Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Johan Carlson

Industrifastigheten blev drömboende med 4,5 meter i takhöjd

Joakim Walles har arbetat med inredning sedan tonåren och är en av Sveriges mest etablerade i branschen. I lägenheten han delar med frun Geraldine väver konst en röd tråd i kontrast till den industriella känslan.

Per Wennberg

Äpplet faller inte långt ifrån trädet, om än ibland lite motsträvigt till en början. Vid 36 års ålder har nu Joakim Walles, en av drivkrafterna bakom familjeföretaget Walles & Walles, varit verksam inom inredningsbranschen under nästan 20 år.

– Det började med att jag gick till mammas och pappas jobb för att fika efter skolan, inleder Joakim sin berättelse om arvet efter föräldrarna och inredningsprofilerna Ulla och Lars Walles, som på den tiden drev textilavdelningen i inredningsbutiken R.o.o.m i Stockholm.

Jag kånkade möbler, följde med på inköpsresor till Milano och Paris ... Min barndom präglades av diskussioner om estetik, färg och form.

– Sedan började jag hjälpa till när det behövdes, jag kånkade möbler, följde med på inköpsresor till Milano och Paris ... Min barndom präglades av oändliga diskussioner om estetik, färg och form, konstaterar Joakim. Det var också anledningen till att jag inte ville jobba med inredning! Jag började studera grafisk design för att komma bort från inredning lite.

Joakim och Geraldine Walles

Gör: Arbetar som inredare respektive revisor.

Bor: I en tvåa på 60 kvm på Kungsholmen i Stockholm.

Bästa inredningspryl: Konst!

Motto: ”Don’t wait for inspiration. It comes while one is working. ”(Henri Matisse, 1869–1954)

Rymden och takhöjden i vardagsrummet imponerar. Paret Walles har utnyttjat väggarna maximalt för konst och hyllor, med plats för böcker och stilleben. Soffbordets organiska träskiva är utskuren av en trädstam. ”Ett hem utan böcker är inget hem, de ger så mycket hemtrevnad, stämning och atmosfär”, säger Joakim. Foto: Johan Carlson
Med över fyra meter i takhöjd finns gott om väggyta för konst. ”Bubbeltavlan” är målad av amerikanskan Amy Feldman, baserad i Brooklyn, New York. Mobilen, en Calderreproduktion, svävar stilla. Spotlights lyser upp och accentuerar konsten kvällstid. Fåtöljen Frank, Walles &Walles, klädd i vitt lammskinn värmer gott. Foto: Joakim och Geraldine Walles
Joakim och Geraldine Walles. Foto: Johan Carlson
Spegel, spegel på väggen där… Sidobordet med kopparfärgad spegel blir en effektfull pricken över i. Bordslampa Taccia från Flos. Foto: Johan Carlson

Men under studierna ingick praktik som Joakim gjorde hos föräldrarna, och sedan var han ofrånkomligt fast i ”världens bästa yrke”.

– Jag ångrar inte en sekund att jag blev inredare, kan inte tänka mig något annat, säger Joakim som i dag är en av inredningskrafterna hos Walles & Walles, en välkänd destination i Stockholm för inredningsintresserade. 

Joakims och frun Geraldines eget hem, en tvårummare, ligger på Kungsholmen i Stockholm i en före detta industrifastighet byggd 1897. Vad gäller takhöjden finns inget mer att önska: fyra och en halv meter till nock, och följsamt generösa fönster i kombination med den industriella arkitekturen gör att paret Walles stortrivs hemma.

Vi gillar båda vackra saker, men där Geraldine är intresserad och road, är jag besatt och passionerad.

– Ja, det är nästan komiskt. När jag var barn bodde en skolkamrat i porten intill vår nuvarande, så jag såg ofta det här huset, som vi nu bor i, när jag var hemma hos honom, och drömde om att få bo i det. När jag som vuxen fick nys om att det skulle bli bostäder i byggnaden insåg jag att min barndomsdröm faktiskt skulle kunna gå i uppfyllelse - och så blev det. Inredaren Daniel Östman möblerade en visningslägenhet och lät mig få en förhandstitt. Det var inte mycket att fundera på sedan, säger Joakim.

Tv:n ersattes med konst av exempelvis Donald Baechler och Lena Cronqvist, statyer och böcker. Vackrare än en skärm, tycker både Joakim och Geraldine. Foto: Johan Carlson
Förvaring kan man aldrig få för mycket av. Titti Fabianis flexibla system Book passar i de flesta utrymmen. I hallen har Joakim och Geraldine maximerat låg förvaring från vägg till vägg men undvikit att använda sig av förvaring på höjden för att behålla rymd. Där fick i stället ett collage av tavlor och fina minnen plats. I förgrunden en pall av Christian Liaigre. Foto: Johan Carlson
Korgen på handfatets begränsade yta håller saker som doftljus och tvål på plats. Foto: Johan Carlson
Något som fångar ögat, även i badrummet. Intill ett afrikanskt pärlhalsband står rumsdoft från Aesop. Foto: Johan Carlson
Från sovrummet skymtar vardagsrummet i fonden. Ovanför sidobordet, formgivet av Titti Fabiani, hänger Björn Kellers fotografi av ett kranium. Foto: Johan Carlson

Intresset för inredning och arkitektur delar han med Geraldine, även om han är den mer drivande.

– Vi gillar båda vackra saker, men där Geraldine är intresserad och road, är jag besatt och passionerad. Hon får alltid tycka till, nickar ”ja” eller ”nej” och är bestämd i sina åsikter. Lite som en knepig kund, säger Joakim och skrattar åt samspelet kring inredningsfrågorna på hemmaplan.

Det är lite som att laga mat när man inreder enligt Walles & Walles koncept. Vi blandar skandinaviskt med asiatiskt och afrikanskt, mixar väst med öst.

Som professionell inredare har han många knep och favoriter i rockärmen, som också avspeglas i hemmet.

– Det är lite som att laga mat när man inreder enligt Walles & Walles koncept. Vi blandar skandinaviskt med asiatiskt och afrikanskt, mixar väst med öst. Naturmaterial och olika träslag blandat med metaller - gärna brons - ränder och lösa överdrag till möbler, det är några av de kännetecken vi använder oss av när vi inreder åt kunder och olika projekt. Uttrycket är tidlöst. Fortfarande kommer det in kunder och beställer nya överdrag till stoppmöbler de köpte för 35 år sedan av min pappa, säger Joakim, och fortsätter:

– 1998 köpte jag min första designade pryl, det var den kända tomten i äkta plast från Kartell, den hänger fortfarande med. Numera drömmer jag om ett skrivbord från Charlotte Perriand, en fransk arkitekt och designer som avled 1999.

Tavla av Chrisoffer Mahlknecht, sängbord, Jean-Michel Frank, taklampa Acier, Christian Liaigre, mohairpläd, Walles&Walles. Träskulpturer från Borneo, de sattes utanför hyddorna för att skydda hemmet. Antik stol köpt i Peking. Foto: Johan Carlson
Matbordet, designat av Joakim, med rejäl marmorskiva och pelarfot i metall. Formen gör att minst sex personer får plats runt bordet. Stolar från auktion, vägglampan är vintage. Foto: Johan Carlson
Att avstå från att sätta upp skåp ger extra rymd i köket, bara en kubistisk fläkt har fått plats på väggen. Men plats för stilleben finns det alltid: Träbrickan ramar in ett par favoriter Joakim och Geraldine samlat på sig. Foto: Johan Carlson

En annan favorit hos hela familjen Walles är designern och formgivaren Christian Liaigre (1943-2020). Han ritade tidlösa exklusiva inredningar och möbler, och gjorde sig ett namn efter att ha designat inredningen på eleganta The mercer hotel i New York.

En sak vill jag framhålla: Man får mycket gratis om arkitekturen är bra.

– Det kan låta avståndstagande, men det är snarare tvärtom, hans möblemang ger ett genuint avslappnat intryck. Och det är en sak jag vill framhålla, som jag lärt mig genom årens lopp om inredning, och det är att man får mycket gratis om arkitekturen är bra. Funkisens raka och enkla former till exempel gör det alltid lätt för mig att inreda, säger Joakim.

Joakim Walles 3 bästa inredningstips:

1. Våga mixa saker, det är a och o. Blanda billigt och dyrt, högt och lågt. ”Jag gillar också när en hård form kombineras med något mjukt. Den kantiga fåtöljen som klätts i fårskinn vardagsrummet är ett exempel.”

 

2. Inred åt dig själv, inte för andra. Enbart designklassiker blir ointressant, man måste blanda. Och ett hem utan böcker är ”en riktig rysare”. ”Om inredningen inte står för någonting och är inredd för 'showoff' blir det gärna opersonligt.”

 

3. Planera belysning från början. ”Enligt min mening ska belysning bara finnas i rummet utan att dra uppmärksamhet till sig. Det uppnår man om planering och placering av armaturer kommer in i ett tidigt skede av en renovering eller ombyggnad. Stämningsbelysning som solitärer kan förstås kompletteras i efterhand.”

LÄS MER: Pool, havsutsikt och magisk trädgård – så bor svenska skönhetsprofilen i New York 

Inredningsanalys av Sköna hems inredare Charlotte Pettersson

Mjukt, bekvämt och taktilt

Lugn harmoni – mitt i storstadspulsen. Den kosmopolitiska känslan som kännetecknar denna lägenhet ligger i de små detaljerna och en noga avvägd stilmix.

1. Detaljer

Mobilen av Calder svävar högt och förstärker upplevelsen av rymd. Känslan av en kreativ plats i storstadsdjungeln understryks av teckningar, foton och övrig konst i charmigt mixad hängning. Kavaletten (en platta för skulpturarbete) och skulpturer i lera förstärker. Några möbler sticker ut – som det kurviga bordet tillverkat i ett trästycke och en pall av grenverk. Den gula pläden i sovrummet blir ett utropstecken i sin avvikande färg liksom den gröna industrilampan i köket.

Industrifönstren ger gott om ljus och rymd, och förstärker, i kombination med alla tavlor och handgjorda föremål, känslan av ombonat konstgalleri. Foto: Johan Carlson

2. Stilnycklar

Vad vi ser här är en lugn, nyklassisk bas bestående av klädda stoppmöbler och gedigna material som marmor och trä. Till detta, asiatiska inslag som antika bord och klassiska rottingstolar. Vita väggar och vita textilier framhäver alla naturmaterial och de enstaka blå föremålen. Kan tyckas enkelt att svänga ihop men tricket är avvägningen – att inte tippa över med för mycket av någonting.

En fin avvägning med lagom av allt är nyckeln till en lyckad helhet i den här lägenheten. Foto: Johan Carlson

Ur Sköna hem nr 13, 2021.

LÄS MER: De renoverade grosshandlarvillan från 1884 med hjälp av gamla foton

LÄS MER: Se Emelie och Magnus tegelpärla från 1910 med mönstermurad fasad och lantkök