”När vi hade vandrat genom den välbevarade gamla trästaden och besökt gården med den milsvida utsikten över Vättern så kändes det som att komma hem”, säger Sirpa Joki om familjens gård i Hjo. Foto: Mari Magnusson

Husgrunden behövde rivas - då skapade familjen sin drömgård

När Sirpa och Anders Joki köpte en 1800-talsgård vid Vättern var deras lycka gjord, ända tills de hittade hussvamp under trappan. När grunden revs ut tog de chansen att förverkliga alla sina drömmar om ett stort lantkök med sjöutsikt, platsbyggd förvaring, överljusfönster och charmiga skafferier – allt byggt med omsorg in i minsta detalj.

Johanna Flyckt Gashi

På en kulle utanför Hjo ligger gården Björkenäs Backen. Åt det ena hållet har man en magisk utsikt över Vättern och Omberg, åt det andra hållet ser man åkrar, röda uthus och vackra gamla fruktträd i den parkliknande trädgården. 

Den praktfulla mangårdsbyggnaden, som byggdes 1847, med vackert tegeltak, spröjsade fönster och stilfull veranda med snickarglädje, vittnar om att detta var en betydande gård en gång i tiden.

Utsidan av det pampiga trähuset står på tur att ses över. De vackra fönstren är i original från byggåret 1847. Foto: Mari Magnusson
Från den parkliknande gamla trädgården ser man långt åt alla håll. Den plana gräsmattan är som gjord för kubb- och krocketspel. Foto: Mari Magnusson

– Ja, gården ägde all mark och skog runtomkring. Här fanns en ladugård med djur och det fanns gott om tjänstefolk. Huset hade till och med en egen pigtrappa, berättar Sirpa Joki.

När hon och maken Anders började leta efter en gård åt sig och sina barn bodde de i Sigtuna norr om Stockholm. Ett liv på landet lockade, gärna med sjöutsikt. Familjen letade brett på Hemnet, från Örebro i norr till Ystad i söder, tills de fick träff på Björkenäs Backen som var till salu 2006.

– Hjo hade vi aldrig hört om. Men när vi hade vandrat genom den välbevarade gamla trästaden och besökt gården med den milsvida utsikten över Vättern så kändes det som att komma hem, säger Sirpa och fortsätter:

– Vi såg att huset hade potential att bli vårt drömhem med de stora rummen i fil och de bevarade gamla fönstren och pardörrarna. Ett motsvarande hus i Stockholmstrakten hade kostat betydligt mer, säger Sirpa.

Den söta verandan med snickarglädje väntar på en varsam renovering. Foto: Mari Magnusson
Patinerade pardörrar förbinder köket och vardagsrummet. Tapet, Villa Dalarö, Sandberg. Foto: Mari Magnusson
Köket har hela två skafferier med fina överljusfönster. Den platsbyggda sittbänken erbjuder också bra förvaring. Foto: Mari Magnusson
Mellan hall och vardagsrum har familjen satt in spröjsade fönster som en vacker detalj. Foto: Mari Magnusson

Det gamla huset verkade vara i ganska gott skick även om en hel del interiöra originaldetaljer, exempelvis eldstäderna, var bortplockade. Familjen planerade att först bo in sig och lära känna huset i lugn och ro för att sedan renovera i sakta mak. Den otrevliga överraskningen att det fanns äkta hussvamp i grunden ändrade på det. Huset låg på en torpargrund där en del av timmerstockarna vilade direkt på marken.

– Hussvampen var ett så kallat dolt fel vid försäljningen men de jurister vi rådfrågade menade att det skulle bli en tuff och långdragen kamp att bevisa det så vi valde att inte ta strid eftersom vi redan fattat tycke för Villa Björkbacken. Och när vi ändå måste göra en så omfattande renovering såg vi möjligheterna att anpassa huset efter familjens önskemål och behov, säger Sirpa.

De var inställda på att det skulle bli en lång process, delvis på grund av att Anders, som skulle bygga det mesta i huset, reser mycket i sitt jobb. Båda har visserligen renoverat och byggt en hel del i sina dagar men här behövde de ändå anlita professionell hjälp för att saneringen skulle gå rätt till. Inför rivningen 2007 flyttade familjen upp på övervåningen, där de inredde sovrum och byggde provisoriskt kök och tvättstuga.

– Först rev vi ut hela nedervåningen – innertak, väggar och golv. Sedan grävdes hela grunden ur med grävmaskin ner till en och en halv meters djup. Marknära balkar behandlades med svampmedel, berättar Anders.

Under snedtaken på övervåningen ligger Sirpas och Anders rum och fyra sovrum till. Naturmaterial i varma toner präglar inredningen här. Foto: Mari Magnusson
Noel har fin utsikt från sitt antikfyndade skrivbord med snurrstol från Ikea. Saccosäck i denim från Mio. Kudde, Lexington. En gren på snören blev en luftig klädhängare. Foto: Mari Magnusson
När familjen upptäckte hussvamp i grunden blev den rymliga övervåningen en räddning som tillfällig bostad med provisoriskt kök. Foto: Mari Magnusson

För att undvika ny hussvamp, och för att samtidigt få in skön golvvärme i huset, ersattes den illa fungerande torpargrunden med en gjuten bottenplatta med golvvärmeslingor – och en extra värmeslinga runt hela huset som är på året om för att skydda syllen från fukt.

Vi ville göra allt med omsorg för att det skulle bli rätt från början. En stor gammal gård behöver mycket jobb och kärlek

Under tiden som nedervåningen var en byggarbetsplats hade Anders och Sirpa gott om tid att skissa på sina idéer för hur planlösning och inredning skulle se ut i det renoverade huset.

– Det rymliga lantköket skulle ha platsbyggd inredning med stora skafferier, en lång sittbänk och generösa arbetsytor. Vi tyckte att köket skulle tjäna på att ligga mot söder i stället för mot norr för att få ljus och sjöutsikt, säger Sirpa.

Sirpa och Anders Joki

Ålder: Hon är 44, han är 46 år.

Yrke: Hon är undersköterska, han är business development manager.


Familj: Barnen Noel, 10, och Ida, 12 år, samt de utflugna barnen Jesper, 20, och Jennifer, 22 år.


Bor: I ett timmerhus på cirka 360 kvadratmeter från 1847 norr om Hjo.


Just nu: Njuter av grönskan och de blommande fruktträden och alla svalorna som flyger kring huset. Dricker elvakaffe på verandan med utsikt över Vättern.


Instagram: @villabjorkenasbacken

På norrsidan där det gamla köket låg ritade de i stället in ett vardagsrum med utsikt över gården och åkrar och ängar. Anders och Sirpa skissade även på det nya kökets öppna eldstad med den murade spiskåpan, den tidstypiska gjutjärnsspisen och de charmiga skafferierna som harmonierar med husets byggepok.

– Vi ville göra allt med omsorg för att det skulle bli rätt från början. En stor gammal gård behöver mycket jobb och kärlek. Det är också en av anledningarna till att renoveringen drog ut på tiden, det tog tid att hitta alla detaljer, säger Sirpa, som blev mycket nöjd med de djupa fönsterbänkarna, de vackra dörrposterna i gammal stil och de egendesignade överljusfönstren av kulturglas ovanför innerdörrarna.

– Hantverkarna skrattade åt oss när vi stod i det gamla finrummet, som då hade stampat jordgolv, och pratade lyriskt om skafferier och pelargoner. Men vi har gått vår egen väg och hittat lösningar som passat bäst för huset. För oss kändes det lite som om huset formade sig självt, säger Sirpa.

I bakningsskafferiet är ingredienser och redskap lätta att hitta. Hyllplanen har placerats efter glasburkarnas storlek. Foto: Mari Magnusson
”Vi såg att huset hade potential att bli vårt drömhem”, säger Sirpa Joki. Foto: Mari Magnusson
Vitmålad pärlspont, vackra listverk och tidstypiska strömbrytare ger inredningen en enhetlig känsla. Foto: Mari Magnusson
Sirpa och Anders ritade själva sitt lantliga drömkök som placerades i söderläge med utsikt över Vättern. Köksbänken är gjuten i betong och behandlad med hårdvaxolja. Överskåpen har Anders platsbyggt. Stommar och luckor, Ikea. Foto: Mari Magnusson

För att få mer ljus från den fönsterlösa södersidan tog Anders och Sirpa upp två nya öppningar dit de flyttade originalfönster som blivit över i renoveringen. De satte även in pardörrar som nytillverkats av en finsnickare med de gamla fönstren som förlaga. Mellan hallen och vardagsrummet sitter nu gamla spröjsade fönster, en fin inredningsdetalj som ger extra ljus i rummen.

– Det kändes helt rätt att använda återbruk under vår renoveringsresa, det ger den rätta känslan i ett gammalt hus, säger Sirpa.

Familjens tips för att renovera med känsla

Fönstren är viktiga för karaktären i ett gammalt hus. Om originalen inte finns bevarade kan man låta tillverka nya efter tidstypisk förlaga.

Överljusfönster inomhus är en fin detalj som ger extra ljusinsläpp. Leta på Blocket eller prova att tillverka egna med klassiska spröjs och kulturglas.


Att använda återbruk av begagnade tidstypiska byggnadsdelar gynnar både miljön och plånboken. Gamla tiders fönster och dörrar varofta av hög kvalitet.


Platsbyggda lösningar för exempelvis köksskåp, förvaring och sittbänkar ger inredningen en unik och gedigen känsla. I ett äldre hus med hög takhöjd gör sig platsbyggd inredning extra bra.


Väggar med klassisk pärlspontspanel i ljusa kulörer ger gammaldags charm i exempelvis kök och hall.

När det nya köket blev klart 2013 kunde familjen äntligen flytta ner och använda hela huset igen.

– Vi har velat skapa en genomgående ljus atmosfär i samtliga rum. För att få in det lantliga valde vi att ha pärlspont som ytskikt och vi la in breda trägolv som vi laserade i vitt. Juvelen i kronan är nog spiskåpan i köket som många brukar tro är original, säger Anders, som är den som har mätt, måttanpassat och snickrat det mesta i inredningen. Med en takhöjd på nära tre meter blev platsbyggda lösningar ett naturligt val.

Vi har gått vår egen väg och hittat lösningar som passat bäst för huset. För oss kändes det lite som om huset formade sig självt

– Vi älskar alla rummen med ljus och rymd, det stora lantköket med mysiga eldstäder och verandan med magisk utsikt över Vättern, säger Anders.

Om han och Sirpa 2006 hade vetat att de skulle få vänta i sju år på att huset skulle bli klart skulle de nog ha tvekat inför projektet. När situationen stundvis har känts tröstlös har Sirpa och Anders haft en gemensam målbild som fått dem att orka arbeta vidare.

– Familj och vänner var vad vi alltid tänkte på när vi renoverade, framtida middagar för våra barn och föräldrar och kommande barnbarn. Det här ska vara en välkomnande plats som man alltid vill komma till, säger Sirpa.

 

LÄS MER: Paret förvandlade stugan på 40 kvadrat till sin oas 

LÄS MER: Kika in i tv-floristens renoverade 1800-talstorp