Foto: Helén Pe

Inredaren tipsar: Så får du lägenheten att kännas större

Hur får man en tvåa att kännas stor, praktisk och inbjudande? Inredaren Sophia Björnsdotter berättar hur hon fick sina 54 kvadratmeter att bli en elegant cityoas.

Lägenheten ligger i centrala Stockholm, i ett hus byggt under senare delen av 1800-talet. En utmaning för innehavaren, inredaren Sophia Björnsdotter, var att lägenheten ligger på bottenplanet, har fönster bara åt ett håll, och därför kan upplevas som mörk. En stor fördel däremot var takhöjden på 3,40 meter, som ger hemmet dess tidstypiska charm och rymd.

Bord från Minotti, ljusstake och brevpress, Oscar & Clothilde, burk, H&M Home. Matta, The rug company. Howardsoffa med pläd och kuddar från Bohem (i samma tyg som pallen), mörkblå kuddar, H&M Home. Foto: Helén Pe
Sophia har skapat ”vardagsrumskänsla” i köket med hjälp av belysningval och knoppar. Kök och matbord från Ikea, med blanka marmorskivor från Diapol. Kran, Tapwell, lampor, Rowan. Stolar, Mio. Fotokonst med James Bond (Roger Moore), köpt på nätet. Foto: Helén Pe
Tavlan, som mäter 150x150 cm, har Sophia målat. Drinkvagnen är ett 50-kronors loppisfynd. Lampfot, Kamelo, lampskärm, Oscar & Clothilde. Karmstol i tyg från Bohem. Foto: Helén Pe
Hallens panel är nytillverkad i gammal stil och har en liten hylla för smått och dekorativt. Sideboard i valnöt, Ikea Stockholm. Lampfot och skinnmatta, Zara home, skärm från Bohem. Glaskupa, Granit. Foto: Helén Pe
Inredaren Sophia Björnsdotter älskar att vara hemma, och att hjälpa andra att också kunna känna likadant. Foto: Anne Nyblaeus

Så här inredde Sophia Björnsdotter för att få lägenheten att se större ut:

1. Visa och dölj:

Sophia valde att flytta dörröppningen in till sovrummet, så att man inte ser sängen direkt från hallen.

– Det gör att man upplever att lägenheten ”fortsätter”, när man inte ser någon säng, säger hon. Samtidigt blev även fönstret i sovrummet synligt från hallen, och efter att ha tagit bort en vägg från köket och ersatt den med den svarta ”kub” som nu snyggt döljer kyl och frys, ser man nu alla lägenhetens fönster från hallen, och 3–4 fönster oavsett var man befinner sig i hemmet.

2. Bevara själen:

För att förstärka lägenhetens gammaldags charm satte Sophia upp en ny väggpanel i originalstil. Hon slipade också upp och gjorde golven ljusare.

– En gammal parkett får ett modernt uttryck med en ljus ton och vitpigmentering.

3. Arbeta med färg:

Sophia har använt samma färg på väggar, trädetaljer och i taket, en fjäderfärgad gråbeige som är ljus och varm.

– En enhetlig färg på vägg och tak gör takhöjden mindre markerad. Det ger en känsla av att lägenheten är mycket rymligare än vad den är, och är något som fungerar även i hem med lägre takhöjd. Det svarta köket plockar jag upp i svarta detaljer i hallen, så att det första intrycket man får när man kommer in är att allt hänger samman.

4. Sammanhållet tema:

– Jag har använt likadana knoppar till hallbyrån och i köket, och likadan marmor på bänkskivan i köket och matbordet, för att göra köket mer ”vardagsrumsligt”. På samma sätt återkom - mer de mönstrade textilierna i vardagsrummet även i sovrummet – några teman får genomsyra hemmet.

5. Belysning för alla tillfällen:

– I köket har jag inte valt någon klassisk köksbelysning, utan armaturer som ger bra belysning men känns mer som en del av vardagsrummet. Små, diskreta spotlights i taket får lysa upp detaljerna. Och självklart går allt att dimra, det är ett billigt, enkelt knep för att kunna ha en mysig middagsbelysning och en bra arbetsbelysning i ett.

6. Klassiska val:

– Jag väljer tidlösa möbler, och byter ut kuddar, plädar och va - ser efter årstid och humör. Det blir både ekonomiskt och miljö - mässigt hållbart. Att blanda material är viktigt för känslan! Marmor, mässing, valnöt, glas – mixen gör hemmet trevligt och levande.

7. Tänk stort:

Våga ta ut svängarna med stora föremål, trots att ytan är liten.

– I mitt vardagsrum hänger en tavla som är 150 centimeter både på bredden och höjden. Den ger en nästan pampig stämning, som också bidrar till att ytan upplevs som större.

LÄS MER: Compact living – 5 smarta stiltips för luft och harmoni på en liten yta

LÄS MER: Inredningsguide: Så fixar du en snygg och inbjudande hall