Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
”För mig är det viktigt att börja på ett nytt oskrivet blad och fylla det med egna idéer”, säger Caroline Ek om sitt eget hem.
”För mig är det viktigt att börja på ett nytt oskrivet blad och fylla det med egna idéer”, säger Caroline Ek om sitt eget hem.
”För mig är det viktigt att börja på ett nytt oskrivet blad och fylla det med egna idéer”, säger Caroline Ek om sitt eget hem.
”För mig är det viktigt att börja på ett nytt oskrivet blad och fylla det med egna idéer”, säger Caroline Ek om sitt eget hem.

Inredaren Caroline Ek rev för att bygga upp: ”Var en galen period”

– Färg, form och material är som musik för mig, säger inredaren Caroline Ek. 

Hennes eget hem är som en dramatisk, klassisk symfoni – med djärvt moderna inslag hon själv komponerat.

Hon är en energisk och kreativ person som inte tycker om att stagnera. Med jämna mellanrum görs små förändringar för att variera uttrycket hemma. Grått, svart och vitt är grundfärger hon gärna återkommer till, och självklart är det främst hennes egna möbler som står i centrum. Välkommen till 1940-talsvillan på Lidingö utanför Stockholm där inredningsdesignern och möbelformgivaren Caroline Ek bor tillsammans med sin familj.

– När vi bestämde oss för att flytta till Lidingö gick allt väldigt fort, berättar Caroline. Jag är otålig till naturen, såg omedelbart den stora potentialen och visste direkt att jag ville ha huset. Framförallt var det takhöjden och fönsterluckorna på framsidan som fick mig på fall. De gav mig en känsla av Frankrike eller Italien.

Grå linnegardiner ramar in salongen och skapar en ombonad atmosfär. I förgrunden ett runt metallbord designat av Caroline Ek och två ärvda stolar som fått ny zebrarandig klädsel. Matbordet är från en av hennes tidigare arbetsplatser, Bohem, och stolarna kommer från Kartell. Rampen med lampor över bordet är från Rubn. Foto: Anne Nyblaeus
Salongen i Carolines hem har tre meter i takhöjd och var en av anledningarna till att Caroline bestämde sig för Lidingövillan. Foto: Anne Nyblaeus
Bredvid sofforna, ett luftigt och lättplacerat sidobord designat av Caroline Ek. Golvampan är från Rubn. Foto: Anne Nyblaeus
Några få rödorange detaljer avtecknar sig tydligt mot hemmets genomgående färgskala i vitt, svart och grått. Foto: Anne Nyblaeus

Huset är i gråvit betong, och här finns en mysig trädgård. Det ligger dessutom centralt och nära till de två döttrarnas skolor.

– Det första vi gjorde när vi flyttade in var att riva ner – för att återigen bygga upp. Jag var gravid och det var en galen period, men när jag bestämt mig för något är jag svår att stoppa. För mig är det viktigt att börja på ett nytt oskrivet blad och fylla det med egna idéer. Så vi rev väggar, skalade av, öppnade upp ytor och höjde trapphallen.

Caroline Ek samlar på ljusstakar. Foto: Anne Nyblaeus
Vitrinskåpet är ärvt, det har Caroline låtit måla i svart. Foto: Anne Nyblaeus
Favoritljusstakar i kristallglas och Catharina Seth Anderssons vas Dagg, Svenskt tenn. Foto: Anne Nyblaeus

Carolines hem har en eklektisk inredningsstil med en blandning av moderna möbler och ärvda. Och naturligtvis hennes egendesignade soffbord och sidobord i tunna och luftiga stålkonstruktioner.

– Jag tycker om att skapa dramatik och djärva kontraster. Djurpälsmönstrade textilier är ett återkommande element i min inredning. I vardagsrummet lät jag måla en fondvägg i svartblått som ger rummet en starkt personlig prägel. Jag tycker inte om skrikiga färger utan håller mig i en färgskala som har svärta och som funkar bra med grått, svart och vitt. Jag gillar att blanda mjukt och hårt, ljust med mörkt. Det ska kännas spännande och gärna lite bombastiskt. Mellanmjölk är inte min melodi.

Matsalen ramas in av eleganta grå gardiner från tak till golv vilket accentuerar den generösa takhöjden. Bordet har hängt med Caroline från ett tidigare arbete i inredningsbutiken Bohem och stolarna är från Kartell. ”Jag älskar att blanda stilar och tycker om att inreda med kontraster, speciellt mellan mörkt och ljust, men även kontraster i material.” Foto: Anne Nyblaeus
Kök från Ikea med vita fronter, och beslag som lämnats in hos en sadelmakare för att få ny look. Bänkskiva i infärgad massiv ask. Foto: Anne Nyblaeus
Kökets matgrupp med bord och stolar är Caroline Eks egen design. Med granitkeramikplattor på golvet har Caroline velat tillföra en industriell känsla. Taklampa från Svenskt tenn. Foto: Anne Nyblaeus

En favoritmöbel är det svarta skåpet, fyllt av glas, i vardagsrummet, som hon ärvt efter sin farmor. Det är i mahogny, men Caroline bestämde sig för att måla det svart vilket gav skåpet ett helt nytt uttryck.

En annan favorit är föremål med höjd – hon samlar exempelvis på ljusstakar i olika former och gärna i kristall.

I köket lades granitkeramikplattor i grått. För att göra övergången till vardagsrummets ekparkett mjukare grålaserades och tonades parketten. Det är så här Caroline ofta arbetar; hon blandar material och låter dem flyta ihop i samma toner. I köket har Caroline också designat matgruppens stolar med metallunderreden och bord med marmorskiva.

– Jag startade min inredningsfirma 2009, med uppdrag för både offentliga och privata miljöer. Det hände ofta att jag inte hittade möbler som passade mina inredningsprojekt vilket var väldigt frustrerande. Bland annat letade jag efter snygga, lätta möbler som sidobord, avställningsbord och soffbord.

Sovrummet är sparsmakat inrett, men med en stor generös säng. Sänggaveln har klätts med ett zebrarandigt tyg från Brunschwig & fils.Det kopparbruna sängbordet är Carolines egen design. Foto: Anne Nyblaeus
Caroline tyckte att det var svårt att hitta lättplacerade småbord och började därför formge egna möbler. Foto: Anne Nyblaeus

Så Caroline började skissa på egna möbelidéer. Ett frö såddes till att skapa en egen möbelkollektion, och det var så Coco collection kom till.

– Jag fick kontakt med en möbelproducent i Småland som visade mig hur produktionen går till. Och hur vissa problem kunde lösas med de möbler jag hade designat. Det blev många turer ner till producenten, och jag lärde mig mycket under den tiden. När min kollektion äntligen blev klar ställde jag ut på Formexmässan. Det var väldigt nervöst, men mottagandet blev över förväntan bra!

Inredaren och möbelformgivaren Caroline Ek bor i en villa på Lidingö med sin familj. Foto: Anne Nyblaeus

Under ett par år rullade produktionen på ordentligt, men sedan kom covid med förändrade förutsättningar, och Caroline stod plötsligt vid ett vägskäl.

– Jag satte mitt företag på paus och blev anställd på möbelbutiken Nordiska galleriet. Det var en otroligt spännande och lärorik period som även skapade nya förutsättningar för mig som inredare. I dag arbetar jag på italienska Minotti – ett möbelföretag jag verkligen kan identifiera mig med.

Möbelformgivningen är inget Caroline har övergett.

– Mitt företag finns med mig hela tiden. Något som med tiden blivit ännu viktigare och intressantare i mitt arbete är att ha ett holistiskt tänk. Färg, form och material är som musik för mig: Komponenterna måste vara i balans för att det ska bli en skön harmoni. Det är först då ett hem blir verkligt personligt och inte bara en snygg kuliss.

Styling: Linda Perini

Se även: