Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
När det blev dags att bygga ut huset var det Pernilla själv som designade utbyggnaden. En vackert vitputsad tillbyggnad med ny huvudentré och en 17 meter lång veranda i amerikansk stil. Just verandan beskriver Pernilla som det bästa med huset. Här tillbringar hon och familjen mycket tid under sommarmånaderna.
När det blev dags att bygga ut huset var det Pernilla själv som designade utbyggnaden. En vackert vitputsad tillbyggnad med ny huvudentré och en 17 meter lång veranda i amerikansk stil. Just verandan beskriver Pernilla som det bästa med huset. Här tillbringar hon och familjen mycket tid under sommarmånaderna.
När det blev dags att bygga ut huset var det Pernilla själv som designade utbyggnaden. En vackert vitputsad tillbyggnad med ny huvudentré och en 17 meter lång veranda i amerikansk stil. Just verandan beskriver Pernilla som det bästa med huset. Här tillbringar hon och familjen mycket tid under sommarmånaderna.
När det blev dags att bygga ut huset var det Pernilla själv som designade utbyggnaden. En vackert vitputsad tillbyggnad med ny huvudentré och en 17 meter lång veranda i amerikansk stil. Just verandan beskriver Pernilla som det bästa med huset. Här tillbringar hon och familjen mycket tid under sommarmånaderna. Foto: Carolina Romare

Pernillas paradishus på Österlen: ”Den lantliga drömmen”

Med säker känsla för form och design har inredningsarkitekten Pernilla Engberg förvandlat familjens hus vid Stenshuvud på Österlen till ett vackert och vilsamt drömboende. Här finns gott om plats att leva och leka men också för en egen inredningsstudio och en livsstilsbutik fylld med handplockade varor.

Petra Aschberg

Det är snart 20 år sedan som Pernilla Engberg kom till nationalparken Stenshuvud söder om Kivik för första gången och blev helt tagen av naturen!

– Bokskogarna, de milsvida stränderna, det kuperade landskapet, äppellundarna och alla hagar med betande djur, det var magiskt, säger Pernilla.

Pernilla Engberg

Yrke: Inredningsarkitekt, driver inredningsstudion och livsstilsbutiken Engberg Interior Design.

Familj: Maken Anders, advokat, dottern Märtha, 7 år, och hunden Tilda som är en labradoodle.

Bor: I ett 300 kvm stort hus på Stenshuvud, söder om Kivik på Österlen, huset är byggt 1946 och tillbyggt 2018. Tomten är 2 200 kvadratmeter och grafiskt anlagd med grusgångar och en bokhäck runt om.

Instagram/hemsida: @engberginteriordesign, engberginteriordesign.se

Just nu: Arbetar jag med flera inredningsprojekt i Köpenhamn och har öppet i min butik på helgerna. Hemma ska jag och min dotter göra om i hennes rum och inreda med mönstrade textilier.

Den fem meter långa köksön delar av det stora rummet och är murad på plats av lättbetongblock som vitkalkats. Lamporna, KBH Lamp, är tillverkade av Køpenhavns Møbelsnedkeri. Foto: Carolina Romare
Inredningen är tidlös med möbler och naturmaterial som åldras vackert. Det stora matbordet av breda furuplank är ritat av Pernilla, stolar från 1960-talet i design av Børge Mogensen. Foto: Carolina Romare

Då bodde hon i Köpenhamn där hon utbildat sig till inredningsarkitekt, och hon reste mycket i sitt jobb med inredningsuppdrag för företag och privatkunder. Men Pernilla, som är uppvuxen på landet utanför Göteborg, hade börjat längta efter ett liv på landet.

– Jag kände att jag ville bo lantligt och kunna gå rätt ut i naturen så jag hade börjat titta på gårdar och hus i Sverige att åka till på helgerna, berättar Pernilla som i den vevan besökte en väninna som bodde just i trakterna kring Kivik.

Jag älskar att bo här, mer och mer för varje dag.

Och på den vägen är det för när Pernilla 2006 hittade ett litet egnahemshus från 1946 som låg helt fritt uppe på ett berg med utsikt slog hon till.

– Läget är helt fantastiskt, det här är den lantliga drömmen, med hästar, får, getter och kor runt knuten, granne med bokskogen och bara 20 minuters promenad ner till stranden, berättar Pernilla.

Dessutom finns det en handfull gårdsrestauranger i närheten.

– Jag älskar att bo här, mer och mer för varje dag, utbrister hon och skrattar.

Pernilla har specialdesignat hallens garderobsdörrar, dörrarna återkommer runtom i huset där de döljer allt från frys till tvättmaskin vilket skapar en sparsmakad och rofylld känsla. Foto: Carolina Romare
”Jag är ju inredningsarkitekt och inte van att rita hus så det blev en hel del skisser innan tillbyggnaden kändes helt rätt”, säger Pernilla. Foto: Carolina Romare

Det var alltså läget hon föll för, huset var däremot inte direkt ett drömhus, och i dag går det inte ens att föreställa sig att det sobra, luftiga och tidlösa hemmet en gång varit brunt och murrigt med plottriga rum, små fönster och heltäckningsmattor. Tomten var också helt igenvuxen av granar och tujor.

– Fast det var ingen annan som bjöd på huset och det var lagom stort för mig eftersom jag var singel på den tiden, säger Pernilla, som med sin långa erfarenhet som inredningsarkitekt egentligen bara såg möjligheter.

– Jag bodde fortfarande i Danmark då och där hade man börjat måla husen svarta, så jag tänkte att bara att måla om fasaden svart skulle ge huset mycket mer karaktär, förklarar hon.

Pernilla bytte även ut tegeltaket mot ett svart plåttak, satte in större spröjsade, vita fönster och tog bort granarna från tomten för att släppa in ljus och luft. Inne i huset revs samtliga väggar på nedervåningen och ersattes av en järnbalk som doldes i ett sänkt tak för att göra intrycket homogent. Resultatet blev ett enda stort, öppet rum på 60 kvadratmeter med murstock i mitten. Utifrån den murades en köksö på fem meter upp som delade upp rummet i matplats, vardagsrum med soffgrupp och bibliotek. På andra våningen öppnades taket till nock med frilagda takbjälkar och här byggdes ett sovrum, klädgarderob och badrum.

Det gamla egnahemshuset fick en helt annan karaktär när fasaden målades svart med nya spröjsade fönster i vitt. Foto: Carolina Romare
I det luftiga vardagsrummet finns en generös soffgrupp och ett gediget antikt soffbord från Tibet. Sofforna kan beställas i Pernillas butik, matta, Castle från Kasthall. Rutmönstrat konstverk av Gabor Palotai. Foto: Carolina Romare

Pernilla anlitade hantverkare som hjälpte henne att genomföra idéerna medan hon ritade allt in i minsta detalj för att undgå misstag eftersom hon själv oftast inte var på plats under bygget. Hon visste precis vilken känsla hon ville skapa, för henne är en vällyckad inredning sparsmakad men ändå varm och inbjuder till både samvaro och stillhet.

– Jag inreder alltid utifrån människan och allt är noga genomtänkt och utvalt för att fylla en funktion, förklarar hon.

Jag har varit väldigt konsekvent för då blir det rofyllt.

Många skulle nog säga att Pernillas inredningsstil andas skandinavisk minimalism, själv säger hon att hon inreder tidlöst och med stor materialkänsla. Att hon bott och arbetat i Danmark så länge påverkar henne så klart också. Hon beundrar dansk design och den danska fingertoppskänslan för kvalitet.

– Jag väljer texturer och naturmaterial som åldras vackert, det gäller allt från golv till textilier, lampor och möbler, förklarar hon.

Känslan för taktila material är också det som verkligen präglar huset, både det ursprungliga och den nya tillbyggnaden som stod klar 2018. Alla material är genomgående, de vitsåpade trägolven, kalkstensgolven i badrummen, de uppmurade och vitkalkade hyllorna i kök, badrum och vardagsrum, de liggande träpanelerna i taket, linnetextilierna och de tidlösa möbelklassiker från Norrgavel, Børge Mogensen med flera.

– Jag har varit väldigt konsekvent för då blir det rofyllt och jag har arbetat med naturfärger i olika nyanser i stället för med kontraster, förklarar hon.

”Det började egentligen som ett showroom för inredning men jag tycker att det är så roligt att hitta unika, vackra saker och att träffa alla kunder, så nu har jag öppet året runt”, säger Pernilla. Foto: Carolina Romare
I sin butik säljer Pernilla utvald design, som de vackra träpallarna från danska Form & Refine. Tavlan föreställer dottern Märtha och är Pernillas käraste ägodel, målad av Annika Warberg. Foto: Carolina Romare

Hemligheten bakom det vilsamma är också avsaknaden av dörrkarmar och lister liksom att all förvaring är dold. Garderober, skafferi, tvättmaskin, kylskåp … allt finns bakom samma typ av skåpsdörrar som Pernilla specialritat för huset.

Det var hennes höga krav på kvalitet som gjorde att hon också valde att själv rita utbyggnaden till huset, för att få det precis som hon ville. Hon och maken Anders hade just fått en liten dotter, Märtha, och testade att bo permanent i huset på Stenshuvud.

– Jag älskar ju att vara här och det finns väl inget bättre för barn än att växa upp på landet, och vi trivdes så bra att vi bestämde oss för att bygga till, förklarar Pernilla.

Det började egentligen som ett showroom för inredning.

Men att rita hus, vara byggherre och beställare, småbarnsmamma och driva företag på samma gång var en utmaning.

– Jag är ju inredningsarkitekt och inte van att rita hus så det blev en hel del skisser innan tillbyggnaden kändes helt rätt, berättar hon.

Genom att hon kopierade gavelfasaden på det gamla huset och placerade den vitputsade tillbyggnaden några meter förskjutet från östra hörnet fick den nya samlade huskroppen den enkelhet och symmetri som Pernilla eftersträvade. Samtidigt blev det en ny huvudentré under tak och en 17 meter lång veranda.

– Det är nog det som är bäst med hela huset, det är som en sådan där amerikansk veranda med tak där vi flyttar ut på sommaren, förklarar Pernilla.

Pernillas bästa inredningstips

Utgå från huset, inte från rådande trender och arbeta med husets arkitektoniska stil och inte emot.

Tänk i texturer och nyanser som hänger ihop, för att skapa en harmonisk inredning.

Inred utifrån familjens liv, vad tycker ni om? Gillar ni stora middagar, då ska ni ha ett stort matbord, gillar ni hemmamys ska ni ha en stor skön soffa och gillar ni matlagning så se till att skapa bra arbetsytor.

Skaffa ett stort matbord, det är mitt absolut bästa inredningstips, det blir husets hjärta med plats för middagar, pyssel och arbete utan att man måste städa undan.

Välj god kvalitet, för det betalar sig alltid i längden, köp nya eller gamla möbler av god kvalitet, för dem kan man alltid sälja för de har alltid ett andrahandsvärde.

Välj ett massivt trägolv om du har möjlighet. Det är vackert och skönt att gå på och du kan slipa det gång på gång och på så sätt förnya det när det behövs.

Det gamla skåpet i sovrummet kommer från en granne och målades om med svart kalkfärg. Svart- och beigerandiga linnelakan med härlig, tung lyster, Libeco. Foto: Carolina Romare
”Jag väljer texturer och naturmaterial som åldras vackert, det gäller allt från golv till textilier, lampor och möbler”, säger Pernilla. Foto: Carolina Romare

I tillbyggnaden, som är i två plan och delvis öppen till nock, finns vardagsrum, sovrum och badrum som ligger i fil. I bortre änden har Pernilla sin inredningsstudio och sedan några år även en liten livsstilsbutik. I butiken säljer hon möbler, kläder, textilier, keramik och annat som hon handplockat utifrån estetik, hantverk, materialkänsla och hållbarhet.

– Det började egentligen som ett showroom för inredning men jag tycker att det är så roligt att hitta unika, vackra saker och att träffa alla kunder, så nu har jag öppet året runt, säger hon.

Jag kommer aldrig att flytta härifrån!

Att bo och arbeta på samma plats är dessutom är en fantastiskt bra lösning för det blir så lustfyllt, tycker Pernilla. Något som rimmar med det härlighetstänk som så ofta driver henne som inredare, som att man ska unna sig en riktigt stor soffa med plats för hela familjen eller ett bord som är så gediget att det tål om barnen hoppar på det.

– Det ska vara skönt att leva, och det är det här, vårt hus inbjuder till att leva och leka och det älskar jag, säger Pernilla som numera är supernöjd med både läget och huset.

– Jag trodde att jag var en nomad men jag känner att det här är paradiset, jag kommer aldrig att flytta härifrån!

LÄS MER: Anna och Mårten köpte huset utan att ha sett det: ”Bilderna ljög inte”

LÄS MER: Jenni och Jonas ritade sitt drömhus: ”Blev precis så bra som vi tänkt”

LÄS MER: Hollywoodskådisen Annica Liljeblad visar upp sin sekelskiftesvilla 

Se även: