Foto: Lina Östling

Drömhuset har adventspyntats med doftande hyacinter, fällar & granris – kika in!

Utsidan är vacker – insidan är ännu härligare. Följ med in i torpet i Bollebyggd fyllt med inspirerande adventsmys.

Johanna Flyckt Gashi

Bollebygd ligger på landet men ändå med närheten till stadslivet i Göteborg och Borås. Här valde familjen Balder för några år sedan att flytta ut från sitt lilla hyrda torp och satsa på att bygga eget.

– Vi trivdes så bra i området, och när en hektar mark blev till salu här slog vi till och förverkligade våra husdrömmar, berättar Carina Balder, som nu bor här med sin man Baltzar, deras tre barn mellan 8 och 20 år och tre fosterbarn.

Tomten ligger högt och bjuder på en härlig utsikt, men lika mycket gladde sig familjen åt möjligheten att äntligen kunna skaffa djur. Och på gården bor nu också en labradorvalp, en 16 år gammal cockerspanielblandning, hästar, katter och en flock höns.

Men helt enkelt var det inte att välja husmodell.

– Ett hus i New England-stil var självklart, men för att få till exakt vad vi önskade oss fick vi kombinera fyra olika husmodeller ur katalogerna. Sedan har detaljerna växt fram under resans gång, berättar Carina.

Utanför vardagsrummet ligger en stor altan med plats för både matplats och soffhörna. Sängen från Ikea och det runda bordet ett vintageköp. Foto: Lina Östling
Ärvd matta och ljusstake från EB:s country design. Foto: Lina Östling
På köksön – ett gammalt träskåp köpt på butiken Hjärterum – står adventsdekorationer i en gammal trälåda. Foto: Lina Östling
I köket är adventskänslan på topp med mycket grönt och tända ljus. Den svarta färgen tillsammans med naturtoner gör köket ombonat. Foto: Lina Östling
Krukor i fönstret vid diskbänken, från Miljögården. Fönsterluckorna är egen-tillverkade. Köksskåp och diskho från Ikea. Foto: Lina Östling
Husägarens morfars far var kopparslagare och har gjort det stora koppartråget med adventsljus i. Foto: Lina Östling
Kopparhinken – med mossa och kanelstängeri, är ett arvegods. Foto: Lina Östling
Soffa, Mio, och soffbord från Artwood. Som pynt på bordet räcker en trälåda med granris, stick ner granriset i oasis så håller det längre. Foto: Lina Östling

Då Baltzar är snickare i grunden och Carina är inredningsintresserad var förutsättningarna goda för byggandet. Huset levererades som ett huspaket med färdigkapad stomme, och är 225 kvadratmeter stort.

– Baltzar tog ledigt från jobbet i fyra månader, köpte till snickarhjälp i 600 timmar och anlitade elektriker och rörläggare. Grunden göts i januari 2011 och vi flyttade in i juli.

Huset passar fint in i omgivningen, och känns som om det stått på platsen mycket längre än bara några år. Det som från början var ren åkermark har nu förvandlats till en stor gräsmatta, komplett med hönshus, stort dubbelgarage med en separat lägenhet ovanpå, och en gruslagd gård.

– Huset har en själ fast det är nybyggt. Det vilar ett lugn över vårt hem. Här sover alla gott, säger Carina.

Julstämning får man nästan av bara farten här, men Carina hjälper den gärna på traven med grankvistar, mossa, blommor och annat naturnära pynt.

– Jag älskar att pynta inför julen, och startar gärna redan i oktober! Vi tar in granen tidigt så att vi hinner njuta av den innan jul för sedan ska den helst dansas ut innan nyår, säger Carina.

– Julhelgen firar vi med släkt och vänner, och knytkalas med mycket mat och gemenskap. Kvällen innan julafton brukar vår äldste son klä ut sig till jultomte och vandra förbi huset med en lykta, så att de mindre barnen kan se att tomten är ute och spanar. Det är en mysig tradition.

Pyntet får gärna vara sparsmakat naturligt. Foto: Lina Östling
Carina plockar in kvistar, mossa, blommor och kombinerar med mängder av stearinljus. Foto: Lina Östling
Matplatsen i vardagsrummet består av bord och stolar från Artwood. Takkrona, EB:s country design. Hjorttavla från Hjärterum. Foto: Lina Östling
Vacker braskamin. Foto: Lina Östling
I Carinas och Baltzars sovrum har sänggaveln ersatts med en vägg av plankor. Överkast, EB:s country design, och lampor, Hjärterum. Stolen var ett antikfynd. Foto: Lina Östling
Badrummet på övervåningen har också fått lite julkänsla. Badkar från Hafa. Mjölkspannen är köpt på loppis och stegen för handdukar är hemgjord. Foto: Lina Östling
Inspirerande adventsmys. Foto: Lina Östling
Naturliga dekorationer. Foto: Lina Östling

Extra nöjd är Carina, och resten av familjen också för den delen, med den stora, amerikanska verandan som löper runt huset och bjuder på utsikt mot hagarna. Vintertid är förstås också den öppna spisen i köket, och kaminen i vardagsrummet, självklara favoriter och stämningshöjare hemma. Trots att huset är nytt har familjen anammat en äldre stil i valet av detaljer. Skafferiet stängs med en dörr från 1920-talet, och det vita brädtaket och kaminen i vardagsrummet ger känslan av en svunnen tid.

– Då vi också är ett familjehem är hemmiljön extra viktig för oss. Man ska ha lätt för att känna sig hemma här, säger Carina.

Publicerad i Sköna hem nr 13, 2014.

LÄS MER: Magisk jul i gamla statarlängan – full med mönster och knasiga prylar
LÄS MER:
Inredarens magiska julhem är fyllt av idéer att kopiera rakt av!