Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Det nybyggda husets moderna och grafiska design bryter på ett effektfullt sätt av mot den omgivande grönskan. Fasaden är målad med lasyr från Jotun: Trebitt 643 Ljusgrå, och Tyrilin 1206 Svarthatten.
Det nybyggda husets moderna och grafiska design bryter på ett effektfullt sätt av mot den omgivande grönskan. Fasaden är målad med lasyr från Jotun: Trebitt 643 Ljusgrå, och Tyrilin 1206 Svarthatten.
Det nybyggda husets moderna och grafiska design bryter på ett effektfullt sätt av mot den omgivande grönskan. Fasaden är målad med lasyr från Jotun: Trebitt 643 Ljusgrå, och Tyrilin 1206 Svarthatten.
Det nybyggda husets moderna och grafiska design bryter på ett effektfullt sätt av mot den omgivande grönskan. Fasaden är målad med lasyr från Jotun: Trebitt 643 Ljusgrå, och Tyrilin 1206 Svarthatten. Foto: Anna Karlsson / Anna Karlsson

Jenni och Jonas ritade sitt drömhus: ”Blev precis så bra som vi tänkt”

Granne med skogen, nära Vänerns skärgård, ligger Jennis och Jonas nybyggda drömhus. Ett modernt formspråk, en samstämmig färgpalett och få detaljer ger den omgivande naturen utrymme även i hemmet.

Anna Bjelkholm

Både Jenni Strandberg och Jonas Vestlund är uppvuxna här i Värmland. Jennis barndomshem ligger på andra sidan skogsdungen och Jonas bodde en mil bort. De började i samma klass på mellanstadiet, och har hängt ihop som par mer än halva livet.

– Vi bodde länge i en lägenhet i Karlstad men började längta efter ett eget hus med trädgård. Min pappa hade mycket mark här och gav oss möjligheten att stycka av en tomt till vårt husbygge, berättar Jenni, och utvecklar:

– Vi tittade på mängder av hus och lusläste planlösningar. Planen började ta form i och med att jag hittade ett hus som hade takterrass, och sedan lades fler idéer till, och till slut hade vi komponerat färdigt vårt drömhus. En arkitekt hjälpte oss att slutföra ritningarna och därefter ansökte vi om bygglov.

Jenni och Jonas delar intresset för inredning och älskar sitt egendesignade hem. Foto: Anna Karlsson
En specialbeställd glasdörr med spröjs leder in till skafferiet där specerierna är prydligt förvarade i glasburkar, korgar och lådor. Foto: Anna Karlsson
Köket är ett modifierat Ikeakök, där paret låtit lackera om luckorna för att matcha inredningen. Kyl, frys och köksfläkt är inbyggda, bänkskivan är i betong. Den klassiska Moccamastern har fått sällskap av en mjölkskummare från Sjöstrands. Glasen på hyllan kommer från Ferm living. Foto: Anna Karlsson
Trappan är ett dekorativt inslag i interiören, trappräcket har Jenni och Jonas gjort själva. Foto: Anna Karlsson
Kökets rena och avskalade design passar väl med husets minimalistiska anda. Barstolar Zigzag, Hans K. I bakgrunden syns glasdörren som leder in till skafferiet. Avskärmat men samtidigt öppet. Foto: Anna Karlsson
På övervåningen ligger hemmets andra vardagsrum. Soffbordet har paret byggt själva, ovanför hänger en lampa från HK living. Loungestol Hee, Hay, stor puff i sammet från Jotex. Väggarna är målade i vitt, NCS-kod 0500-N, samt kulören Kalksten från Alcro. Foto: Anna Karlsson

Tomten är vackert belägen, omgiven av åkrar och ängar och ligger en kort promenad från Vänerns strandlinje, men den var skogbevuxen, så det första steget i husprocessen var att ta ner träden och gräva upp alla stubbar.

– Sedan började arbetet med grunden, allt från dränering och dagvatten till grusbädd, kantelement, armering, avlopp, golvvärme och slutligen gjutning, berättar Jonas.

Nio månader senare stod huset färdigt, och även om byggprocessen kantades av en del motgångar är Jenni och Jonas mycket nöjda med resultatet. Allra mest med valet av betonggolv, som även är husets grund.

– Vi bestämde oss för att slipa golvet enligt metoden ”bronze”, där enbart den översta betongen slipas, och lät sprickorna från gjutningen vara kvar för att ge ytan karaktär. På vissa ställen finns till och med avgjutningar av löv från björkarna som står runtomkring huset, som föll ned när betongen ännu var våt, säger Jenni.

Huset blev precis så bra som vi tänkt oss.

Entrévåningen har en öppen planlösning mellan kök, matsal och vardagsrum. En trappa upp ligger sovrum och ytterligare ett vardagsrum, samt den stora takterrassen som varit avgörande för husets utformning.

– Huset blev precis så bra som vi tänkt oss. Vi ångrar inget, men hade vi byggt huset i dag hade vi gjort vissa saker annorlunda. Det är några eluttag vi saknar och skafferiet hade kunnat vara större. Och man kan inte ha för många fönster, jag hade gärna haft både fler och större, säger Jenni.

Köket är ett modifierat Ikeakök. Bakom en glasdörr med svart spröjs finns ett stort skafferi, ett både praktiskt och stilfullt inslag i det minimalistiska köket.

– Vi har gjort egna täcksidor och socklar för att Ikeas täcksidor inte var tillräckligt breda, och sedan lämnade vi in luckorna på lackering, berättar Jonas.

Den öppna planlösningen på bottenvåningen ger stora ytor för socialt umgänge. I vardagsrummet står soffan Bellus från Em home, soffbordet är från Design of. De vita och grå kulörerna i rummet, med NCS-koderna 0500-N och 7500-N, återkommer i huset. Foto: Anna Karlsson
Betong, grus och trädäck avlöser varandra och skapar dynamik i trädgården. Gångpartierna och blomlådorna i betong har paret gjutit själva. Foto: Anna Karlsson
A room with a view. Det stora sovrummet på övervåningen har härligt kontakt med grönskan utanför. Hyllan kommer från Ikea och spegeln från Rusta. Foto: Anna Karlsson
Badrummet är klätt i microcement då det ruffa ytskiktet ger en levande känsla. Tvättstället är gjutet i betong och hyllorna är målade med kalkfärg. Badkar från Bathlife. Foto: Anna Karlsson / Anna Karlsson
Parets sovrum går i en varm mörkgrå färg, Illuminated Le Havre, från Nordsjö. Bakom sänggaveln finns en walk-in-closet och ett stort badrum. Foto: Anna Karlsson

Bänkskivan i köket är gjuten i betong, av samma företag som också klätt in badrummen i microcement.

– Vi valde microcement som ytskikt främst för att det är snyggt men också för att det känns levande, ingen vägg är den andra lik. Vi gillar det rena intrycket och slipper svårstädade kakelfogar, poängterar Jenni.

Paret vill tipsa om att planlösningen är viktig att lägga mycket tid på när man bygger ett hus.

– Planera gärna in möbleringen i detalj så att eluttagen hamnar på rätt ställen, sådant är svårt att ändra i efterhand. Att välja fönster med rätt proportioner och placering är också ett viktigt moment, dels för att slippa insyn men också för att få ut det bästa av utsikten. Utmaningen är att fönstren ska vara snyggt placerade på husets yttre men samtidigt harmoniera med planlösningen och rummens utformning, menar Jenni.

Att paret skapat ett hem skräddarsytt för just dem råder inget tvivel om. De är båda kreativa och händiga, och delar intresset för inredning och design.

– Att renovera tillsammans och ha ett hus där vi kunnat realisera våra idéer har blivit ett gemensamt intresse för oss. Vi har alltid något projekt i gång. Näst på tur är hallen som ska målas om och få en platsbyggd bänk, berättar Jenni.

LÄS MER: Hemma hos programledaren Farah Abadi: ”Varje rum ska sjunga!”

LÄS MER: Så gjorde inredaren om källaren till ett lyxigt badrum med tvättstuga

Se även: