Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Sköna hem i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Julmys i Cathrines hundraåriga stuga – kika in i lantliga drömhemmet

Välkommen till Cathrine Borges hundra år gamla stuga. Här möts norska och brittiska traditioner i en perfekt miljö för julfirande.

Katrine Martensen–Larsen

Vi har begett oss till Norge där vi besöker konstnären och butiksägaren Cathrine Borge som bor i utkanten av Oslo med sin engelske make Alex och deras yngsta dotter, 19-åriga Lotta. Parets äldste son, Leon, har flyttat till Köpenhamn där han studerar möbeldesign på Det kongelige danske kunstakademi.

En varmt leende Cathrine välkomnar oss i mörkmålade gamla trähus. Tillsammans med sin syster Hanne driver hon Bolina, en av Oslos bästa butiker för inredning och mode. Systrarna är tredje generationen Borge att bedriva verksamhet i den här lokalen i området Stabekk. I 40 år drev deras farfar och far järnhandel respektive apotek här. Numera är det i stället en exklusiv livsstilsbutik som säljer både ny inredning och vintage samt mode, smycken och böcker.

Vintergröna växter pryder entrén till detta norska hem i utkanten av Oslo. Foto: Mikkel Adsbol
De gröna barrväxterna poppar verkligen mot den vitsvarta basen i hallen. Taklampa Arctic pear, Ochre. Foto: Mikkel Adsbol
Paketverkstad i köket. Tolixstolar, design Xavier Pauchard. Taklampa av José Esteves. Bordsduken är producerad av Society. Foto: Mikkel Adsbol
Cathrine Borge driver inredningsbutiken Bolina i Stabekk. Foto: Mikkel Adsbol
I köksfönstret hänger pepparkaksstjärnor och en växtgirlang med ljusslinga virad runt. Hemgjorda dekorationer som sprider väldoft. Foto: Mikkel Adsbol

Familjen Borge Montgomery köpte det charmiga trähuset 2002 och har renoverat det grundligt genom åren. Hallen känns både imposant och inbjudande med dess mönstrade svartvita klinkergolv och väggar klädda med matt ljusgrå träpanel. Dörrar och listverk är målade högblankt vita för att understryka de vackra profileringarna, och verkligen låta dem glänsa. I ena hörnet står en dekorerad gran.

Dörrar och listverk är målade högblankt vita för att understryka de vackra profileringarna

Ytterligare en gran står i en stor keramikkruka på den svarta kinesiska skänken. Denna gran är helt odekorerad, lika vackert det. En hall stor nog för två julgranar gör ett imponerande intryck. Girlanger av färska trädgrenar pryder ledstången i trappan till ovanvåningen.

Den härliga julstämningen slår emot besökaren så fort man klivit över tröskeln. Det handlar om dofter. En delikat mix av kanel, eukalyptus och färska kvistar - uppblandat med noter av citrus och sandelträ från ett doftljus i vardagsrummet. Dofterna är på intet sätt överväldigande - bara diskreta och stämningsfulla. Lägg därtill det lugnande ljudet från en sprakande brasa som skänker värme och adderar ytterligare atmosfär. 

Färgstämt stilleben i hallen. En trave böcker blir ett perfekt podium för att skapa variation i höjd. Foto: Mikkel Adsbol
Dekorerade pepparkakor är perfekta både som prydnad och gåbortspresent. Foto: Mikkel Adsbol
Cathrine inreder för alla sinnen. Ljudet från den sprakande brasan och dofterna från växterna bidrar till stämningen. Foto: Mikkel Adsbol
Trappan är fylld av konst, mestadels skapade av Cathrine Borge själv. Foto: Mikkel Adsbol
Enbärskvistar pryder varje kuvert. Tallrikar Perfect imperfection i design av Roos Van de Velde, Serax. Svarta bestick, Housedoctor, duk, Linge particulier. Foto: Mikkel Adsbol
En gran måste inte vara grön. Denna dekorativa variant av träbitar är dessutom hopfällbar! Foto: Mikkel Adsbol

I vardagsrummet står en avantgardistisk italiensk soffa i kaxigt möte med två ikoniska designerstolar från 50-talet - båda i läder, en svart och en brun, med stomme i trä respektive stål. Cathrine och Alex köpte de båda loungefåtöljerna när de först flyttade ihop och de har nu en genuin patina.

En samling askar, böcker och vaser på soffbordet adderar den där behagliga och personliga känslan. Här finns också en liten låda med spelkort - en nog så viktig ingrediens i julfirandet hos familjen Borge. Här spelar man kort så fort tillfälle ges under vintersäsongen. Fyrmanswhist är favoriten.

Skulpturer av trä och gips finns överallt i hemmet. De är gjorda av Cathrine själv, från åren då hon studerade konst i San Francisco. Cathrine älskar att omge sig med konst, och det behöver inte vara hennes egna verk. Även om hon är norska är vännerna överens om att detta inte är något typiskt norskt hem. Kanske är det färgerna. Kanske är det sättet Cathrine arrangerar konsten eller kanske konsten i sig.

Grönskan är viktig vid middagsbordet. Här sitter man bekvämt i stolen Catch, design Jaime Hayon för &Tradition. Foto: Mikkel Adsbol
Stilblandning i vardagsrummet där ett asiatiskt bord omges av modern blå soffa formgiven av Paola Navone för Gervasoni och två skönt patinerade fåtöljklassiker, Lounge chair av Charles och Ray Eames, Herman Miller, och Ari lounge chair, av Ari Norell. Sidobord, Housedoctor. Tavla av Kristine Vintervold. Foto: Mikkel Adsbol
Kortleken ligger alltid redo hos familjen Borge. Foto: Mikkel Adsbol
Reportaget är hämtat från nya fina boken The season – created by scandinavian artists (KML design) där man får titta in i ett antal inspirerande skandinaviska julhem. Foto: Mikkel Adsbol

Matsalen är pyntad och bordet står dukat för julmiddag. I köket slås det in presenter, och de hembakta pepparkakorna dekoreras med kritvit glasyr, pärlor och små blommor. De blir smaskiga prydnader och härliga gåbortspresenter under december månad. 

Julen firas detta år hemma i Oslo, men eftersom Alex är britt med familj på Irland och i Skottland tillbringas julen ofta på andra sidan Nordsjön. För Alex är det ett absolut måste att varje år baka en traditionell engelsk julkaka. Utan den blir det ingen riktig jul. 

Alex brittiska julkaka. Foto: Mikkel Adsbol

 

Inredningsanalys av Sköna hems inredare Charlotte Pettersson

Countrystilen går aldrig ur tiden. Men den kan följa med i trenderna och kännas nog så aktuell i dagens tappning. Här är ett exempel på hur version 2.0 kan se ut!

1. Överdriv inte

Lagom kan tyckas vara ett tråkigt ord, men ibland har uttrycket sin plats i inredningssammanhang. Alltså inte för mycket prylar så att man inte ser skogen för alla träd. Men inte heller för lite saker, då blir det lätt opersonligt. Följ den gyllene medelvägen och du är hemma.

2. Värm upp

Interiören hade blivit iskall utan värmande inslag. Här i form av gröna växter som tillför liv, oregelbundna former och färg som bryter av. Tavelsamlingar i infallsrik hängning skapar också varm trivsel, liksom naturmaterial som linne, sten och gistet trä.

3. Håll dig till färgtemat

Redan fasaden skvallrar om att här har vi inte att göra med gullegull och krusidullig brocante. Färgsatt i stramt svart mot snövitt är detta hur elegant som helst. Och färgsättningen fortsätter i hela hemmet, vilket kräver en del självdisciplin. Samtidigt bör man inte vara alltför rigid. Blå soffa och rödorange lampa över matbordet blir överraskande avbrott som får hemmet att kännas vitalt och levande.

Foto: Mikkel Adsbol

Ur Sköna hem nr 13 2020

LÄS MER: Så förverkligades parets dröm – ett krypin med hotellkänsla mitt i stan
LÄS MER: Pool med utsikt över berg och olivlundar – se Mads och Mercedes magiska Mallorcahem