Foto: Mikael Lundblad

Influenser från Australien i Jake och Beatrices trähus i skärgården

När svenska Beatrice och australiske Jake fick chansen att skapa sitt drömhus på en naturtomt i Stockholms skärgård tog de det bästa från olika traditioner. På australiskt vis vilar huset på pålar och har en fasad av sibirisk lärk som smälter in i omgivningen. Den avskalade inredningen andas nordisk minimalism som mjukas upp av hemsnickrad, hållbar design.

Jenny Martinsson

Det var i Australien 2010 som kärlek uppstod när den svenska inredaren Beatrice från Värmdö utanför Stockholm mötte snickaren Jake från Queensland. Efter sex år tillsammans i Australien, med flera renoveringar av ett antal olika hus, flyttade de till Sverige för att skapa sig ett hem här tillsammans. Båda har alltid velat bo nära naturen och när Beatrices farmor ville sälja sin mark i Stavsnäs i Stockholms skärgård var det självklart var de skulle bygga sitt hus.

– Platsen låg mig varmt om hjärtat då jag hade många barndomsminnen från farmors sommarstuga. Nu skulle vi skapa nya minnen på samma plats, säger Beatrice.

Det rymliga köket är en öppen yta där ljuset flödar in från flera håll. Inredningen består av idel hemsnickrade lösningar. Röret i köksön leder rakt ut till komposten. Foto: Mikael Lundblad
Familjens egenritade hus är byggt på pelare direkt på berget. Fasaden i obehandlad sibirisk lärk blir bara vackrare med åren. Foto: Mikael Lundblad
Skärgårdsnaturen utanför fönstret är som en tavla. I de luftigt inredda rummen ska både människor och djur känna sig bekväma. Foto: Mikael Lundblad

Beatrice & Jake Garvey

Ålder: Hon är 30 år, han är 35 år.

Yrke: Beatrice är grundare till tevarumärket We B Tea och Jake är snickare.

Familj: Sonen Todd, 4 år. Hundarna Matty och Lila, av rasen australian bull arab.

Bor: I ett nybyggt hus i Stavsnäs i Stockholms skärgård.

Just nu: Planerar för att utöka trädgårdens odlingar.

Sagt och gjort. De slog sina kunskaper och kompetenser ihop, Beatrice inom inredningsdesign och Jake inom snickeri och trähantverk. De ritade huset själva och under sju hektiska månader byggde de sedan nästan dag och natt, på egen hand och med medhjälpare. Då bodde de även på byggarbetsplatsen, i den lilla sommarstugan som senare revs eftersom den var i dåligt skick. Beatrice var gravid och målet var att vara redo för inflyttning när lille Todd skulle komma. Så blev det dock inte eftersom bygget blev tre månader försenat.

Jake jobbade dag och natt samtidigt som han landade i sin nya roll som pappa

 – Det var en galen tid med en orealistisk tidsplan, ganska typiskt oss. Det var utmanande för Jake minst sagt, han jobbade verkligen dag och natt medan han landade i sin nya roll som pappa, berättar Beatrice.

Men i mars 2019 kunde familjen äntligen flytta in i sitt långsmala hus som är på 180 kvadratmeter och mäter 27 meter från ena änden till den andra. Formen på huset är anpassad för att maximalt utnyttja den smala tomten som ligger på toppen av en brant. Huset är byggt på pålar, en typisk australisk teknik som man kan se på många gamla hus i Queensland. Till fasaden valde de sibirisk lärk som åldras vackert och smälter in fint i omgivningen.

– Jag och Jake älskar naturmaterial, så för oss var det självklart att trä skulle få spela en stor roll både exteriört och interiört, säger Beatrice.

Hundarna Matty och Lila av rasen australian bull arab tar igen sig i vardagsrummet. Ikeasoffan Söderhamn har fått ett överdrag i linnemix från Bemz. Soffborden har Beatrice byggt. Foto: Mikael Lundblad
Den naturnära känslan dominerar vid matplatsen som har ett hemsnickrat matbord. Klassiska pinnstolar, Wood H17, från Department. Rislampor, Åhléns. Foto: Mikael Lundblad
Fina skjutdörrar av massivt trä tillför en varm känsla till den avskalade inredningen. Foto: Mikael Lundblad

Framsidan av huset vetter mot trädgården, baksidan har utsikt mot skogen. Det stora, rymliga köket som ligger i den ena änden av huset är en stor öppen yta där ljuset flödar in såväl från stora fönster som från ljusinsläpp i taket. Köket hänger samman med den luftiga matplatsen där man har en härlig utsikt över naturen utanför. Kök och matrum går även ihop med vardagsrummet som har stora skjutdörrar i glas ut mot terrassen. Terrassen löper runt mer än halva huset och används flitigt under sommarhalvåret.

Med alla stora fönsterpartier är naturen utanför alltid nära

I andra änden av huset ligger det stora sovrummet. Däremellan finns en lång korridor med skjutdörrar in till badrum, tvättstuga, förvaring och övriga sovrum.

– Med alla stora fönsterpartier är naturen utanför alltid nära. Det är som en levande tavla som ändrar färg efter säsong, säger Beatrice.

Som inramning till de stora fönstren är väggarna målade i en sval vit nyans som harmonierar med det släta grå betonggolvet. I kontrast till allt det svala och avskalade går mycket av inredningen i trä, vilket gör ett varmt och levande intryck.

Beatrice har målat granskogen på väggen i Todds rum. Sängen har familjen byggt själva. Foto: Mikael Lundblad
Under sommarhalvåret tillbringar familjen mycket tid på terrassen där utemöblerna redan står redo. Foto: Mikael Lundblad
En loppisfyndad rottingfåtölj gör sig bra i sovrummet där sänggaveln och sänglampan är i egen design. Sängkläder från Granit. Foto: Mikael Lundblad

– Att skapa ett hem som man trivs i behöver inte vara dyrt. Mycket handlar om att ha en tydlig tanke om hur man önskar att känslan ska vara. Utifrån det kan man hitta ett antal färger som går ihop och vilka material man vill ska finnas i hemmet, säger Beatrice.

Mycket av inredningen i trä har paret snickrat själva. Materialet kommer från spillträ från husbyggen, både från det egna och från grannens. Av spillvirket har paret bland annat byggt bokhyllan i vardagsrummet, köksön, matbordet, sängen i barnrummet och alla husets innerdörrar. Den stora iögonfallande pelaren i hallen består även den av spillträ.

Vi köper sällan nytt och vill göra så små avtryck som möjligt

– Vi försöker leva så cirkulärt som möjligt. Vi köper sällan nytt och vill göra så små avtryck som möjligt. Men vi vill för den sakens skull inte låta pretentiösa, alla gör vi det vi kan. Det är ofta som jag går i affärer och vill köpa med mig alldeles för mycket, men jag ställer mig alltid frågan om vi behöver detta. Svaret är ofta nej, säger Beatrice.

En hållbar livsstil där allt tas till vara är ett mål som familjen strävar mot. Det mesta av inredningen har de alltså tillverkat själva, eller köpt second hand.

– För oss behöver inte allt vara nytt eller från ett dyrt varumärke. Vi tänker ofta igenom vad vi skulle vilja ha och frågar oss om vi kan bygga det själva. Om svaret är ja så gör vi det. Det kanske inte alltid blir perfekt och det kanske blir lite vingligt, men det bär på en historia och värme och vi blir glada av det. Vi kan koppla våra möbler till minnen från när vi tillverkade dem och där finns alltid någon historia att berätta, säger Beatrice, och fortsätter:

Terrassen längs husets långsida bildar en fin övergång till den omgivande skogen. Foto: Mikael Lundblad
Skärgårdsnaturen utanför fönstret är som en tavla. I de luftigt inredda rummen ska både människor och djur känna sig bekväma. Foto: Mikael Lundblad

– Hos oss är det inte heller mycket man behöver vara försiktig med. Man ska kunna gå runt i vårt hem och känna sig fri. Hela familjen kan sitta och rita med gatukritor på betonggolvet inomhus och sedan tvättar vi bort det när vi är klara. Vi vill skapa en kreativ miljö och sätta vår egen prägel på hemmet, säger hon.

Och det har de sannerligen gjort. Hemmet är fullt av egna, fiffiga lösningar. För att kunna förbättra jorden till sina odlingar har familjen anlagt en kompost, och denna kompost har fått en direktförbindelse med köket. Genom ett hål i köksön leder ett rör rakt ner till komposten utanför huset.

I dessa tider är vi extra tacksamma att vi har denna plats på jorden

– Vi komposterar väldigt mycket och det var en sak jag alltid drog mig för, att gå ut med komposten. Så en kväll låg jag och tänkte på lösningar och kom på idén med ett rör. Jag presenterade idén för Jake som förfinade den och nu är jag löjligt nöjd med hela kompostlösningen, säger Beatrice.

Kommande projekt handlar om trädgården. Jake har köpt begagnade tunnor till en regnvattensanordning så att de kan vattna trädgården med regnvatten.

– I år kommer vi även satsa på att skapa en vildvuxen blomsteräng som gynnar såväl vilda pollinatörer som bina i våra egna två bikupor i trädgården, säger Beatrice.

Att odla mat åt pollinatörer kommer därmed att samverka med en annan av familjens planer, att utöka odlingarna i köksträdgården.

– I dessa tider är vi extra tacksamma att vi har denna plats på jorden, en lugn och trygg oas. Att sedan kunna odla det mesta av vår egen mat här vore ju underbart, säger Beatrice.

Familjens 5 hållbara tips med trä

1. Låt trä få spela huvudrollen

Trä är ett fantastiskt och förnybart naturmaterial, som ger en levande och varm känsla. Vi lät trä få spela huvudrollen både interiört och exteriört.

 

2. Utnyttja tomten till max

Anpassa huset efter tomten och utnyttja tomten maximalt, kanske behöver ett berg inte sprängas bort utan det kan byggas ovanpå i stället. Ett trähus är flexibelt. Kanske kan det som vårt hus byggas på pålar.

 

3. Välj en smart fasad

En träfasad i sibirisk lärk behöver inte ytbehandlas eller målas. Första året känns virket lite orangeaktigt i tonen. Sedan antar panelen en vacker silverskimrande färg och kräver minimalt med underhåll.

 

4. Bygg inredning av trä

Bygg egen inredning av trä, gärna av spillträ. Det behöver inte bli perfekt, ofta gör känslan av att det är hemmagjort mer än att resultatet blir perfekt. Testa att bygga ditt eget matbord, soffbord och hyllor!

 

5. Använd naturlig ytbehandling

Om du bygger egen inredning av trä kan du variera uttrycket med olika ytbehandlingar. Vi har behandlat några trämöbler med bivax och olivolja som man värmer upp och mixar ihop. Soffborden fick sin mörka finish genom att vi brände ytan långsamt med gasbrännare, sandpapprade och sedan strök den med bivaxblandning.

Ur Lantliv, nr 2 2022.

LÄS MER: Knarrande golv och regnbågens alla färger i Martinas k-märkta hem

LÄS MER: Så inreder inredaren hemma hos sig själv: ”Vill ha en plats där jag kan slappna av”

LÄS MER: Själ från 1600-talet – Carina och Patric inreder med tunga möbler och mustiga färger