Romantik blandat med etno och allmoge – Sörmlandstorpet inspirerar!

Det röda torpet mitt bland Sörmlands böljande fält är familjen Jansch sommarparadis – romatniskt, eklektiskt och charmigt.

Jennifer och Mikael Jansch hade letat efter ett sommarställe till familjen i åtta långa år – de började redan innan de fått den första av de tre döttrarna Celeste, 12, Margaux, 8, och Caprice, 5 år.

– Vi såg många fina ställen och bjöd på flera, fast på något sätt sket det sig alltid i sista stund, säger Jennifer.

Hon stökar runt i det nyrenoverade köket på Ekbacken, den röda och alldeles lagom rangliga stugan från 1835 som ligger på ägorna till ett gods utanför Björnlunda i Sörmland.

– Vi hade inte tänkt på Sörmland, men så skulle min syster titta på ett hus där. Vi såg att det här huset var till salu på nätet. Det låg bra till, men såg jättekonstigt ut på bilderna. Mäklaren hade fotat baksidan av huset som inte hade några fönster, det såg ut som att det bodde någon mystisk yxmördare där. Och när jag skulle printa ut annonsen kom den ut i jättemånga exemplar, hur många som helst, som i Harry Potter när han får de där breven från Hogwarths.

Jennifer och Micke tänkte ändå inte så mycket mer på det, konstaterade mest ”det där fula huset”, och slog följe med systern och svågern längs väg 57. Men plötsligt var de trots allt på väg mot det mystiska huset.

– Visningen var precis över, men mäklaren var kvar. När jag kom in i köket tappade jag andan. Jag fick som ett slag i magen, jag kände, ”här måste jag bo”. Annars skulle någon annan bo i mitt hus för evigt, minns Jennifer.

Sommarstället är onekligen en ovanligt ljuvlig, excentrisk juvel. Det är beläget i en backe bredvid en praktfull, kolossal ek, av barnen döpt till Albus, och omgivet av kilometervida åkrar som ett förtrollande, böljande sädeshav.

Här inne på de cirka 110 kvadratmetrarna ser det inte ut som någon annanstans. Jennifer har tagit vid med samma inredningsentusiasm som familjen som ägt stugan sedan 1930-talet gjort – och förvaltat den vidare med sin tvärsäkra eklektiska stilhand.

De som hade bott här innan hade inte så mycket pengar att renovera för, så de hade förändrat vad de kunde med mycket färg.

– Köksgolvet var senapsgult, skåpen kleinblå, sedan var resten målat i turkos, solgult och alla möjliga rosa nyanser. Ett golv var grönt, ett var orange och ett var gult också, de färgerna har vi behållit.

Micke och Jennifer har heller inte behövt köpa något nytt bohag, förutom fynd på loppis och auktioner. Det är som om de möbler de redan hade passade in här automatiskt.

När de förra året sålde sin våning i Stockholms innerstad för att bosätta sig i New York, tog de med sig de industrichica vagnarna som stått i vardagsrummet i stan ut till Ekbacken och försåg dem med tjock marmorskiva. De passade in i köket som om de vore måttbeställda.

I takt med att barnen blev fler och gästfrekvensen tätare blev det gamla köket fruktansvärt opraktiskt.

– Här fanns en diskho lagom stor för att diska en espressomugg och en elspis med två plattor – och vi är fem i familjen som äter mycket!

Det krävdes en vattenläcka för att de skulle ta tag i köksrenoveringen. Då var de tvungna att först dra om avloppet. Förutom en riktig fungerande spis och ugn är annars köket sig ganska likt, fortfarande med gammaldags stänktapeter och mormors gamla kökssoffa.

Hon och Micke är inte de som gnäller över de både slitiga och kostsamma renoveringarna. Så är det ju att äga hus, som Jennifer säger.

– Vi ska göra en stor sak om året. Ett år bytte vi all el, och så vidare. Det tycker jag är en ganska bra regel, för då hinner man också bo och tänka och känna in. Sedan har huset talat om för oss när vi ska göra saker.

Sängarna med draperi i barnens rum har Jennifer själv ritat, beställt av en lokal snickare, och målat i grå linoljefärg.

– Det kan vara skönt att vara ifred och stänga om sig. Tapeten bakom har spännande mönster som barnen kan titta på innan de somnar. Och i lådan under kan de ha övernattande kompisar.

Familjen bor numera större delen av året i New York, men somrarna på Ekbacken är heliga. Deras trio flickor är alla lika förtjusta i sitt äktsvenska paradis.

– De älskar, älskar, älskar Ekbacken, alla tre. Det är en passion. På Ekbacken blir man en ”bästa version av sig själv”, sammanfattar Jennifer.

– Jag blir extremt kreativ här. Jag började sy massor och det var här jag kläckte idén vad jag skulle göra när vi kom till New York, nämligen att starta mitt eget företag Bag-all för miljövänliga presentpåsar. Men visst är Ekbacken framförallt till för själaglatt slappande.

– Vi känner oss extremt tacksamma att vi hittat det här. Man kan leta i hundra år utan att hitta ett sådant ställe.

Vardagsrummets medelpunkt är den omklädda gamla Housesoffan (egentligen en säng), kelimbänken som är en bröllopspresent och ärvda mattor. Spegeln är köpt på Bali.

Morfars snickrade bokhylla står mote en vägg i vardagsrummet med två solstrålespeglar på. På väggen  masai-smycken köpta i Kenya och på golvet ett zebraskinn köpt i en souvernirbutik på 5th avenue i New York på 1990-talet. Skulpturer inropade på lokala auktioner.

Köksskåp och pärlspont är målade i linoljefärg i nyansen varmgrå från Ottosson färgmakeri. Porslinsho Domsjö, Ikea. Ruffa industribänkar från en fabrik i Belgien, har fått nya marmorskivor från Stenfirma Bror Törner. Potatislådor av trä, köpta på Blocket. Handtryckt tapet med stänkmönster från Lim & handtryck/tapetorama.se.

En blandning av etno och allmoge i köket. Handmålade gardiner efter 1800-talsförlaga, gysinge.nu. Matbord från Ikea, inte längre i produktion. Soffan är svenskt 1800-tal och ärvd efter Jennifers mormor. Filten köpt på Bali och matta Ikea.

Badkaret köpt Jennifer på en mässa, där den användes som behållare för broschyrer. Korg Afroart och handdukar från Ibiza.

I flickornas rum står mormors byrå, ommålad i mörkgrått. Hatt från Mexico.

Jennifer designade sängarna och en lokal snickare tillverkade dem. I lådorna finns extra sovplatser.

Sminkbordet är från Jennifers mamma, som köpte det på NK på 1960-talet. En klädstång ryms under snedtaket. Sängar från Blocket. Överkast i Toile de jouy-mönster.

Eklektiskt och romantiskt i sovrummet. Lakan med Toile de jouy-mönster från La Redoute. Säng och sängbord från Blocket. Karmstol från Jennifers mormor.

Publicerad i Sköna hem nr 7, 2013.

Läs mer:

31 sötaste torpen runt om i landet

Det ultimata lantköket

Stilsäkert hemma hos stylisten Jennifer Jansch

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + 4 Vitvinsglas från Iittala 299 kr. Köp nu!