Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nathalie bor i ett nyrenoverat townhouse i tre plan byggt 1901.
Nathalie bor i ett nyrenoverat townhouse i tre plan byggt 1901.
Nathalie bor i ett nyrenoverat townhouse i tre plan byggt 1901.
Paret var med i säsong 9 av ”Husdrömmar”.
Paret var med i säsong 9 av ”Husdrömmar”.
Paret var med i säsong 9 av ”Husdrömmar”.
1 AV 2
Nathalie bor i ett nyrenoverat townhouse i tre plan byggt 1901.
Foto: SOFI SYKFONT
2 AV 2
Paret var med i säsong 9 av ”Husdrömmar”.
Foto: SVT

”Husdrömmar”-paret Nathalie och Imad renoverade ett townhouse i tre plan

Nathalie och Imad hittade sitt drömhus i Landskrona – ett gammalt townhouse i tre plan byggt i tegel med vackra rum och högt i tak. 

Parets renoveringsresa var med i tv-programmet ”Husdrömmar”. 

Det var under hösten 2020 som Nathalie och Imad började fundera på att köpa hus. De ville hitta något som de kunde renovera och göra till sitt eget. Efter en tids sökande runtomkring Malmö bestämde de sig för att vidga sökande till hela Skåne. Det gjorde att de upptäckte ett stort gammalt hus med tre våningar mitt inne i Landskrona som var byggt i början av förra sekelskiftet. 

– Vi gillade att det var en hel fastighet med en egen gård på baksidan. Inte bara en stor lägenhet eller villa. Imad som är industridesigner gick i gång direkt och började visualisera, säger Nathalie. 

HEMMA HOS NATHALIE & IMAD

Här bor: Nathalie Lameri, 37, och Imad Ibrahim, 36, med barnen Leon, 4, och Celine, 6.

Gör: Nathalie och Imad är entreprenörer som driver en digital byrå och ett fintech-bolag. Var med i säsong 9 av SVT:s ”Husdrömmar”.

Var: Landskrona.

Bor: Townhouse på 395 kvadratmeter byggt 1901.

Instagram: @storkenresidents

Nathalie trivs i sitt nyrenoverade hus. Foto: SOFI SYKFONT
Townhouset i Landskrona är totalt 395 kvadrat stort och har tidigare varit uppdelat i flera små lägenheter. Nathalie och Imad har inte renoverat och inrett den tredje våningen än. Foto: SOFI SYKFONT

Tegelhuset byggdes 1901 och hade tidigare varit ett kontor och innan dess uppdelat i flera lägenheter. Totalt fanns det tretton rum när Nathalie och Imad tog över.

– Vi tvekade egentligen aldrig, även om vi bodde och jobbade i Malmö. Landskrona kändes inte så långt bort och det finns bra förbindelser mellan städerna. Det var en ren slump att vårt drömhus låg just i Landskrona, säger Nathalie och tillägger:

– Det är ett gediget hus med många detaljer i original och vi gillar hela sekelskiftesstilen med högt i tak och rena material som trä och tegel. Egentligen gillar vi den här gamla stilen mer än den moderna. Det var viktigt att grunden fick vara kvar, samtidigt som vi gärna ville få med det som vi gillar. 

Paret satte i gång med att riva väggar, ändra planlösningen och öppna upp. Målet var färre och större rum. De bestämde sig för att lägga köket på första våningen och skapade ett stort vardagsrum på andra våningen. Sedan renoverade de toaletten på andra våningen och byggde dessutom en extra toalett. 

– Vi var noga med att anpassa oss efter vad som gick att göra, vi ville öppna upp och få stora ytor men bara om det var möjligt utan att förstöra den genuina känslan i huset. 

I vardagsrummet som ligger på andra våningen har den gamla tegelväggen tagits fram. Det här är ett av familjens favoritrum där de hänger i soffan och ser på tv tillsammans. Soffan är en modulsoffa från Bolia ur serien Cosima. Den långa förvaringsbänken har Imad ritat och byggt själv. Foto: SOFI SYKFONT
Den vackra tegelväggen sätter sin prägel på hela rummet. Den stora kaktusen har Nathalie köpt hos Trädgårdspaletten i Malmö. Posters, AB Småland. Ljuslykta, Dean Flowers. Oljelampor, Peri design. Terrakottavas, H&M home. Foto: SOFI SYKFONT
På ett av spegelborden från Hay står två vaser; den ena är från danska Studio Arhoj och den stora vita från Zara home. Ljuslyktor, H&M home. Foto: SOFI SYKFONT

Under tiden som renoveringen pågick bodde familjen delvis i Malmö och delvis på tredje våning i huset, vilket fungerade bra. 

På grund av en spontan idé från en av Nathalies vänner, som tyckte att de skulle vara med i tv-serien ”Husdrömmar”, kontaktade Nathalie redaktionen.

– Efter några möten beslutades det att de ville ha med oss som en av de husdrömmar de skulle följa. Det var så kul att få hela historien filmad och det blir ju dessutom som en dokumentation för oss. Det är ju så lätt man glömmer och så spännande att se hur det såg ut och hur det blev. 

När allt var klart med inspelningarna gjorde vi inget på månader, vi och byggarna var helt slut.

Även om det var roligt så var det också väldigt stressande att allt behövde göras så fort, och de blev inte riktigt klara när de skulle. 

– När allt var klart med inspelningarna gjorde vi inget på månader, vi och byggarna var helt slut. 

De fick en del goda råd och tips av arkitekten Gert Wingårdh, som att matsalsrummet, som de först tänkt lägga i ett av de mindre rummen på första våningen, borde ligga i närheten av köket. 

– Det hade han helt rätt i, det inser vi nu. När det gäller vissa saker kan det vara bra med lite extra input. 

Här äter familjen alla sina måltider och det finns gott om plats för gäster vid det fyra meter långa bordet och bänkarna. Det fiskbensmönstrade golvet är av fransk ek från Parkettbutiken. Tavlan i bakgrunden har Nathalie gjort tillsammans med barnen av gips som de målat i samma färg som väggen. Duk, H&M home. Ljusstakar, Enkla ting. Bord, fårskinn och bänkar, AB Småland. Foto: SOFI SYKFONT
Bordet är dukat med porslin från Blitz och glas som Nathalie ärvt från sin mormors syster. Tygservetter, AB Småland. Foto: SOFI SYKFONT
I köket finns en lång och bred köksö som är både praktisk för servering och ger gott om förvaring. Kök, Ballingslöv. Taklampa, Fatboy. Pall, AB Småland. Foto: SOFI SYKFONT
Väggen vid diskbänken har kaklats ända upp till tak, vilket ger en stilren känsla som smälter in i den minimalistiska stilen. Foto: SOFI SYKFONT
Även i köket kommer panelerna igen, och döljer kyl, frys och skafferi. På köksön har Nathalie dukat upp för fika. Paneler, Wood on wall. Foto: SOFI SYKFONT
Kaffekopparna i olika färger och kombinationer är från danska Studio Arhoj. Foto: SOFI SYKFONT

Nathalie och Imad gillar när det är lite avskalat, gärna med en blandning av gammalt och nytt. En del saker har de gjort själva som tv-bänken i vardagsrummet som Imad har ritat och byggt.

– Vi tycker om material som trä, betong och tegel och det får gärna vara lite neutralt, så rent färgmässigt har vi valt beige, grått och varma färger snarare än kalla. Sen kan man lägga till lite accentfärger som rosa, grönt och terrakotta för att få in lite färgklickar. 

Bordet är fyra meter långt och det används inte bara vid våra måltider utan vi sitter ofta här och jobbar och barnen ritar.

Det rum som familjen är mest glada för är tv-rummet på andra våningen med tegelväggen och den stora soffan, men även det stora matbordet på första våningen är en favorit.

– Bordet är fyra meter långt och det används inte bara vid våra måltider utan vi sitter ofta här och jobbar och barnen ritar, säger Nathalie. 

En annan detalj som ger både karaktär och en egen stil är träpanelerna som går igen i hela bostaden. 

– De är toppen, det blir både effektfullt och gör att första och andra våningen hänger ihop inredningsmässigt. Dessutom är de praktiska för det ryms väldigt mycket förvaring bakom dem. 

Parets sovrum har målats i svart, både väggar och tak. Från fönstren ser man hela den grönskande innergården. Sängkläder och kuddar, AB Småland. Foto: SOFI SYKFONT
Badrummen har fått sig en rejäl uppfräschning, men just det här är helt nybyggt. Kommod, handfat och spegel, Haven. Blandare, Tapwell. Kakel, Bricmate. Foto: SOFI SYKFONT
I Celines rum står en säng som har formen av ett hus. Kaninlampan Miffy, Mr Maria. Moln på väggen, Poasana. Kudde, H&M home. Foto: SOFI SYKFONT
Trappan upp till övervåningen är i original och har målats svart. Här finns också ett litet rum som så småningom ska bli gästrum. Fåtölj och bord, Hay. Foto: SOFI SYKFONT
En av de första sakerna Paret tog tag i var att bygga en bastu i den gamla tvättstugan. Sedan blev det även ett litet växthus och längre ned i träd­gården ett orangeri. Stolar och bord är Fermobs kollektion Bistro. Foto: SOFI SYKFONT

Hela familjen är nöjd med hur det har blivit, även om allt inte riktigt blev som de hade tänkt sig. Trappan mellan första och andra våningen blev lite av en besvikelse. 

– Vi tänkte ta bort färgen och olja träet, men det var en mardröm att ta bort alla lager färg som målats genom åren. Det var helt hopplöst. Så till slut målade vi bara över med en mörkgrå färg. Det får duga för tillfället, vi kommer nog ta hjälp med det vid ett senare tillfälle, säger Nathalie. 

Innergården var vid övertagandet helt vildvuxen med mängder av ogräs. Nathalie och Imad har byggt en bastu i den gamla tvättstugan och ett växthus i anslutning till den. 

– Bastun var en av de saker som vi bestämde oss för att ta tag i först. Vi gillar att basta.

Längre ner i trädgården har de också byggt ett orangeri. 

– Vi har börjat röja, men trädgården är ett längre projekt som vi kommer få jobba successivt med i några år framöver. Den är för tillfället halvfärdig. Vi har börjat invid huset, men det finns några ställen som vi inte har gjort något med alls. Kanske blir det en trädkoja till barnen och några bärbuskar framöver.

Se även: