"Hopplös planlösning" – så gjorde inredarna om 280 kvadrat
Några steg från folkmyllret på den exklusivaste gatan i Stockholm ligger ett av Studio Lawahls senaste projekt: Ett hem åt en barnfamilj som förenar nu, då och allt däremellan med stor känslighet för även de minsta detaljerna.
När familjen köpte den stora lägenheten, hela 280 kvadratmeter, på Strandvägen i Stockholm, köpte de läget också. Alltså, dels den makalösa utsikten mot kajen, vattnet och båtarna som trafikerar Nybroviken. Men dels också en bedagad, omodern lägenhet som inte alls var något uppenbart val för en barnfamilj på fem. Här behövdes hjälp och kreativ input!
Ganska snabbt anlitades inredningsarkitekterna Joanna Lavén och David Wahlgren på Studio Lawahl för att följa med på visning, och senare också få fason på det nya hemmet.
Huset i sig är underbart vackert, men själva lägenheten var i riktigt dåligt skick, och planlösningen helt hopplös för ett modernt familjeliv
– Fastigheten i sig är underbart vackert men själva lägenheten var i riktigt dåligt skick, och planlösningen helt hopplös för ett modernt familjeliv, säger Joanna Lavén.
Den senaste renoveringen hade gjorts under 90-talet, och var säkerligen toppmodern då. Men nu var ytskikten slitna och kändes passé i stil. Allt behövde göras om och fräschas upp. Det enda som sparades orört var takstuckaturen som är från tiden då huset uppfördes.
Den nya planlösningen Studio Lawahl presenterade gav alla familjemedlemmar varsitt eget sovrum, och två nya badrum för att klara stressiga morgnar utan kaos och krockar. Den inre, privatare delen av hemmet hade från början mörka, trånga korridorer och sänkt tak, men allt revs ut till förmån för platsbyggd och dold förvaring – vilket en familj med tre barn behöver mycket av! När leksakslavinen är över är det skönt att kunna röja undan allt snabbt för att förvaras väl, till nästa gång. Hemmets främre del har inte bara ett utan två vardagsrum i anslutning till köket, för här ska finnas gott om plats för både lek och umgänge.
Studio Lawahl har haft familjen på Strandvägen som uppdragsgivare tidigare och fick fria händer att ta fram ett koncept för ett funktionellt hem med en elegant, internationell känsla. Joanna och David adderade arkitektoniska element som stämmer väl med husets ursprung kring förra sekelskiftet, samtidigt som modernt klassisk inredning lyfter hemmet in i nutiden. Blandningen ger både spännande kontraster och ett hemtrevligt boende.
– Familjen tycker om lugna färger så vi tog fram en palett med blått och grönt som löper genom hela lägenheten, berättar Joanna, som också följde upp konceptet genom att använda naturliga och mjuka material, som handsydda gardiner i ull och ett kök i varmtonat trä.
Golven byttes ut till nya i trä som oljats för att lyfta fram de naturliga ådringarna, och sten, som också återkommer i badrum, kök och sovrum. Studio Lawahl arbetar med äkta vara, inte material som skapats för att efterlikna det naturliga, eftersom Joanna och David anser att det äkta är val som håller längre. Mycken möda lades på att hitta precis rätt inredningsdetaljer i original och av formgivarikoner som Giò Ponti, Gae Aulenti, Tapio Wirkkala och Gino Sarfatti – för att nämna några. Det tog drygt ett år att via olika europeiska antikhandlare och auktionshus, främst italienska, köpa in allt som behövdes för att skapa rätt dynamik i hemmet.
Vi älskar att arbeta med vintagedesign och har använt våra favoriter i projektet
– Vi älskar att arbeta med vintagedesign och har använt många av våra personliga favoritmöbler i det här projektet, säger David Wahlgren.
Han vill samtidigt lyfta fram flera samtida formgivarnamn studion ofta arbetar med: Christophe Delcourt, som designat de två kurviga sofforna i vardagsrummet, och Michael Anastassiades – mannen bakom belysningen i korridoren. Den svenska keramikern Hanna Järlehed ligger bakom badrummets konstkeramik, som gjorts speciellt för projektet, och här finns även en uppsjö möbler och inredning som ritats av designstudion för att passa ytorna perfekt.
Kort sagt: Här har lagts stora resurser och mycket energi på att skapa ett hem man vill stanna länge i. Ett uppdrag som – får man väl säga – fallit väl ut för både våningen och familjen.
Inredningsanalys av Sköna hems inredare Charlotte Pettersson
En mjuk minimalism som påminner om 20- och 30-talens eleganta inredningsstil i såväl hem som på hotell är nu, etthundra år senare, en av de största inredningstrenderna.
1. Lobbyinfluenser
Marmorgolv lagda i geometriska mönster, stora taklampor, gärna med glasglober, frånvaron av plottrig dekoration, en lång passage med garderobsförvaring, ett sidobord med väggfasta lampetter i par ovanför, en väggfast bänk i en korridor: Allt detta kan man se exempel på i hotell. Den milda färgsättningen skapar en lugn lobbykänsla. Och badrummet går ”all-in” på den exklusiva känslan med en fantastisk inredning i marmor från golv till tak. Lyx rakt igenom – på toppnivå.
2. Mjukt mot stramt
Inredningen är en välavvägd mix av strikta linjer och rundade former. Böljande sittmöbler kontrasteras mot stringens i övriga möblemanget, till exempel i det strama soffbordet och bokhyllan. Milda grå toner, som i sovrummen övergår i vilsamma kulörer med mycket grått i, känns mjukgörande samtidigt som det mjuka stagas upp av svärtan i en fåtölj, i konsten och i marmorgolvens mönster.
3. Materialkänslighet
Även här gäller kontrasternas magi. Marmorn med sin perfekta yta finns nära nog i alla rum. Stenen är en klassiker i inredningssammanhang, liksom det naturliga träet som här är av mörkare slag. De båda komponenterna står fint mot mjuka textilier i stoppmöbler, lyxiga ullmattor och generösa gardiner.
LÄS MER: Så fixade inredaren lyxig hotellkänsla hemma hos barnfamiljen