lite lugnare väg framåt på sin estetiska bana.

Trädgårdsarbete är fortfarande väldigt kreativt men tempot är ett helt annat

– Jag jobbade under många år med att styla för flera olika modemagasin, och märken som Whyred och Filippa K, och hur roligt det än är så är det också en mycket stressig bransch. Jag kände att jag behövde ta det lugnare. Trädgårdsarbete är fortfarande väldigt kreativt men tempot är ett helt annat. Och privat väljer jag själv hur jag vill ha det: Odlingar som är lättskötta, inte överbelastande.

Tomten, drygt 1,6 hektar med avslut vid bryggan och bastun, är än så länge som en tom kanvas, men tanken är att här ska odlas både på friland och i växthus, berättar Maria vidare. För att hålla den stora ytan i schack har hon till sin hjälp inte bara en rejäl maskinpark med elverktyg utan också tre jämtlandsgetter – experter på att livnära sig på träd- och busksly, och dessutom ett trevligt sällskap i trädgården!

Spegelblankt och fridfullt i viken, som är ganska grund och har behaglig vattentemperatur för ett dopp. Foto: Johan Sellén
Jämtlandsgetterna hjälper till att rensa den 1,6 hektar stora trädgården på sly. Foto: Johan Sellé
Den avlutade byrån ger värme mot svalkande gråblå väggar. Foto: Johan Sellén
En trivsam mix av klassiskt, ärvt och autktionsfyndat i vardagsrum och matrum på bottenplanet. Takarmatur av Gino Sarfatti, Flos. Fåtöljer i Josef Frank-tyger, Svenskt tenn. Matstolar, Carl Hansen & søn. Foto: Johan Sellén

Maria är uppvuxen på Hakunge säteri, inte långt i från den gula stenvillan, och har en stark anknytning till trakten. Här och var på husets 200 kvadrat finns lokalt förankrade minnen utströsslade, efter bland annat farmor, som virkade spetsdukar och blåvitt äldre porslin. 

Klassiska pinnstolar i vitt liksom knirrande rottingfåtöljer, ger rätt stämning åt ett hus vid vatten och brygga, men samtidigt är den genomgående stilen i huset modernt sval och genomgående ljus.

Skandinaviskt med mycket värme, och kontraster i materialen där blankt står mot matt, och mönstrat mot enfärgat, det är min ganska enkla inredningsidé

Köket har moderniserats, och flera av rummen målats i samstämmiga toner från Farrow & Ball. Klassiska möbler och armaturer från Svenskt tenn, Asplund, Flos och Carl Hansen varvas med hemvävda trasmattor från någon loppis och udda auktionsfynd.

Spröjsade fönster omgärdar utgången mot balkongen från det stora sovrummet och ger villan sin karaktäristiska charm. Pendelarmaturen är Jonas Bohlins klassiska ”kjoltyg” Liv för Klong. Foto: Johan Sellén
En av husets tre originalkakelugnar vars färg fångas upp av den mjuka pastellen på väggen. Foto: Johan Sellén
Köket har moderniserats och målats om, men i enkel sekelskiftesstil som stämmer med husets ålder. Foto: Johan Sellén
”Loppat”, ärvt och lite nytt. Med blommor från trädgården blir dukningen på verandan komplett. Foto: Johan Sellén

Liksom med trädgården resonerar Maria att hemmet inte får bli överlastat eller svårskött. Livet i den gula villan ska vara harmoniskt, med gott om utrymme att bara få vara. 

Två öppna spisar och tre kakelugnar ger värme och gemyt, och uppmanar dessutom till en tillvaro i stillhet framför en sprakande brasa.

– Skandinaviskt med mycket värme, och kontraster i materialen där blankt står mot matt, och mönstrat mot enfärgat, det är min ganska enkla inredningsidé som jag trivs med att iscensätta hemma, säger Maria.

 

LÄS MER: Från kapell till sommarhus – se Emil och Amandas idyll 

LÄS MER: Lantligt i modern tappning – fixa nya inredningsstilen