Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Johan Sellén/Living Inside

Kalle gjorde om tornhustrean i Vasastan till en etta – med extra allt

Fotografen och möbelkonnässören Kalle Gustafsson gjorde om trean till en etta med extra allt i personlighet. Följ med in i Skalmans exklusiva art deco-hotell i de danska tropikerna!

Oftast gör man tvärtom: skapar olika rum för olika funktioner. Men fotografen, regissören och möbelgalleristen Kalle Gustavsson valde i stället att omvandla sin trea på 86 kvadratmeter - till en etta. Med olika egenkomponerade lösningar, så fiffiga att Skalman skulle bli imponerad, har han sedan skapat rumsligheter i den stora ettan.

Lägenheten ligger i ett av tornhusen som ansluter till Sankt Eriksbron i Stockholm, och utsikten mot stadsmiljön, liksom fönstren i tre väderstreck, fick hans fantasi att kicka i gång. Det här skulle kunna bli något fantastiskt!

Trä, rotting, sisal och gröna växter i vardagsrumsdelen som ligger direkt innanför hallen. Rumsavdelarna i teak är från 60-talet. Taklampa från Gubi. Loungestolar och bord köpta på auktion liksom dagbädden signerad Kurt Østervig. Foto: Johan Sellén/Living Inside
Rumsavdelarna för in ett mjukt formspråk i inredningen och är dessutom en fin förvaringsplats för små minnessaker och böcker. Foto: Johan Sellén / Johan Sellén/Living Inside
Beaglen Will, 7 år, som Kalle har delad vårdnad om, är ett gott sällskap i soffan framför tv:n i arbetsrummet. Foto: Johan Sellén / Johan Sellén/Living Inside
Kök med bistrokänsla. Fiskbensparketten mörkbetsades för att samspela väl med övriga trädetaljer i lägenheten. Bardisken/ arbetsbänken är ritad av Kalle och tillverkad av ett snickeri. Avdelaren med spjälor har han gjort själv. Foto: Johan Sellén / Johan Sellén/Living Inside

Och med Kalle Gustavssons känsla för att komponera detaljer, och hämta inspiration från såväl art decons eleganta kurvor som det välarbetade danska 60-talet, och toppa med influenser från både kolonialstil och indonesisk djungel, ja, då blir det så här varmt, trivsamt och elegant.

Jag tog inte hjälp av någon inredare eller designer utan såg det som en rolig utmaning att hitta lösningarna själv

- Jag tyckte om utsikten och ljuset, men lägenheten såg helt annorlunda ut när jag köpte den som en trerummare för fyra år sedan. Det tog åtta månader att renovera den, och jag tog inte hjälp av någon inredare eller designer utan såg det som en rolig utmaning att hitta lösningarna själv.

Kalle har varit verksam många år i olika kreativa branscher, och designintresserad har han varit så länge han kan minnas. Han har en diger samling möbler signerade den schweiziska arkitekten Pierre Jeanneret (1896-1967) - formgivaren Le Corbusiers likaledes begåvade kusin - och säljer dem också via sin firma Galerie maison première med säte på Rörstrandsgatan i Vasastan.

Även väggarmaturen kommer från danska Gubi. Fotokonst ovanför soffan, av Pelle Bergström, bilder som står lutade mot väggen är alla tagna av Kalle Gustavsson. Foto: Johan Sellén / Johan Sellén/Living Inside
Stommar från Ikea, timmar vid ritbordet och god hjälp av ett snickeri med att ta fram platsanpassade luckor och hyllplan i ek, har gett ett funktionellt och flexibelt litet kök i mitten av lägenheten. Snillrikt snyggt med hyllmoduler fästa i taket! Foto: Johan Sellén / Johan Sellén/Living Inside
En karmstol med gul klädsel bryter av mot den gråblå väggfärgen i sovrummet. ”Jag är helt okänslig för trender, har alltid känt mig hemma i grått, mörkblått och grönt, och valt från den paletten i alla mina hem”, säger Kalle. Foto: Johan Sellén / Johan Sellén/Living Inside
Kameror som inredningsdetaljer – inte så oväntat hemma hos en fotograf. Foto: Johan Sellén / Johan Sellén/Living Inside

Kort sagt: Förutsättningarna för att skapa ett hem utöver de vanliga var ypperliga, men det krävdes många, långa timmar och mycket tankekraft för att få alla planer att gå i lås.

- Köket ligger i mitten helt enkelt för att det var där stammarna gick, upptäckte jag. Det framgick inte riktigt på planritningarna jag fick av mäklaren.

Kalles sorglösa inställning till överraskningar av det här slaget har lett till ett hem fullt av annorlunda inredningslösningar.

För att kunna ha växter i badrummet sitter »spionspeglar« över handfatet. Ljuset når alltså in, och man kan se ut, men inte in.

Köket har han ritat själv, med stommar från Ikea och ekluckor och hyllor byggda av ett snickeri. Här finns en bardisk på hjul som vid behov kan ”fällas ihop” och bli ett fyrkantigt bord.

Och för att kunna fylla badrummet med växter - ett intresse som sammanföll med att Kalle köpte lantställe på Dalarö och insåg vad grönska gör för måendet - sitter ”spionspeglar” ovanför handfatet. Ljuset når alltså in, och man kan se ut, men från vardagsrummet på andra sidan ser man bara en spegel.

- Min syster blev ganska upprörd när jag berättade om den idén, tills vi redde ut åt vilket håll spegelglaset satt, berättar Kalle och skrattar nöjt.

Pigeonhole desk – en skrivbordsraritet signerad Pierre Jeanneret, cirka 1950. Bakom det döljs tv:n – som går att hissa upp och också svänga 180 grader in mot sovrummet bakom jalusidörrarna – dold i ett träskåp när den inte används. Foto: Johan Sellén / Johan Sellén/Living Inside
Varma träslag och gröna växter i badrummet leder tanken till lyxiga hotell i Indonesien. Som fotograf har Kalle bott på ett oräkneligt antal sådana, och fått med sig inspirationen hem till Vasastan. De smala jalusidörrarna från 20-talet som återkommer i lägenheten köpte Kalle 38 exemplar av på Blocket. Foto: Johan Sellén / Johan Sellén/Living Inside
Matplats möblerad med Pierre Jeannerets möbler framtagna för ett byggprojekt i Chandigarh, Indien, under 50-talet, som denne gjorde tillsammans med Le Corbusier. Armaturer köpta på auktion. Foto: Johan Sellén / Johan Sellén/Living Inside
Mörkt och mysigt. Det nedsänkta, rundade innertaket med inbyggd belysning gör mycket för den lyxigt dramatiska känslan. Svart kakel från Bauhaus, ljusstaken var som mycket annat hemma hos Kalle ett auktionsfynd. Foto: Johan Sellén / Johan Sellén/Living Inside

Fler fiffigheter uppdagas ju längre in i lägenheten man kommer. Mellan tv-hörnan i arbetsrummet och sovrummet avgränsar jalusidörrar i trä, inte mindre än 38 ingick i Blocketfyndet, och de har kommit till användning både här och på andra ställen. Tv:n då? Jo, den är dold i ett svängbart träskåp med hissanordning som lyfter upp den på rätt höjd, så att man kan se den från antingen soffan framför skrivbordet eller från sängen.

Jag letar mig fram genom att experimentera med lösningar

- För att poängtera de olika rumsligheterna har jag satt stuckatur i taket, som följer ytornas uppdelning som de ser ut nu. Om någon framtida ägare skulle vilja bygga fasta väggar har de en mall att följa, förklarar Kalle, som också valde att låta det nya parkettgolvet i lägenheten följa indelningarna av sovrum, vardagsrum och kök på samma vägledande vis, även om väggarna är borta.

- Jag letar mig fram genom att experimentera med lösningar. Avdelaren med träspjälor vid köket gjorde jag i min studio. Egentligen var det en prototyp jag skulle lämna till ett snickeri, men den funkar ju! 

Styling: Gill Renlund

Inredningsanalys av Sköna hems inredare Charlotte Pettersson

Tropikromantik

En annan tid, en annan plats, ett annat liv – möter oss i dörren hemma hos Kalle. Vi förflyttas i fantasin till en hotellobby i Österlandet på 1920-talet, där en daiquiri just serverats och takfläkten svalkar i hettan.

1. Material

Trä och åter trä. Mellanmörkt och varmbetsat ger en exotisk touch. Det ska kännas gediget och inbyggt. Enkla, lite ruffa naturmaterial som rotting, sisal och rep följer upp den asiatiska känslan.

Trä i fokus i Kalles lägenhet. Foto: Johan Sellén/Living Inside

2. Formspråk

Kraftfulla dimensioner och tydliga linjer oavsett om de är raka eller böjda. Formerna är enkla och utsvävningarna få - men där de finns ger de mycket karaktär, som exempelvis i rumsavdelaren med sina böljande böjar. Klotformiga lampor skapar hotellstämning.

Dov färgsättning och softad belysning ger lyxig, exotisk stämning i badrummet. Foto: Johan Sellén/Living Inside

3. Dekoration

Gröna växter i mängder skapar stämning. Gärna djungelväxter som monstera och palmer som växer vilt i tropiskt klimat. Det fiffiga med djungelväxter är att de inte vill ha direkt solljus eftersom de i sitt naturliga habitat växer långt nedanför högväxt skuggande grönska. I badrummets fuktiga halvmörker trivs de bra.

Växterna gör mycket för helhetsintrycket. Foto: Johan Sellén/Living Inside

LÄS MER: Sober lyx hos Åsa Ingrosso: ”Man ska kunna få hotellkänslan hemma”

LÄS MER: Så fixade inredaren lyxig hotellkänsla hemma hos barnfamiljen