Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Det syns tydligt att Karin är en person med kärlek för skönhet och ett säkert öga för stil. I den nya våningen fungerar gröna väggar och mörka lister och bröstpaneler som en dramatisk bakgrund åt konst, fotografier, intressanta föremål och fina vintagemöbler.Det syns tydligt att Karin är en person med kärlek för skönhet och ett säkert öga för stil. I den nya våningen fungerar gröna väggar och mörka lister och bröstpaneler som en dramatisk bakgrund åt konst, fotografier, intressanta föremål och fina vintagemöbler.Det syns tydligt att Karin är en person med kärlek för skönhet och ett säkert öga för stil. I den nya våningen fungerar gröna väggar och mörka lister och bröstpaneler som en dramatisk bakgrund åt konst, fotografier, intressanta föremål och fina vintagemöbler.
Det syns tydligt att Karin är en person med kärlek för skönhet och ett säkert öga för stil. I den nya våningen fungerar gröna väggar och mörka lister och bröstpaneler som en dramatisk bakgrund åt konst, fotografier, intressanta föremål och fina vintagemöbler. Foto: Anne Nyblaeus

Karin inreder med svampar i glas: ”Jag snöar in”

Poetiska uttryck, unika vintagemöbler och envist samlade konstföremål möts i detta hem där det moderna och förflutna lever sida vid sida.

Välkommen hem till Karins och Patricks alldeles egen värld!

För åtta år sedan publicerade Sköna hem ett reportage om Karin Lunds och Patrick Normans personliga sekelskiftesvåning på Valhallavägen i Stockholm. Nu är det dags att visa deras nya våning, bara ett par kvarter därifrån, strax intill Stureparken. Våningen är mindre men det poetiska uttrycket har snarast tilltagit och blivit en än mer väldefinierad stil sedan senast vi besökte paret.

– Det är en slump att vi blev kvar på Valhallavägen, säger Karin. Det dök upp en bra våning i rätt storlek i rätt ögonblick, så vi slog till. Vi trivs i området och har en bra ”scen” framför oss. På somrarna hör vi konserter från Stadions vackra arenabyggnad, vi har den nya snygga Musikhögskolan framför oss och Valhallavägen samlar många vackra fastigheter från sekelskiftet. Dessutom blir den breda allén som en grön lunga och ger en naturnära upplevelse.

Jag har lätt för att förälska mig i saker. Det är livsfarligt med Tradera!

Karin och Patric träffades under senare del i livet och har inalles fem barn som numera alla är utflugna och därför inte längre motiverade den förra större våningen. Dessutom pendlar paret mellan stan och gården som Patric driver på Ekerö när han inte åker runt Stockholms stall som hovslagare. Karin och hennes syster Britta driver sedan 1994 agenturen Lundlund som representerar en mängd ledande kreatörer inom reklam- och modebranschen.

– Jag älskar verkligen mitt jobb och tycker om att vara i stan, men åker ut till gården så ofta jag kan, berättar Karin. Där har jag mina trettio underbara höns som ger mig ägg i alla storlekar och färger: gröna, rosa, turkosa, bruna och vita. Det är en lisa för själen att umgås med hönsen.

Senaste tavelinköpet, en oljemålning av en kvinna i hatt tillskriven Sigrid Wahlström-de Rougemont, står lutad på bordet ihop med allehanda favoritföremål, däribland en indisk buddha från Kerala, ett fat av Birger Kaipiainen och glasägg av Monica Backström.Senaste tavelinköpet, en oljemålning av en kvinna i hatt tillskriven Sigrid Wahlström-de Rougemont, står lutad på bordet ihop med allehanda favoritföremål, däribland en indisk buddha från Kerala, ett fat av Birger Kaipiainen och glasägg av Monica Backström.Senaste tavelinköpet, en oljemålning av en kvinna i hatt tillskriven Sigrid Wahlström-de Rougemont, står lutad på bordet ihop med allehanda favoritföremål, däribland en indisk buddha från Kerala, ett fat av Birger Kaipiainen och glasägg av Monica Backström.
Senaste tavelinköpet, en oljemålning av en kvinna i hatt tillskriven Sigrid Wahlström-de Rougemont, står lutad på bordet ihop med allehanda favoritföremål, däribland en indisk buddha från Kerala, ett fat av Birger Kaipiainen och glasägg av Monica Backström. Foto: Anne Nyblaeus
I den stora hallspegeln syns en magnifik stenskiva, Rosso levanto, som döljer klädförvaring. Mörka lister och snickerier sätter omedelbart en dramatiskt ton. Näverkorg från Norrbotten, hemlandskapet.I den stora hallspegeln syns en magnifik stenskiva, Rosso levanto, som döljer klädförvaring. Mörka lister och snickerier sätter omedelbart en dramatiskt ton. Näverkorg från Norrbotten, hemlandskapet.I den stora hallspegeln syns en magnifik stenskiva, Rosso levanto, som döljer klädförvaring. Mörka lister och snickerier sätter omedelbart en dramatiskt ton. Näverkorg från Norrbotten, hemlandskapet.
I den stora hallspegeln syns en magnifik stenskiva, Rosso levanto, som döljer klädförvaring. Mörka lister och snickerier sätter omedelbart en dramatiskt ton. Näverkorg från Norrbotten, hemlandskapet. Foto: Anne Nyblaeus
Ombonat och inbjudande i vardagsrummet där sittgruppen kröns av en takkrona i glas och mässing. Fårskinnsklädd fåtölj och pall, Petra från & Tradition, klassisk soffa från Norell, skåp och soffbord köpta på auktion. Fotot över soffan är av Philip-Lorca di Corcia. Matta från Kasthall.Ombonat och inbjudande i vardagsrummet där sittgruppen kröns av en takkrona i glas och mässing. Fårskinnsklädd fåtölj och pall, Petra från & Tradition, klassisk soffa från Norell, skåp och soffbord köpta på auktion. Fotot över soffan är av Philip-Lorca di Corcia. Matta från Kasthall.Ombonat och inbjudande i vardagsrummet där sittgruppen kröns av en takkrona i glas och mässing. Fårskinnsklädd fåtölj och pall, Petra från & Tradition, klassisk soffa från Norell, skåp och soffbord köpta på auktion. Fotot över soffan är av Philip-Lorca di Corcia. Matta från Kasthall.
Ombonat och inbjudande i vardagsrummet där sittgruppen kröns av en takkrona i glas och mässing. Fårskinnsklädd fåtölj och pall, Petra från & Tradition, klassisk soffa från Norell, skåp och soffbord köpta på auktion. Fotot över soffan är av Philip-Lorca di Corcia. Matta från Kasthall. Foto: Anne Nyblaeus
Mörkt målade snickerier ger hemmet en scenografisk dramatik. Överallt dyker det upp tittvänliga objekt, som ansiktsvasen av Lisa Larson och den kristallslipade glaslampan från Auktionsverket. Metallstol Piña av Jaime Hayon för Magis.Mörkt målade snickerier ger hemmet en scenografisk dramatik. Överallt dyker det upp tittvänliga objekt, som ansiktsvasen av Lisa Larson och den kristallslipade glaslampan från Auktionsverket. Metallstol Piña av Jaime Hayon för Magis.Mörkt målade snickerier ger hemmet en scenografisk dramatik. Överallt dyker det upp tittvänliga objekt, som ansiktsvasen av Lisa Larson och den kristallslipade glaslampan från Auktionsverket. Metallstol Piña av Jaime Hayon för Magis.
Mörkt målade snickerier ger hemmet en scenografisk dramatik. Överallt dyker det upp tittvänliga objekt, som ansiktsvasen av Lisa Larson och den kristallslipade glaslampan från Auktionsverket. Metallstol Piña av Jaime Hayon för Magis. Foto: Anne Nyblaeus
Det shakerinspirerade köket är platsbyggt och har fått en milt blekgrön färg. Matbord i ek från Carl Hansen & søn. Myranstolar som målats i Jotuns greige färg Sommarsnö. Taklampa av Gino Sarfatti för Flos, matta, Ikea. En balkongdörr leder ut mot den lummiga bakgården och trägolv ger rummet en genuin känsla.Det shakerinspirerade köket är platsbyggt och har fått en milt blekgrön färg. Matbord i ek från Carl Hansen & søn. Myranstolar som målats i Jotuns greige färg Sommarsnö. Taklampa av Gino Sarfatti för Flos, matta, Ikea. En balkongdörr leder ut mot den lummiga bakgården och trägolv ger rummet en genuin känsla.Det shakerinspirerade köket är platsbyggt och har fått en milt blekgrön färg. Matbord i ek från Carl Hansen & søn. Myranstolar som målats i Jotuns greige färg Sommarsnö. Taklampa av Gino Sarfatti för Flos, matta, Ikea. En balkongdörr leder ut mot den lummiga bakgården och trägolv ger rummet en genuin känsla.
Det shakerinspirerade köket är platsbyggt och har fått en milt blekgrön färg. Matbord i ek från Carl Hansen & søn. Myranstolar som målats i Jotuns greige färg Sommarsnö. Taklampa av Gino Sarfatti för Flos, matta, Ikea. En balkongdörr leder ut mot den lummiga bakgården och trägolv ger rummet en genuin känsla. Foto: Anne Nyblaeus
Karins samling av kannor och fler exemplar av Monica Backströms glassvampar exponeras i köket. Brödask i trä från Norrbotten.Karins samling av kannor och fler exemplar av Monica Backströms glassvampar exponeras i köket. Brödask i trä från Norrbotten.Karins samling av kannor och fler exemplar av Monica Backströms glassvampar exponeras i köket. Brödask i trä från Norrbotten.
Karins samling av kannor och fler exemplar av Monica Backströms glassvampar exponeras i köket. Brödask i trä från Norrbotten. Foto: Anne Nyblaeus / Anne Nyblaeus / BMB

Det syns tydligt att Karin är en person med kärlek för skönhet och ett säkert öga för stil. I den nya våningen fungerar gröna väggar och mörka lister och bröstpaneler som en dramatisk bakgrund åt konst, fotografier, intressanta föremål och fina vintagemöbler.

– Jag kan verkligen snöa in på vissa föremål och börja samla på ett nästan maniskt vis under en period, säger Karin. Ta mina glassvampar designade av Monica Backström som exempel. Jag har lätt för att förälska mig i saker. Det är livsfarligt med Tradera! Och visst har det hänt att jag köpt sådant jag ångrat. Men då säljer jag vidare – men oftast utan förtjänst, haha.

Kristallkronan som hänger i vardagsrummet har också hängt med i flera hem och är ett av mina favoritföremål

Karin drivs av passion och nyfikenhet. Hon är öppen för nya uttryck, men älskar även traditioner och är lojal mot det hon tycker om. Soffan i vardagsrummet har följt med henne under 40 års tid och har klätts om säkert fem gånger. Nytt är inte bättre i Karins värld.

– Om man har något man tycker om finns ingen anledning att köpa nytt, säger hon. Jag skaffar saker som jag verkligen gillar. Kristallkronan som hänger i vardagsrummet har också hängt med i flera hem och är ett av mina favoritföremål. Inredningen i rummet är anpassad efter den.

När Karin och Patric flyttade in i den 130 kvadratmeter stora våningen var den fylld av tråkiga standardlösningar. Det låg korkmattor på golven och synliga elledningar lite överallt. Paret bestämde sig tidigt för att anlita Campus, ett arkitektkontor som hjälpt till med deras tidigare hem.

– För oss som båda arbetar i ett högt tempo blev det omöjligt att själva hålla i ett stort renoveringsprojekt, bestämma hur elledningar ska dras, välja knoppar, handtag, kakelplattor och färger, säger Karin. Det kändes tryggt att lämna över själva ombyggnationen av vårt hem till ett arkitektkontor vi anlitat tidigare och har en personlig relation till. Men vad gäller inredningen håller jag själv i den och inreder med de saker jag tycker om.

Marmorskivan på köksbänken har en praktisk extrahylla ovanför. Ansiktsvas av Lisa Larson.Marmorskivan på köksbänken har en praktisk extrahylla ovanför. Ansiktsvas av Lisa Larson.Marmorskivan på köksbänken har en praktisk extrahylla ovanför. Ansiktsvas av Lisa Larson.
Marmorskivan på köksbänken har en praktisk extrahylla ovanför. Ansiktsvas av Lisa Larson. Foto: Anne Nyblaeus
På båda sidor om vardagsrummet ligger gästrum. Sängen med lådor under ger välbehövlig förvaring – ofta en bristvara i äldre lägenheter. Foto av Aino Kannisto.På båda sidor om vardagsrummet ligger gästrum. Sängen med lådor under ger välbehövlig förvaring – ofta en bristvara i äldre lägenheter. Foto av Aino Kannisto.På båda sidor om vardagsrummet ligger gästrum. Sängen med lådor under ger välbehövlig förvaring – ofta en bristvara i äldre lägenheter. Foto av Aino Kannisto.
På båda sidor om vardagsrummet ligger gästrum. Sängen med lådor under ger välbehövlig förvaring – ofta en bristvara i äldre lägenheter. Foto av Aino Kannisto. Foto: Anne Nyblaeus
Monica Backström (1939–2020) har formgivit många klassiker för glasbruken i Kosta och Boda. Några av de mest kända föremålen är hennes ägg och svampar, som Karin samlar på.Monica Backström (1939–2020) har formgivit många klassiker för glasbruken i Kosta och Boda. Några av de mest kända föremålen är hennes ägg och svampar, som Karin samlar på.Monica Backström (1939–2020) har formgivit många klassiker för glasbruken i Kosta och Boda. Några av de mest kända föremålen är hennes ägg och svampar, som Karin samlar på.
Monica Backström (1939–2020) har formgivit många klassiker för glasbruken i Kosta och Boda. Några av de mest kända föremålen är hennes ägg och svampar, som Karin samlar på. Foto: Anne Nyblaeus
Hästskulptur i stengods av konstnärsparet Ulla och Gustav Kraitz.Hästskulptur i stengods av konstnärsparet Ulla och Gustav Kraitz.Hästskulptur i stengods av konstnärsparet Ulla och Gustav Kraitz.
Hästskulptur i stengods av konstnärsparet Ulla och Gustav Kraitz. Foto: Anne Nyblaeus
Den dekorativa bokhyllan i vardagsrummet har anpassats efter panelens rutform.Den dekorativa bokhyllan i vardagsrummet har anpassats efter panelens rutform.Den dekorativa bokhyllan i vardagsrummet har anpassats efter panelens rutform.
Den dekorativa bokhyllan i vardagsrummet har anpassats efter panelens rutform. Foto: Anne Nyblaeus
Sovrummets platsbyggda garderobsvägg har målats i samma kulör som väggarnas. I fönstret en Tiffanylampa köpt på auktion, ett maffigt glasäpple av Ingeborg Lundin och ännu en av Monica Backströms svampar. Taklampa av Castiglioni för Flos och pläd, Society.Sovrummets platsbyggda garderobsvägg har målats i samma kulör som väggarnas. I fönstret en Tiffanylampa köpt på auktion, ett maffigt glasäpple av Ingeborg Lundin och ännu en av Monica Backströms svampar. Taklampa av Castiglioni för Flos och pläd, Society.Sovrummets platsbyggda garderobsvägg har målats i samma kulör som väggarnas. I fönstret en Tiffanylampa köpt på auktion, ett maffigt glasäpple av Ingeborg Lundin och ännu en av Monica Backströms svampar. Taklampa av Castiglioni för Flos och pläd, Society.
Sovrummets platsbyggda garderobsvägg har målats i samma kulör som väggarnas. I fönstret en Tiffanylampa köpt på auktion, ett maffigt glasäpple av Ingeborg Lundin och ännu en av Monica Backströms svampar. Taklampa av Castiglioni för Flos och pläd, Society. Foto: Anne Nyblaeus

När korkmattorna avlägsnades från golven blottades ”en miljard spikar”.
– Vår golvslipare sa att om han vetat om det tidigare hade han inte åtagit sig jobbet, säger Karin.

Färgförslagen från arkitektkontoret gjorde henne först osäker. Alla lister och paneler skulle bli mörkt blågrå, nästan svarta, och väggarna gröna i olika nyanser. Vardagsrummet fick förslaget att bli dovt rosa i kulören Dead salmon från Farrow & Ball.

Det känns väldigt mysigt och omhuldande. Det är lite av en vintervåning med de dova färgerna.

– Men jag satte stopp för det rosa, vilket jag ibland kan ångra, säger Karin. Övriga färgval ångrar jag inte alls i dag. Det känns väldigt mysigt och omhuldande. Det är lite av en vintervåning med de dova färgerna.

I hallen möter en magnifik stenskiva från golv till tak, med skiftningar i grått, brunt och vinrött. Det ger ett spektakulärt intryck och fungerar dessutom som en smart förvaringsmöbel eftersom den döljer ett utrymme för ytterkläder.

Från hallen träder man in i vardagsrummet som vetter mot Valhallavägen och är ett av tre rum i fil med gästrum på vardera sidan om vardagsrummet och med ett enhetligt golv vars originaltiljor har slipats och oljats.

Mot innergården ligger det platsbyggda köket, med dörr till balkongen och den lummiga bakgården. Här ligger även Karins och Patrics sovrum med badrum. En bra disponering av våningen som passar deras livsstil i dag. Med dess dramatiska färgsättning och poetiska inredning har sekelskifteshemmet behållit sin själ – på ett modernt vis.

Arr Elisabeth Debong

Inredningsanalays av Sköna hems inredare Charlotte Pettersson

Att besöka Karins hem känns lite som att vandra i en skog fylld av mystik och överraskningar. Ett genomgående färgtema med variationer och infall skapar mycket känsla.

1. Men, se där!

Glassvampar dyker upp som en återkommande dekoration, både i klunga och som solitärer. I den enhetliga färgsättningen lyser också orange och röda föremål, lite som färgstarka svampar i mossan. Överraskningar är bästa knepet för att en miljö ska kännas levande.

Foto: Anne Nyblaeus

2. Formsäkert och materialkänsligt

Kurviga former blandas med raka, likt rundade mossbelupna stenar bredvid rakvuxna stammar. Lägg märke till vardagsrummets fårskinnsfåtölj och brickbord som antagit nästan djuriska former. Naturmaterial som ull, linne, trä och fårskinn dominerar. Lent mot strävt som sammet och linne, lurviga mattor och trärena golvplankor.

Till och med taken är målade för att passa hemmets färgsättning. Mässingslamporna blir som solkatter i färgtemat och de vita inslagen ger fräschör.Till och med taken är målade för att passa hemmets färgsättning. Mässingslamporna blir som solkatter i färgtemat och de vita inslagen ger fräschör.Till och med taken är målade för att passa hemmets färgsättning. Mässingslamporna blir som solkatter i färgtemat och de vita inslagen ger fräschör.
Till och med taken är målade för att passa hemmets färgsättning. Mässingslamporna blir som solkatter i färgtemat och de vita inslagen ger fräschör. Foto: Anne Nyblaeus

3. Djup skugga och ljusa gläntor

Att jobba med ljus och mörker i en sammanhållen färgskala skapar harmoni mellan rummen och bildar enhetlighet med spänst. I vissa rum är det bara mörka, skuggiga nyanser medan det i andra skapats gläntor med ljusare färger. Hela hemmet går i grönt med svärta, grått eller svart. Listerna har målats i antingen samma kulör som väggarna eller i avvikande svart.

Foto: Anne Nyblaeus