Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Familjen gillade den traditionella arkitekturen som samtidigt kändes kreativ och modern. ”Första gången det var till salu missade vi det, men när det kom ut på marknaden igen några år senare slog vi till och köpte det direkt på visningen”, säger Thérése.Familjen gillade den traditionella arkitekturen som samtidigt kändes kreativ och modern. ”Första gången det var till salu missade vi det, men när det kom ut på marknaden igen några år senare slog vi till och köpte det direkt på visningen”, säger Thérése.Familjen gillade den traditionella arkitekturen som samtidigt kändes kreativ och modern. ”Första gången det var till salu missade vi det, men när det kom ut på marknaden igen några år senare slog vi till och köpte det direkt på visningen”, säger Thérése.
Familjen gillade den traditionella arkitekturen som samtidigt kändes kreativ och modern. ”Första gången det var till salu missade vi det, men när det kom ut på marknaden igen några år senare slog vi till och köpte det direkt på visningen”, säger Thérése. Foto: Carolina Romare

Inredaren Thérèse fann lugnet i fiskebyn: ”En komplett sommaridyll”

Sommar, hav och klassiska strandvillor har inspirerat till inredningen i Thérése Trolle Steiens fritidsvilla i nordskånska Arild. Här står semester, avkoppling och fritidsnöjen i centrum, i både tillvaron och inredningen.

– Så länge jag kan minnas har jag i någon form tillbringat somrarna här på Kullahalvön, säger hon.

På Skäldervikens vatten guppar segelbåtarna stilla fram längs en dramatisk kustlinje. Det klara vattnet möter brant sluttande klippor där fårhagar, stränder och pittoreska byar avlöser varandra. Inredaren Thérèse Trolle Steien sökte lugnet åt sig och sin familj – maken Victor och sönerna Harald, 5, och Otto, 3 år – och fann det i den gamla fiskebyn Arild på Kullahalvöns norra kust.

– Som barn hade vår familj sommarhus i Viken, och numera har min pappa hus här i Arild. När vi besökte honom hände det att vi gick förbi det här huset medan det byggdes, och vi tyckte alltid att det såg väldigt fint ut, säger Thérèse.

 

Inredaren Thérése Trolle Steien med sönerna Harald och Otto.Inredaren Thérése Trolle Steien med sönerna Harald och Otto.Inredaren Thérése Trolle Steien med sönerna Harald och Otto.
Inredaren Thérése Trolle Steien med sönerna Harald och Otto. Foto: Carolina Romare
Arild är sedan många hundra år tillbaka ett fiskeläge, och traditionen lever kvar. Hit hittade turisterna redan i mitten av 1800-talet och har sedan dess varit en populär tillflyktsort sommartid.Arild är sedan många hundra år tillbaka ett fiskeläge, och traditionen lever kvar. Hit hittade turisterna redan i mitten av 1800-talet och har sedan dess varit en populär tillflyktsort sommartid.Arild är sedan många hundra år tillbaka ett fiskeläge, och traditionen lever kvar. Hit hittade turisterna redan i mitten av 1800-talet och har sedan dess varit en populär tillflyktsort sommartid.
Arild är sedan många hundra år tillbaka ett fiskeläge, och traditionen lever kvar. Hit hittade turisterna redan i mitten av 1800-talet och har sedan dess varit en populär tillflyktsort sommartid. Foto: Carolina Romare
Den viktigaste inspirationen till hemmet är semesterkänsla. Blir det fläckar på den vita soffan är det bara ett tecken på en skön sommar enligt inredaren.Den viktigaste inspirationen till hemmet är semesterkänsla. Blir det fläckar på den vita soffan är det bara ett tecken på en skön sommar enligt inredaren.Den viktigaste inspirationen till hemmet är semesterkänsla. Blir det fläckar på den vita soffan är det bara ett tecken på en skön sommar enligt inredaren.
Den viktigaste inspirationen till hemmet är semesterkänsla. Blir det fläckar på den vita soffan är det bara ett tecken på en skön sommar enligt inredaren. Foto: Carolina Romare

I den lilla byn Arild har man fiskat sill sedan medeltiden, och så tidigt som under mitten av 1800-talet hittade turisterna hit. Byn blev ett populärt tillhåll för såväl kungligheter och aristokrater som författare och 1900-talets främsta svenska och danska konstnärer.

Idag är många av de gamla fiskarhusen bevarade som ger en pittoresk känsla till byn.

– Jag tycker mycket om den äldre bebyggelsen, men för oss var det bra att huset var helt nybyggt. Det kräver minimalt underhåll och tillåter oss att bara kunna stänga dörren och åka härifrån när semestern är över, säger Thérése.

Den danska arkitekten som 2015 ritat huset, vilket familjen köpte 2018, hade utformat det enkelt, som gjort för lata sommardagar. Det är byggt i en traditionell stil med mer än en modern twist; en romantisk fasad av liggande brädor, zinktak och spröjsade fönster möter en interiör med betonggolv, en anslående rymd och ett minimalistiskt kök centrerat runt en stor köksö.

Köket är fantastiskt med sin stora köksö och med plats för många gäster. Till vardags jobbar vi båda väldigt mycket, och när vi är här njuter vi av att laga mycket och god mat, från grunden och utan stress.
Köket har tre högskåp och en väl tilltagen köksö som rymmer allt från köksho och diskmaskin till porslin och besticklådor.Köket har tre högskåp och en väl tilltagen köksö som rymmer allt från köksho och diskmaskin till porslin och besticklådor.Köket har tre högskåp och en väl tilltagen köksö som rymmer allt från köksho och diskmaskin till porslin och besticklådor.
Köket har tre högskåp och en väl tilltagen köksö som rymmer allt från köksho och diskmaskin till porslin och besticklådor. Foto: Carolina Romare
”Inredningen är en blandning av sådant vi kände att vi verkligen ville ha – som matbordet från Dis inredning, matstolarna Girón från Sol & luna och de uppsydda gardinerna med tyg från GP & J Baker, Baker lifestyle och Jane Churchill”, säger Thérése Trolle Steiens.”Inredningen är en blandning av sådant vi kände att vi verkligen ville ha – som matbordet från Dis inredning, matstolarna Girón från Sol & luna och de uppsydda gardinerna med tyg från GP & J Baker, Baker lifestyle och Jane Churchill”, säger Thérése Trolle Steiens.”Inredningen är en blandning av sådant vi kände att vi verkligen ville ha – som matbordet från Dis inredning, matstolarna Girón från Sol & luna och de uppsydda gardinerna med tyg från GP & J Baker, Baker lifestyle och Jane Churchill”, säger Thérése Trolle Steiens.
”Inredningen är en blandning av sådant vi kände att vi verkligen ville ha – som matbordet från Dis inredning, matstolarna Girón från Sol & luna och de uppsydda gardinerna med tyg från GP & J Baker, Baker lifestyle och Jane Churchill”, säger Thérése Trolle Steiens. Foto: Carolina Romare
Utrymmet under trappan har tagits tillvara i en platsbyggd hylla med rum för både böcker och dekorativa bruksföremål.Utrymmet under trappan har tagits tillvara i en platsbyggd hylla med rum för både böcker och dekorativa bruksföremål.Utrymmet under trappan har tagits tillvara i en platsbyggd hylla med rum för både böcker och dekorativa bruksföremål.
Utrymmet under trappan har tagits tillvara i en platsbyggd hylla med rum för både böcker och dekorativa bruksföremål. Foto: Carolina Romare

Rummens proportioner är väl genomtänkta, varken för små eller för stora, och varje skrymsle utnyttjas för förvaring. En öppen bokhylla har platsbyggts under trappan som förenar husets två våningsplan.

– Den blir både en fin fond åt köket och en praktisk förvaring åt bruksföremål, säger Thérése.

Arkitekturens balansgång mellan traditionellt och modernt har Thérése byggt vidare på i inredningen som fått såväl moderna designklassiker i läder, som rotting och romantiska textilier som andas sommar, strand och semester.

Mycket av inspirationen har jag hämtat ur det jag generellt förknippar med sommar. Som traditionella sommarhus och den ikoniska stilen i New England och Hamptons.
På husets baksida byggde familjen en terrass som löper längs hela fasaden. Möblemanget kommer från Artwood.På husets baksida byggde familjen en terrass som löper längs hela fasaden. Möblemanget kommer från Artwood.På husets baksida byggde familjen en terrass som löper längs hela fasaden. Möblemanget kommer från Artwood.
På husets baksida byggde familjen en terrass som löper längs hela fasaden. Möblemanget kommer från Artwood. Foto: Carolina Romare
Tygservetter från Svenskt tenn och servettringar från Newport på tallrikar ur Piero Fornasettis serie Pesci, från 1955.Tygservetter från Svenskt tenn och servettringar från Newport på tallrikar ur Piero Fornasettis serie Pesci, från 1955.Tygservetter från Svenskt tenn och servettringar från Newport på tallrikar ur Piero Fornasettis serie Pesci, från 1955.
Tygservetter från Svenskt tenn och servettringar från Newport på tallrikar ur Piero Fornasettis serie Pesci, från 1955. Foto: Carolina Romare

Den allra viktigaste inspirationen har varit allt det som för hela familjen skapar semesterkänsla. Här är det fokus på semester, nöje och avkoppling, och det ska återspeglas i inredningen. Blir det fläckar på soffan ses det bara som ett minne av en skön sommar. En inredning som reflekterar de enkla och lustfyllda dagarna här, och som familjen fyller med tennis, segling, strandpromenader och matlagning med goda vänner.

– Här på Kullahalvön finns det så mycket som tilltalar oss. I Arild har vi bad, segling, vänner och tennis, och en kort utflykt bort kan vi handla närodlat från den lokala grönsaksbonden, köpa färsk fisk och skaldjur från den lokala fiskaren, besöka idylliska restauranger eller njuta av naturen på Kullaberg och Nimis. En komplett sommaridyll, tycker vi.

Det nybyggda huset i New England-stil fick en modern twist med ett stramt zinktak.Det nybyggda huset i New England-stil fick en modern twist med ett stramt zinktak.Det nybyggda huset i New England-stil fick en modern twist med ett stramt zinktak.
Det nybyggda huset i New England-stil fick en modern twist med ett stramt zinktak. Foto: Carolina Romare
Möblerna från Ikea har Thérése klätt om i nya tyger. ”Gör dem lite unika och intressanta”, säger hon.Möblerna från Ikea har Thérése klätt om i nya tyger. ”Gör dem lite unika och intressanta”, säger hon.Möblerna från Ikea har Thérése klätt om i nya tyger. ”Gör dem lite unika och intressanta”, säger hon.
Möblerna från Ikea har Thérése klätt om i nya tyger. ”Gör dem lite unika och intressanta”, säger hon. Foto: Carolina Romare
Romantiska toner i gästrummet som fått gardiner från G P & J Baker, sängkappa från Mille notti och bänk från Zara home. Plädar från Norrgavel och Zara home.Romantiska toner i gästrummet som fått gardiner från G P & J Baker, sängkappa från Mille notti och bänk från Zara home. Plädar från Norrgavel och Zara home.Romantiska toner i gästrummet som fått gardiner från G P & J Baker, sängkappa från Mille notti och bänk från Zara home. Plädar från Norrgavel och Zara home.
Romantiska toner i gästrummet som fått gardiner från G P & J Baker, sängkappa från Mille notti och bänk från Zara home. Plädar från Norrgavel och Zara home. Foto: Carolina Romare

LÄS MER: Paulinas etta förvandlades till fyra: ”Vårt happy place” 

LÄS MER: Leila Lindholm: ”Valt att investera extra i vårt hem” 

LÄS MER: Inred uteplatsen som ett rum – knepen som lyfter altanen 

Se även: