Kika in hemma hos tv-kocken Jessica Frej – här går allt i rosa

Hemma hos tv-kocken Jessica Frej är ledorden: praktiskt och billigt. I hennes etta ryms ett monokromt rosa sovrum med en proseccolåda som sängbord, stapelbara budgetmöbler och givetvis ett stort kök.

Det känns som att kliva in i en färgglad fotostudio hos Jessica Frej. Köket med rosa köksluckor och en imponerande maskinpark från Kitchenaid, är det första som omfamnar besökaren.

Självklart är köket själva navet i den charmiga ettan på 48 kvm i Nacka strax sydost om Stockholm, där denna energiska tv-kock och kokboksförfattare bor. Ni känner säkert igen henne från Sveriges mästerkock, där hon deltog som 21-åring, eller från Nyhetsmorgon på TV4 på söndagar.

– Jag både bor och arbetar i mitt hem. Tidigare hade jag en studio, men jag sparar mycket tid på att kunna göra fotograferingar och jobb här hemma. Jag behöver kunna arbeta sena pass, säger Jessica och serverar kaffe som är så starkt att Sköna hems reporter häller på mjölk i tre omgångar.

I den fuchsiarosa hallen avslöjas Jessicas vurm för roliga accessoarer. Foto: Stephanie Sifvert
”På Tosa sushi handlar jag ofta lunch till hela gänget om vi har inspelningar eller plåtningar hemma Foto: Stephanie Sifvert

hos mig. Så glad över att ha riktigt god sushi i lilla Finntorp!”

I Ikeaköket körde Jessica tricket att lackera om luckorna i rosa – men inte alla! Foto: Stephanie Sifvert

Jessica berättar att intensiva dagar arbetar hon till fem, sedan tar hon en powernap, duschar, sätter på en ny kanna kaffe och därefter är det dags för kvällspasset, i pyjamas.

– Visst har jag jobbat för mycket i perioder. Tidigare glömde jag bort att tänka på mig själv och funderade bara över hur smidigt det skulle bli för alla andra inblandade. Det gällde jobbet men också i relationer.

Hon låter som en typisk mamma, fast det är hon inte ännu.

– Haha, kanske är det mellanbarnsdilemmat. Numera måste jag fokusera på mig själv och jag vet exakt vad jag tycker att min tid är värd. Jag har lärt mig att jag aldrig kommer att komma ikapp eller bli ”klar”, så det är bara att stänga av emellanåt och ta semester.

Att skaffa familj är inte prioriterat just nu för den högpresterande entreprenören Jessica. Hon är särbo med Christian, men kärlekslivet är något hon håller privat.

Jessica är uppvuxen i Kummelnäs iNacka, i sann Bullerbyanda omgiven av massor med barn i samma ålder.

– Vi åkte buss själva till skolan som låg vid vattnet. Det var väldigt pittoreskt, men det fattade jag ju inte då. Jag trodde att alla barn bodde så.

Platsbyggd bokhylla målad i samma färg som resten av sovrummet. Bambufåtölj och fuskfårskinn, båda från Jysk. ”Jag har en del salt och kristaller i sovrummet som sägs vara bra för hjärtchakrat. Det kan låta flummigt, men jag tänker att det kan ju inte skada, så jag testar i alla fall!” Foto: Stephanie Sifvert
”Strandpromenaden till Nacka strand är en del av min promenadrunda på 5 km. Härifrån kan man också ta båten i stället för bussen in till stan.” Foto: Stephanie Sifvert
Köket är från Ikea men Jessica lämnade in luckorna för ommålning. Hon har även bytt ut handtagen till mässingsfärgade från Front apply. ”Tidigare var köksluckorna turkosa, men det tröttnade jag på. Ett bra inredningshack är att måla om enbart vissa luckor och låta resten vara vita. Det ger trevliga färgklickar i hemmet.” Foto: Stephanie Sifvert

Efter en del sejourer i mindre lägenheter i andra hand, inneboende i tjejkompisars föräldrars villor, egna bostadsrätter med mera, återvände Jessica till slut till barndomsidyllen Nacka, där hon nu bor i Finntorp. Hon gjorde slut med sin förra pojkvän 2017 och köpte då ut honom.

Det här är första gången Jessica har inrett ett boende helt efter egen smak. Något hon beskriver som spännande och lite ovant.

– Från jag var 15 år har jag alltid bott ihop med någon. När jag ritade om allt här hemma för två år sedan utgick jag helt ifrån mig själv. Vilka färger och material blir det när jag slipper kompromissa? Det var jättekul!

Inspirationen hittar Jessica på Pinterest. Där ”pinnade” hon exempelvis flera miljöer med den perfekta rosa nyansen, och även möbler med bambuinslag som senare införlivades i sovrummet.

– Tidigare har det varit ogenomtänkt med blandade preferenser, ärvda saker, begagnat, olika smaker … Men samtidigt måste man anpassa inredningen efter förutsättningarna. Det här huset är byggt 1976, då funkar inte samma saker som i en sekelskiftesvåning i Vasastan.

”När jag är ledig läser jag tio romaner på två veckor utan problem. Mina favoriter är historiska författare Foto: Stephanie Sifvert

som Wilhelm Moberg och Per Anders Fogelström. Men jag gillar även chick-lit som Marian Keyes"

Skrivbord och stolar, båda från Ikea. ”Jag måste ha stapel- och ihopfällbara möbler eftersom jag fotograferar mycket här hemma och behöver flytta om emellanåt för att göra plats.” Foto: Stephanie Sifvert
”Min uteplats är min oas, här hänger jag mycket och grillar. Jag gillar att utemöblerna är av metall, då slipper jag olja in dem och de är lätta att bära undan.” Metallmöbler från Jotex, mattor och kuddar, Indiska, bordsparasoll, Rusta. Foto: Stephanie Sifvert

Praktiskt och billigt är ledorden för Jessicas inredningsfilosofi. Hon är befriande osnobbig gällande varumärken och köper nästan allt till hemmet från budgetkedjorna.

– Jag beställer allt online! Det gäller både inredning, kläder och mat. Det jag lägger mest pengar på är förstås mat. Men även att kunna köpa mig tid. Jag vill kunna vara ledig på sommaren och under julen, eller unna mig att gå på två timmars yoga innan ett event.

Andra saker Jessica gärna delegerar och köper in är tjänster. Hon fokuserar hellre på sådant hon är bra på.

– Händig? Nej, jag är både dålig och lat. Det blir aldrig bra. Så jag ringer snickar-Henke som monterade köket, när jag behöver hjälp med att skruva upp elementskydd eller sätta upp gardinstänger.

Måla allt i samma färg i stället för att leta efter saker i samma nyans

Jessica tog även in inredningsstylisten Lena Nyholm, som bland annat stylat Så mycket bättre, och lät henne komma med tips när sovrummet skulle göras om.

– Lena frågade: ”Vad vill du känna i detta rum?” Och jag ville känna att jag är ledig när jag går in i sovrummet. Det är min jobbfria zon. Så Lena ställde sängen mot väggen som är mot köket, så att jag har ryggen mot det rummet och inte ser köket det första jag gör när jag vaknar. Lite mindfulnesstänk, vilket jag gillar. 

Konsulten Lena föreslog även den platsbyggda bokhyllan eftersom böcker har en viktig plats i Jessicas liv. Och slutligen fick hon rådet att först leta efter en passande rosa nyans i exempelvis gardinerna och därefter färga alla inredningsdetaljer i denna färg.

Säng och sänggavel från Furniturebox. Kuddar och överkast från Rusta. Sänglampa, Mathem. Gardiner, Ikea. ”Jag har inte fixat sängbord än, så lampan står på en prosecco-låda. Men jag funderar på att låta måla den och spika upp den på väggen.” Foto: Stephanie Sifvert
I garderoben hänger massor av klänningar från Jessicas egna kollektioner. ”Den turkosa klänningen är en exakt replik av den turkosa emoji-klänningen som finns på instagram!” Foto: Stephanie Sifvert
”Jag har lärt mig att jag aldrig kommer ikapp, så det är bara att stänga av emellanåt och ta semester”, Foto: Stephanie Sifvert

säger Jessica.

– Den monokroma känslan i sovrummet är väldigt behaglig. Väggar och tak och även delar av inredningen, som bokhyllan, är målade i samma nyans vilket ger ett lugn.

Sedan hon var tio har Jessica vetat att hon ville bli tv-kock. Hon såg Tina Nordström i rutan och förstod att det där, det var också hennes eget kall. Det fanns ingen direkt uppbackning eller inspiration hemifrån, hon är uppvuxen på pulversåser och halvfabrikat, men när de andra barnen på förskolan lekte med varandra, hängde Jessica i skolköket med kock-Gunilla.

– Jag lärde mig pengars värde tidigt och arbetade extra på helger och lov. Eftersom jag har jobbat med min dröm har det aldrig varit jobbigt att vara utan pengar. Mina vänner som studerade hade ju sin CSN-budget, därför såg jag till att ha ungefär lika lite pengar att röra mig med. Resten sparade jag för att kunna bygga upp det jag har i dag.

Resultatet är ett imponerande varumärkesbygge av någon som bara är 30 år. Jessica har hunnit släppa åtta kokböcker (den nionde kommer hösten 2019), hon är regelbunden gäst i Nyhetsmorgon söndag, har en egen Youtube-kanal, föreläser, bloggar, instagrammar, har nyss släppt en podd och designar egna klänningar, lika färgstarka och härliga som Jessica själv. De säljs av provrummet.se.

– Jag är 175 cm lång och inte pinnsmal, så när jag köper klänningar slutar de för långt upp på låren vilket jag inte gillar. Dessutom är de flesta modeller i svart, förutom på somrarna då några enstaka glada färger släpps. Jag kände att det fanns ett hål i marknaden här. Men mest är det av praktiska skäl, för nu slipper jag leta efter vad jag ska ha på mig!

Fyra av Jessicas böcker, skrivna ihop med Maria Blohm, är bakböcker om glutenfri bakning.Jessica är själv glutenintolerant och författarna experimenterade i över ett år med recepten.

– Jag gör cirka 400 recept per år och behöver noga räkna ut varenda ingrediens. Även om jag älskar mat och matlagning kan jag absolut bli skittrött på att tänka smak. Har jag stått och lagat mat hela dagen är mina smaklökar trötta när jag kommer hem. Då vill jag bara ha något neutralt, som fil och cornflakes.

Skrivbord och stolar, båda från Ikea. ”Jag måste ha stapel- och ihopfällbara möbler eftersom jag fotograferar mycket här hemma och behöver flytta om emellanåt för att göra plats.” Foto: Stephanie Sifvert
”Svindersviks brygghus är en liten pärla på promenadavstånd från mig. Här äter jag gärna lunch på helgen eller går hit och fikar med vänner på besök. Oerhört charmigt och alltid gott.” Foto: Stephanie Sifvert

Händer det då att även proffskockar gör bort sig i köket? 

– Ofta hinner jag justera misstaget innan det går käpprätt åt skogen. Men vid två tillfällen har jag glömt socker som ingrediens. Dels till små muffins som jag lagade för att promota min bok. Och där står alla och mumsar glatt i sig detta utan att klaga. Jag gjorde även en kladdkaka utan socker en gång som jag bjöd på, men då var min ärlige pappa med och poängterade att den smakade jättekonstigt.

Men hur är det möjligt att missa sockret, provsmakar du inte smeten?

– Nej, jag provsmakar bara när jag utvecklar ett recept. Sedan vet jag ju hur det ska smaka och kör bara på. En del av min multitaskingproblematik …

Just nu filar Jessica på ett hemligt projekt som innefattar egna köksprodukter.

– Min filosofi är att saker trillar ner i knät när man är redo för dem. Har man en plan att något ska hända, känner man igen tillfället när det dyker upp.

Någon brådska har hon inte. Hon konstaterar att detta lugn har kommit med åren.

– Jag lever redan drömmen, absolut. Allt jag vill hinna med kommer jag att hinna. Jag känner ingen direkt karriärstress utan ska förmodligen jobba i 50 år till. Det är bara att konstatera att tiden går så fort ändå, man behöver aldrig ha bråttom.

2 busenkla mat-tips från Jessica Frej

Många grillar halloumi fel. Skiva inte upp den först, så den ramlar igenom gallret eller bli kall fort, utan lägg osten hel utanför glöden, 20 minuter under lock. Sedan skär du upp den. Då blir den perfekt -grillad och håller värmen bättre.

Snabba, enkla förrätter är ofta de godaste. Det finns ingen motsättning i enkelt och gott. En idiotsäker förrätt är löjromstoast: Stek bröd i smör, hacka lite lök, klicka på lite crème fraiche och löjrom – klart!

Ur Sköna hem nr 10 2019

_________________________________________

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + lyxiga produkter från Rituals för endast 199 kr. Köp nu!