Så får Fanny till den lantliga charmen – inne och ute

Fanny och Tomas letade hus i två år innan de hittade vad de sökte. En enplansvilla med fritt läge i natursköna Älvsbyn, även kallat Norrbottens pärla. Tillsammans har det kreativa paret skapat ett vackert hem och en lummig trädgård där Fanny får utlopp för sitt stora intresse för blommor.

Birgitta Lindvall Wiik

Mot fasaden på baksidan av Fannys och Tomas hus i Älvsbyn ståtar en ovanlig syn så här långt norrut i Sverige: ett gäng blommande stockrosor som Fanny sått från frö och lyckats övervintra trots att familjen bor bara några mil söder om Boden i Norrbotten, där växtzonen rör sig mellan 6 och 7.

– Jag älskar stockrosor men jag misslyckades med övervintringen på första försöket, andra gången gick det bättre fast de blommade inte, men nu står de i full blom, säger Fanny stolt.

Hos Fanny och Tomas började sommaren redan när snötäcket fortfarande låg tungt på tomten. Då väcktes dahliaknölarna ur sin vinterdvala och då började Fanny förså noga utvalda blomfröer för blommor är hennes stora passion.

– Jag ser till att odla blommor som jag kan plocka och göra fina sommarbuketter av, förklarar Fanny som alltid har färska blommor på borden hemma, oavsett årstid.

På husets baksida har Tomas och Fanny byggt ett stort, generöst trädäck med plats för en härlig sittgrupp i bambu från Jakobssons Möbler. Parasoll från Mimou. Foto: Tomas Bergman
Det vackra linneskåpet har Fanny köpt på Ett hus blir ett hem. På det antika slagbordet prunkar en pelargon Foto: Tomas Bergman
Blommor är Fannys stora passion. Hon odlar massor av sommarblommor i sin trädgård för att kunna plocka in och göra vackra buketter av. Foto: Tomas Bergman
När köket renoverades togs överskåpen bort för att det skulle kännas rymligare och väggen kläddes med pärlspont. Foto: Tomas Bergman

Fanny Öberg & Tomas Olovsson

Ålder: Fanny är 30 år och Tomas är 32 år.

Yrke: Fanny jobbar i en inredningsbutik och i en blomsterhandel samt är stylist och fotograf och driver Instagramkontot @fannyob. Tomas är ventilationsmontör.

Familj: Philippa, 4 år, och Billy, 7 månader.

Bor: I ett lösvirkeshus från 1974 i Älvsbyn, cirka 5 mil sydväst om Boden, i Norrbottens län, boytan är 132 kvm med fem rum och kök samt ett inglasat uterum. Flyttade in 2015.

Just nu: Ska vi bygga vidare på vår oas på baksidan av huset, kanske gräva en ny rabatt och skaffa fler trädgårdsmöbler så att vi får fler härliga sittplatser i trädgården.

 

Jag använder blommor som en morot. När jag har städat huset får jag plocka eller köpa en bukett

– Det finns inget enklare knep för att skapa hemtrevnad, och jag använder blommor som en morot. När jag har städat huset får jag plocka eller köpa en bukett, säger Fanny och visar vasen på soffbordet med rosenskära och daggkåpa från trädgården.

Fanny kommer från en stor familj med mycket kärlek till odling och blommor, både hennes mamma och storasystrar har drivit blomsterhandel. Hon har sex syskon som alla bor i Älvsbyn och de flesta delar samma intresse för både odling och inredning.

Vi är en tajt syskonskara och tittar ofta in hos varandra. Mina sex syskon har sammanlagt fjorton barn

– Vi är en tajt syskonskara och tittar ofta in hos varandra. Mina sex syskon har sammanlagt fjorton barn, jag blev moster redan som fyraåring, berättar Fanny och skrattar.

Tidigare fanns en liten vägg som skilde kök från vardagsrum, nu är det bara köksön, som Tomas har byggt, som avgränsar utrymmena. Foto: Tomas Bergman
Uteköket har Tomas snickrat och gjutit från grunden. På den infällda grillen lagas mycket mat under sommarhalvåret och här bakas även pizza på ett pizzastål som kan läggs på grillen. Foto: Tomas Bergman
Svalkande citronvatten serveras i en karaff från Newport och i gamla glas. Bricka, H&M Home Foto: Tomas Bergman
Det stora matbordet har Fanny och Tomas byggt själva, stolar från Ellos och korgstolar från Afroart. Tapet, Chrysanthemum Toile, från William Morris & Co. Foto: Tomas Bergman

Nu har Fanny själv två små barn, dottern Philippa och nyfödda sonen Billy tillsammans med Tomas. Både Fanny och Tomas är uppvuxna i Älvsbyn och de har varit ett par i åtta år och har bott i sitt hus i sex år. När de träffades bestämde de sig ganska snabbt för att de ville köpa en egen villa och de visste precis vad de ville ha.

– Vi letade i två år innan vi hittade vad vi sökte, vi ville ha ett enplanshus med öppen planlösning, men det viktigaste var ändå att tomten skulle ha ett fritt läge – precis som här, säger Fanny.

Från husets baksida blickar man ut över öppna ängar och vacker natur och här finns ingen insyn, varken från vägar och grannar. En generös altan har plats för en stor sittgrupp och många krukor fyllda med blommor, här finns också odlingslådor och det hänger till och med amplar med blommor i pilträdet. Fanny har inrett trädgården med flera sittgrupper och det finns både ett glasat uterum och ett utekök.

Tomas är väldigt händig och det är han som har snickrat uteköket som vi använder flitigt nu på sommaren

– Tomas är väldigt händig och det är han som har snickrat uteköket som vi använder flitigt nu på sommaren, berättar Fanny.

Under de ljusa somrarna i Älvsbyn levs livet till stor det utomhus men Fanny och Tomas har ständigt nya projekt på gång även inomhus. När de köpte huset, som är byggt 1974, var det pedantskött men ytskikten behövde finputsas för att passa paret. Golven lades om till ett enhetligt klickgolv i vitbetsad ek och de färgglada fondväggarna målades om i olika grå och grågröna nyanser som är Fannys favoritfärg.

I vardagsrummets soffhörna har Fanny och Tomas inrett med sköna soffor från Decotique/Rum 21 och ett egenbyggt soffbord. Foto: Tomas Bergman
Familjen tillbringar så mycket tid som möjligt ute i trädgården under sommaren. Den stora tomten är både insynsskyddad och har vacker utsikt över skogen och ängarna runtomkring. Foto: Tomas Bergman
Det stora klädskåpet som rymmer det mesta har Fanny köpt på Ett hus blir ett hem i Holmsund som säljer handplockade gamla möbler och detaljer.Tapet från Mrs Mighetto. Foto: Tomas Bergman
I Fannys och Tomas sovrum har väggarna målats med kalkfärg. Foto: Tomas Bergman

– Men hos oss görs det om kontinuerligt så de senaste åren har jag tapetserat över nästan alla väggarna med tapeter från William Morris och Mrs Mighetto, berättar Fanny.

Vardagsrummet har fått en platsbyggd bokhylla längs ena väggen och köket har fått en rejäl ansiktslyftning. Överskåpen har plockats bort och övriga skåp har målats om och de gamla bänkskivorna har bytts ut mot vackra kalkstensskivor. Både diskmaskin och kylskåp är målade i samma färg som köksluckorna och Tomas har byggt en matchande fläktkåpa. En vägg i köket har också tagits bort och numera är det bara den hemsnickrade köksön som delar av kök och vardagsrum som tillsammans bjuder på generösa umgängesytor.

Det är det här utrymmet vi använder mest, och det var det vi föll för. Inte minst utsikten över ängarna

– Det är det här utrymmet vi använder mest, och det var det vi föll för. Inte minst utsikten över ängarna, säger Fanny, som gärna dukar upp till fest på det stora matbordet som hon och Tomas har byggt av gamla golvplankor och ett bord från Ikea.

Både Fanny och Tomas har gott om kreativa inredningsidéer, Tomas är den som snickrar och Fanny målar. För att skapa den rätta lantliga känslan har paret också bytt ut alla fodersocklar och utrustat dem med gammaldags skurklossar.

– Jag har en lantlig, gammaldags stil med dova färgtoner som bas, trädetaljer ger värme och svarta blickfång skapar ett djup, förklarar Fanny som blandar nytt och gammalt, men i stället för att köpa helt nytt lånar hon gärna av släkten.

Fanny jobbar i en inredningsbutik och i en blomsterhandel samt är stylist och fotograf. Tomas jobbar som ventilationsmontör. Foto: Tomas Bergman
Luckorna i köket är målade i Fannys grå favoritfärg och bänkskivan är i kalksten. Foto: Tomas Bergman
Fanny har inrett trädgården med flera sittgrupper. Foto: Tomas Bergman
I hemmet blandas modern inredning med fynd från loppis och auktion. Foto: Tomas Bergman

– Jag försöker alltid inreda hållbart, jag och mina syskon låter möbler och inredningsdetaljer gå runt för på så vis känns gamla saker som nya.

Några av hemmets favoritmöbler är de stora antika skåpen som står både i föräldrasovrummet och i dottern Philippas rum. De är som en prydnad och anger tonen för hela rummet, tycker Fanny som hellre lägger några extra tusenlappar på en gedigen möbel än köper slit och släng från billiga möbelkedjor.

– Ett gammalt linneskåp går att måla om hur många gånger som helst och blir bara charmigare när det används, att inreda med gamla möbler ger karaktär, förklarar Fanny som älskar loppisar och antikaffärer.

Den senaste tiden har Fanny framför allt letat möbler till barnkammaren eftersom familjen nyligen fått tillökning av lilla Billy. Att inreda barnrum är nämligen en annan passion som Fanny har vid sidan om blommorna. I Billys rum har hon tapetserat med en William Morris-tapet med dova bladmönster och Billy har fått ärva den fina Sebrasängen efter storasyster Philippa som numera sover i en charmig antik utdragssäng.

Fanny och Tomas älskar sommaren i Älvsbyn där den vackra naturen är ständigt närvarande. När de behöver en paus från alla kreativa projekt åker de gärna på utflykt i de natursköna omgivningarna, ett givet besök är den mäktiga Storforsen, som bara ligger ett stenkast från familjens hem. Ett annat finns precis utanför knuten eftersom de bor nästan vid foten av Hundberget som är känt för sin vidunderliga utsikt.

– Högst upp på berget finns en jättefin grillplats och där har vi fantastisk utsikt över hela Älvsbyn när vi grillar och njuter av vår matsäck. 

Skapa gammaldags charm inne & ute

Detaljerna är allt: Att byta ut handtag, eluttag, lister och foder är ett enkelt sätt att skapa ett gammaldags intryck.

Blanda gammalt och nytt: Det är ett tips som alltid funkar även om det är många som sagt det förut.

Glöm inte konsten: Det behöver inte vara dyra oljemålningar på väggarna utan man kan hitta andra fina, unika tavlor som ger hemmet själ, karaktär och en känsla av historia.

Plantera i gamla kärl: Eller nya kärl som ser gamla ut, jag har två ekfat med sommarblommor i och en stor spilkum med ett citronträd.

Skapa små rum i trädgården: Med hjälp av olika sittgrupper och våga sätta spaden i gräsmattan, det behöver inte vara så spikrakt och perfekt, lite lummighet och otippade blickfång gör att det blir mysigt.

LÄS MER: Engelsk cottagestil möter zebramönster i Båstadvillan

LÄS MER: Förläng sommaren med mysig utebelysning – bästa tipsen för din uteplats