Foto: Jonas Gustavsson

Jonas Bergström och Stephanie visar privata lyxvåning, välkommen in!

Hos familjen Bergström är det sobert elegant i en harmoniskt ljus färgskala. Fotokonsten på väggarna är kryddan som ger energi.

Egentligen letade Stephanie och Jonas Bergström mest efter ett extra rum till dottern Katinka, så på sätt och vis förköpte de sig lite.

– Den här lägenheten var egentligen både lite för stor och lite för dyr för oss, berättar Stephanie. Och renoveringen blev knappast optimal. Vi hade sålt innan vi köpte nytt, så tillsammans med en halvårsgammal bebis kinesade vi på en massa olika ställen. Det var nog den viktigaste lärdomen från hela renoveringen, att aldrig sälja innan vi vet vart vi ska flytta.

De sobra gardinerna, i tyg från Larsen, ramar in vardagsrummet. Soffa, Posh living, fåtöljer och soffbord, Slettvoll och matta, NTK. Till vänster turkos vas, Oscar & Clothilde, ljusstakar, Pierre & Peter’s och pläd, Missoni. Till höger en bordslampa från Oscar & Clothilde.
Fototavla av Isabelle Menin, Lumas. Soffbord och fåtöljer, Slettvoll. Turkos kudde, Dis inredning. Stor vas, Familjen Fogel­marck, ljusstakar från Geco.
Köket har inredning från Marbodal. Sängbricka från NK, fruktfat, Mateus och ljusstake Vänskapsknuten av Josef Frank för Svenskt tenn. Vattenkokare, Alessi, våg, Bengt Ek design. Blandare Evo, Tapwell.

Hon och Jonas blev ett par för fem år sedan men hade tidigare känt varandra via gemensamma vänner.

– Då var min inredningsstil kanske lite mer vuxen, medan hans andades lite mer ”ungkarlslya”, skrattar Stephanie.

Trots detta var de snabbt överens om vad de gillade, och när de flyttade ihop ett halvår senare fick de flesta av deras respektive möbler följa med in i det gemensamma bohaget.

Under blomstertavlan, av fotografen Mark Seelen/Lumas, står fåtölj och sidobord från Slettvoll. Matta, Glowb.
Sidobordet och stolarna hör till matsalsmöbeln som är från början av 1900-talet. Värmeljushållare, Oscar & Clothilde. Fototavla av Carl Miller/Lumas. Sjal, Soft goat.
Platsbyggd bokhylla pryder vardagsrummet vägg.
Matsalsmöbeln kommer från Stephanies släkt. Gruppen är från tidigt 1900-tal och ursprungligen från Möckelsnäs herrgård i Småland där Stephanies mormor växte upp. Möbeln har restaurerats och målats om i samma kulör som snickerierna i hemmet. Dynorna är klädda i grått linne.

– Det är svårt att beskriva vår stil, men vi vet båda vad vi tycker om när vi ser det. Jag gillar blandningen av gammalt och nytt, och tycker om när det är mysigt och ombonat, snarare än avskalat. Det ska kännas att någon bor här. Men exempelvis furumöbler skulle nog aldrig komma över tröskeln här. Det är inte min grej.

I hennes föräldrahem fanns det saker på varenda millimeter, och när Stephanie flyttade hemifrån längtade hon efter att ha det mer avskalat. Men i dag kan hon uppskatta den ombonade och mysiga känslan – och nämner mamma som sin största inspirationskälla.

Sovrummet med sänggavel från Dis inredning. Bäddset, Mille notti, och päls­pläd, Ceannis. Mönstrade kuddar i tyger från Designers guild, orange kudde från Familjen Fogel­marck. Sängbord av Andrea Engsäll för furniturebox.se. Sänglampa från en antikmarknad i London. Vas, Lagerhaus och läderskål, Palmgrens.
Greta Magnusson Grossmans golvlampa står som ett grafiskt tecken i sovrummet, från Gubi. Stolen tillhör hemmets matsals­möbel, krokhängare, Lagerhaus. Vasen i fönstret från Dis inredning.
T h: Överkast från Zara home. Stege och lampa, Dis inredning. Gardinerna i taft från JAB har CC interiör i Örebro sytt upp. Heltäckningsmatta från svenska NTK.
Katinkas rum med spjälsäng, bord och stolar från Ikea.
Stephanie med dottern Katinka. Soffa, Posh living. Sammets-kudde och mönstrad kudde, Dis inredning, sidenkudde från Bohem.

– Jag inspireras också mycket på mina resor och brukar alltid köpa med mig någon liten grej hem, kanske inga större möbler, men gärna detaljer. Jag reser ofta till Kina där mitt företag har sin produktion och där gillar jag att hitta någon lokal marknad att gå på.

Företaget – Soft goat – är ett svenskt kashmirmärke som 2011 lanserade sin första kollektion. Främst säljer man på nätet, och i höst återlanseras en hemkollektion med pläd och kuddfodral – allt tillverkat av den mjuka ullen.

Av: Charlotte Frey Svidén

Foto: Jonas Gustavsson

Ur Sköna hem nr 12, 2016

Läs mer:

Drömvåningen som krockar sekelskifte och minimalism på ett helt perfekt sätt!

3 tips som får ditt hem att se både större och lyxigare ut

16 smarta lösningar för små badrum – allt från förvaring till stil