Högt i halmtaket för dansk design

Det 230 år gamla huset förvandlades av Pouline och Frederik till en ljus och modern villa – fylld med dansk design av Hans J Wegner, Arne Jacobsen och andra danska toppformgivare.

Pouline Kiertner och Frederik Kolmorgen drömde om en fyrkantig funkisvilla, men hamnade mot alla odds i ett 230 år gammalt hus med halmtak i Birkerød på Själland. En grundlig renovering förvandlade husets mörka inre till en ljus, modern villa med högt i tak. Inredningen med danska designklassiker står i skarp kontrast mot husets exteriör med halmtak och stockrosor. Pouline är från början ekonom, men startade 2006 det egna barnklädesmärket Urban elk. Fem år senare säljs hennes barnkläder i butiker i 15 länder.

Frederik Kolmorgen driver ett galleri under eget namn som säljer danska möbelklassiker från 1900-talet. Frederiks kärlek till de vackra möblerna har satt tydliga avtryck i parets hem.

– Det har självklart påverkat vår inredning att jag handlar med danska möbelklassiker, och har tillgång till lite mer sällsynta exemplar. Men när vi inreder hemma är det inte viktigt vem som ritat möblerna. Vi har en genomgående stil som vi följer, från kopparna till möblerna. De saker vi har framme, har vi köpt för att de passar in i helheten, vare sig de är sällsynta eller inte, förklarar Frederik.

För några år sedan berättade en vän för Pouline och Frederik att ett av de äldsta husen i Birkerød var till salu. Birkerød är en liten ort inom bekvämt avstånd från Köpenhamn. Omgivningarna är lantliga och här finns en av Danmarks största insjöar, Furusøen.Den lilla bondstugan från 1777 var 

i ett bedrövligt skick. 

– Egentligen drömde vi om en vit fyrkantig funkisvilla. Ett hus med halmtak låg långt ifrån vår dröm. Men när vi fick se husets läge, utsikten och den igenväxta trädgården full med gamla danska växter och träd, förstod vi genast att detta skulle bli vårt nya hem.

De började genast planlägga en omfattande renovering av huset där det var så lågt i tak att Frederik knappt kunde gå upprätt. De var inte heller nöjda med att huset var så mörkt och uppdelat i onödigt många små rum. Frederik berättar att han fick en mindre chock när han upptäckte att det ursprungliga trägolvet var lagt direkt på marken.

– Efter att vi hade tagit över huset förstod vi att det egentligen bara var ytter­väggarna vi köpt. Och utsikten! säger han och skrattar.

Det var självklart att inte förändra husets exteriör, men invändigt ville de ha en stram, ljus och modern stil. En arkitekt kopplades in och det slutade med att väggar och innertak revs. Dessutom grävde man upp golvet så att det kunde sänkas en meter. Därmed fick Pauline och Frederik till slut de rum med högt i tak de drömt om.

De flesta möbler är i teak eller jakaranda. Pouline och Frederik tycker att möbler i mörkt trä är mer personliga och att de har en lyster och en patina som saknas hos nya ljusa furumöbler. Båda vill att möblerna ska användas 

i vardagen – även till priset av om det skulle råka bli en eller annan fläck. 

När det gäller möbleringen tycker Pouline egentligen inte att det finns så många variationsmöjligheter.

– Matbordet har sin naturliga plats i köket, det finns bara ett rum som fungerar som sovrum och soffan ska självklart stå så att man ser sjön när man sitter i den.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + 4 Vitvinsglas från Iittala 299 kr. Köp nu!