Foto: Vidipix

Drömvåning som bevisar att mörk inredning är det nya vita!

Sentimental? Nix! När inredningsarkitekten fick bestämma rök det mesta utom några väl valda klassiker. En kontrastrik färgsättning senare andas lägenheten nu dramatisk elegans.

Utgångspunkt: En 95 kvm vitmålad sekelskifteslägenhet, rik på stuckatur, med stora fönster och knarrande golv. Vackert. Klassiskt. Men lägenheten var nedgången och i behov av en renovering.

För Pia-Maria och Lars Christian var det viktigt att lägenhet skulle spegla deras personligheter.

Uppdrag: Ett hem med karaktär, lite tuffare men med de klassiska detaljerna kvar. En lägenhet med plats för fester och middagar. Resultat: En lägenhet som har blivit mer maskulin, uttrycksfull och lyxig. Pia-Maria Sjølie och pojkvännen Lars Christian Elvik är mer än nöjda. De bor i Homansbyen i Oslo sedan 2011, och med hjälp av en inredningsarkitekt har de fått till sitt hem precis så som de önskade.

Väggarna i matsalen är målade med färgen Minty breeze från Jotun. Foto: Vidipix
Foto: Vidipix

 Välkommen in. De gröna väggarna och den stora spegeln skapar dramatiska effekter. Den svarta marmorskivan som anpassats till Ikeaskåpen sätter direkt en lyxigare

prägel på möbeln.

– Rummens färgpalett är harmonisk och de mörkare tonerna ger en behaglig och exklusiv känsla och atmosfär. Och när vi eldar i kaminen – då kan jag slappna av totalt, säger Pia-Maria.

Inte nog med att stolarna är sköna, de är viktiga för det visuella intrycket.
Dämpade färgnyanser skapar både elegans och en inbjudande stämning i vardagsrummet. Foto: Jorunn Tharaldsen
Vägg, förvaringsbänk och tavellister från Ikea – allt i enhetligt svart för ett sammanhållet och exklusivt uttryck. Ljust golv, vitt tak och den överdimensionerade vita lampan från Foscarini ger snygg kontrastverkan. Konst och fotoböckerna bildar dekorativ tavelvägg. Foto: Vidipix

– Jag älskar att fylla lägenheten med familj och vänner. Matsal och kök inbjuder till middagar långt fram på småtimmarna. Inte nog med att stolarna är sköna, de är viktiga för det visuella uttrycket. Det första man möts av när man kommer in i lägenheten är nämligen stolarna som en häftig detalj bakom glasdörrarna. Under renoveringen var det bara matsalsbordet i ek, soffan och Arne Jacobsens fåtölj Ägget som fick vara kvar.

De mörka tonerna ger en behaglig och exklusiv känsla.
Sovrummet har samma känsla som ett lyxhotell. Heltäcknings­mattan är skön att landa fötterna på, en kall vintermorgon. Smart ­skoförvaring i ena hörnet. Foto: Vidipix
Väggen bakom kaminen har fått samma svarta nyans som kaminen, och får de vita blommorna att framträda på ett läckert sätt. Foto: Vidipix
Platsbyggd förvaring för skor vackra som smycken. Foto: Vidipix

– För mig var det faktiskt befriande, säger Pia-Maria. Jag är inte så sentimental när det handlar om saker. Arvegods och det som har ett affektionsvärde är en sak, det har vi självklart behållit. Men att förnya sig ger energi och därför säljer jag eller skänker gärna bort saker när jag vill köpa något nytt. Läs mer: Roy Fares öppnar dörren till sitt sekelskifteshem När Pia-Maria såg framför sig en mörk matsal hade den inredningsarkitekt paret anlitat övertygande motargument. Främsta anledningen att låta matsalen förbli ljus var att de mörka effekterna skulle komma fram tydligare, både i matsalen och i de anslutande rummen. Hallen som målades i samma mörka färg som i vardagsrummet, blev paret väldigt nöjd med.

Det mörka taket i kombination med de mörka väggarna i hallen ger en känsla av oändlighet. Foto: Vidipix

– När vi kom hem samma dag det var färdigmålat kändes det som att vi kom in i en mörk tunnel. Jag kommer ihåg att jag hade svårt att förstå hur det skulle kunna bli bra, men några dagar senare var belysningen monterad och då såg vi det: taket kändes oändligt, säger Pia-Maria.

Bakom det sänkta taket doldes ornament du bara kan drömma om.
Fåtöljen Ägget av Arne Jacobsen är en av få möbler som behölls när lägenheten reno­verades. Färgen på skinnet gör sig fint till de mörka Foto: Vidipix

nyanserna. Det lilla ­bordet är från Eske. Väggdekoration i form av ett halssmycke är köpt på Kremmer­huset.no.

– Något av det mest spännande med renoveringen var när vi bestämde att ta bort det sänkta taket i sovrummet. Det blev inte bara högre i tak men bakom hade dolts en vacker, men sliten, stuckatur och ornament du bara kan drömma om. Det var fantastiskt.

Arr: Ida Lundqvist 

Text: Cecilia Von Mentzer

Foto: Jorunn Tharaldsen