Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Sköna hem i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Inredning med doft av New York

Musikalartisten Hanna Lindblad älskar New York nästan lika mycket som sång och dans. En fototapet på Manhattan satte tonen för hela trean på Söder.

Hanna Lindblads föräldrar i Motala köpte bostadsrätten på Söder år 2000, för att deras döttrar skulle ha någonstans att bo när de pluggade och jobbade i Stockholm. Hanna hade just gått ut Balettakademin i Göteborg och börjat sin sång- och danskarriär, som senare lett till huvudroller i succémusikaler som Sugar och Singin’ in the rain och medverkan i Melodifestivalen.

– Under flera år bodde vi upp till sex personer på 73 kvadrat. Jag och storasyrran Lina var extramammor åt vår elva år yngre syster Ellen. Dessutom hade vi inneboende! Jag och Ellen sov i en våningssäng i sex år. Helt galet, men kul hade vi.

– Sedan skaffade Lina pojkvän, fick en bebis och flyttade. 2009 var det bara Ellen och jag kvar. Då tyckte vi att det var dags att fräscha upp och göra lägenheten mer personlig. Det var visserligen nyrenoverat när vi flyttade in, men med alla som bott här hade det blivit visst slitage … 

Köket var prioritet ett. Det var redan integrerat med vardagsrummet, men byggt i L-form. Hanna ville ha ett öppnare, roligare kök där man både kunde umgås och laga mat. Intensiv köksjakt vidtog, men det var Studio A hon fastnade för, hemma på sin egen gata. Där jobbade då arkitekten och designern Jenny Askenfors, som också har egna firman Bofink. 

– Jenny tog fram den ena häftiga idén efter den andra. Jag ville att det skulle vara i samma anda som min favoritstad New York, ”cleant” utan att vara sterilt. Jag hade redan en fototapet på Manhattans skyline på fondväggen i stora rummet, och den utgick vi ifrån. Skyskrapornas rutmönster återkommer inte bara i kökskakel och skåp utan i hela lägenheten.

För två år sedan flyttade lillasyrran, och Hanna blev ensam kvar med mopsen Daphne.

– Fondväggen bakom sängen kaklade jag själv i vitt med svart fog, och till sist lade jag in en vit ullmatta som Daphne fullkomligt älskar.

– Det är urkul att renovera, jag är inte rädd för att få flytspackel under naglarna. Artisteriet kan vara lite flummigt, det är svårt att mäta sång och dans. När man sätter kakel ser man ett konkret resultat.

Läs mer och se fler bilder i Sköna hem nr 3, 2013.