Foto: Johan Sellén

Kika in hos Anitha Clemence: ”Det är som att bo i radhus mitt i stan”

Blått sätter tonen i Anitha Clemences nyrustade hem. »Jag älskar färg och eftersom lägenheten var lite mörk från början var det lika bra att anpassa sig efter det«, säger hon.

Från etagelägenhet med högt läge på Gärdet i Stockholm till lägenhet på bottenvåningen i samma stadsdel. I mars gick flyttlasset för Anitha Clemence och hennes sambo Joel Åhlén-Nyström med barnen Penny, 9, och Tom Allan, 6 år.

- Det blev opraktiskt att bo högt upp när barnen blev större. Jag kände att jag ville ner till markplan. Det underlättar jättemycket att de bara kan gå ut på gården och att de kan cykla runt, det är ju bilfritt här. Det är som att bo i radhus mitt i stan, säger Anitha Clemence.

Det blev också en hel del flängande mellan etagelägenhetens två våningar, så nu trivs hela familjen med lugnet på ett plan med egen uteplats. Området är byggt i mitten av 90-talet, med mysiga innergårdar och hus i olika höjd.

Vardagsrummet fick en turkos färg från Happy homes, färgkoden är NCS S 1020-B. Bokhyllan har Anitha designat tillsammans med Träum, som också byggt den. Gardinerna är från My window och golvet från Stockholm kvadratmeter. Dagbädden Lazy daydreamer kommer från nederländska Bold monkey. Lampan närmast i bild är från Vallentuna armatur. Matta, Skinnwille. Tavla av Nina Siemiatkowski. Foto: Johan Sellén
Den avlånga hallen binder ihop lägenheten med vardagsrum och kök till vänster, och sovrum och badrum till höger. Glasade spegeldörrar till alla rum får lägenheten att kännas öppnare och rymligare. Dörrar från Swedoor. I fonden skymtar arbetshörnan. Foto: Johan Sellén
Anitha Clemence, marknadschef på Kids brandstore, och Joel Åhlén-Nyström, redaktör och projektledare på OTW, flyttade från etagelägenhet till markplan. ”Först kände jag, oj, ingen utsikt, men nu tänker jag, jo, vi har ju utsikt mot en hel park”, säger Anitha. Foto: Johan Sellén

- Den här lägenheten dök helt plötsligt upp på nätet och var kanske inte så speciell, men jag såg potentialen.

Fyrarummaren på 104 kvadrat känns rymlig och takhöjden på hela 2,70 bidrar till det.

- Det är ju 90-tal och de var modiga som byggde med så högt i tak. Det var lite det jag föll för också. Det går att göra bra grejer här.

Ytskikten fick ett rejält lyft när lägenheten förvandlades till en personligt hem, men planlösningen är intakt och köket behölls.

- Man behöver inte alltid slänga ut allt. Bättre att se vad som finns och se nya möjligheter med det, säger Anitha.

Charlotte Asplund från By Asplund projektledde renoveringen och kom med idén att köksinredningen skulle behållas men lackas om i samma grå färg som väggarna i hallen. Vardagsrummets trägolv möter fint stengolvet i köket. Dagbädden i förgrunden är Lazy daydreamer från Bold monkey. Foto: Johan Sellén
Blandade fynd i den egendesignade bokhyllan Foto: Johan Sellén
Kommoden i sovrummet är vintage. Maskerna är från Kenya. Foto: Johan Sellén

Det är mest hon som kommer med inredningsidéerna hemma. Hon presenterar dessa hopklippta på pdf:er, för sin sambo Joel.

- Vi har ganska lik smak. Han är inte lika visuell som jag, men han har börjat lita på mig.

När idéerna skulle förverkligas i nya lägenheten tog Anitha hjälp, med inredningsdesign och projektledning, av Charlotte Asplund. Hon skötte kontakten med hantverkarna.

- Jag har drivit renoveringar tidigare, men det är lätt att man inte når fram riktigt. Det är bra att ha någon som liksom kan översätta vad man är ute efter, säger Anitha Clemence.

Att det kan vara lite mörkt på bottenvåningen, särskilt under den långa vintern, ville hon inte trolla bort, snarare bygga vidare på, med färgvalet. Det turkosa vardagsrummet domineras av en platsbyggd bokhylla som Anitha designat tillsammans med snickarmästare Nils Barowiak på Träum. Därifrån kommer också den stora spegeln som på ett smart sätt verkar förlänga rummet.

I sovrummet är väggarna mättat grönblå, en extremt avkopplande färg enligt Anitha.

- Jag har haft sömnproblem men hittade ett trick, att ha mörka väggar som på hotell.

Den djupblå väggfärgen är Solitary blue ur serien Lycke från Happy homes. Glaspartiet in mot sovrummets walk-incloset kommer från Edlund smide. Fåtölj, Meli meli, röd lampa, Vallentuna armatur. Foto: Johan Sellén
Planlösningen i fyrarummaren behölls men alla ytskikt byttes ut. Pallar, Sweef, tavla Clara Hallencreutz. Lampan över köksbordet kommer från Flos. Foto: Johan Sellén
Arbetshörnan ramas in av en glasparti, och ett likadant finns i ingången till sovrummets walk-in-closet. Foto: Johan Sellén

Färgen återkommer i den lilla arbetshörnan i hallen, som är Anithas verk. Det var en ingång till en klädkammare här, men dörren sattes igen och klädkammaren blev en walk-in-closet med ingång från sovrummet.

- Jag såg direkt att det kommer att gå att få plats med en arbetsplats här, men min sambo var inte helt övertygad.

Arbetshörnan ramas in av en glasparti, och ett likadant finns i ingången till sovrummets walk-in-closet. Just de två lösningarna är de som Anitha Clemence är mest nöjd med i lägenheten. Barnens favorit är det svarta marmorbadrummet med milt rosa väggar i tadelakt från Stiltje: ”Det är världens härligaste badrum, mamma!”.

Men annars är det uteplatsen alla gillar mest. Till våren drar sällskapslivet i gång igen därute.

- Vi äter frukost och middag där, och mina tjejkompisar och jag brukar sitta härute och spela kort, säger Anitha.

Styling: Gill Renlund

Ur Sköna hem Skapa stilen nr 2 2020

LÄS MER: Sanna Lundell visar upp sin gård: ”Vi pratar om att gifta oss här”
LÄS MER: Ateljén blev bohemiskt drömhem – kika in i hemma hos Carolina Gynning

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + lyxiga produkter från Rituals för endast 199 kr. Köp nu!