Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Sandra har lyckats skapa en riktig hotellkänsla i hyreslägenheten från 1800-talet.
Sandra har lyckats skapa en riktig hotellkänsla i hyreslägenheten från 1800-talet.
Sandra har lyckats skapa en riktig hotellkänsla i hyreslägenheten från 1800-talet.
Sandra har lyckats skapa en riktig hotellkänsla i hyreslägenheten från 1800-talet. Foto: Frida Ekman / Allt i Hemmet

Hyresrätt med hotellkänsla – lyx i fokus hos Susanne och Andreas

Varma färger, mjuka textilier och lyxiga detaljer. Susanne och Andreas Spångberg bor i en rymlig 1800-talshyresrätt med 6 rum och utsikt över Gustaf Vasa kyrka vid Odenplan i Stockholm. Här finns vackert bevarade detaljer som stuckatur, kakelugn och spegeldörrar.

Att kliva in i Susannes och Andreas Spångbergs våning är som att kliva in i en annan värld. Gatans folkmyller och det gråa snöslasket byts ut mot en sprakande brasa, stämningsfull musik och väldoftande doftljus. Den stora sexrummaren är minst sagt imponerande med dess takhöjd, de vackra eldstäderna och alla fina detaljer.

– Många som kommer hit säger att de får känslan av att befinna sig på hotell. För mig är det viktigt att vårt hem känns inbjudande och hemtrevligt. Här ska man kunna sitta länge och umgås eller bara mysa, säger Susanne.

Susanne Spångberg sitter i soffan från Slettvoll. Kuddar från Moltex och Svanefors. Foto: Frida Ekman / Allt i Hemmet
Stiligt i loungen. Bord från Englesson och bricka från Slettvoll. Ljus i silver från Baobab. Katten Dhimmah skymtar fram i fönstret. Foto: Frida Ekman / Allt i Hemmet
I lägenheten finns bevarade originaldetaljer, exempelvis den här kakelugnen från 1899. Bord och pall från Englesson och pläd från Bohème. Ljus i kakelugnen från Baobab. Mässingsklockan har Susanne köpt på loppis. Foto: Frida Ekman / Allt i Hemmet
Dukat till fest i matsalen. Bord från Artwood och stolar från Inside möbler. Sidobord vid burspråk från Dis. Vaser på sidobord från Slettvoll och Skjalm P. Urna med lock köpt på semester och sprejad svart. Foto: Frida Ekman / Allt i Hemmet
Vår birmakatt har sitt eget rum

Hon visar runt i hemmet medan parets heliga birmakatt Dhimmah nyfiket betraktar sina gäster med stora blåa ögon. Hennes vitbruna päls gör att hon passar perfekt in i inredningens färgskala.

– Dhimmah är vår ögonsten, mitt Instagramkonto är döpt efter henne. Hon har till och med ett eget rum uppkallat efter sig här hemma, med bland annat ett klättertorn, säger Susanne och skrattar.

Här bor

Susanne, 48 år, och Andreas Spångberg, 52, med katten Dhimmah. Susanne arbetar som verksamhetschef för LSS-boenden, Andreas är assisterande förbundskapten åt Damkronorna. Susanne finns på Instagram som@citydhimmah.

Paret har bott i våningen, som är en hyresrätt, i åtta års tid. Tidigare bodde de i en fyrarummare i närområdet och trivdes bra. Men när chansen att byta till denna dök upp kunde de inte motstå den.

– Jag har alltid velat bo i en paradvåning mitt inne i stan. Vi känner oss så klart lyckligt lottade som har möjligheten att bo här och jag älskar verkligen vårt hem, säger Susanne.

Parets sovrum. Säng från Lectus och matta från Heltäckande mattor. Sänggaveln är specialbeställd från Inside möbler och lakanen är inköpta i London. Stora ryggkuddar från Mimou och mindre, mönstrade kuddar från T.Herman. Foto: Frida Ekman / Allt i Hemmet
Stiligt uppdukat vid köksfönstret. Matta från Heltäckande mattor, bord från Jotex och stolar från Sits. Champagneskål från Miccis house och glas från Orrefors. Foto: Frida Ekman / Allt i Hemmet
I våningen har paret inrett en rymlig walk-in closet. Garderober och byråar från Ikea. Matta från Bosses mattor. Pallen är köpt från Blocket och ommålad och tapetserad. Foto: Frida Ekman / Allt i Hemmet
Vacker utsikt från våningen. Gustaf Vasa kyrka sedd från matsalen. Foto: Frida Ekman / Allt i Hemmet

Utsikten från våningen är häftig. Åt ena hållet ser man gatuliv med rödljus, fotgängare och bilar och åt andra hållet den pampiga Gustaf Vasas kyrka. Favoritplatsen i hemmet är ett hörnrum med många fönster. Rummet kallar Susanne och Andreas för loungen.

– Att sitta och titta ut mot gatan nedanför och se stadens skiftningar ger mig både ro och energi. I loungen sitter jag gärna och jobbar eller umgås med vänner och familj, säger Susanne.

Hon har alltid haft ett brinnande inredningsintresse, vilket tydligt avspeglas i hemmet. Varje detalj är noga utvald med fingertoppskänsla. Våningens alla rum är målade i samma färg, vilket skapar en harmonisk känsla. Inredningen är överlag i lugna, sobra och nedtonade kulörer.

Starka färger är inte min grej, jag kan nästan bli stressad

– Starka färger är inte min grej, jag kan nästan bli stressad av dem. I början hade jag lite svårt för vår gröna kakelugn, men med tiden har jag lärt mig att tycka om den, säger hon.

Trots att Susanne är säker i stil och smak är hon ganska ombytlig i inredningen. Föremål byts ut och hemmet möbleras ofta om. Det som byts ut finner sedan ett nytt hem inom familjen eller hos vänner.

– Jag är nog inte så emotionellt fäst vid mina prylar egentligen. Saker är ju bara saker. Men några föremål, exempelvis figuriner som jag och min man köpt på våra resor, betyder jättemycket. Dem kommer vi aldrig att göra oss av med, säger hon.

Susanne Spångberg blickar ut genom ett av lägenhetens fönster. Gardiner från Ohlssons tyger, kruka med fiolfikusträd från Slettvoll och urna från La maison rouge. Foto: Frida Ekman / Allt i Hemmet
Harmoniska färger och stort ljusinsläpp i vardagsrummet. Soffor och fåtöljer från Slettvoll, kuddar från Svanefors, Moltex och Mimou, bord från Englesson. Foto: Frida Ekman / Allt i Hemmet
Vackert stilleben i parets walk-in closet. Ljus från Baobab och flätad bricka från Slettvoll. Foto: Frida Ekman / Allt i Hemmet
Prydligt organiserat i Andreas walk-in closet. Skåp och byråar från Ikea, stol från Inside möbler. Pläd från Newport och matta från Bosses mattor. Foto: Frida Ekman / Allt i Hemmet

Här och var återfinns lite humoristiska och pigga konstdetaljer som bryter av mot den eleganta inredningen. Designleksaker, till exempel en Popobe bear, ger tillsammans med moderna konstböcker en personlig tvist till inredningen.

– Jag gillar att ha spännande detaljer hemma, gärna sådana som man kanske inte förväntar sig. Jag har ett gott öga till konstnärer som Kaws och Arttoys, säger hon.

Att köpa sängkläder av finare kvalitet är något som Susanne, enligt henne själv, har dille på. Hon visar ett linneskåp fyllt med travar av påslakan och örngott. Att bädda fint, med många kuddar och plädar, är något hon tycker mycket om.

Om hemmet

En hyresrätt på sex rum och kök vid Odenplan i centrala Stockholm.

Byggår: 1896–98.

Boyta: 196 kvm.

Inflyttningsår: 2013.

– Jag har blivit lite av en bäddningsspecialist genom åren, jag har tidigare jobbat på hotell. Jag älskar att bädda riktigt fluffigt och härligt varje morgon. Då känns det mysigare att krypa till sängs på kvällen, säger hon och ler.

Ett av rummen används som en walk-in closet. Här råder minutiös ordning och reda. Susanne berättar att maken Andreas är den som har mest ordning. En snabb titt i Andreas garderob vittnar om detta. Skorna är perfekt uppställda och t-shirts hänger prydligt på var sin galge.

Vy från loungen mot sovrummet. Kuddar från Moltex och Svanefors. Tavla och bågar specialbeställda från butiken Hans Mikael. Foto: Frida Ekman / Allt i Hemmet
På en marmorkub från Bysso interiör står en lampa från Oscar & Clothilde med en skärm från butiken Hans Mikael. Foto: Frida Ekman / Allt i Hemmet
Konst och design. På en bok om konstnären Kaws ligger en mässingsknut från Miccis house. Foto: Frida Ekman / Allt i Hemmet
En present med bordsplaceringsetikett som Susanne själv gjort ligger på porslinet Royal Thai, inköpt i Thailand. Foto: Frida Ekman / Allt i Hemmet

– Att ha utrymme för en walk-in closet har varit en dröm för oss bägge. Det känns härligt att gå in här varje morgon, säger Susanne.

Vid sidan av sitt arbete som verksamhetschef för LSS-boenden, ett jobb hon stormtrivs med, hjälper Susanne ibland vänner och andra med att inreda deras hem och få till den röda tråden. Inspiration hittar hon på resor, i butiker, i tidningar, via inredningsprogram och i sociala medier. 

LÄS MER: Paradvåning blev Rasmus och Petras fjärde renoveringsprojekt

LÄS MER: Känsla av hotellsvit i Karlas etta: ”Har allt jag behöver” 

Se även: