Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
När huset Katrins blombutik låg i plötsligt var till salu bestämde sig familjen för slå till. ”För oss fanns bara en väg att gå, framåt. Vi skulle köpa huset”, säger Katrin.När huset Katrins blombutik låg i plötsligt var till salu bestämde sig familjen för slå till. ”För oss fanns bara en väg att gå, framåt. Vi skulle köpa huset”, säger Katrin.När huset Katrins blombutik låg i plötsligt var till salu bestämde sig familjen för slå till. ”För oss fanns bara en väg att gå, framåt. Vi skulle köpa huset”, säger Katrin.
När huset Katrins blombutik låg i plötsligt var till salu bestämde sig familjen för slå till. ”För oss fanns bara en väg att gå, framåt. Vi skulle köpa huset”, säger Katrin. Foto: Pernilla Wästberg

Katrin hittade drömhem med butik – låg tvärs över gatan

Familjen Berlin-Ljung vågade ta språnget när möjligheten uppenbarade sig. De sålde sitt eget hus, köpte ett större på andra sidan gatan och flyttade in i en lägenhet. Sedan dess har Katrin både arbete, vardag och fritid i ett och samma hus.

Ibland ligger framtidens drömboende betydligt närmare än vad man kunnat tro. I Katrins fall handlade det om tjugo meter tvärs över gatan från familjens egen villa.

– En dag såg jag att butikslokalen i bottenplan i det gamla huset på andra sidan gatan höll på att tömmas. Det var en stor lokal med mycket plats utanför och bra ljusinsläpp från stora fönsterpartier. Jag hade drömt om att öppna en egen blomsteraffär och att just den lokalen blev ledig kändes som ett tecken. Det var meningen att jag skulle ha min blomsterbutik där.

Efter ett år med egen butik, fick jag reda på att huset skulle säljas. Det kom som en chock och jag kände lite panik i början. Men för oss fanns bara en väg att gå, framåt. Vi skulle köpa huset, säger hon.

Bor bland blommor

Här bor: Katrin, 53, Svante, 54 och Maja, 20. Äldsta dottern Sandra, 23, har flyttat hemifrån.

Gör: Katrin är florist med egen blomsterbutik. Svante arbetar som speditör, samt hjälper till med bokföring och budleveranser i Katrins butik när tid finns.

Var: I Limhamn i Malmö.

Huset: Lägenhet från 1920-talet på 160 kvm med 30 kvm terrass.

Instagram: @blomstrapalimhamn

Katrin tycker att det har varit smidigt och bekvämt att bo och arbeta i samma hus. Hon har varit nära till hands för döttrarna när de var yngre och kunnat komma hem snabbare på kvällarna efter jobbet.Katrin tycker att det har varit smidigt och bekvämt att bo och arbeta i samma hus. Hon har varit nära till hands för döttrarna när de var yngre och kunnat komma hem snabbare på kvällarna efter jobbet.Katrin tycker att det har varit smidigt och bekvämt att bo och arbeta i samma hus. Hon har varit nära till hands för döttrarna när de var yngre och kunnat komma hem snabbare på kvällarna efter jobbet.
Katrin tycker att det har varit smidigt och bekvämt att bo och arbeta i samma hus. Hon har varit nära till hands för döttrarna när de var yngre och kunnat komma hem snabbare på kvällarna efter jobbet. Foto: Pernilla Wästberg
Mellan kök och vardagsrumsdel finns matrummet, möblerat med stolar Lilla Åland runt matbord Ana i såpad ek och skiva klädd med nanolaminat, från Svenssons i Lammhult. Taklampa Octo 4240 från Secto design. På bordet en bukett med hortensia och klematis. Konst från Svantes föräldrahem. Matta Velvet tencel från Classic collection.Mellan kök och vardagsrumsdel finns matrummet, möblerat med stolar Lilla Åland runt matbord Ana i såpad ek och skiva klädd med nanolaminat, från Svenssons i Lammhult. Taklampa Octo 4240 från Secto design. På bordet en bukett med hortensia och klematis. Konst från Svantes föräldrahem. Matta Velvet tencel från Classic collection.Mellan kök och vardagsrumsdel finns matrummet, möblerat med stolar Lilla Åland runt matbord Ana i såpad ek och skiva klädd med nanolaminat, från Svenssons i Lammhult. Taklampa Octo 4240 från Secto design. På bordet en bukett med hortensia och klematis. Konst från Svantes föräldrahem. Matta Velvet tencel från Classic collection.
Mellan kök och vardagsrumsdel finns matrummet, möblerat med stolar Lilla Åland runt matbord Ana i såpad ek och skiva klädd med nanolaminat, från Svenssons i Lammhult. Taklampa Octo 4240 från Secto design. På bordet en bukett med hortensia och klematis. Konst från Svantes föräldrahem. Matta Velvet tencel från Classic collection. Foto: Pernilla Wästberg
Katrin och Svante valde att måla väggarna vita för ett så ljust uttryck som möjligt. Trägolven som tidigare ägare plockat fram, liksom den laserade trappan till ovanvåningen, lät de vara i befintligt skick.Katrin och Svante valde att måla väggarna vita för ett så ljust uttryck som möjligt. Trägolven som tidigare ägare plockat fram, liksom den laserade trappan till ovanvåningen, lät de vara i befintligt skick.Katrin och Svante valde att måla väggarna vita för ett så ljust uttryck som möjligt. Trägolven som tidigare ägare plockat fram, liksom den laserade trappan till ovanvåningen, lät de vara i befintligt skick.
Katrin och Svante valde att måla väggarna vita för ett så ljust uttryck som möjligt. Trägolven som tidigare ägare plockat fram, liksom den laserade trappan till ovanvåningen, lät de vara i befintligt skick. Foto: Pernilla Wästberg
Det stora huset har alltid haft butiksverksamhet på bottenplan. De senaste 15 åren som Katrins blomsterbutik.Det stora huset har alltid haft butiksverksamhet på bottenplan. De senaste 15 åren som Katrins blomsterbutik.Det stora huset har alltid haft butiksverksamhet på bottenplan. De senaste 15 åren som Katrins blomsterbutik.
Det stora huset har alltid haft butiksverksamhet på bottenplan. De senaste 15 åren som Katrins blomsterbutik. Foto: Pernilla Wästberg
Vardagsrumsdelen badar i dagsljus från den närbelägna terrassdörren i glas. Hörnsoffa, Mio. Soffbord, Ilva. I stället för taklampa har man valt stor golvlampa Twiggy från Miljögården. En hög kaktus ’High Chaparall’ bidrar med grönt liv. Tavlor från Svantes föräldrar ger inredningen en extra personlig karaktär.Vardagsrumsdelen badar i dagsljus från den närbelägna terrassdörren i glas. Hörnsoffa, Mio. Soffbord, Ilva. I stället för taklampa har man valt stor golvlampa Twiggy från Miljögården. En hög kaktus ’High Chaparall’ bidrar med grönt liv. Tavlor från Svantes föräldrar ger inredningen en extra personlig karaktär.Vardagsrumsdelen badar i dagsljus från den närbelägna terrassdörren i glas. Hörnsoffa, Mio. Soffbord, Ilva. I stället för taklampa har man valt stor golvlampa Twiggy från Miljögården. En hög kaktus ’High Chaparall’ bidrar med grönt liv. Tavlor från Svantes föräldrar ger inredningen en extra personlig karaktär.
Vardagsrumsdelen badar i dagsljus från den närbelägna terrassdörren i glas. Hörnsoffa, Mio. Soffbord, Ilva. I stället för taklampa har man valt stor golvlampa Twiggy från Miljögården. En hög kaktus ’High Chaparall’ bidrar med grönt liv. Tavlor från Svantes föräldrar ger inredningen en extra personlig karaktär. Foto: Pernilla Wästberg

Det har nu gått 14 år sedan Katrin och sambon Svante blev ägare till två hus. Med två små döttrar och en inte alltför stor plånbok var det inte läge att ha två hus. De sålde sitt gamla och flyttade in i sitt nya, vars ovanvåning då bestod av två lägenheter, en större i etage och en mindre i ett plan.

– Vi flyttade in i den större lägenheten och hyrde ut den mindre. Tanken var att vi på sikt skulle hyra ut båda lägenheterna och bo någon annanstans. Men tiden gick och vi bodde kvar. Det var lite trångt för en familj på fyra personer, men vi trivdes och det var bekvämt för mig att ha min arbetsplats i samma hus. Vi började fundera på att stanna kvar och slå samman båda lägenheterna till ett enda stort boende.

Med det visade sig vara svårt. Lägenheternas respektive badrum låg vägg i vägg med varandra och för att integrera de olika boendena skulle man ha behövt slå i ihop badrummen till ett enda och göra en helt ny planlösning för allt.

– Det ena badrummet var nyrenoverat och det kändes fel att riva det och göra om allt, säger Katrin. Vi fick tänka om igen och landade i att göra om den mindre lägenheten till döttrarnas separata avdelning. Samma ytterdörr och gemensamma hall, men med en ingång till ungdomsdelen.

I dag är Katrin väldigt nöjd med att de drog i bromsen och gjorde ett annat val än ursprungstanken. Det krävde dessutom mindre arbetsinsatser och på köpet fick de två otroligt nöjda tonårsdöttrar med var sitt sovrum, eget badrum och ett gemensamt allrum. Värsta lyxen, tyckte kompisarna som ofta hängde där.

– I ”vuxendelen” har vi inte gjort några större förändringar. De patinerade trägolven och råa tegelpartierna var redan framtagna och vi tyckte om planlösningen med kök, matplats och vardagsrum i en öppen helhet. Ovanvåningen och trappan upp dit fanns också på plats. Vi har bara målat om väggarna uppe och nere och så bytte vi ut den gamla köksinredningen i högblankt svart till det vi har nu i vitt och brunt, säger Katrin.

Bardisk från Uniform med tålig bänkskiva i kvartskomposit och öppna hyllplan under för lättåtkomlig förvaring. Lampor Secto 4201. Fat i turkos nyans köpt på en hantverksmarknad i Kapstaden. I krukan Asplenium – en sorts svartbräken.Bardisk från Uniform med tålig bänkskiva i kvartskomposit och öppna hyllplan under för lättåtkomlig förvaring. Lampor Secto 4201. Fat i turkos nyans köpt på en hantverksmarknad i Kapstaden. I krukan Asplenium – en sorts svartbräken.Bardisk från Uniform med tålig bänkskiva i kvartskomposit och öppna hyllplan under för lättåtkomlig förvaring. Lampor Secto 4201. Fat i turkos nyans köpt på en hantverksmarknad i Kapstaden. I krukan Asplenium – en sorts svartbräken.
Bardisk från Uniform med tålig bänkskiva i kvartskomposit och öppna hyllplan under för lättåtkomlig förvaring. Lampor Secto 4201. Fat i turkos nyans köpt på en hantverksmarknad i Kapstaden. I krukan Asplenium – en sorts svartbräken. Foto: Pernilla Wästberg
Den rymliga terrassen med många växter och blommor i krukor betyder mycket för familjen. Den fanns när de köpte huset, men fick ett nytt trägolv. Från vardagsrummet kommer man direkt ut hit, vilket suddar ut gränsen mellan ute och inne, speciellt under sommaren. Terrassen har en rumslig och ombonad karaktär med trasmattor och möbler för olika behov.Den rymliga terrassen med många växter och blommor i krukor betyder mycket för familjen. Den fanns när de köpte huset, men fick ett nytt trägolv. Från vardagsrummet kommer man direkt ut hit, vilket suddar ut gränsen mellan ute och inne, speciellt under sommaren. Terrassen har en rumslig och ombonad karaktär med trasmattor och möbler för olika behov.Den rymliga terrassen med många växter och blommor i krukor betyder mycket för familjen. Den fanns när de köpte huset, men fick ett nytt trägolv. Från vardagsrummet kommer man direkt ut hit, vilket suddar ut gränsen mellan ute och inne, speciellt under sommaren. Terrassen har en rumslig och ombonad karaktär med trasmattor och möbler för olika behov.
Den rymliga terrassen med många växter och blommor i krukor betyder mycket för familjen. Den fanns när de köpte huset, men fick ett nytt trägolv. Från vardagsrummet kommer man direkt ut hit, vilket suddar ut gränsen mellan ute och inne, speciellt under sommaren. Terrassen har en rumslig och ombonad karaktär med trasmattor och möbler för olika behov. Foto: Pernilla Wästberg
Stort matbord med rottingstolar från Sommarboden i Höllviken. På bordet står solrosor, tistlar och kvistar från snöbärsbuske i vas, plockade på husets bakgård. Röd oxalis samt timjan i krukor.Stort matbord med rottingstolar från Sommarboden i Höllviken. På bordet står solrosor, tistlar och kvistar från snöbärsbuske i vas, plockade på husets bakgård. Röd oxalis samt timjan i krukor.Stort matbord med rottingstolar från Sommarboden i Höllviken. På bordet står solrosor, tistlar och kvistar från snöbärsbuske i vas, plockade på husets bakgård. Röd oxalis samt timjan i krukor.
Stort matbord med rottingstolar från Sommarboden i Höllviken. På bordet står solrosor, tistlar och kvistar från snöbärsbuske i vas, plockade på husets bakgård. Röd oxalis samt timjan i krukor. Foto: Pernilla Wästberg
Hörnan för skönt häng är möblerad med sittgrupp och bord från Ilva och omgiven av bambu, dahlior, citronträd och färgsprakande verbena – allt i krukor.Hörnan för skönt häng är möblerad med sittgrupp och bord från Ilva och omgiven av bambu, dahlior, citronträd och färgsprakande verbena – allt i krukor.Hörnan för skönt häng är möblerad med sittgrupp och bord från Ilva och omgiven av bambu, dahlior, citronträd och färgsprakande verbena – allt i krukor.
Hörnan för skönt häng är möblerad med sittgrupp och bord från Ilva och omgiven av bambu, dahlior, citronträd och färgsprakande verbena – allt i krukor. Foto: Pernilla Wästberg
Den dominerande möbeln i det trivsamma sovrummet är en bekväm Dux-säng med sängbord Abisko till. Enkelt men vackert är lavendel i liten glasflaska. Den virkade pläden i grått har ett gammaldags och lantligt uttryck, men är nygjord.Den dominerande möbeln i det trivsamma sovrummet är en bekväm Dux-säng med sängbord Abisko till. Enkelt men vackert är lavendel i liten glasflaska. Den virkade pläden i grått har ett gammaldags och lantligt uttryck, men är nygjord.Den dominerande möbeln i det trivsamma sovrummet är en bekväm Dux-säng med sängbord Abisko till. Enkelt men vackert är lavendel i liten glasflaska. Den virkade pläden i grått har ett gammaldags och lantligt uttryck, men är nygjord.
Den dominerande möbeln i det trivsamma sovrummet är en bekväm Dux-säng med sängbord Abisko till. Enkelt men vackert är lavendel i liten glasflaska. Den virkade pläden i grått har ett gammaldags och lantligt uttryck, men är nygjord. Foto: Pernilla Wästberg
Hela ovanvåningen har snedtak och får sitt dagsljus från olika takfönster. Hallen är möblerad med en vit byrå från Ikea. Ovanpå står en Corokea cotoneaster, i folkmun kallad spökträd. Färgstarkt porträtt från Svantes föräldrahem. Bakom en platsbesparande veckdörr döljer sig ett gästrum.Hela ovanvåningen har snedtak och får sitt dagsljus från olika takfönster. Hallen är möblerad med en vit byrå från Ikea. Ovanpå står en Corokea cotoneaster, i folkmun kallad spökträd. Färgstarkt porträtt från Svantes föräldrahem. Bakom en platsbesparande veckdörr döljer sig ett gästrum.Hela ovanvåningen har snedtak och får sitt dagsljus från olika takfönster. Hallen är möblerad med en vit byrå från Ikea. Ovanpå står en Corokea cotoneaster, i folkmun kallad spökträd. Färgstarkt porträtt från Svantes föräldrahem. Bakom en platsbesparande veckdörr döljer sig ett gästrum.
Hela ovanvåningen har snedtak och får sitt dagsljus från olika takfönster. Hallen är möblerad med en vit byrå från Ikea. Ovanpå står en Corokea cotoneaster, i folkmun kallad spökträd. Färgstarkt porträtt från Svantes föräldrahem. Bakom en platsbesparande veckdörr döljer sig ett gästrum. Foto: Pernilla Wästberg

Den stora och ombonade terrassen utanför vardagsrummet och matplatsen betyder mycket för trivseln och utgör en viktig del, speciellt sommartid. Då grillas det, äts middagar och solas här i stort sett varje dag. Men den är också guld värd i den tidiga vårsolen för en kopp kaffe under bar himmel, och på hösten som en bekväm och närbelägen förlängare av utomhussäsongen.

– Jag saknar inte att klippa gräs och rensa rabatter som vi gjorde i trädgården till vårt gamla hus. Trots att jag arbetar med blommor och andra växter har jag inte fördjupat mig så mycket i trädgårdsliv. Jag har aldrig haft tillräckligt med tid för att sköta om en trädgård på rätt sätt.

Med äldsta dottern utflugen och den yngsta på väg att flytta hemifrån kommer Katrin och Svante få fler kvadratmeter att breda ut sig på. Ännu har de inte börjat använda den forna ungdomsdelen, men tankar finns på att göra om något rum till hemmakontor. Eller till något annat – tiden och behoven får styra. Några konkreta idéer känns för tidigt att lägga energi på nu, men Katrin tror att de på sikt kommer att ha glädje av den utökade ytan.

– Just nu trivs vi bra med det som är. Det är ett vackert hus på ett bra läge. Det är bara en sak jag har svårt att ta in – att vi faktiskt bor i en lägenhet. Det känns inte så.

 

Se även: